warzywa - 14856 przepisów (strona:316/991)

Mini marchewki karmelizowane. 231

Mini marchewki to moje całkiem świeże odkrycie. Córka chętnie zjada wszystkie warzywa więc nie muszę jej jakoś specjalnie zachęcać do tego aby zjadała np. marchewkę.  A uważam, ze takie małe cudeńka są bardzo chętnie zjadane przez dzieci. Marchewkę na słodko lubimy więc takie marchewki do obiadu to fajna sprawa. Kto nie jadł - spróbujcie! Składniki; ok 25 dag mini marchewek

Radość kipiąca uśmiechem.
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW 153

ugotowaniu? Zawierają dużo błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę  i dodałam różyczki brokuł,które ugotowałam

potrawyregionalne
SAŁATKA BROKUŁOWA Z RYŻEM 412

Można do sałatki dodać jeszcze np.pokrojoną szynkę.   Polecam również sałatkę: SAŁATKĘ BROKUŁOWĄ Z WARZYWAMI JAJKIEM I SOSEM CZOSNKOWYM

potrawyregionalne
CHIŃSZCZYZNA 173

godziny do lodówki. W woku podsmażyłam pokrojoną cebulkę z kurczakiem. Przełożyłam je do miski i  następnie   smażyłam  mrożone całe marchewki,zieloną fasolkę i grzybki mun. Podlałam warzywa bulionem i smażyłam aż zmiękną. Dodałam brokuły, kalafiora i usmażone wcześniej mięso,  podlewałam wszytko bulionem, dodałam parę łyżek sosu sojowego,sól i pieprz

potrawyregionalne
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 144

ząbki czosnku sól pieprz Z mąki,masła i wody i szczypty soli zagniotłam ciasto, owinęłam je folią i na godzinę włożyłam do lodówki. W tym czasie podgotowałam warzywa i  usmażyłam pokrojony drobno wędzony boczek. Obrałam ze skórki i pokroiłam pomidora. W miseczce roztrzepałam jajka, dodałam śmietanę,  startą mozzarellę,fetę,(można ser pleśniowy) czosnek i przyprawy

potrawyregionalne
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 175

popularna jest na całym świecie.  W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia.  Farsz do tortilli może stanowić wszystko -  warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy.  Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach.  Wszystko to dzięki

potrawyregionalne
ZUPA Z DYNI NA MLEKU 125

Miąższ dyni obfituje w wodę i błonnik.  Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn,  np. związków żółciowych i tłuszczu, i eliminowanie ich z organizmu. Warzywa dyniowate są bardzo szeroko używane w kuchniach całego świata,  zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (skąd dynie się wywodzą).  O tym owocu pisałam trochę w poprzednim poście, więc zajmijmy się teraz jego przyrządzaniem

potrawyregionalne
SAŁATKA ZIELONA Z SAŁATY MASŁOWEJ 217

oliwek ocet winny musztardę francuską przyprawy Sos dokładnie wymieszałam (polecam w małym słoiku) i polałam  nim sałatkę. Sos jest uniwersalny i pasuje do różnych sałatek ze świeżych warzyw. Smacznego

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z DYNI 139

Dynię, marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokroiłam w kawałki, zalałam wodą i gotowałam około 15 minut. Dodałam nać selera, ziele angielskie, listek laurowy  i wlałam litr bulionu. Gotowałam warzywa do miękkości. Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem  i dodałam do zupy. Przyprawiłam zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wyjęłam z niej nać selera

potrawyregionalne
ZUPA KALAFIOROWA 162

zupy świeży koperek Do garnka z wodą włożyłam skrzydełka,kawałek pokrojonego na kawałki selera, pora,liście laurowe i ziele angielskie. Na maśle podsmażyłam starte na tarce: marchew i pietruszkę. Warzywa dodałam do zupy.  Ziemniaki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka.   Kalafiora podzieliłam na małe części.   I dodałam do zupy.   Ugotowane mięso ze skrzydełek pokroiłam

potrawyregionalne
ZUPA JARZYNOWA 151

indyka, parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Dodałam również zielone części pora. Gotowałam około 30 minut. W międzyczasie pokroiłam w drobną kostkę marchew,pietruszkę i selera. Podsmażyłam warzywa na maśle. Wrzuciłam je do garnka. Posoliłam i dodałam pieprz. Wyjęłam skrzydło,liście i ziele angielskie. Po około 10 minutach dodałam brokuły. Następnie pokrojonego pora. Czas na pokrojone ziemniaki. Dodałam koncentrat

potrawyregionalne
INDYJSKA KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA Z IMBIREM 130

minut. Dodałam starte ząbki czosnku i korzeń imbiru. Następnie wsypałam pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszałam i gotowałam około 3-5 minuty. Wlałam bulion Przykryłam i gotowałam około 20 minut. Ugotowane warzywa zmiksowałam. Dodałam jogurt Zupę wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem. Podajemy ją przybraną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Czujecie już ten zapach?? Smacznego

potrawyregionalne
KURCZAK Z KALAFIOREM I IMBIREM W MLECZKU KOKOSOWYM 175

żeby kurczak przeszedł przyprawami. Starłam na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej kurczaka. Wymieszałam i podsmażyłam. Wsypałam starte warzywa. Następnie dołożyłam kalafior. Można podlać szklankę wody. Ostatni etap to mleczko kokosowe. Pod koniec duszenia dodałam łyżkę przecieru z pomidorów. Podałam z ryżem. Smacznego

potrawyregionalne
PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 130

Czosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo,  choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.  Wszyscy znamy dobrze charakterystyczny zapach czosnku.  Jest on spowodowany zawartością wielu różnych składników siarki obecnych w każdym pojedyńczym ząbku tego zioła. Jest  kopalnią witaminy C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia i  manganu Posiada

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 120

Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu. Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów. Ja proponuję dziś poniższy skład. Składniki: kapusta pekińska kawałek białej części pora ogórek kiszony marchew rzodkiewki jabłko Sos: 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego 1 łyżkę majonezu 1 łyżeczkę chrzanu sok z połowy cytryny sól pieprz cukier do smaku

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania