Noodle z sezamem i masłem orzechowym 283woka wrzucić ugotowany makaron, pokrojoną paprykę, startą marchewkę i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem (odrobinę szczypiorku można pozostawić do oprószenia po wierzchu) oraz wlać sos.Całość chwilę podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną.Gotowe noodle nałożyć do miseczek i oprószyć pozostałymi, uprażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 - 3 porcji.Można użyć masła orzechowgo zarówno
Gospodyni Miejska
Moussaka 226czasie przygotujemy sos mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość smażymy na dość dużym ogniu- mięso ma mieć kolor lekko brązowy, nie szary! Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory
Mango Papaja
Warzywna zapiekanka 211Dzisiaj będzie pysznie i na ciepło. W Warszawie pogoda smutna, to trzeba sobie ciut rozpogodzić ten dzień.Będą warzywa, będzie ser a dodatki podania zostawiam oczywiście Wam:-)Gotujmy razem !!!Składniki: zielona oraz żółta cukinia dwie małe cebuledwa małe ziemniaki 4 mniejsze pomidory pietruszkamarchewka mozarella lub inny ser do posypaniaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki kroję w cienkie plasterki, ser ścieram na tarce.Form
pieprzny smaczek
Kokosowo-waniliowy budyń z pietruszki z karmelizowaną gruszką 225tego programu, naszej polskiej edycji, którego autorką jest Dominika. Strasznie spodobało mi się właśnie takie wykorzystanie naszej niedocenionej, a jak pysznej, pietruszki. Nie od dziś wiadomo, że z korzeniowych warzyw można robić pyszne słodkości- mam tu na myśli ciasto z buraka, marchewki... Pole do popisu jest ogromne a na budyń nie wiem czy sama bym wpadła... Dobrze, że miałam inspirację
Mango Papaja
361. 177Włoch, kiedy to w hotelu na lunch podali nam właśnie takie tosty w panierce nadziane serem. Pomysł trochę uzdrowiony bo smażony na mniejszej ilości tłuszczów i podany z odrobiną warzyw, tak tęskniłam, nawet za tymi głupi pomidorami :P .... Wenecja. Taka mała, niepozorna, a w zaledwie w kilka godzin skradła moje serce. To tam poczułam to coś, ten klimat
More food, love and dreams
Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem 396ziemniaków i kolejną partię sosu. Musimy kontrolować ilość sosu tak, by został nam jeszcze do polania wierzchu dania.Sos z góry zapewne spłynie ku dołowi zapiekanki, dlatego im niższa warstwa warzyw, tym oszczędniej powinniśmy gospodarować sosem, by na wierzch zostało go proporcjonalnie najwięcej.Pieczemy ok 40 - 50 minut w 200 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, upieczone i zdatne
Taste Of My Day
PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE 230blaszce,zawiązujemyw reklamówkę.Wstawiamy do lodówki na całą noc. Udzce wkładamy do naczynia zaroodpornego,obkładamy marchewkami pokrojonymi w krązki. Przykrywamy.Nastawiamy piekarnik na ok.190 st.W garnuszku gotujemy wywar z warzyw,doprawiamy dosc mocno sola,pieprzem,ewentualnie vegeta,Wywar musi byc słonowaty,wystarczy go ok.2 szklanek.Tak przygotowanym wywarem podlewamy mięso.W trakcie pieczenia co jakies 20 minut podlewamy wywarem z naczynia
Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z ZIARNAMI I ORZESZKAMI PINII 290grillowanie to też czas na pyszne chrupkie sałatki i surówki, ja dziś proponuję taką ze świeżymi warzywami, fetą, pestkami słonecznika, dyni,orzeszkami pinia. Przepyszna! Świetnie smakuje tez do czosnkowej bagietki jako samodzielne danieSkładniki:opakowanie mieszanki sałat z rukolą15 kostek sera fetaop. chrupiącej sałatki Bakalland- prażony mix:słonecznik,dynia,pinia15 pomidorków koktajlowychpęczek rzodkiewkigarść kiełków lucernysos:3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki
Z Majeczką w kuchni
GOŁĄBKI W BOTWINIE 194ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam...Składniki:pół kg mięsa mielonegopól szklanki ryżu tri colori Podravka2 pęczki botwiny o dużych liściachsól,pieprzczerwona papryka słodka1 litr bulionu warzywnegołyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,selerWykonanie:Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką
Z Majeczką w kuchni
RATATOUILE 175Kiedy warzyw pod dostatkiem warto przygotować ratatouile ( ratatuj) Coś jak leczo,ale bez mięska i pełne aromatycznych przypraw.Składniki:2 cukinie1 bakłażan1 puszka pomidorów krojonych1 czerwona cebula1 paprykasól, pieprz ziołowa Kamis2 liście laurowe Kamistymianek suszony Kamisniewielka ilość oleju do podsmażeniaWykonanie:Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5 minut. Następnie
Z Majeczką w kuchni
Pierś kurczaka w sosie z gorgonzoli i szafranu z puree z batatów i dyni oraz brokułem na parze 267kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, chili i majerankiem. Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy bataty i dynię do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i ugniatamy warzywa na puree, pozostawiamy chwilę na ogniu by płyn całkowicie odparował- wtedy puree będzie kremowe. Doprawiamy solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Brokuł dzielimy na różyczki i również gotujemy na parze
Mango Papaja
Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna 283Czasem nachodzi mnie ochota na zupełnie zwyczajną, polską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :)Składniki:1/3 dużego lub 1/2 małego porapół małego selera2 łodygi selera naciowego2 ząbki czosnku1 średniej wielkości cebula3 marchewki5 ziemniaków200 g dyni200 g kabaczka lub cukinii2 różnokolorowe paprykiprzecier pomidorowykoperek2 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiegosól, pieprz, warzywna kostka rosołowanieśmiertelna maggiWykonanie:W garnku gotujemy
Taste Of My Day
Barszcz zabielany z ziemniakami, smak mojego dzieciństwa i kuchni prababci 364ocet do smaku, w zależności od upodobań między 2 a 8 łyżekWykonanie:Buraki myjemy, obieramy i rozdrabniamy na ósemki lub mniejsze części tak, by podczas gotowania wydobyć z warzyw jak najwięcej smaku i koloru. Dodajemy wodę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz oraz majeranek i gotujemy pod przykryciem. Ja swoim zwyczajem proponuję gotowanie na niewielkim ogniu
Taste Of My Day
Fajita z kurczakiem 1053mieszając. Gdy się podsmażą wyjąć. Na tą samą patelnię nalać troszkę oliwy, rozgrzać ją i dodać kurczaka wraz z marynatą. Smażyć do uzyskania złotego koloru, często mieszając. Dodać usmażone warzywa, pokrojoną świeżą kolendrę i wszystko wymieszać. W razie potrzeby posolić i popieprzyć. Podgrzać tortille, nałożyć na nie mięso i wybrane dodatki. Smacznego
Oryginalny smak
Curry z dyni z warzywami i kurczakiem 279usunęliśmy podczas zapiekania cebul z farszem z tuńczyka ) 1/4 małej główki kapusty resztki kurczaka z obiadu 2 łyżki pasty curry, ja użyłam zielonej pasty sól, pieprz, olej Wykonanie: Warzywa kroimy niedbale i wszystkie razem dusimy pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju na wolnym ogniu. Nie ma potrzeby dodawania płynu, wystarczy ta której pozbędą się rośliny, jednak jeśli zbyt szybko
Taste Of My Day