warzywa - 14856 przepisów (strona:332/991)

Szparagi - to skarbnica składników odżywczych. 122

zmniejsza obrzęki. Łagodzą też objawy napięcia przedmiesiączkowego.  Warto je dodać do swojego jadłospisu na wiosnę.                      Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Rzodkiewka - chrupmy ją przez cały rok. 126

możemy ją kupić przez cały rok, ale najzdrowsza,najsmaczniejsza jest z własnej działki.                              Pamiętaj ; warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka szparagowa - doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą. 152

rozkłada się podczas obróbki termicznej np. gotowanie,duszenie czy smażenie.                                     Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Młode ziemniaki - obniżają ciśnienie krwi. 142

też błonnik poprawiający trawienie i pomagający w walce z nadwagą.                                     Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Botwinka - pobudza apetyt i koi nerwy. 126

potrzebny naszym kością.                                                Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Puree z topinamburu 132

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty zwany też przez niektórych np. mojego pana na ryneczku słodkim ziemniakiem. Pyszne warzywo, zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Warto go zajadać. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
„Chude” leczo 144

wody i gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie koncentratem. Co jakiś czas podlewamy wodą.  Ja dodałam jeszcze kilka kropel tabasco. Gdy warzywa będą miękkie (około 25 minut) potrawa jest gotowa.  Potrawa bierze udział w miksie cukinia

Humanistka w kuchni
Pikantna fasolka szparagowa z jajkiem 175

jadam obiadów o normalnej godzinie (nie wliczając weekendu) tylko po powrocie męża z pracy jemy obiadokolację to w ciągu dnia muszę coś przekąsić. Zawsze sięgam po warzywa bo wiem, że zapełnię się nimi na tyle by wytrwać do wieczora ;) A z drugiej strony na pewno się nimi nie przejem. Ostatnio ulubione brokuły zastąpiłam fasolką szparagową. Przyprawiłam ją na ostro

Mienta blog
Sałatka z brokułem 361

może być dobrym dodatkiem do środowej kolacji? A właściwie do każdej przygotowywanej przez nas kolacji? Odpowiedź jest prosta - sałatka z brokułem.Podobno to takie zdrowe warzywo - przez niektórych nazywane zielonym drzewkiem :) Dlaczego? To już trzeba pytać dzieci do lat 5 :) Przez znawców nazywana też kapustą szparagową :D  Sałatka z brokułemSkładniki:brokułpomidor2 jajkaSos czosnkowy

Lawendowe Niebo
Leczo z cukinii 127

resztę kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i pomidora (bez skórki) kroimy. Wszystko to razem wrzucamy do jednego garnka, dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu.Kiedy wszystkie warzywa są miękkie, dodajemy pokrojoną kiełbaskę i razem dusimy kilka minut.Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.Najlepsze ze świeżym pieczywem

Lawendowe Niebo
Zupa z porów 137

pora. A że na ich brak w ogródku nie narzekam to można ich dać do zupy duużo;) Smakuje nawet tym, którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;)Zupa z porówSkładniki:kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości2 kostki rosołowe5 łyżek drobnego makaronu (ja uwielbiam gwiazdki do tej zupy)serek topiony kremowysuszony koperek sól

Lawendowe Niebo
Pieczony łosoś w kolorowych warzywach 171

Zaproponuję dziś łososia z brązowym ryżem i kolorowymi warzywami. Kolejny szybki obiad w piątkowe popołudnie.Czytaj więcej

Ana Mari's world
Gryczana zapiekanka z twarogiem, cebulą, pieczarkami i papryką 189

łyżce ketchupu i koncentratu. Całość mieszam i duszę pod przykryciem do kilku-kilkunastu minut. Twaróg rozgniatam z jogurtem , dwoma żółtkami jaj, doprawiając solą i pieprzem.Mieszam kaszę z warzywami, pozostałymi białkami i jednym jajkiem. Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem (w moim przypadku masłem), nakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy, warstwę serową i drugą warstwę kaszy. Na wierzchu kładę plasterki pozostałych pieczarek

Kuchnia Ellie
ROLADKI Z CHIŃSZCZYZNĄ 243

Składniki:70 dag piersi z kurczakasól,pieprzzioła prowansalskie1 szklanka kusukusu z Piątnicyopakowanie mieszanki orientalnej Iglotexolej do smazeniaWykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Oprószamy solą,pieprzem ziołami prowansalskimi. Warzywa przesmażamy na patelni, dodajemy załaczone przyprawy. Łyżką na każdy plaster mięsa nakładamy farsz, zwijamy, spinamy wykłaczkami. Smażymy na głebokim oleju z obu stron. Podajemy z kuskusem z ulubionym sosem pieczeniowym

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania