warzywa - 14856 przepisów (strona:299/991)

Szybki krem z dyni 145

Sycąca i rozgrzewająca zupa krem z dyni jest idealna jesienią, gdy sezon na to niezwykłe warzywo w pełni. Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu lub wody oliwa z oliwek śmietana, sól i pieprz olej z pestek dyni Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki, a dynię w większą kostkę(...)oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i dynię. Chwilę jeszcze poddusić, po czym wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu zblendować zupę na krem i doprawić śmietaną, pieprzem i solą. Podawać z grzankami i/lub skropione olejem z pestek dyni

wyzwania kuchenne
Zupa rybna z pomidorami 223

zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pomidory i paprykę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Rybę dodać do cebuli, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Następnie dorzucić pokrojone warzywa, poddusić jeszcze kilka minut, wlać 3 szklanki wody i passatę. Wymieszać, i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku i podawać posypane zieloną pietruszką

wyzwania kuchenne
Calzone d'amore 223

główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam z jogurtem, doprawiłam pieprzem. Sos dodałam do warzyw i dobrze wymieszałam.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pizza (wiejska vs kebab) "Oszukane" gołąbki

bastalena
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 307

Jeśli lubicie mięso mielone, a bolognese i lasagne Wam się chwilowo przejadły, spróbujcie koniecznie tego dania. Na pozór nic spektakularnego. Mięso, ziemniaki, trochę warzyw, przyprawy. A może właśnie o taką prostotę tu chodzi? Cottage pie, rodowód swój wywodzi z Anglii , jest  daniem mięsno- warzywnym, którego istotnym elementem jest warstwa zapiekanego puree. Wnętrze stanowią podsmażone dodatki w postaci mięsa mielonego(...)warzyw. Całość ostatecznie zapieczona, aby spowić wierzch niepowtarzalną ziemniaczano- serową otoczką.    5-6 ziemniaków 2 łyżki mleka 1-2 łyżka masła 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem zielonym  (może też być świeża marchew i mrożony groszek ) przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, oregano) 3/4 szklanki żółtego sera (niekoniecznie) Ugotowane ziemniaki utłukłam, a następnie

bastalena
KartofLove Story 172

naprzemiennie warstwami ziemniaki i brukselkę, tak aby wierzch wieńczyły ziemniaki.  Przygotowałam sos beszamelowy, do którego dodałam starty żółty ser. Mieszałam, aż do jego rozpuszczenia. Całość wylałam na przygotowane warzywa. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180st.) na 30min. Po tym czasie ( jeśli warzywa są już dość miękkie, szczególnie ziemniaki ) zdjęłam folię, zapiekankę oprószyłam gałką i dodatkowo

bastalena
Tortilla z kebabem 200

kebaba olej do smażenia mięsa majonez jogurt naturalny gęsty czosnek  Czosnek przecisnąć prze praskę, , dodać do majonezu wymieszanego z jogurtem.Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować sosem, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem i zawinąć

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z ziemniaków 269

Dania jednogarnkowe...szybkie do zrobienia..i szybkie do jedzenia...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ziemniaki  kiełbasa  cebula mieszanka warzyw mrożonych [ w sezonie mogą być świeże] przyprawy wedle gustu Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę , warzywa i razem chwilę podsmażyć.W naczyniu żaroodpornym układać warstwami i upiec do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Bitki w sosie pomidorowym 177

zaglądałam...[ ale trzeba uważać, aby była dostateczna ilość wody, aby mięso się nie przypaliło]. Ilość składników wedle gustu i apetytu.. schab lub polędwica cebula susz warzywny lub świeże warzywa pomidory z puszki przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz listek, ziele bulion  Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zala

Moje domowe kucharzenie
Olej z awokado „Greencado” – zielone dobro dla ciała i podniebienia 114

potraw i wywarów oraz do przyrządzania naparu łagodzącego dolegliwości żołądkowe, jednak największym bogactwem tej rośliny są znajdujące wszechstronne zastosowanie kulinarne owoce. Nie tylko wykorzystuje się je także w charakterze warzywa, ale ponadto są źródłem oleju o wyjątkowych właściwościach. Gdzie rośnie nasze awokado: Owoce, z których produkowany jest ten jeden z najlepszych olejów świata, powoli dojrzewają w słońcu od sierpnia(...)nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się korzystnie do prowadzenia zdrowej diety. 6. Tłuszcze zawarte w oleju z awokado wspierają ciało w przyswajaniu dobroczynnych karotenoidów (przeciwutleniaczy), występujących w owocach i warzywach. Karotenoidy są one głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy starzenia, wpływają korzystnie na nasze tkanki. Dlatego nie zapomnij stosować naszego oleju z awokado w swoich sałatkach! 7. Olej

Moje domowe kucharzenie
Chrupiąca surówka z sałaty lodowej, marchewki i czerwonej cebuli w delikatnym sosie czosnkowym 276

łyżeczki suszonej lub świeżej, posiekanej natki pietruszki  Przygotowanie:  Umytą i osuszoną sałatę lodową kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Przy pomocy obieraka do warzyw wycinamy z marchewki wstążki i dodajemy do sałaty, cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki. Z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekanej pietruszki przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki. Warzywa polewamy sosem, mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Ogniste nóżki z kurczaka 120

Składniki: 6 nóżek z kurczaka 3 łyżki ketchupu Pudliszki (pikantny) 500g warzyw na patelnię Przyprawy: czosnek w proszku, papryka czerwona słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz Przepis: Do rękawa wkładamy umyte nóżki i dodajemy ketchup razem z przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy w rękawie i wsadzamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Nóżki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 60 minut(...)koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i rozrywamy rękaw - zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku (skórka będzie chrrrupiąca :)) W czasie pieczenia przygotowujemy warzywa smażąc je na patelni z dwoma łyżkami oleju ryżowego i doprawiamy do smaku. Nóżki idealnie sprawdzą się jako danie główne na grilla - wystarczy umieścić je w przygotowanej marynacie z ketchupu i przypraw i trzymać minimum przez dwie godziny

Emcia Pichci
Kotlety schabowe pieczone 144

Składniki: 1 op.  marynaty szlacheckiej Prymat 3 plastry schabu (ok. 1 cm grubości) 1 opakowanie warzyw na patelnię 2 łyżeczki oleju do smażenia Sól, pieprz do smaku Przepis: Plastry schabu nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy schab do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wkładamy naczynie z pokrywką do nagrzanego piekarnika do 200C(...)pieczemy przez ok. 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa - mieszankę przekładamy na patelnię z dodatkiem dwóch łyżek oleju, doprawiamy i smażymy do miękkości co jakiś czas mieszając.  Płynna marynata szlachecka firmy Prymat to fajne i szybkie rozwiązanie dla dań mięsnych - nadaje wyjątkowego smaku i aromatu :) insertCookd("77ce017dfaeb2457fa5022b2a1df8b65

Emcia Pichci
Makaron penne w sosie śmietanowo-pomidorowym 166

kosteczkę i podsmażamy do zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie piersi kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku i smażymy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Na osobnej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - całość szybko(...)mieszając przez ok. 1 minutę. Do całości dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy przez ok. 2 minuty i doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pierś z warzywami i polewamy nim makaron. insertCookd("d4b4544dbfe8b62a8b83ae4549bd0716

Emcia Pichci
Smażona panierowana mozzarella 294

bardzo proste i smaczne jedzonko. W sam raz na kolację czy też lekki obiad. składniki: 1 duża kulka wędzonej mozzarelli 1 jajko bułka tarta olej do smażenia dodakowo warzywa u mnie : mizuna, pomidor, suszone pomidory i cebulka konserwowa Mozzarellę pokroić w plastry. Następnie dobrze ją zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty(...)kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać od razu w towarzystwie ulubionych warzyw. Ja podałam z mizuną, pomidorem, suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką

Monia miesza i gotuje
Ratatuja z bobem 149

bakłażana  2 pomidory  cebula  4 ząbki czosnku  4 łyżeczki suszonego oregano  sól pieprz  2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine  Przygotowanie:  Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek extra vergine

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania