worchester i wielu rodzajów musztardy. Żółty ryż z kurkumą ( Nasi Kuning ) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami. Jest także używana w mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie w Japonii. Często używana do rybnego curry, prawdopodobnie dlatego, że niweluje nieprzyjemny
CzarnawisienkaDzisiaj prosta surówka, podobna do Coleslawa . Wystarczy kilka warzyw i mamy idealny dodatek do letniego obiadu, kolacji, burgera czy grilla. Zdrowo i smacznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknoga z kurczaka - kilka marchewek gotowanych - 1 pietruszka gotowana - trochę natki z pietruszki - 1 jajko - bułka tarta - 2 bułki - oliwa lub olej do smażenia Najpierw wyciągamy kurczaka i warzywa z rosołu i odsączamy no chyba że zrobiliśmy to zaraz po ugotowaniu rosołu. Marchewkę i pietruszkę rozgniatamy widelcem na małe kawałki. Do miseczki wrzucamy kurczaka obranego z kości i drobno pokrojonego
Kuchenne Wariacjezapraszam w podróż do Chin na potrawkę z kurczaka. Szybkie i proste danie do zrobienia przez każdego. Składniki: - 1 woreczek ryżu - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - 1/2 opakowania warzyw mrożonych (włoszczyzna lub chińszczyzna) - 1 łyżka oliwy - przyprawy Najpierw rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę dusimy. Potem wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka a na końcu
Kuchenne Wariacjekostkę lub paski jak kto woli. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i troszkę dusimy. Ziemniaki obieram i lekko podgotowuję. Niektórzy używają do zapiekanek surowych ziemniaków i warzyw ale ja jednak wolę takie lekko podgotowane ponieważ mam pewność że będą miękkie. Brokuły również lekko podgotowujemy a papryki i cukinie lekko podsmażamy na cebulce. Gdy już mamy wszystko gotowe zaczynamy
Kuchenne WariacjeWiele razy przymierzaliśmy się do zrobienia tego dania i oto w końcu pojawiło się i u nas Ratatoille każdy przyrządza inaczej – jedni tną warzywa w plasterki a inni jeszcze w paseczki czy kosteczkę. Nasze ratatoille pokroiliśmy w kosteczkę Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 bakłażan - 4 pomidory - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa
Kuchenne Wariacjenatki pietruszki - makaron Porcja dla 4 osób Najpierw w jednym garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy pora pokrojonego w krążki i po chwili wrzucamy marchewkę pokrojoną w talarki. Warzywa dusimy do miękkości. W drugim garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dajemy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki lekko
Kuchenne WariacjeWrzesień to miesiąc, w którym intensywnie zapełniam swoją spiżarnię. Kupuję na targu jakieś straszne ilości warzyw i owoców i zamykam je w słoiczki, wspierając tym samym polskie rolnictwo. Na ten czas zapominam o gotowaniu i pieczeniu. Robię tylko coś na szybko i skupiam całą swoją uwagę na przetworach. Trochę jestem już tym zmęczona, ale gdy widzę te stragany uginające się
Wiem co jemChociaż Akcja Przetwory 2011 została już zakończona ja nadal pozostaję w tym temacie. Są przecież warzywa na które sezon dopiero się zaczyna np. buraczki czy kapusta. A i dyni jest przecież jeszcze pod dostatkiem. Czytaj więcej
Wiem co jemnatki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra, a warzywa chrupiące. W dodatku robi się ja bardzo szybko.” Czytaj więcej
Wiem co jemcukinie rosnące w moim ogrodzie. Zbiór nie był tak obfity jak w ubiegłym roku, ale mimo to zrobiłam z niej mnóstwo przetworów. Udało mi się nawet przekonać do tego warzywa moich synów, choć muszę przyznać, że nie było łatwo. Czytaj więcej
Wiem co jemwege wędzone kiełbaski ; warzywa: sałata, papryka i rzodkiewki ; grzanki z wege pastą węgierską ~ A już było tak fajnie, nie jadłam śniadań po ciemku :( Nienawidzę dni, kiedy muszę być wcześniej w szkole
breakfast of dreamsłyżeczki proszku do pieczenia ~6 listków świeżej bazylii (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzać do 190-200*C. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami, dodać jajko i mleko i wymieszać ponownie. Warzywa i wege kiełbaskę pokroić i dodać do masy. Nakładać masę do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych), na wierzchu ułożyć listek bazylii. Piec ok. 30 minut. Smacznego
breakfast of dreamswegański omlet "jajeczny" z tofu z warzywami (papryka czerwona, pieczarki, cukinia)~ Mój plan lekcji to po prostu masakra...Codziennie na 8.00 i do. 15:20 lub 16:15. A co najśmieszniejsze - w soboty będę mieć praktyki od 12:00 do 17:00, a za to wolne poniedziałki, nie wiem kto i kiedy wpadł na taki genialny pomysł, ale ponoć
breakfast of dreamsróżowy, i w sumie na patelni był, dopóki nie obróciłam go na drugą stronę. Pod wpływem temperatury buraki straciły piękny kolor i placek nawet nie wygląda jakby zawierał to warzywo. Jednak smak buraka pozostał - co było plusem :) Coraz bardziej smakuje mi na słodko! Muszę spróbować innych kombinacji :) A mieszanka ziarenek Migdałowy Przylądek równie smacznie mnie zaskoczyła! Wiecie co, chyba nawet
breakfast of dreams