ogórków kiszonych 5 ziemniaków 2 marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 2 łyżki sklarowanego masła Wykonanie: Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Żeberka zalać wodą,dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka: marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki(...)Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. O górki starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso
Walijskie Pichcenieulubione ziemniaki mojego męża. Dziś dodałam ją do pysznej, zdrowej i niskokalorycznej zupki. Zupę ugotowałam na piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw. Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki: 1 pierś z kurczaka (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki
Walijskie Pichcenienastępnie posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy
Walijskie Pichceniedanie jednogarnkowe albo smaczny dodatek do sztuki mięsa w sosie, czy gulaszu. Dla mnie akurat tutaj mięsko jest zupełnie zbyteczne, bo zestawienie sypkiej kaszy i dużej ilości ulubionych warzyw jest pełnowartościowym posiłkiem obiadowym. Składniki: 400g kaszy jęczmiennej grubej płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 50g masła 1 cebula łyżka oleju 200g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 4 małe marchewki(...)patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dorzucamy pokrojone pieczarki oraz czerwoną paprykę. Podsmażamy całość mieszając ok 10 minut. Ostatnią czynnością jest połączenie kaszy, ugotowanych warzyw oraz podsmażonych pieczarek i papryki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do mięsa i sosu (wersja dla mięsożerców) albo jako samodzielne danie obiadowe
Walijskie Pichcenieposiekanego koperek 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 2 łyżki koncentratu buraczanego Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki
Walijskie Pichceniepietruszka liść laurowy ziele angielskie 2 puszki pomidorów w sosie własnym bez skóry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku słodka papryka ostra papryka sól Wykonanie: Z udek, warzyw i czosnku gotujemy wywar. Udka wyjmujemy i obieramy z mięsa, które wrzucamy z powrotem do bulionu. Ugotowane warzywa kroimy w kostkę i również wrzucamy do wywaru. Następnie do bulionu dodajemy
Walijskie PichcenieNajpyszniejsza wiosenna zupka ... delikatna, pachnąca latem, polskimi warzywami, słońcem, ... i domem rodzinnym :)) Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon. Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka(...)sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz
Walijskie Pichceniełodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy
Walijskie Pichcenieryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć i dodać obie papryki(...)Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut na małym ogniu, doprawić do smaku i posypać posiekanym koperkiem
Walijskie Pichceniepłaska łyżka mąki sól cukier Wykonanie: Marchew obieramy.Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Do garnka wkładamy marchew i fasolkę, zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy: marchew kroimy w kostkę, fasolkę na 3 części. Odlewamy połowę wody, w której gotowały się warzywa. Do pozostałej wody przekładamy z powrotem marchewkę, fasolkę oraz odcedzony groszek konserwowy. Zagotowujemy
Walijskie PichceniePonieważ bardzo lubimy klopsy jajeczne, postanowiłam trochę urozmaicić ich smak przed dodanie brokuła i kalafiora. Klopsiki zyskały dodatkowo trochę inny posmak. Myślę, że takie "przemycenie"warzyw może być dobrym pomysłem szczególnie jeśli w domu są dzieci, które nie przepadają za warzywami :)) Klopsy fajnie smakują zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno. Składniki: (na 11 niewielkich
Walijskie PichcenieAromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni. Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek(...)pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną roztartego w dłoniach majeranku. Zupa powinna być pikantna :-) Ponieważ jest bardzo gęsta, nie zaciągam jej już mąką
Walijskie Pichceniewarzyw dostępnych jesienią a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Dla wygody zamiast garnka używam teflonowej patelni :) Składniki: brokuł bakłażan cukinia papryka czerwona papryka pomarańczowa ryż olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, oregano Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Ryż płuczemy, wrzucamy na patelnię do cebulki. Dolewamy trochę wody i zakrywamy pokrywkę na jakieś 10 minut(...)specjalne okrągłe ziarna do risotto (arborio). Polecam też ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim ryż będzie gotowy kroimy pozostałe warzywa w sporą kostkę a brokuła dzielimy na różyczki. Paprykę warto włożyć do piekarnika na 10 minut by usunąć z niej skórkę. Jeśli cukinia i bakłażan są nie wielkie
prawdziwe jedzenierękę. Dodatkowo pysznie ostry Dip meksykański Prymat. Świetne! Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej sól 2 łyżki oleju woda mięso z pieczonego kurczaka salami ulubione warzywa Dip Meksykański Prymat majonez Sposób wykonania: Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy sól, olej i wlewamy wodę. Można dodać odrobinę wrzątku, aby zapażyc mąkę pszenną. Mieszamy wszystko najpierw(...)sobie wieszając upieczone gorące tortille na kratce z piekarnika. Mięso z kurczaka rozdrabniamy doprawiamy do smaku i łączymy z majonezem. Dzięki temu nasze kawałki kurczaka nie będą suche. Warzywa np sałata lodowa, pomidory, ogórki, cebula czerwona, papryka..... kroimy na dogodne dla nas kawałki. Ja sałatę pokroiłam w paseczki, resztę w plastry. Ale zauważałam, że lepszą opcją byłaby pokrojenie
Malinowe Pocałunkinaszego mięsa. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepszą opcją jest cała noc . Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na kilka min. W tym czasie przygotowujemy nasze warzywa. Paprykę kroimy na kawałki mniej więcej wielkości naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które(...)wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy wykałaczki z wody i wbijamy na nie na przemian mięso i warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia piekarnika i wlewamy do niej wodę, tak aby zakryła dno. Na ruszcie układamy nasze szaszłyki i pieczemy je tak ok 20 min. Po upływie tego czasu włączamy
Malinowe Pocałunki