pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakuchleba (u mnie ze słonecznikiem) 60 gram sera Lazur z błękitną pleśnią Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Brokuła myjemy i kroimy. Cebulkę i czosnek również kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie przez 25-30 minut do miękkości. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. Kromki chleba
Mango Papajazdjęć potrawy - bo przepis był już wstawiany na inne strony kulinarne, a tylko na blogu się nie pojawił ( pochodzi sprzed czasów kiedy zaczęłam prowadzić blog).A , że lubimy faszerowane warzywa lubimy to często mam ,, powtórkę z rozrywki ,,. Takie kalarepki w towarzystwie koperku i marchewki to po prostu pycha . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniskładników a robi się je dość szybko. Tak jak Węgrzy używam do tego dania smalcu. Oliwę zostawmy do warzywnego ragout na modłę francuską. Nie dodaję też cukinii czy innych warzyw poza papryką, cebulą i pomidorami bo to już będą według mnie zupełnie inne potrawy. Dobre, smakowite, ale inne. Przeważnie robię leczo z białej papryki, tzw. igołomskiej, która nadaje się
Smaczna PyzaObecnie w ogrodzie mam nadmiar cukinii. Jednym z pomysłów na jej wykorzystanie jest risotto - kremowe i sezonowe. Polecam. A zamiast cukinii możecie dodać inne ulubione warzywa lub grzyby. Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 średniej wielkości cukinia 1 średnia cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag żółtego sera sól
Pasja Smakuzmniejszyć ogień. Pomidory po kilku minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do miski. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce o dużych oczkach ser i jajka. Przyprawić do smaku. Ponownie rozgrzać patelnię i nakładać
Pasja Smakulekko. I nie mam wcale wrażenia, że czegoś sobie odmawiam. Wręcz przeciwnie. Mam wrażenie, że w takiej sałacie jest ukryte wszystko czego potrzebuje mój organizm. Przede wszystkim owoce i warzywa- spora dawka witamin i minerałów. Ponadto suszone pomidory czy szynka prosciutto, uwielbiam takie składniki. I jaja. To one powodują, że ta sałatka jest wyjątkowa. Jest na śniadanie. Pyszna! Składniki
Mango PapajaBaryłkowata, zielona cukinia doskonale nadaje się do faszerowania . Do pękatego brzuszka dostała trochę kurczaka i kurek otulonych kremowym, serowym sosem. Odwdzięczyła się pysznym smakiem bo jest delikatnym, wdzięcznym warzywem, które dobrze harmonizuje z grzybami i aromatycznymi przyprawami. Nawet Żarłoczek, który za nią nie przepada zjadł chętnie i bez narzekania :) Masz kurki i nie wiesz co z nich przygotować ? Może moje
Smaczna Pyzawcześniej wcinałam jaja od zestresowany i przygniecionych kur włos na głowie się jeży. Dla mnie wybór jest prosty! Ostatnio miałam okazję jeść jajka, które dostarczyła mi firma Paczka Warzyw (o firmie pisałam tutaj ). Chwilę rozmawiałam na temat tych jajek z właścicielem firmy. Zobaczcie co mi napisał: "Jajka niosą kury karmione marchewką, grochem, lnem, owsem oraz pszenicą. To składa się
Brzuszki Łakomczuszkiboczek, cukinię, pomidora bez miąższu, itd. ryż koperkowy: ryż koperek masło vegeta Kurczaka kroimy w nieduże kawałki i obtaczamy w posypce bosforkiej (ja zostawiłam kurczaka w przyprawach na noc). Warzywa również kroimy na kawałki podobnej wielkości i wszystko nabijamy na patyczki. Rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy szaszłyki. W tym czasie gotujemy ryż. Gdy jest już gotowy odcedzamy go, na patelni
Brzuszki Łakomczuszkirozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone, w bardzo drobną kostkę, cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodajemy passatę pomidorową z cebulką i czosnkiem. Gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy obficie pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku. Zupa jest gotowa, podajemy posypaną
Mango Papajarównież lądują na talerzu. Teraz dressing: musztardę, miód, szczyptę soli i pieprzu dokładnie mieszamy. Teraz wlewamy powoli oliwę i mieszamy trzepaczką. Powstanie nam piękny, błyszczący sos. Polewamy nim nasze warzywa i ugotowane jaja. Na końcu warto dodać świeże oregano, nadaje niesamowity posmak. To tyle, smacznego
Mango Papajagram startego sera gouda dwa jajka po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej typu 650 sól, pieprz łyżka mleka posypałam wszystko rzeżuchą olej rzepakowy A więc warzywa myjemy, suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na niej również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól
Mango Papajaoraz cebulkę. Smażę przez minutę. Dodaję bób, fasolkę szparagową oraz pokrojoną w kostkę zieloną i czerwoną paprykę (najlepiej jeśli to będzie bardzo drobna kostka, łatwiej będzie się nadziewało). Smażymy warzywa przez kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę lub bulion oraz śmietankę. Dusimy całość jeszcze przez kilka minut. Makaron cannelloni nadziewamy gotowym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym
Mango PapajaSkładniki: 400 gram marynowanego kurczaka, pokrojonego w dużą kostkę po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej dwie cebule czerwone 150 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół sól, pieprz Warzywa kroimy tak samo jak wcześniej. Nadziewamy na patyczki również w tej samej kolejności: cebula, marynowany kurczak, papryka, pieczarka... na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po 8-9 minut z każdej
Mango Papaja