Składniki - dowolna mieszanka mrożonych warzyw (ok. 450g) - 2 filety z kurczaka - 100 g ryżu - przyprawa do gyrosa - sól, pieprz - 20 dag żółtego sera - olej, masło Wykonanie Mięso umyć , osuszyć, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać kurczaka i przyprawę do gyrosa ( według uznania ). Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć i poczekać aż przestygnie. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie(...)Warzywa i ryż dodać do kurczaka, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ser zetrzeć na tarce, posypać zapiekankę. Całość zapiekać pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 o C Uwaga – sprawdzona rada 1) Aby „pierzynka” z sera była bardziej chrupiąca 10 minut przed końcem można zdjąć pokrywkę i włączyć
Świat SmakuBrokuły z fasolką szparagową: Składniki: * fasolka * brokuły * pomidory suszone w oliwie + oliwa spod nich * starty ser żółty - polecam moje ostatnie odkrycie czyli Stary Olęder (z Biedronki) * kilka kaparów Warzywa ugotowałam na parze, posypałam pokrojonymi pomidorami, kaparami i serem, lekko skropiłam oliwą. II. Mamut z pieczarkami: Składniki: * kilka strąków mamuta * kilka pieczarek * ser żółty Sos: * 2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu(...)apetyczne obiadki:) Ja takie strasznie lubię, ale moja córka - wstrętny mięsożerca - jak nie ma kawałka mięcha na obiad, to uważa, że to nie obiad;). Ostatecznie może być bezmięsnie, ale warzywa są wykluczone. Niby nas tylko trójka, ale obiadowe kompromisy są niezwykle trudne do wypracowania... A Stary Olęder uwielbiam.... sowa_nie_sowa 2011/09/08 09:29:08 Ren-ya, a co myślisz
Zdrowa Kuchnia SowyLazania przeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku(...)potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli. Piec ok. 20min w temp. 190st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościodciąć górną część i wydrążyć. Miąższ połączyć z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryką oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami. Ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Połączyć z pokrojonymi warzywami. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, połączyć z warzywami. Dodać majonez, sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii. Wszystko wymieszać. Masą faszerować pomidory. Udekorować bazylią
Z miłości do słodkościznaczy na zrumienionych warzywach z włoszczyzny. Od lat tak robię bo przekonałam się, że wydobycie naturalnych cukrów ( karmelu) z opieczonych na suchej patelni warzyw nadaje wywarom fantastycznego aromatu. Dziś dodałam dodatkowo do wywaru kawałek białej kapusty tak jak to robiła moja Babcia , a jakoś potem nie wiem czemu przestałam ja dokładać. Pomidorówka będzie posiłkiem jednodaniowym ( z makaronem, kawałkami marchewki
Buniabaje w kuchniindyka, 25 dag. szponder wołowy włoszczyzna przyprawa do flaków sól pieprz majeranek Wykonanie: Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. Flaczki zalewamy wodą po zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego(...)wyjmujemy warzywa , mięso. Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy majeranek. Jeśli preferujemy gęste zupy, to robimy zasmażkę i rozprowadzamy wywarem. . SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyKawał soczystego, rozpływającego się w ustach mięcha, który wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy zamarynować noc przed, podsmażyć, dodać warzyw i zostawić na wolnym ogniu na 2 h. Łopatka wieprzowa potrafi być dość tania (my upolowaliśmy za 9,89 za kg w B.), co prawda jest nieco przerośnięta tłuszczem, ale on w większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia (można(...)średnim ogniu z każdej strony aż do mocnego zarumieniania (jeśli jest mocno tłusta, wytapiamy jak najwięcej tłuszczu). W czasie smażenia kroimy marchewką w plasterki i cebulę w piórka. 3. WARZYWA (5 min) + DUSZENIE (2 h): Po podsmażeniu mięsa, przekładamy je na chwilę na talerz i podsmażamy cebulę wraz z marchewką. Jak się lekko zarumienią, dolewamy piwa i dodajemy miodu, mieszamy
Nerds Kitchencukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy kiełbasę. Gdy się podsmaży dodajemy papryki. Przykrywamy i dusimy(...)Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. W wersji pikantnej - krojona papryczka chili lub Ostry Stefek ;) - czyli węgierska pasta. Co jakiś czas mieszamy. Gdy wszystkie warzywa zmiękną leczo jest gotowe
Moje Kuchenne Rewelacjebulionu sól, pieprz, kurkuma PRZYGOTOWANIE Zupy gotujemy w dwóch garnkach. Zupa czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (pomidory bez gniazd nasiennych). Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy. Zupa żółta - podsmażamy cebulę na oliwie. Dodajemy warzywa
Moje Kuchenne RewelacjeUdko zalewamy wodą w 3 l garnku, tak by tylko je przykryła. Po zagotowaniu odlewamy wodę z szumowinami. Dodajemy warzywa i zalewamy wodą do ok.3/4 wysokości garnka . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy
Moje Kuchenne RewelacjePRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy i posypujemy czubatą łyżeczką ostrej papryki. Przesmażamy kilka minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy - ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku
Moje Kuchenne Rewelacjebyć różne, zależy czy bardziej lubimy por czy marchewkę. Por kroimy na cienkie talarki, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i na nim przesmażamy warzywa. W garnku roztapiamy serki topione, mogą być o różnych smakach. Aby się nie przypaliły należy dodać stopniowo dodać bulion warzywny. Do roztopionych serków dodajemy przesmażone warzywa. i miksujemy blenderem
Salonik smakówktoś mógłby się obejść bez świeżych warzyw? Ja na pewno nie. Warto jeść je kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty . Składniki: 1 nieduża biała kapusta (ok. 80 dag) 2 marchewki 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka cukru sok z cytryny sól, pieprz do smaku Myjemy warzywa i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, sól
Salonik smakówpyszny a w smaku wyraźnie czuć posmak oleju sezamowego. składniki: 500-600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej 4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw 1 łyżka sosu sojowego 200 g pomidorków koktajlowych 2-3 garście rukoli Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać(...)stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą
Monia miesza i gotujeZgodnie z obietnicą dzisiaj coś nowego. Lekko, smacznie, bardzo prosto - prawdziwa sałatka grecka pachnąca świeżymi warzywami, oliwą z oliwek, cytryną i oregano z prawdziwym serem feta. Co ciekawe grecy do sałatki greckiej nie używają sałaty i taką też wersję przygotowałem i polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 dużego ogórka, 3 średnich pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 białej cebuli (można zastąpić(...)przypadku wszystkich dań opartych na świeżych produktach, a moim zdaniem sałatek w szczególności ogromne znaczenie ma jakość zastosowanych produktów. Do przygotowania sałatki użyłem naprawdę świeżych i naprawdę wysokiej jakości warzyw, bardzo dobrej oliwy z oliwek, wysokiej jakości oliwek z pestkami. Nade wszystko nie warto oszczędzać na serze feta - wszelkie produkty fetopodobne, to jest serki "typu feta" absolutnie nie nadają się
Wyprawy kulinarne