Już kiedyś wspominałem, że moją ulubioną herbatą jest Teekanne biała cytrynowa. Nie, nie użyłem jej w przepisie, użyłem za to jako składnika herbatę zieloną liczi :) , która
Parowar Facetagroß. Der Regen abfließt nach Wange mit saueren Tränen. November. Alle Montags aus ganzem Jahr.Sałatki kojarzą mi się z latem. A w szczególności te na bazie świeżych warzyw, z odrobiną kaszy jaglanej bądź kaszki kuskus. Kolorowe, lekkie i pachnące słońcem. Tym bardziej teraz, kiedy za oknem szaro, buro i nieprzyjemnie.Die Salaten erinneren mich mit Sommer, besonders diese aus frischen(...)blanszuję: w garnku zagotowuję wodęz odrobiną soli, na wrzątek wrzucam podzielonego na części brokuła.Trzymam w gorące wodzie ok. 2-3 minuty, po czym wrzucam do lodowatejwody, aby warzywo zachowało soczysty kolor. Odcedzam. Ogórka kroję w kostkę, siekam obraną cebulę, czosnek przeciskam przez praskę.Kukurydzę odcedzam. Wszystkie składniki mieszam z kaszą jaglaną,doprawiam solą, pieprzem i podaję.SMACZNEGO!---------------------------------------------------------------------------HIRSBEREI-GEMÜSE
W kuchni Karmel-itkibiała 1 sztuka, cebula czerwona 2 sztuki,ziele angielskie 2 sztuki, marchewka 12 mniejsze, woda 1 szklanka, papryka zielona 1 ostra mała uda kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - warzywa obrać, marchew pokroić na 3 cm słupki, cebulę na 4 części, papryczkę zieloną na kawałeczki, ziemniaki na połówki do szybkowara dać oliwę i zrumienić z każdej strony udka kurczaka posypane(...)przyprawą pesto peperoncino i solą rozmarynową na udka w szybkowarze wsypać pokrojone warzywa, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar od chwili zagotowania zmniejszyć ogień na mały i gotować 25 minut - po tym czasie spuścić ciśnienie z szybkowara smaczne, syte jednogarnkowe danie i szybko przygotowane..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięAmarantus ekspandowany nazywany jest poppingiem, stąd dzisiejsza nazwa :)U mnie w sklepie osiedlowym jest półeczka ze zdrową żywnością. Czasem zdarza mi się coś kupić ;) O
Parowar Facetawidelcem.Cebulę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia.Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym.Przygotować sos.Oliw
kolorowotorcikowosólpieprz2 łyżki siema lnianego włoszczyzna ( po jednej sztuce) duża łyżka masła Sposób przyrządzenia: Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa dusić pod przykryciem na maśle. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować z warzywami. Dodać siemię lniane, curry, pieprz, sól. Dobrze wymieszać. Masę wlać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez
pieprzny smaczekSposób przyrządzenia:Kurczaka pokroić na części i wszystkie oprócz piersi włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić, odstawić na pół godzinki. W tym czasie umyć wszystkie warzywa pokroić w słupki. Cebulę przekroić na pół i opalić nad gazem. Z każdej strony in będzie bardziej spalona tym lepiej. Po tym czasie wylać mętną wodę i wlać nową. Przykryć(...)mięso i zagotować. Zszumować ( wyciągnąć pianę). Zmniejszyć ogień. Dodać warzywa i przyprawy. czosnek zmiażdżyć nadgarstkiem i wrzucić do rosołu. Na bardzo małym ogniu z uchyloną przykrywką gotować do powrotu z kościoła :-) Podawać z makaronem i pietruszką. Pycha
pieprzny smaczekczosnku sólpieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek pleśniowy olej łyżka kminku rzymskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć jeszcze chwilkę z wszystkimi przyprawami. Przełożyć do garnka, zalać
pieprzny smaczekdługa marchewka1/2 świeżego ogórka1 cukiniaszczypior7-8 płatów papieru ryżowegoSos do sajgonek:1 łyżka sosu sojowego2 łyżki wody1 łyżeczka cukru trzcinowego1 cm imbiru1 łyżeczka masła orzechowego3 łyżeczki soku z limonki1. Warzywa obieramy i kroimy w równe słupki o długości 10 cm. Do dużej miski lub garnka wlewamy gorącą wodę. Płat papieru ryżowego maczamy w wodzie, aż zmięknie. Kładziemy na blacie jednym(...)rogiem w naszą stronę. Poniżej linii środka kładziemy po kilka słupków warzyw, zawijamy dolny (zdj poniżej), lewy i prawy róg do środka jak kopertę i zwijamy w rulonik. Czynność powtarzamy dla pozostałych sajgonek. 2. Imbir bardzo drobno siekamy. W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Podajemy z sajgonkami
Tajskie smakiŻółty, 400 g,- Wędlina z indyka, 200 g,- Cebula, 5-6 białych- Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica, na smak,- Pomidorki Igiełki Piątnica, na smak.- Pieprz czarny,- Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju,/Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy./CIASTO:SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli(...)tylko składników ale i przypraw! Balans smakowy wzbogaciłyśmy słodkością i ostrością dzięki zestawieniu:- Mieszanki "Pomidor, oregano, chilli" - Piątnica, - Pomidorków - "Igiełki" Piątnica, - Pieprzu czarnego,- Domowej mieszanki suszonych warzyw, Pomidorki zapewniły słodycz, oregano to ta nuta ostrości, która wydobywa się dopiero po chwili, czarny pieprz, domowa mikstura - to opcje obowiązkowe, a oregano? Stworzony dla pizzy zielony "pyłek".Pozdrawiamy
Wypisz Wymalujbrązowo z każdej strony, jeżeli podejdzie wodą tu ją przelej do osobnego garnka,w którym będziesz dusił gulasz.NIE SÓL. Gotowe mięso przełóż do garnka, włącz mały ogień. Warzywa umyj, oczyść i pokrój w/g uznania.Na kolejnym 10 g smalcu podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor, na tej samej patelni co mięso. Dodaj do garnka z wołowiną. Dorzuć liście laurowe(...)wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W między czasie dolewaj po szklance wody, gdy odparuje i mieszaj co jakiś czas.Gdy mięso się gotuje resztę warzyw podsmaż na ostatnim kawałku smalcu, najpierw wrzuć paprykę, zamieszaj i po 2-3 minutach dodaj pieczarki i ogórki, nie dosalaj. Podsmaż na brązowo, ok 5-7 minut.Dodaj po około
Pasje JolkiSkładniki: 1/3 białej rzodkwi 1 marchewka 1 małe jabłko 1 łyżka ziaren słonecznika 2-3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa obrać ze skórki i zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Dodać słonecznik. W osobnym kubeczku przygotować sos: śmietanę połączyć z sosem koperkowo-ziołowym. Tak przygotowany sos dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipasty tahini2 - 3 ząbki czosnkuok. 3 łyżki oliwy z oliweksok wyciśnięty z 1 cytrynyszczypta lub dwie kuminu (kmin rzymski)sól, pieprz do smakupita, maca, świeże pieczywo, świeże warzywa (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Suche nasiona ciecierzycy przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą na wysokość 4 - 5 cm ponad poziom nasion. Zostawiamy na noc do namoczenia.2. Następnego dnia zlewamy(...)Albo innymi przyprawami, które lubicie: słodką lub ostrą papryką, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczypiorkiem, kolendrą. Z talerza hummus nabieramy za pomocą kromek ciepłej bagietki, pity, kawałków macy lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki: marchewki, selera naciowego, papryki.Smacznego
W kuchni KatieSierpień to szczególny miesiąc dla tych, którzy uwielbiają pomidory. Stragany warzywne uginają się pod ciężarem skrzynek wypełnionych tymi czerwonymi, dojrzałymi, błyszczącymi warzywami. Choć nazywamy pomidory warzywem, to tak naprawdę z botanicznego punktu widzenia zjadana przez nas część rośliny Lycopersicon esculentum jest owocem. W sierpniu pomidory są najsmaczniejsze, dlatego warto spożywać ich teraz jak najwięcej. Na zimę możecie zamknąć ich letni
W kuchni KatieTrzeci dzień choroby, niby jest lepiej, ale gardło nadal boli, więc nie wszystko dałbym radę zjeść. Wymyśliłem dziś na obiado - desero - kolacje naleśniki. Że to będzie
Parowar Faceta