warzywa - 14856 przepisów (strona:314/991)

Fenkuł duszony z serkiem topionym 128

smaczne, doskonałe zarówno jako dodatek do innej potrawy, jak i samodzielne danie. Fenkuł czyli inaczej koper włoski jest u nas mało popularny, a szkoda bo to całkiem smaczne warzywo, warte odkrycia. 2 szt. fenkułu 1 serek topiony śmietankowy 1 średnia cebula 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz Cebule pokroić w kostkę i lekko zeszklić na maśle, dodać fenkuł

Jadło i czytadło
Gołąbki z innej bajki 169

również drobno pokroić, dodać na patelnię. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli, zastąpiłam ją czubrycą zieloną). Wszystko wymieszać i dusić ok. 10 minut. Warzywa (z utworzonym podczas duszenia sosem) i ugotowany ryż wymieszać razem, ew. doprawić do smaku. Dodać świeżo posiekany koperek. Zawijać małe ilości farszu (nie jest on tak zwarty jak farsz

gutfut
Łosoś Sous-Vide pieczony z warzywami gotowanymi z sosem serowo-whyski i risotto z groszkiem 196

sosem sojowym, z drobno posiekaną połową cebuli i papryczką pepperoni. Zagotować i zmniejszyć na minimum gaz gotować przez 40-50 minut aż osiągnie gęstą konsystencję syropu.   Myjemy dokładnie warzywa: marchewkę, pietruszkę; por dzielimy na kawałki i ustawiamy na gotowanie na parze na około 20 minut.    Robimy risotto: na oliwie podsmażamy cebulkę, wrzucamy ryż i całość zalewamy winem

pichciszto
Bigos z cukinii 79

takie... spolszczone węgierskie leczo czy raczej prowansalskie ratatouille :) Przedstawiam przepis na swego rodzaju bazę. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej, można dodać paprykę lub niemal każde inne ulubione warzywo. Cukinia sama w sobie jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego wszelkie dania z nią w roli głównej, o ile nie przesadzimy z mięsnymi, tłustymi dodatkami, będą lekkie i zdrowe. Do przygotowania

Pichceniomania
Fasolka szparagowa po indyjsku. 723

marchewkę pokrojoną w słupki tej samej długości. Dodać również koncentrat, kurkumę i chili i zalać bulionem. Gotować na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, ale jędrne (15 - 25 minut). Po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem. Podawać z ryżem lub chlebkami naan, udekorowane natką

zadanie-gotowanie
SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 106

medium eggplant 1 tomato 1 bunch of grapes 150 g blue cheese 3-4 eggs (1 per portion) SAUCE: olive oil balsamic vinegar mustard honey salt, pepper, herbs Warzywa umyj, osusz. Bakłażana pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć

Martyna Cooks
Szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim 165

Sezon na szparagi rozpoczęty! I uważam to, za powód do szczęścia. To jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw ale również jako danie główne – od przepysznej zupy szparagowej do sałatki ze szparagów czy prezentowanych dzisiaj szparagów z sosem holenderskim. W sklepach czy na targowiskach mamy do czynienia z trzema rodzajami szparagów. Białymi

Jacob Tastes
ROLADKI Z INDYKA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 299

Już na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej

Ostra na Słodko
Krem brokułowo-jaglany z batatem i młodym jęczmieniem 128

łyżeczka tymianku 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku śmietana 18% do podania na talerzu (gęsta) Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy obrane warzywa: seler, pietruszkę i pokrojoną marchewkę. Gotujemy do miękkości i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, pokrojonego w drobną kostkę batata, różyczki brokuła, ząbki czosnku i listki bazylii. Gdy ziemniak będzie prawie miękkie

Kolorowy Przepisownik
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 250

Robiłam już wiele ciast z warzywami, które znajdziecie na Blogu w tej zakładce . Moimi faworytami są Ciasto Leśny Mech i Ciasto Marchewkowe , ale od teraz dołącza do nich Czekoladowe Ciasto z Burakami! Jestem nim zachwycona, po prostu zachwycona :D Proste, szybkie, bez użycia miksera, z dodatkiem zdrowych buraków, wilgotne i rewelacyjne w smaku.  Tych, którzy nie przepadają za burakami

Słodko-Słony Świat Ilony
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i warzywami… 141

zamieszczaniu tu przepisów na zupy, zapiekanki, czy inne tego typu dania chodziła mi po głowie już od dłuższego czasu, ale… Continue reading Rozgrzewająca zupa z soczewicą i warzywami

brunetkawkuchni
Marchewkowe tacos 246

inaczej będą się łamać ;) Wystarczy zgiąć je i zostawić na szklance/butelce. Wersję bardziej wilgotną można potem swobodnie formować :) A co wkładamy do środka? A to, co chcemy! Szynka, ser, warzywa, kurczak… wszystko pasuje :D U mnie wersja z kurczakiem, ogórkiem i pomidorem – jako lunch do pracy ;) Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Dyniowe latte czyli Niedzielne Sniadanie odc.75 160

boli żołądek i to najważniejsze. W okresie świąteczno sylwestrowym nie mogłam się jednak oprzeć i na jedno ze śniadań wykonałam dyniowe latte z przepisu znajdującego się w książce "Warzywo". Z powodu braku goździków wykorzystałam gałkę muszkatołową. Dyniowe latte 2 czubate łyżki dyniowego puree 1 łyżka syropu klonowego 4 kapsułki zielonego kardamonu rozgniecione w moździerzu po szczypcie mielonych goździków, pieprzu

Dzieje kuchennej Wiewióry
OCTOWE ROLMOPSY 154

może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne   Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula

Z Majeczką w kuchni
Jesienna rapsodia 676

wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Ciasta z warzywami , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: dynia , granat , jabłka , kremówka , żelatyna

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania