warzywa - 14856 przepisów (strona:288/991)

Zupa krem z jarmużu 150

seler -kawałek por - kawałek czosnek - 3 ząbki liść laurowy ziele angielskie- 3 ziarenka sól i pieprz ziemniaki -3 szt woda - 1,5 l cebula - 1 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa obrać, opłukać pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, usunąć grube nerwy, pokroić. Cebulę obrać pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do garnka wlać wodę, osolić zagotować. Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę , obrany

Kuchnia Danusi
Roladki brokułowo-kalafiorowe 172

Pyszne roladki z dwoma warzywami na obiad. Moja rodzinka była zachwycona takim daniem, bardzo im to smakowało Roladki brokułowo-kalafiorowe SKŁADNIKI: filety z kurczaka podwójne - 1 szt brokuły - 8 różyczek kalafior - 8 różyczek mąka do panierowania tłuszcz do smażenia jajko 1 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły i kalafiora gotować w osolonej wodzie do miękkości. Osączyć warzywa na sicie. Filety

Kuchnia Danusi
Zapiekanka rybna 173

patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor.  Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody.  Doprawić do smaku pieczarki wegetą.  Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu.  Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę ryb, na ryby wyłożyć warzywa uduszone.  Następna warstwa to pieczarki.  Pieczarki dobrze polać keczupem i ułożyć drugą warstwę

Kuchnia Danusi
Sałatka z pomidorem i brokułem 388

kilka minut,   fasolkę kilka minut dłużej.   Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w grubsze paski. Pomidory opłukać, osączyć,  pokroić w podłużne kawałki.   Warzywa ugotowane odcedzić,  osączyć, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.   Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa.  Sos francuski rozmieszać z wodą i oliwą.  Do sosu dodać

Kuchnia Danusi
Kurczak z brokułami po chińsku 560

wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać.  Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu

Pasja Smaku
Jesienna sałatka warzywna 343

temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje  na 6 porcji Czas przygotowania:  30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki(...)cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś i pstrąg w galarecie 195

marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1/2 groszku zielonego, 1 pomidor, 1/2  papryki, natka pietruszki. Przygotowanie:  Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową. Gotujemy około 30 minut. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo. Ugotowane kawałki rybki układamy na talerzyku. W małej ilości wywaru rozpuszczamy(...)żelatynę i mieszamy z 2-3 szklankami wywaru. Następnie, studzimy nasz wywar. Talerz z rybką dekorujemy warzywami. Gdy leciutko zacznie nam tężeć wywar zalewamy nim rybkę. Chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Zapiekana ryba z warzywkami 295

Zapiekana ryba z warzywami: brokuły, papryka, cebula i to wszystko z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera... Składniki: 1 brokuł, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 700 g filetu rybnego - u mnie mintaj, 300g startego żółtego sera, 1 żółtko, 1 łyżka majonezu. Przygotowanie:    Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy(...)pieprzymy z obu stron i skrapiamy cytryną. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju i układamy rybę. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w kostkę, brokuły rwiemy na różyczki, dodajemy majonez i żółtko oraz starty żółty ser i mieszamy wszystko razem. Taką mieszanką przykrywamy rybę i zapiekamy przez 40 min w temp. 180 stopnie, smacznego

Aga w kuchni
Kurczak w 5 smakach 569

Bardzo lubię chińska kuchnię, te wszystkie grzybki, pędy bambusa, warzywa, makarony sojowe to jest to, co lubię :) Sos sojowy nie tylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak. Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków mun, 1/2 słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki(...)smakach.   Przygotowanie:     Kurczaka myjemy i tniemy w długie paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka w 5 smakach i podsmażamy na oleju. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodajemy warzywa: odcedzoną kukurydzę i groszek, grzybki mun, pędy bambusa, pokrojone cebule w półksiężyce oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pokrywkę i dusimy ok, 15 minut. Dolewamy sos sojowy i zagęszczamy sos mąką

Aga w kuchni
Mięsa 193

marchewką Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem   Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami(...)sosie Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą

Aga w kuchni
Makaron z łososiem i cukinią 222

Graal, 300 ml kremówki, kilka listków świeżej bazylii, sól, pieprz. Przygotowanie:     Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię i marchewkę kroimy w cienkie plasterki wzdłuż warzywa, najlepiej zrobimy to obieraczką do warzyw. Takie paseczki warzywne gotujemy ok. 3 minutek na parze. Na patelni podgrzewamy kremówkę, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz. Podgrzewamy do odparowania

Aga w kuchni
Szopska sałatka 344

Składniki na 6 osób: 3 pomidory 100g ogórka 2 długie zielone papryki 100g bryndzy 2 łyżki oliwy pieprz Przygotowanie: Pomidor, ogórek i paprykę myjemy, a także osuszamy. Wszystkie warzywa krojimy w dosyć dużą kostkę. W misie układamy warzywa i polewamy oliwą, i pieprzymy (nie solimy, bo bryndza jest słona). Na górę kruszymy bryndzę

Kuchnia Łukasza
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 196

dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking , Beverley Jollands na 6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. z czego 1 godz. na pieczenie warzyw Składniki: 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek świeżego tymianku 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry(...)pół dynią, przekrojonymi na pół i pozbawionymi pestek pomidorami, przekrojoną na pół czerwoną papryką oraz papryczką chilli. Delikatnie posmaruj dynię oliwą po czym wstaw blachę do piekarnika.  Warzywa piecz przez 25 min, po czym wyjmij pomidory, paprykę słodką i chilli. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą

Chilli Czosnek i Oliwa
Frittata z cukinią z piekarnika 191

zielonej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, zeszklić cebulę. Dodać cukinię i paprykę i smażyć aż soki z warzyw odparują. W misce wymieszać jajka z mąką, do smaku doprawić sola ziołową. Następnie dodać warzywa z patelni oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dodać połowę startego cheddara i ponownie wymieszać. Masę przelać

Monia miesza i gotuje
Surówka z kapusty i marchewki z koperkiem 239

Pyszna i prosta suróweczka do obiadu ze świeżych warzyw prosto z mojego warzywniaczka. Kapusta, marchewka i koperek - takie proste surówki są najlepsze:) składniki: 1/2 główki dużej kapusty białej lub jedna mniejsza 4-5 marchewek pęczek koperku 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu, użyłam Kieleckiego Kapustę drobno poszatkować. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno(...)posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt oraz majonez. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Majonezu i jogurtu dałam nie za dużo, aby tylko połączyły składniki

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania