warzywa - 14856 przepisów (strona:339/991)

Ogórkowa małosolna 152

przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa może być podawana w różnych konfiguracjach z ziemniakami, ryżem, z dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu z kurczaka 10 szt małosolnych ogórków, 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 50 ml słodkiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy pasztet z żurawiną 251

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu

Marta Gotuje
Domowa vegeta 547

które często zawierają duże ilości soli i glutaminianu sodu, barwniki i inne elementy np mogące uczulać, to polecam zrobić swoją własną domową "vegetę". Taka gotowa mieszanka suszonych warzyw idealnie nam doprawi zupę, sos, czy mięso i jest zdrowa i bezpieczna dla was i waszych dzieci. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem. I co da się? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klasyczna sałatka jarzynowa 228

łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno 1 łyżka francuskiej musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy  i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywne składniki sałatki, oprócz groszku oczywiście, kroimy w kostkę. Wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany w adżice 283

jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od  Elki . Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną.    Jeśli przygotujesz ten przepis

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia zapiekana z grzybami 206

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam  sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej.  Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką

Kulinarne przygody Gatity
Krupnik 188

pęczka natki z pietruszki do posypania  Przygotowanie:  Wędzoną kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Wsypujemy kaszę oraz dodajemy liść laurowy, obrane warzywa: ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchew i korzeń pietruszki, które ścieramy na tarce na dużych oczkach. Gotujemy przez kolejny kwadrans, na koniec zupę doprawiamy. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z ciecierzycą, kurczakiem, dynią i pomidorami 307

kostkę kurczaka i smażymy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dynię kroimy w kostkę 1cm x 1cm. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Pokrojone warzywa i ciecierzycę oraz bulion dodajemy do kurczaka i całość dusimy 45 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem i gotowe

Mango Papaja
Papryka. Jak upiec i łatwo obrać ze skórki ? 172

Dzisiaj będzie o pieczonej papryce, ponieważ dostałam kilka pytań na ten temat. Papryka to bardzo smaczne, zdrowe i wdzięczne warzywo, które warto często włączać do swojego menu. Najzdrowsza jest nieprzetworzona, po prostu umyta i oczyszczona z nasion. Jednak surowa, na dodatek ze skórką, nie wszystkim smakuje. Część rodziców nawet boi się podawać ją małym dzieciom ze względu właśnie

Smaczna Pyza
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 205

dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz

Mango Papaja
Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 185

lekko pikantny krem. który na pewno trafi na listę moich ulubionych dań. Polecam baaardzo!  Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz  szczypta chilli koperek do posypania śmietana kwaśna do zabielenia Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę

My Culinary Art
Młode ziemniaczki pieczone z cukinią i czosnkiem 196

Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy na 180 st. Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą z rozmarynem, wrzucamy warzywa, posypujemy solą, polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie, podajemy posypane posiekaną natką

Moja smaczna kuchnia
Kuskus na pikantnie 148

łyżka oliwy z oliwek sól Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem - przykrywamy na około 5 minut, aż napęcznieje. Cebulę, zieloną paprykę i chili kroimy w kostkę, oliwki w krążki. Dodajemy warzywa i oliwę do kaszki. Mieszamy i gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Zrób to sam. Domowa przyprawa warzywna 54925

Dzisiaj podam Wam przepis na domową przyprawę z suszonych warzyw i ziół. To taka domowa vegeta, kucharek czy jarzynka - pod taką nazwą znajdziecie coś podobnego w sklepach. Moja jest jednak dużo smaczniejsza i nie zawiera niczego dziwnego. Jest w niej trochę soli, ale tylko trochę i w celu konserwacji a poza tym jest zrobiona z naturalnych składników, które są ogólnie

Smaczna Pyza
Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu 177

Utrafienie z ilością farszu do gołąbków lub wszelkiego rodzaju faszerowanych warzyw graniczy czasem z cudem. Dawno już przestałam się tym martwić - po prostu z farszu którego mam w nadmiarze robię kotleciki i podaję w sosie następnego dnia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania