Mini marchewki to moje całkiem świeże odkrycie. Córka chętnie zjada wszystkie warzywa więc nie muszę jej jakoś specjalnie zachęcać do tego aby zjadała np. marchewkę. A uważam, ze takie małe cudeńka są bardzo chętnie zjadane przez dzieci. Marchewkę na słodko lubimy więc takie marchewki do obiadu to fajna sprawa. Kto nie jadł - spróbujcie! Składniki; ok 25 dag mini marchewek
Radość kipiąca uśmiechem.ugotowaniu? Zawierają dużo błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę i dodałam różyczki brokuł,które ugotowałam
potrawyregionalneMożna do sałatki dodać jeszcze np.pokrojoną szynkę. Polecam również sałatkę: SAŁATKĘ BROKUŁOWĄ Z WARZYWAMI JAJKIEM I SOSEM CZOSNKOWYM
potrawyregionalnegodziny do lodówki. W woku podsmażyłam pokrojoną cebulkę z kurczakiem. Przełożyłam je do miski i następnie smażyłam mrożone całe marchewki,zieloną fasolkę i grzybki mun. Podlałam warzywa bulionem i smażyłam aż zmiękną. Dodałam brokuły, kalafiora i usmażone wcześniej mięso, podlewałam wszytko bulionem, dodałam parę łyżek sosu sojowego,sól i pieprz
potrawyregionalneząbki czosnku sól pieprz Z mąki,masła i wody i szczypty soli zagniotłam ciasto, owinęłam je folią i na godzinę włożyłam do lodówki. W tym czasie podgotowałam warzywa i usmażyłam pokrojony drobno wędzony boczek. Obrałam ze skórki i pokroiłam pomidora. W miseczce roztrzepałam jajka, dodałam śmietanę, startą mozzarellę,fetę,(można ser pleśniowy) czosnek i przyprawy
potrawyregionalnepopularna jest na całym świecie. W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki
potrawyregionalneMiąższ dyni obfituje w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ma zdolność wiązania toksyn, np. związków żółciowych i tłuszczu, i eliminowanie ich z organizmu. Warzywa dyniowate są bardzo szeroko używane w kuchniach całego świata, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (skąd dynie się wywodzą). O tym owocu pisałam trochę w poprzednim poście, więc zajmijmy się teraz jego przyrządzaniem
potrawyregionalneoliwek ocet winny musztardę francuską przyprawy Sos dokładnie wymieszałam (polecam w małym słoiku) i polałam nim sałatkę. Sos jest uniwersalny i pasuje do różnych sałatek ze świeżych warzyw. Smacznego
potrawyregionalneDynię, marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokroiłam w kawałki, zalałam wodą i gotowałam około 15 minut. Dodałam nać selera, ziele angielskie, listek laurowy i wlałam litr bulionu. Gotowałam warzywa do miękkości. Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodałam do zupy. Przyprawiłam zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wyjęłam z niej nać selera
potrawyregionalnezupy świeży koperek Do garnka z wodą włożyłam skrzydełka,kawałek pokrojonego na kawałki selera, pora,liście laurowe i ziele angielskie. Na maśle podsmażyłam starte na tarce: marchew i pietruszkę. Warzywa dodałam do zupy. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka. Kalafiora podzieliłam na małe części. I dodałam do zupy. Ugotowane mięso ze skrzydełek pokroiłam
potrawyregionalneindyka, parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Dodałam również zielone części pora. Gotowałam około 30 minut. W międzyczasie pokroiłam w drobną kostkę marchew,pietruszkę i selera. Podsmażyłam warzywa na maśle. Wrzuciłam je do garnka. Posoliłam i dodałam pieprz. Wyjęłam skrzydło,liście i ziele angielskie. Po około 10 minutach dodałam brokuły. Następnie pokrojonego pora. Czas na pokrojone ziemniaki. Dodałam koncentrat
potrawyregionalneminut. Dodałam starte ząbki czosnku i korzeń imbiru. Następnie wsypałam pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszałam i gotowałam około 3-5 minuty. Wlałam bulion Przykryłam i gotowałam około 20 minut. Ugotowane warzywa zmiksowałam. Dodałam jogurt Zupę wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem. Podajemy ją przybraną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Czujecie już ten zapach?? Smacznego
potrawyregionalneżeby kurczak przeszedł przyprawami. Starłam na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej kurczaka. Wymieszałam i podsmażyłam. Wsypałam starte warzywa. Następnie dołożyłam kalafior. Można podlać szklankę wody. Ostatni etap to mleczko kokosowe. Pod koniec duszenia dodałam łyżkę przecieru z pomidorów. Podałam z ryżem. Smacznego
potrawyregionalneCzosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo, choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni. Wszyscy znamy dobrze charakterystyczny zapach czosnku. Jest on spowodowany zawartością wielu różnych składników siarki obecnych w każdym pojedyńczym ząbku tego zioła. Jest kopalnią witaminy C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia i manganu Posiada
potrawyregionalneSurówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu. Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów. Ja proponuję dziś poniższy skład. Składniki: kapusta pekińska kawałek białej części pora ogórek kiszony marchew rzodkiewki jabłko Sos: 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego 1 łyżkę majonezu 1 łyżeczkę chrzanu sok z połowy cytryny sól pieprz cukier do smaku
potrawyregionalne