warzywa - 14856 przepisów (strona:302/991)

Mocno zielone smoothie 159

Lato, lato nas rozpieszcza! Jest mnóstwo warzyw i owoców, a ja trzymam się swojego postanowienia, że będę jadła duuużo warzyw. Oczywiście się sprawdza, bo do każdego posiłku mam coś zielonego. W dzisiejszym wydaniu zielony koktajl. Sami zobaczycie z czego. Składniki: 100 ml wody 1 duży banan 1 duże kiwi kilka listków świeżej mięty opcjonalnie - 1 łyżeczka miodu naturalnego  Sposób

Truskawkowa Fiesta
Zupa krem z pomidorów 179

Kolejna zupa krem za mną, szczerze to nawet je polubiłam. Wszystkie warzywa i składniki odżywcze w jednym. Skuteczna alternatywa w upalne dni, bo może służyć jako chłodnik. W dzisiejszym wpisie prezentuje zupę krem z pomidorów. Łatwa, smaczna i pożywna. :) Składniki: 1 duży pomidor 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula) przyprawy: sól(...)pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego) opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka, pokrojone i obrane warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie zaparzamy pomidora (zalewamy wrzącą wodą i czekamy około 3 minut, potem zdejmujemy skórkę). Na rozgrzanej patelni (1 łyżka masła) smażymy drobno pokrojonego pomidora. Wrzucamy do garnka i gotujemy

Truskawkowa Fiesta
Kurczak pieczony na butelce 4090

bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać do kurczaka ziemniaki pokrojone w duże części (można także dołożyć inne warzywa: marchewkę, pietruszkę, ćwiartki cebul) otrzymamy wtedy małym nakładem pracy obiad jednogarnkowy – choć właściwsze byłoby określenie jednopiekarnikowy. Doskonały na niedzielę lub wykwintną kolację, bo kurczak w całości na stole zawsze(...)jest od wagi kurczaka – zgodnie z wartościami podanymi w tabelce poniżej: Na ostatnią godzinę pieczenia można dołożyć na blachę obtoczone w oleju i przyprawach duże cząstki ziemniaków i warzyw. Gdyby piwo nie buzowało (dzieje się tak, gdy piwo jest mało gazowane lub butelka nie jest z lanego szkła) można dwukrotnie podczas pieczenia zamieszać je słomką lub patyczkiem od szaszłyków

Poezja smaku
Barszcz z uszkami 213

około 1 kg buraków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek selera 4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny-4 łyżki soku sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe suszone warzywa mięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie: Gotujemy wywar na mięsie. Po ugotowaniu mięso wyciągamy. Dajemy liście laurowe, ząbki czosnku, około pół łyżki soli, pieprz ziarenka(...)marchew , pietruszke I seler. Teraz można dodać około 2-3 łyżek gotowych suszonych warzyw.  Gotujemy około 10 min. Po tym czasie dodajemy buraki, około 1/3 łyżeczki pieprzu, sok z cytryny. Gotujemy około 20 min. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem I w razie potrzeby cytryną. Barszcz jest gotowy :) Dzisiaj barszcz podałam z uszkami - przepis na uszka tutaj. Smacznego

Smaki Edyty
Chińskie z kurczakiem, krewetkami, mango i zieloną fasolką szparagową oraz kiełkami rzodkiewki 186

tych produktów a w domu już pachnie pyszną chińszczyzną! Potem składniki dobieramy jak chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak albo owoce morza? Warzywa- papryka, cebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :)  Składniki: pierś z kurczaka 150 gram krewetek koktajlowych mała garstka kiełków(...)szparagową. Paprykę kroimy w paski i również wrzucamy do Woka. Całość smażymy na dość wysokim ogniu. Wlewamy sos sojowy, sos teryiaki, sok z limonki, miód i smażymy do miękkości warzyw. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Do Woka wrzucamy krewetki i pokrojone w kostkę mango. Smażymy dokładnie przez chwilę. Teraz czas na dodanie kiełków (zostawiamy odrobinę

Mango Papaja
Grzybówka z suszonych grzybów. 136

3min. Zalewamy gorącą wodą (500ml). Dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i niech się pyrli (ale ostrożnie, bo na tym etapie właśnie spaliłam zupę). Po ok. 45 min, gdy warzywa są już miękkie - mamy bulion. Wyławiamy warzywa i do garnka dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz wodę z moczenia grzybów (ostrożnie bo na dnie mógł zostać piasek). Dodajemy 2 kostki

Brzuszki Łakomczuszki
Kuchnia włoska usystematyzowana. 167

przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy) Każdy rozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda

Brzuszki Łakomczuszki
Wieczór z Cezarem. 314

czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire całość miksujemy. Stopniowo dodajemy olej - po 2 łyżki (2 łyżki - 1-2 min miksowania). Dodajemy sok z cytryny i pieprz - mieszamy. Teraz myjemy warzywa. Drę sałatę, układam na niej pokrojoną cebulę i pomidora. Czekam aż kurczak ostygnie. Czas na grzanki, kroję ciabatę w kromki, nasączam oliwą, smaruję czosnkiem i nakładam posiekaną w kostkę mozzarelle(...)Wstawiam do piekarnika, aż ser się rozpuści, a grzanka zarumieni. Na warzywach układam kurczaka, polewam sosem i posypuję grana padano. Smacznego! I troszkę backstage

Brzuszki Łakomczuszki
Sezonowość z bobem. 163

Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam sezonowe produkty. Od maja do października przeżywam prawdziwy błogostan nie mogąc się doczekać kolejnych owoców i warzyw z drugiej strony żałując, że te pierwsze już się skończyły. Ostatnio rozpoczęłam marudzenie, że już się skończyły truskawki, a ja chyba jeszcze się nimi nie nasyciłam (hmm zjadaliśmy 2-3 łubianki tygodniowo, to chyba jednak dość sporo, ojej nie zapomnę(...)dodać) ¼ czerwonej cebuli 2 jajka Sos: 5 łyżeczek oliwy z pomidorów suszonych 1 łyżeczka musztardy (ja wykorzystałam sarepską Develey) 1,5 łyżeczki octu balsamicznego pieprz Kilka płatków parmezanu/grana padano/dziugasa Warzywa myjemy i osuszamy. Na talerzy wykładamy sałatę, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojone pomidory suszone, pokrojoną cebulę. Gotujemy w osolonej wodze i bób (ok 15 min od zagotowania wody) oraz jajka

Brzuszki Łakomczuszki
Krem cukiniowo- czosnkowy 144

Cukinia wydaje się nudnym warzywem, mdłym i trochę bałam się z niej zrobić zupę. Postanowiłam jednak podkręcić trochę jej smak czosnkiem i wyszło... cudo! Pyszna aromatyczna zupa, zakochałam się w niej i z pewnością zagości na moim stole już na zawsze. I tak oto obaliłam mit, że cukinia jest nudna. Nie w tej zupie bo jej smak jest wspaniały(...)podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy na minutę jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie całość blenderujemy aż uzyskamy gładki krem. Wstawiamy ponownie zupę na ogień. Mieszamy ze sobą śmietanki i dodajemy do śmietanek dwie łyżki kremu

Mango Papaja
Zupa koperkowo- warzywna 131

przecież każdy to wie, że taka zupa to bomba witaminowa, powinno się je jeść jak najczęściej... i warto wykorzystać to, że mamy dostęp do wielu zdrowych i świeżych warzyw. Ja jestem ich fanką. Na sto procent! Składniki: pięć marchewek trzy pietruszki ćwierć selera duży pęczek koperku  dwie gałązki natki pietruszki  trzy cebulki dymki ze szczypiorem dwa młode pory(...)trzy liście laurowe dwa ziarenka ziela angielskiego sól pieprz szczypta vegety litr wody Myjemy i suszymy warzywa. Kroimy w talarki marchewkę, pietruszkę i pora. Selera i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki i szczypior, dodajemy

Mango Papaja
Lekka zupka kalafiorowo-koperkowa 164

kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól  pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, chili w płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy

Mango Papaja
Pomidorowa zupa krem z klopsikami i ryżem 174

opcjonalnie łyżka cukru Umytą i obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część) wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko porządnie i robimy niewielkie klopsiki(...)smażymy je na dwóch łyżkach oliwy po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Wracamy do zupy. Gdy warzywa są już dość miękkie blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem (ja lubię jeszcze dodać łyżkę cukru do smaku) i wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone klopsiki. Gotujemy zupę jeszcze przez 6-7 minut tak aby smaki się

Mango Papaja
Krem z kalafiora z grzankami 125

rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 1-2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora, wlewamy bulion i gotujemy zupę przez około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotujmy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy grzanki, cały czas obracając i mieszając do momentu(...)będą delikatnie brązowe i chrupiące. Gdy warzywa w naszej zupie będą miękkie możemy ściągnąć garnek z ognia. Blenderujemy całość na gładki krem, ponownie podgrzewamy. Mieszamy ze śmietaną, doprawiam solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia aby smaki się wyrównały i gotowe. Podajemy z grzankami i bazylią. Pycha

Mango Papaja
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 261

uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania