pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości mięsa Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i rozdrabniamy, wywar cedzimy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem Mięso układamy w pojemniczkach lub w małych miseczkach(...)rozkładamy warzywa ( u mnie marchew i pietruszka) i pokrojony drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce
Proste Potrawywino i gotowałam pod przykryciem około 40 min. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler, cebulę) Gotowałam do miękkości mięsa i warzyw( u mnie trwało to jeszcze 30 min.), doprawiłam solą, pieprzem mielonym. Przepis wypróbuję jeszcze z innym czerwonym mięsem, może też
Proste Potrawyprzepisem na danie, które przyrządziłam :) 750 gramowe opakowanie szpinaku jest produktem głęboko zamrożonym i jak zapewnia producent szpinak jest mrożony i pakowany w taki sposób, by przypominał nam świeże warzywo. Nadaje się do przygotowywania dań obiadowych, czy przystawek. Zakupiony szpinak rozmroziłam i po kilku godzinach(...)szkoda je naruszać. Wygląd zatem jest obiecujący. Zabieram się więc za gotowanie i wkrótce napiszę o rezultatach :) Was również zachęcam do eksperymentowania z tym zdrowym, zielonym warzywem. Szpinak „zawiera witaminę A, witaminę K, cholinę, która zapobiega i likwiduje odtłuszczenie wątroby i reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie. Szpinak jest zasadotwórczy, bogaty w chlorofil, spinacynę, działa silnie krwiotwórczo
Proste Potrawyprzesadzać, bo zupa będzie za ostra ! W garnuszku zagotować około 1 l wody,( rosół jeszcze lepszy) wrzucić obsmażone mięso, później dodać garść makaronu, pokrojone pieczarki Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu gdy mięso będzie prawie miękkie Pod końcem gotowania doprawić zupę- solą, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie przyprawą chińską czy kostką(...)była wystarczająco ostra... Takie danie można zaserwować na imprezę towarzyską, koszt dość skromny, a zupka naprawdę smaczna i szybka do zrobienia :) Ilość mięsa można zmniejszyć, a dodać więcej warzyw. Posypać obficie koperkiem. Ale jeśli przesadzimy z chili, to jak to ktoś powiedział ; "będzie palić w dwóch miejscach...na wejściu i na wyjściu
Proste Potrawyjuż będą lekko miękkie dodajemy pokrojona w plasterki cebulę oraz czosnek. Smażymy az wszystko się zarumieni . Następnie widelcem rozgniatamy wszystko na "papkę" ale tak by były widoczne kawałki warzyw. Możemy również użyć blendera i zmiksować wszystko całkowicie ale ja wolę wersje z kawałkami . Gdy już mamy rozdrobnione warzywa dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz przyprawy i na małym ogniu pod przykryciem
NaKońcuJęzykakonserwowego nie gotujemy) gotujemy w 2 szklankach wody, do miękkości, dodajemy 2 łyżki Warzywka …pod koniec dodajemy brokuły i gotujemy jeszcze 3minuty…pół szklanki wywaru, w którym gotowały się warzywa odlewamy, a resztę wylewamy…Warzywa polewamy zimna wodą… Wywar wlewamy do rondelka dodajemy serek topiony i energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się, następnie wlewamy śmietanę i chwile gotujemy… Dodajemy groszek
NaKońcuJęzykaosoby, która by nie lubiła sałatki jarzynowej...Ile ludzi tyle wersji tej tradycyjnej sałatki... Ja osobiście nie nawiedzę selera, pietruszki i nie toleruje owoców wśród samych warzyw także w moich sałatkach nie znajdziecie tych rzeczy... Składniki: 1/2 szklanki groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej biała część łodygi pora 5 jajek 3 czubate łyżki majonezu sól i pieprz można dodac 2 ogórki(...)konserwowe 7 pomarańczy Wykonanie: Groszek, kukurydzę oraz fasolę wsypujemy do miseczki. Pora kroimy w plasterki Jajka i marchewkę gotujemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do warzyw Dodajemy majonez, sól i pieprz i mieszamy W pomarańczach odcinamy około 1/4 jej części robiąc daszek...wydrążamy miąższ i w jego miejsce wkładamy sałatkę... Idealna ozdoba świątecznego stołu, na pewno spodoba się
NaKońcuJęzykabardzo ciekawym przepisem, który znalazłam na wspaniałym blogu Potrawy Półgodzinne postanowiłam dziś przygotować Quiche, które wyjątkowo lubię...Spód całkowicie bezglutenowy więc dla mnie idealny..z dużą ilością warzyw no i na deser boczek tylko dla Niego ;) Składniki: Na ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mąki u mnie gryczana 4 łyżek mleka 3 łyzki oleju 1 jajko sól(...)pozbawiony tłuszczu. Cukinie i pieczarki podsmażamy z dodatkiem czosnku i chilli do momentu całkowitego wyparowania wody. Składniki na masę jajeczną mieszamy wszystkie ze sobą. Na upieczony spód układamy wszystkie warzywa zalewamy masą jajeczną i na wierzch układamy upieczony boczek. Całość zapiekamy około 15 min w tem 180-160 stopni. Smacznego
NaKońcuJęzykakomórek wątroby. W przypadku łagodnych form oczyszczania wątroby stopniowo rozpuszczających złogi najkorzystniejsze są nasiona Ostropestu plamistego oraz sokoterapia m.in. świeże soki z czarnej rzepy, buraka lub z warzyw zielonych. FAZA 3. Oczyszczenie nerek (i powtórne jelit) , czyli przyspieszenie wydalania unieszkodliwionych przez wątrobę toksyn i metali ciężkich polega przede wszystkim na prawidłowym żywieniu bogatym w witaminy(...)które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych - rezygnacja z kawy, mocnej herbaty
NaKońcuJęzykapieczarek 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia 5 grubych plasterków sera żółtego papryczka chilli jajko przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, papryka słodka, gotowa mieszanka do warzyw Kaszę płuczemy i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie,często mieszamy żeby się nie przypaliła, w razie konieczności podczas gotowania dolewamy wodę. Studzimy. Pieczarki, cukinie, chili oraz czosnek rozdrabniamy(...)drobne kawałki podsmażamy na oleju pod koniec dodajemy przyprawy. Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Kaszę przekładamy do blendera i chwile miksujemy, dodajemy jajko, ser żółty oraz warzywa mieszamy i przekładamy do foremek. Pieczemy około 15 minut w tem. 200 stopni Najlepiej smakują z sosem czosnkowym
NaKońcuJęzykawyjdzie słońce. W tym roku na moim ogrodzie pojawiły się piękne, żółte patisony. Tak optymistyczne, jak słońce. Wspaniały, ciepły wrzesień aż sprzyja, by w kuchni pojawiły się te radosne warzywa. Chociaż miałam dylemat, co z nich zrobić. Na nadziewane okazały się zbyt wielkie, a nigdy nie mając wcześniej z nimi do czynienia, poczułam się jak dziecko we mgle. Ale skoro(...)Podduszam kilka minut, na samym końcu wrzucając dynię i patisona. Mieszam, podgrzewam około 3-4 minuty, po czym dodaję majeranek i koncentrat pomidorowy. Duszę pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawiam do smaku. Podaję ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym lub z ziemniakami z wody bądź w postaci puree SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisłodkiej i ostrej papryki oraz świeżo startej gałki muszkatołowej odrobina śmietany, listki mięty, starty parmezan do dekoracji Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od pozbawienia z wywaru mięsa oraz warzyw i przypraw, więc odcedzamy go na sicie lub durszlaku. Kolejno za pomocą bardzo ostrego noża obieramy dynię, przekrawamy ją na pół i za pomocą łyżki pozbawiamy się miąższu oraz(...)Dusimy całość na wolnym ogniu aż do osiąnięcia półmiękkiej papryki i konsystencji bardzo gęstego sosu z minimalną ilością wody. Gdy taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru z półmiękkimi cząstkami dynii. Zupę gotujemy jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników
Symfonia Smakówkruki. Liście z wolna zaczynają się złocić, a idąc chodnikiem te już opadające, szeleszczą pod butami. I w naszym menu powoli pojawiają się zmiany, za sprawą prawdziwie jesiennych warzyw i owoców. Sięgamy po dynie, patisony i cukinie, stawiamy na dania rozgrzewające i sycące. A do zimy tak daleko! Ani się nie obejrzysz, jak spadnie pierwszy śnieg. CIECIERZYCA Z DYNIĄ(...)łyżki koncentratu pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 płaska łyżka suszonego majeranku Ciecierzycę moczę przez noc, a następnie gotuję do miękkości. Warzywa obieram - marchewki kroję w półplaterki, ziemniaki w niedużą kostkę, dynię w średnią kostkę, a patisona nie obierając, także w kostkę. Na patelni rozgrzewam nieco oleju i szklę na nim cebulę, po czym
W kuchni Karmel-itkiwiem jak Wy, ale jeśli ja miałabym wybrać warzywo, które lubię najmniej, chyba padłoby na paprykę. Ale tylko surową. Każda inna postać, czy to pieczona, czy duszona jest dla mnie po prostu pyszna. Uwielbiam leczo i paprykę w zapiekankach warzywnych. Stąd ten przepis. Krem jest ostry dzięki papryczce chili, a jego słodycz to zasługa dojrzałych pomidorów i papryki(...)czasie cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy papryczkę chili i podduszamy wszystko do miękkości. Pod sam koniec dodajemy łyżeczkę miodu i mieszmy. 5. Upieczone warzywa po wystudzeniu obieramy ze skórki (powinna bez problemu sama schodzić), z papryki wycinamy gniazda, z pomidorów głąby, kroimy i wrzucamy do garnka razem z wcześniej przygotowaną cebulką. 6. Całość blendujemy
kuchnia do kwadratuPowoli zbliżamy się do końca lata.. ale nie ma się co smucić! Początek jesieni obfituje w wiele wspaniałych, smacznych, świeżych owoców i warzyw. A jak najłatwiej przemycić organizmowi witaminy i makroelementy z tych właśnie produktów? Najłatwiej, a przede wszystkim najszybciej w postaci soku! Wystarczy ledwie 5 minut i już możemy cieszyć się wspaniałym, naturalnie mętnym sokiem z ulubionych owoców(...)warzyw! Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 2 kieliszki Składniki: 3 jabłka 3 marchewki Jabłka i marchewki dokładnie myjemy. Wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Nalewamy do szklanek i podajemy :) W ciepłe dni najlepiej użyć produktów z lodówki wtedy sok będzie chłodny bez konieczności rozwadniania go lodem
Kolizje Smaków