warzywa - 14856 przepisów (strona:277/991)

Pasztet drobiowy 361

laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż znaczna większość wody odparuje. Lekko przestudzić.Lekko przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa.Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać

Gospodyni Miejska
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 195

pieczarek z cebulą dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać. Chwilę wszystko razem poddusić.Następnie dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać.Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.Podawać ciepłe

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese 214

wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem, aż mięso stanie się brązowe.Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć.Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.Następnie dodać suszone grzyby wraz z wywarem, przeciśnięty(...)przez praskę czosnek, oregano i bazylię. Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem,  przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie a sos aromatyczny.Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.Odcedzony makaron wymieszać z sosem.Spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone startym parmezanem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu

Gospodyni Miejska
Kasza gryczana z sosem drobiowym 348

będzie ugotowane. Gdy ćwiartki będą ugotowane, wyjąć je z rosołu, obrać z mięsa (kości i skórę wyrzucić), a mięso drobno pokroić.Do rosołu z gotowania ćwiartek wrzucić podsmażone warzywa, a na patelnię na której były smażone wrzucić pokrojone mięso z kurczaka i podsmażyć.Podsmażone mięso z kurczaka wrzucić do gotującego się na małym ogniu rosołu z warzywami i chwilę

Gospodyni Miejska
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 162

Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,½ łyżeczki Hot Madras Curry,Kilka gałązek tymianku,Sól i pieprz Cayenne do smaku.      Przygotowanie:Warzywa przekroić na pół. Z pomidorów wyciąć zdrewniałe środki, z papryki gniazda nasienne. Położyć na blachę skórą do góry, razem z cebulkami i czosnkiem w łupinkach, skropić oliwą i octem balsamicznym(...)posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.Czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować blenderem razem z paprykę, pomidorami i sosem, który wyciekł z warzyw w trakcie pieczenia (paprykę można obrać ze skóry, pomidory zostawić ze skórką), doprawić pieprzem Cayenne i solą.Sos przelać do rondla, dodać oliwki, cebulki, zmielone grzyby, listki tymianku

SzczyptaSmaQ
Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 189

Szybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie(...)płatów pstrąga usunąć skórę, rybę pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w pióra, rzodkiew i dynie w bardzo cienkie plastry. Udusić na maśle do miękkości (ok. 5 minut, warzywa powinny być spójne, nierozgotowane).W trakcie duszenia skropić winem, octem winnym, doprawić solą, cukrem i pieprzem.Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni zmiksować blenderem z płatkami kwiatów nasturcji, parmezanem

SzczyptaSmaQ
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 265

prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem i od razu podać(...)wewnętrzną część skórek. Oprószyć solą i pieprzem. Ponownie wstawić do piekarnika skórą do dołu, opiec na rumiano (7-10 minut).Pstrąga rozdrobnić widelcem, dodać serek Apetina Tapas, jogurt, duszone warzywa, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.Gorące skórki napełnić farszem, na wierzchu każdej położyć porcję chrustu Prosciutto, posypać czerwonym pieprzem i tymiankiem.Podawać na ciepło

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 185

Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor

SzczyptaSmaQ
Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 193

ząbki czosnku,1 łyżka mielonego siemienia lnianego,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżeczka mielonej czarnuszki,½ łyżeczki kurkumy,½ łyżeczki mielonej kozieradki,2 łyżki oliwy,Sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Warzywa umyć, obrać, rozdrobnić w malakserze.W rondku na zupę rozgrzać oliwę, wsypać kurkumę, kumin i czarnuszkę, smażyć kilka sekund, żeby uwolniły się olejki eteryczne.Dodać warzywa, smażyć 5 minut, zalać bulionem

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 316

ostrą papryką.Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkachPhali – jednowarzywna sałatkaPhali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali(...)wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła.Pieczarki z serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali. Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku i pietruszki. Tak smakowała nam wersja z restauracji, że goszcząc w gruzińskiej wiosce, poprosiliśmy miejscowe kobiety o pokazanie

Poezja smaku
Zupa gulaszowa 185

Zupa gulaszowa uwielbiam ja, pyszne mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, ale i na inne pory roku można ją spokojnie ugotować. Są też zwolennicy tej zupy jako podkład pod nieco mocniejszy trunek:) Zapewne tyle ile domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry(...)kawałki ok 1-1,5 cm szerokości - wkładam do miseczki i marynuję polewając oliwą i obsypując kminkiem odstawiam, aby wołowina przeszła aromatem- w między czasie myję i obieram warzywa i kroję na kawałki, marchew w plastry pietruszkę, seler naciowy w kostkę, paprykę w większą kostkę, ziemniaki na słupki- cebulę, czosnek kroję w drobną kostkę- rozgrzewam oliwę w garnku z grubym

Basia w kuchni
Domowa tradycyjna zupa ogórkowa 173

liść laurowy 2 szt śmietana 50 ml SPOSÓB WYKONANIA:- nastawiam wodę i wrzucam do niej kawałki mięsa, gotuję po chwili dodaję 3 łyżki bulionetki warzywnej- międzyczasie obieram warzywa i ziemniaki  i kroję w drobną kostkę-  obraną cebulę opalam na ogniu i dodaję do wywaru gotującego się- wrzucam pokrojoną marchew, seler, pietruszkę oraz liście laurowe gotuję(...)czasie wrzucam pokrojone ziemniaki i gotuje na wolnym ogniu kolejne 15 minut- międzyczasie trę  na tarce o grubych oczkach  ogórki kiszone- gdy ziemniaki, i reszta warzyw już zmiękły wyciągam cebulę liście laurowe i wrzucam ogórki kiszone gotuję jeszcze chwileczkę w razie potrzeby doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem- gdy jest już gotowa zaciągam śmietaną , wlewam sobie na chochlę

Basia w kuchni
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 150

przygotowane dodaję do naszego mięsa.- dokładam obrane cebulki, czosnek- na naszą patelnie na której opiekaliśmy mięso dolewam wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami.- do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godzinyco jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły- długość pieczenia zależy także

Basia w kuchni
Tradycyjny kapuśnaik 177

gotować i  jeżeli są to zbieram szumowiny- wtedy dodaję włoszczyznę obraną cebulę, pietruszkę, marchew, seler, zioła (najlepiej przewiązane nitką , aby było  łatwiej je wyjąć) oraz przyprawy - gdy warzywa już lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę - gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę

Basia w kuchni
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 402

mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest z mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni z rodzaju Penicillium.Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, boczkiem i ricottą podaliśmy na warzywach opiekanych na patelni. Warzywa też się fajnie komponują z sosem z sera pleśniowego! SKŁADNIKI:Dla 3 - 4 osób.Faszerowana pierś z kurczaka:2 pojedyncze, średniej wielkości piersi z kurczaka1

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania