warzywa - 14856 przepisów (strona:292/991)

Zdrowe frytki z selera i marchewki 221

Składniki: pół dużego selera 3 średnie marchewki ulubione przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, curry, papryka ostra, papryka słodka) łyżeczka oleju Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyłam, obrałam i pokroiłam w słupki. Obsypałam przyprawami i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Warzywa rozłożyłam na blasze posmarowanej delikatnie olejem i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Z podanych składników przygotowałam

Kulinarny Pamiętnik
Zupa szczawiowa 147

ugotowane na twardo, jogurt grecki i świeży koperek do podania Przygotowanie: W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażone warzywa zalałam 1,5 l zimnej wody, dorzuciłam ziemniaki i gotowałam tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękły (ok. 25 minut). Do wywaru dodałam umyte, obrane i posiekane liście szczawiu, doprawiłam solą

Kulinarny Pamiętnik
"Żółty" kurczak z anansem 178

Składniki - mrożona mieszanka warzyw ( może być chińska ) - 80 dag filetów z kurczaka - puszka ananasów - 1,5 łyżeczki kurkumy - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać mrożone warzywa i dusić ok. 15 minut. Ananasy osączyć ( syrop zachować ) i pokroić w kostkę

Świat Smaku
Świderki z kurczakiem 195

pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Razem z pieczarkami podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać mięso oraz warzywa, chwilkę podusić. Całość

Świat Smaku
sosy które warto znać... :) 622

opakowanie jogurtu naturalnego - 1 łyżka śmietany 18% -sól i pieprz do smaku Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu i śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. SOS MUSZTARDOWY DO WARZYW: - 1 łyżeczka musztardy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki zimnej wody - 1 łyżeczka octu winnego - sól, pieprz - pół łyżeczki ziół prowansalskich - odrobina pieprzu ziołowego Wszystko mieszamy razem(...)szklance lub miseczce i polewamy warzywa. SOS DO SAŁATKI TYPU GRECKA: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka octu winnego - odrobina posiekanych świeżych listków bazylii - suszona bazylia - sól - pieprz - pieprz ziołowy - tymianek - 1 ząbek czosnku Czosnek przeciskamy przez praskę i wszystkie składniki mieszamy w szklance lub miseczce

Zainspiruj się kuchnią
Grillowane panini... 171

SKŁADNIKI: 3-4 ciabatty oliwki mozzarella cebula wędlina ser żółty masło papryczki pepperoni pieprz ziołowy zioła prowansalskie  świeża bazylia  PRZYGOTOWANIE:  Ciabatty nacinamy do połowy. Warzywa kroimy. Następnie smarujemy masłem, kładziemy cebulę, pokrojony marynowany czosnek, ser, wędlinę, warzywa, ser mozzarella, posypujemy wszystko przyprawami. Gdy mamy już poskładane nasze kanapki, należy je grillować. Gotowe tosty podawać

Zainspiruj się kuchnią
Z dalekich wypraw #6 Pora na krem! Gotuje się akcja 238

Serwuję bowiem (podobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła! Tym postem chciałam Was serdecznie zachęcić do udziału w akcji "Światowe(...)liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (z kostek warzywnych) 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 100g łososia  1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę. Na maśle najpierw podsmażyłam pora, po chwili dorzuciłam pyrki. Po 15min. duszenia zalałam bulionem i gotowałam do miękkości (czyli kolejne 15min.). Lekko wystudziłam

bastalena
Bliny z sałatką warzywną 272

wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć i rozwałkować do grubości około 1-1,5 cm. Następnie szklanką wydzielić porcje( tak jak na pierogi). Wydzielone porcje smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Warzywa na sałatkę bardzo drobno pokroić, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, koperek i łyżkę oleju. Na upieczone bliny nałożyć warzywa i posypać serem

Gorący kąsek
Kurczak z brukselką i ziemniakami. Danie jednogarnkowe 647

kurczaka 2 szklanki bulionu rozmaryn  sól pieprz oregano Ziemniaki, brukselkę i posiekany por układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i rozmarynem kurczaka. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym, dodajemy dwa rozgniecione i nieobrane (!) ząbki czosnku i zalewamy wszystko bulionem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę, gdy bulion wyparuje należy dolać go jeszcze(...)trochę. Po godzinie nasz kurczak i warzywa powinny być gotowe

Mango Papaja
Szybki krem z dyni 176

Sycąca i rozgrzewająca zupa krem z dyni jest idealna jesienią, gdy sezon na to niezwykłe warzywo w pełni. Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu lub wody oliwa z oliwek śmietana, sól i pieprz olej z pestek dyni Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki, a dynię w większą kostkę(...)oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i dynię. Chwilę jeszcze poddusić, po czym wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu zblendować zupę na krem i doprawić śmietaną, pieprzem i solą. Podawać z grzankami i/lub skropione olejem z pestek dyni

wyzwania kuchenne
Zupa rybna z pomidorami 259

zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pomidory i paprykę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Rybę dodać do cebuli, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Następnie dorzucić pokrojone warzywa, poddusić jeszcze kilka minut, wlać 3 szklanki wody i passatę. Wymieszać, i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku i podawać posypane zieloną pietruszką

wyzwania kuchenne
Calzone d'amore 258

główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam z jogurtem, doprawiłam pieprzem. Sos dodałam do warzyw i dobrze wymieszałam.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pizza (wiejska vs kebab) "Oszukane" gołąbki

bastalena
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 354

Jeśli lubicie mięso mielone, a bolognese i lasagne Wam się chwilowo przejadły, spróbujcie koniecznie tego dania. Na pozór nic spektakularnego. Mięso, ziemniaki, trochę warzyw, przyprawy. A może właśnie o taką prostotę tu chodzi? Cottage pie, rodowód swój wywodzi z Anglii , jest  daniem mięsno- warzywnym, którego istotnym elementem jest warstwa zapiekanego puree. Wnętrze stanowią podsmażone dodatki w postaci mięsa mielonego(...)warzyw. Całość ostatecznie zapieczona, aby spowić wierzch niepowtarzalną ziemniaczano- serową otoczką.    5-6 ziemniaków 2 łyżki mleka 1-2 łyżka masła 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem zielonym  (może też być świeża marchew i mrożony groszek ) przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, oregano) 3/4 szklanki żółtego sera (niekoniecznie) Ugotowane ziemniaki utłukłam, a następnie

bastalena
KartofLove Story 215

naprzemiennie warstwami ziemniaki i brukselkę, tak aby wierzch wieńczyły ziemniaki.  Przygotowałam sos beszamelowy, do którego dodałam starty żółty ser. Mieszałam, aż do jego rozpuszczenia. Całość wylałam na przygotowane warzywa. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180st.) na 30min. Po tym czasie ( jeśli warzywa są już dość miękkie, szczególnie ziemniaki ) zdjęłam folię, zapiekankę oprószyłam gałką i dodatkowo

bastalena
Tortilla z kebabem 233

kebaba olej do smażenia mięsa majonez jogurt naturalny gęsty czosnek  Czosnek przecisnąć prze praskę, , dodać do majonezu wymieszanego z jogurtem.Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować sosem, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem i zawinąć

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania