ktoś coś mówił, że ostatnio tylko szparagi i szparagi... ? -). Sezon na te pyszne warzywa w pełni, więc nie mogę się powstrzymać ! Dzisiaj szparagi w nowej dla mnie odsłonie, czyli w tercecie: pesto, szparagi i feta. Do tej pory byłam zwolenniczką tradycyjnej pizzy, ale właśnie... użyłam czasu przeszłego... Delikatne szparagi, słona feta i wytrawne pesto, to jest to ! Do mojej pizzy(...)części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy. Ciasto smarujemy pesto, układamy na nim paseczki szparagów i pokruszoną fetę. Skrapiamy oliwą, posypujemy oregano. Piekarnik z umieszczonym
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu kolejne sezonowe warzywo, czyli rabarbar. Choć może powinnam napisać owoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami.... W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień. W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się
Kulinarne przygody GatityJako, że sezon na szparagi w pełni, dzisiaj na blogu krótka ściągawka z dań, które pojawiły się na moim stole z udziałem tego smakowitego warzywa w roli głównej. Szparagi przygotowuje się szybko i łatwo. Są warzywem mało kalorycznym, zawierają dużo potasu i kwasu foliowego. Są cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Ponadto
Kulinarne przygody Gatityzrobić ostrzejszą, innym razem łagodniejszą. A poza tym jest gotowa do zjedzenia w miarę szybko. Do jej przygotowania, czyli do smażenia kurczaka i warzyw użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie(...)łyżką cedzakową, a na patelnię wrzucamy chili i szalotki, przesmażamy i dodajemy pieczarki. Smażymy 3 - 4 minuty. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy kurczaka i podsmażone warzywa. Dorzucamy zielony groszek, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut. Gdy groszek jest już miękki zdejmujemy garnek
Kulinarne przygody GatityKupiłam sobie naczynie do tagine, czyli naczynie do powolnego duszenia mięs i warzyw, typowe dla kuchni marokańskiej. Takie najzwyklejsze, klasyczne, bo całe gliniane i glazurowane. Składa się z dwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy(...)naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i pokrojone na pół śliwki szydłowskie, delikatnie solimy. Naczynie przykrywamy i dusimy
Kulinarne przygody GatitySezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją ! Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem
Kulinarne przygody Gatitygarnku, potem mieszamy z sosem i możemy podawać na stół :) Makaron z ziemniakami? To prawda, jest to osobliwe połączenie, ale pamiętajcie, że Włosi traktują ziemniaki inaczej niż my (jak warzywo, a nie dodatek skrobiowy). W tej potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste. Tradycyjnie w Ligurii danie podaje się(...)fasolka powinny zrobić się al dente (zakładam, że makaron powinien gotować się 10 min., zweryfikuj to jeszcze na opakowaniu makaronu). Odlej ok. 1/2 szklanki płynu z garnka, następnie odcedź warzywa i makaron i przełóż do miski. Dodaj pesto i trochę wody z kubka. Wymieszaj dokładnie, ewentualnie dodając więcej wody, aby rozrzedzić pesto. Podsyp listkami bazylii i startym parmezanem
Chilli Czosnek i Oliwarobić? 1. Ugotuj bulion z włoszczyzny (zostaw kawałek nieugotowanego selera. 2. Pokrój cebulę, kawałek selera i cukinię na dość drobne kawałki. 3. Uduś na oliwie z oliwek pokrojone warzywa (pamiętaj aby posolić, wtedy fajnie miękną). 4. Do uduszonych warzyw wlej bulion (około 2 szklanki). 5. Użyj blendera aby zmixować na gładki krem. 6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, i jeśli
Matka Żywicielkamogę, staram się kupować na lokalnych straganach czy w warzywniakach. Oczywiście mowa tu głównie o owocach, warzywach, pieczywie, jajkach... W markecie, nawet latem, pomidory rzadko kiedy pachną krzakiem. Nie są słodkie ani soczyste, a wygląd ich miąższu i smak przypominają raczej watolinę niż coś jadalnego. Lokalni sprzedawcy nadają koloru miejscom w których mieszkamy. Często są drogowskazami ("tam koło tej babiny(...)kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory i smażyć aż się rozpadną. Lekko doprawić solą i pieprzem. Zmixować pomidory z jedną ugotowaną marchewką. 4. Przecier przelać do wywaru z warzyw i doprawić do smaku sola i pieprzem. 5. Podawać z ryżem lub makaronem ale koniecznie posypać koperkiem. Dla chętnych - łyżka śmietany. P.S. Zanim zabrałam się za pomidorówkę, kilka dni wcześniej
Matka Żywicielkaśredniej papryki (50g) 1 ząbek czosnku - do nasmarowania miski dla aromatu sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU ) Warzywa umyć, pokroić w dowolne kawałki. Sałatę poszarpać palcami. Jajko ugotować na twardo i podzielić na większe cząstki. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić jeśli jest w kawałkach. Ząbkiem czosnku – przekrojony na pół(...)nicejska danie kuchni francuskiej , rozpropagowane m.in. przez Julię Child - popularyzatorkę kuchni francuskiej w USA i nie tylko; tradycyjna sałatka nicejska powinna składać się tylko i wyłącznie z surowych warzyw , a jedynym jej gotowanym składnikiem mają być jajka; obecnie najczęściej podaje się ją z tuńczykiem , ale dawniej przyrządzana była z dodatkiem anchois (anchois było łatwo dostępne i zwyczajnie dość
Grunt to przepis!Dawniej ryba kojarzyła mi się z formą panierowanego kotleta. Jednak teraz chętniej odkrywam jej smak w połączeniu z Warzywami. Ostatnim hitem była w panko w pikantnym sosie . Tym razem proponuję Wam wersję znacznie łagodniejsza. Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Walijskie Pichcenie . Składniki na 3 porcje: 570g fileta z ryby (dowolnego, u mnie mintaj) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej(...)zostanie zalana ryba. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, po chwili dodać pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki. Posolić i popieprzyć, smażyć do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietanę oraz posypać posiekanym koperkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kawałki ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut
Fabryka pomysłówłyżki śmietany 2-3 łyżki mąki sól do smaku Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać bullionem. Gotować aż warzywa będą miekkie, do smaku doprawić solą.. Dodać posiekany koperek i zupę zabielić śmietaną. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru
Monia miesza i gotujesię schłodziło. Brokuły myjemy i wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody. Marchewki i fasolkę gotujemy w oddzielnym garnku. Groszek zalewamy wrzątkiem na 4 min. Wszystkie warzywa powinny być półtwarde. Przekładamy na durszlak i pozostawiamy do ostygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy na posmarowaną masłem prostokątną blaszkę(...)jajeczną. Brokuły rozdzielamy na różyczki z których układamy drzewka. Z fasolek układamy płot, z groszku trawę, z marchewek i ziaren fasoli – owoce na drzewie. Delikatnie wlewamy na ciasto z warzywami pozostałą częścią sosu i wstawiamy blaszkę z powrotem do piekarnika
Moniki Smakołykisól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku 1 gałązka świeżego lubczyku, 1 łyżka sosu Worcestershire . Przygotowanie: Warzywa myjemy. Selera kroimy w plasterki, a ziemniaki i cebulę sześć części. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy marchew, pietruszkę, selera naciowego, cebulę, fasolkę szparagową (jeśli jest długa to dzielimy(...)mniejsze kawałki), ziemniaki. Dodajemy ziela angielskiego, liście laurowe, nać pietruszki, lubczyk, liście selera, czosnek i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili. Wszystkie warzywa z ziołami gotujemy do miękkości, ale żeby pozostały lekko al. dente. Kilka minut przed końcem dodajemy groszek, bób i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki Smakołykipokrojonego kurczaka (przykryć pokrywką, szybciej zmięknie) Wszystko przełożyć do jednego garnka Oddzielnie ugotować makaron (nie przecedzać do "suchości" makaronu) i po odcedzeniu dołożyć bez przelewania zimną wodą do warzyw i kurczaka Dobrze wymieszać, dodać pesto, jeśli trzeba posolić i dodać pieprzu Jest to danie jednogarnkowe, można podjąć nim gości. Na pewno nie takich niespodziewanych, ale jeśli wszystko zakupimy wcześniej(...)niedrogie w sumie warzywa zrobią NIESPODZIEWANY efekt
Proste Potrawy