warzywa - 14856 przepisów (strona:339/991)

Sałatki na lato i nie tylko. 337

czerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać warstwowo w salaterce. Do jogurtu dodać sól, pieprz,czosnek  i chilli. Polać sałatkę.  Posypać posiekanym szczypiorkiem. Niskokaloryczna sałata z truskawkami i ogórkiem. Składniki na 4 porcje

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, czyli co zjeść gdy znudzi nam się kurczak 206

Pierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat  co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się

peanutbuttermonster
Nadziewane pomidory 141

sezonie na faszerowane warzywa u mnie w domu królowały papryki. Czasem gołąbki. Ale jakoś nigdy pomidory. Zawsze zdawało się, że nadziewane pomidory są takie niepoważne, zbyt lekkie na obiad, zbyt delikatne. Jako przystawka, być może. Jako obiad? Jakoś nie, weźmiemy paprykę. W tym roku złamałam schemat. Kupiłam przepiękne pomidory

Gotuj z Blue Raven
Ogórkowa małosolna 149

przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa może być podawana w różnych konfiguracjach z ziemniakami, ryżem, z dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu z kurczaka 10 szt małosolnych ogórków, 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 50 ml słodkiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy pasztet z żurawiną 248

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu

Marta Gotuje
Domowa vegeta 545

które często zawierają duże ilości soli i glutaminianu sodu, barwniki i inne elementy np mogące uczulać, to polecam zrobić swoją własną domową "vegetę". Taka gotowa mieszanka suszonych warzyw idealnie nam doprawi zupę, sos, czy mięso i jest zdrowa i bezpieczna dla was i waszych dzieci. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem. I co da się? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klasyczna sałatka jarzynowa 226

łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno 1 łyżka francuskiej musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy  i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywne składniki sałatki, oprócz groszku oczywiście, kroimy w kostkę. Wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany w adżice 278

jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od  Elki . Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną.    Jeśli przygotujesz ten przepis

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia zapiekana z grzybami 202

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam  sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej.  Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką

Kulinarne przygody Gatity
Krupnik 184

pęczka natki z pietruszki do posypania  Przygotowanie:  Wędzoną kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Wsypujemy kaszę oraz dodajemy liść laurowy, obrane warzywa: ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchew i korzeń pietruszki, które ścieramy na tarce na dużych oczkach. Gotujemy przez kolejny kwadrans, na koniec zupę doprawiamy. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z ciecierzycą, kurczakiem, dynią i pomidorami 301

kostkę kurczaka i smażymy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dynię kroimy w kostkę 1cm x 1cm. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Pokrojone warzywa i ciecierzycę oraz bulion dodajemy do kurczaka i całość dusimy 45 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem i gotowe

Mango Papaja
Papryka. Jak upiec i łatwo obrać ze skórki ? 169

Dzisiaj będzie o pieczonej papryce, ponieważ dostałam kilka pytań na ten temat. Papryka to bardzo smaczne, zdrowe i wdzięczne warzywo, które warto często włączać do swojego menu. Najzdrowsza jest nieprzetworzona, po prostu umyta i oczyszczona z nasion. Jednak surowa, na dodatek ze skórką, nie wszystkim smakuje. Część rodziców nawet boi się podawać ją małym dzieciom ze względu właśnie

Smaczna Pyza
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 199

dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz

Mango Papaja
Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 183

lekko pikantny krem. który na pewno trafi na listę moich ulubionych dań. Polecam baaardzo!  Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz  szczypta chilli koperek do posypania śmietana kwaśna do zabielenia Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę

My Culinary Art
Młode ziemniaczki pieczone z cukinią i czosnkiem 191

Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy na 180 st. Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą z rozmarynem, wrzucamy warzywa, posypujemy solą, polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie, podajemy posypane posiekaną natką

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania