warzywa - 14856 przepisów (strona:279/991)

Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 130

wodę odlewamy i gotujemy namoczoną fasolę w rosole.Można też w wodzie, trzeba wtedy doprawić solą. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.Ok. 2 godzin.Cebulę i pozostałe warzywa  kroimy w kostkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.Gdy już fasola jest miękka dodajemy podsmażone warzywa.Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, i gdy już

Pasje Jolki
Buraczki z czosnkem na zimę 1228

gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny, aby nie straciły koloru.Gotujemy do miękkościok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować,bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych oczkach.Delikatnie dosalamy i dodajemy 2-3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na drobno. Mieszamy. Słoiki wyparzamy i gdy wyschną napełniamy

Pasje Jolki
Zupa z dorsza 181

liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, troszkę lubczyku i sól w/g uznania. I zostawiamy na ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.Po tym czasie wszystkie aromaty się uwolnią. Wyjmujemy warzywa i wkładamy wyfiletowane ryby.Na małym ogniu zostawiamy około 20 minut i znowu odcedzamy. W między czasie obieramy 3 średnie ziemniaki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru(...)dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego. CMOKJa podaje do zupki filety z dorsza usmażone na gorącym oleju, lekko posolone i obsypane mąką

Pasje Jolki
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 120

czym odcedź i dołóż do brokuła.Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż 4-5 minuty mieszając , po czym polej warzywa.Tak przygotowane warzywa można już zajadać, chociaż ja dodatkowo posypuję niewielką ilością startego sera parmezanu i zapiekam 10 minut w 180 stopniach na termoobiegu.SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 165

dokładnie je w nim obtocz. W dużej misce wymieszaj dynię z 2 łyżkami oleju i curry. Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut lub do momentu ładnego zarumienienia i miękkości. W połowie pieczenia odwróć warzywa na drugą stronę.Wyjmij papryki i dynię z piekarnika i odstaw. Usuń z papryk korzonki

karmelowy
Banan z parowaru w 4 wariantach 216

Ten post będzie troszkę inny niż zawsze, gdyż zawierał będzie różne warianty na banana z parowaru. W ciągu kilku ostatnich dni próbowałem z nim trochę kombinować

Parowar Faceta
Bakaliowe jabłka z parowaru 225

Na późne śniadanie była dziś jajecznica z papryki , także obiadu nie robiłem :) Nie dałbym rady nic zjeść, ale wieczorem czemu nie :)Każdy na pewno pamięta z

Parowar Faceta
Sałatka makaronowa 350

dworze upał, że brak apetytu na ciepły obiad dobrym rozwiązaniem jest bardzo szybka sałatka makaronowa z wędliną i świeżymi warzywami. Przygotowanie jej trwa zaledwie chwilkę, nie będę podawała ilości składników , robiłam ją na oko :) Składniki: makaron świderki ogórek świeży pomidor szynka drobiowa szczypiorek majonez odrobina sosu czosnkowego sól pieprz  Warzywa i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem, majonezem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sałatka z ogórków i papryki 258

ziela angielskiego Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka , marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki, czosnek obrać i podzielić na ząbki. Wszystkie warzywa razem wymieszać i zalać składnikami zalewy. Zostawić na ok 2 godziny, aż warzywa  puszczą sok, co jakiś czas można przemieszać. Sałatkę przełożyć do garnka i od momentu zagotowania ,gotować

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zupa dyniowa z papryką i grochem 188

złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut. 3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy pokrojoną marynowana paprykę, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba. Gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw ok 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Kurczę pieczone na piwie 324

wcześniej puszkę piwa, która ma stać się oparciem dla kurczaka, podtrzymującym go w pionowej pozycji. Puszkę z kurczakiem ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.  Wokół możemy rozłożyć warzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku(...)półmisku. Nie rozdzielamy mięsa od razu, odczekujemy kilka minut, proponuję ok 10 - 15 min, by "odpoczął", nie stracił wilgotności i oparów alkoholu ze środka. Podajemy z pieczonymi i / lub warzywami. Zebrany w naczyniu płyn możemy wykorzystać do zrobienia sosu. Dodajemy do niego lampkę czerwonego wina, śmietanę, całość zagęszczamy mąka i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego :) Dla zainteresowanych zamieszczam

Taste Of My Day
Z... (pikantna) zupa dyniowo - paprykowa! 164

bulion. Dynię, cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Gdy będą miękkie, dodajemy je do bulionu wraz z pozostałymi warzywami (dynią, marchewką, papryką). Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. (u mnie trwało to ok. 15 minut) Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;)) Zmniejszamy ogień.  Po 5 minutach dolewamy

Kitchens Alphabet
Ciasto marchewkowe 4800

wolnego przedpołudnia postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest idealnie wilgotne, z chrupiącą skórką i co ważniejsze daje miłe poczucie rozgrzeszenia mimo jedzenia słodyczy: bo przecież marchewka to warzywo - warzywa są zdrowe ;) Może właśnie na to ciasto zdecydujecie się na Święta? Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru

Ciastkozercy
Zupka krem z dyni 167

kawałeczek pora 2 małe marchewki kawałeczek selera szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej , vegeta około 500 g dyni 4 łyżki masła 1 cebulka 3 łyżki śmietanki 30 % Wykonanie :   1. Warzywa obrać , umyć i pokroić w kostkę . Dynię obrać umyć i też pokroić w kostkę . 2. W garnku rozpuścić masło , dodać wszystkie warzywa i chwilkę podsmażyć nie przypalić. 3. Zalać wodą

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa dyniowa ze śliwkami i polędwicą łososiową 122

łyżki oleju lub oliwy smakowej, najlepiej z dodatkiem czosnku 2 łyżki masła Z dyni usunąć pestki i miękki miąższ, obrać ze skóry i pokroić na kawałki . Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Śliwki wypestkować i przekroić na pół. Warzywa, również natkę, umieścić w garnku, zalać wrzątkiem lub bulionem warzywnym. Gotować około 20 minut, dodać przyprawy. Zmiksować

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania