warzywa - 14856 przepisów (strona:281/991)

Gęś po polsku w kapuście 163

kminek  i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki. Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut. Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp

Kulinarny karnet Christophera
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 293

Dzień dobry, Po pizzy z brukselką i szynką przychodzę do Was z kolejnym zaskakującym przepisem wykorzystującym pieczone warzywo. Już sam kalafior upieczony z chilli, nasionami kopru włoskiego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi był tak dobry, że mój Mąż miał ochotę spałaszować go w tej formie. Ale ja poszłam o krok dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią(...)Sycylii. Może zastanawiacie się, co ma kalafior do Sycylii. Ja sama byłam zaskoczona, gdy dowiedziałam się, że to warzywo jest tam popularne. No może trochę mniej, gdy okazało się, że rosnące lokalnie kalafiory są przepiękne - fioletowe (zaś po ugotowaniu zielone) lub zielone ( Romanesco broccoli ). Takie kalafiory na pewno znajdą miejsce w moim wymarzonym ogrodzie :) Tak więc Sycylijczycy przygotowują wiele potraw

Chilli Czosnek i Oliwa
K... Koktajl bananowo-gruszkowy (i kilka słów o Francuzach) 162

Śniadanie 8:00- kanapki, II śniadanie 11:30- jogurt z owocami i orzechami, obiad 16:00 - coś pysznego, konkretnego, warzywnego :) a na kolację był to zazwyczaj serek wiejski z warzywami, bo nie byłam głodna, ale że jestem osobą aktywną, musiałam coś jeść. Teraz żyję w kraju, w którym wszystkie moje założenia zostały zburzone jak domek z kart ;p We Francji(...)Moje śniadanie składa się jak już od kilku miesięcy z owsianki i owoców, orzechów lub pysznych kanapek. O 12:00, gdy przygotowuję Królewiczowi OBIAD, zazwyczaj jem treściwą zupkę lub warzywa (mieszkam tu już od kilku miesięcy i naprawdę nie mam ochoty jeść czegoś wielkiego już o 12!). O 16-17 brzuszek domaga się przekąski, więc daję mu jakiś jogurt

Kitchens Alphabet
S... Sałatka z tuńczykiem . 327

razem dodałam dość dużo musztardy) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Moim założeniem było chociaż trochę płynne żółtko, ale zagadałam się przez telefon ;p Przyrządzamy sos (przepis  tu ). Warzywa myjemy.  Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę. Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy tuńczyka. Polewamy resztką sosu

Kitchens Alphabet
Ch... chińszczyzna 2 z kapustą pekińską 285

sojowego, pół ząbku czosnku i paprykę. Zostawiamy (najlepiej na noc, minimum 15 minut), następnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę, resztę czosnku i cebulę, podsmażamy na średnim ogniu. Gdy warzywa są chrupiące, dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Pilnujcie wonton, bo gotuje się go tylko 3-4 minuty :) Gotowy makaron odsączamy(...)wody, dodajemy do warzyw i kurczaka, mieszamy i zwiększamy trochę ogień. Lubię, jak makaron jest lekko "przypalony", sztywny ;)  Grillujemy orzechy. Dekorujemy nimi danie. Uwielbiam sos sojowy i używam go z przeróżnymi innymi, dziwnymi smakami ;p możecie oczywiście zredukować jego ilość. Smacznego

Kitchens Alphabet
GRZYBOWA 160

czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno(...)ugotowane grzyby. Podsmażyć całość. Do garnka z gotującymi się warzywami przelać bulion po ugotowanych grzybach, przesmażone grzyby z cebulą. Gotować wszystko ok 20-30min. Łyżkę mąki rozrobić w odrobinie wody - zaciągnąć naszą zupę. Żeby złagodzić smak zupy grzybowej i sprawić, żeby była aksamitnie delikatna, nie zważając na kalorie :) dodaję do niej zawsze śmietankę 30%. Posypać natką. Serwować z makaronem

Walijskie Pichcenie
KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI 168

sól pieprz natka pietruszki 1 wędzona metka Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na oczkach. W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojone warzywa,pokrojoną w kostkę cebulę,smażyć kilka minut, dodać do gorącego rosołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z metki zdjąć osłonkę. Zrobić(...)maleńkie klopsiki i wrzucić do gotującej zupy. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy i mieszając wlewać do garnka, gotować 2 minuty. Posypać natką pietruszki. Smacznego! :) Poniżej wersja zupy bez śmietany... i wersja zabielona śmietaną

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWA Z MAKARONEM 141

koperek    Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora oraz przyprawy.Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie . Ś mietanę  wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka

Walijskie Pichcenie
BOTWINKA I 161

mąki 3   jajka na twardo 1 łyżka   świeżego koperku Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Po tym czasie dorzucić  obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować na małym ogniu. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki(...)pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia. Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień

Walijskie Pichcenie
SŁODKO-KWAŚNA FASOLOWA 166

ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach)warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Solimy, ew.dodajemy kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy ok 10-15min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt(...)gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.  Pod sam koniec gotowania zupy doprawiamy ją octem i cukrem. Radzę aby smakować zupę po każdorazowym dodaniem cukru aby nie przesadzić.Zupa ma mieć smak słodko-kwaśny w minimalnym stopniu.  Cebulę wraz

Walijskie Pichcenie
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 187

sól pieprz oliwa z oliwek ryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy) Wykonanie: Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę  paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę i gotujemy(...)zupy i : albo obieramy i wrzucamy do zupy, albo.... obieramy i wykorzystujemy do mielonych ( o mielonych z ugotowanego mięsa kurczaka w następnym poście). Zupka jest dość gęsta od warzyw i ryżu, więc nie trzeba jej już dodatkowo zagęszczać

Walijskie Pichcenie
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 167

garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i łyżce masła sklarowanego podsmażamy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy do niej odciśnięte i pokrojone drobno borowiki oraz umyte i drobno(...)pokrojone pieczarki. całość smażymy ok 10 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z wywarem i klopsikami. Gotujemy całość chwilę i wyciągamy łyżką cedzakową  warzywa. Ścieramy je na tarce na oczkach i ponownie dorzucamy do zupy. Teraz pozostało nam tylko doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz ukwaszoną śmietanką, wcześniej zahartowaną. Całość posypujemy natką lub koperkiem

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH 149

ogórków kiszonych 5 ziemniaków 2 marchewki 2 małe pietruszki kawałek  selera  liść laurowy ziele angielskie  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 2 łyżki sklarowanego masła Wykonanie: Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę.  Żeberka zalać wodą,dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka: marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki(...)Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. O górki  starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso

Walijskie Pichcenie
JARZYNOWA NA PIERSI KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 211

ulubione ziemniaki mojego męża. Dziś dodałam ją do pysznej, zdrowej i niskokalorycznej zupki.  Zupę ugotowałam na piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw.  Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki: 1 pierś z kurczaka  (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 195

następnie posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania