warzywa - 14856 przepisów (strona:271/991)

Surówka z pora 371

Składniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry. Pora przekroić na pół i pokroić na cienkie pół talarki.  Marchewkę zetrzeć na tartce na małych oczkach,  jabłko zetrzeć  na grubych oczkach. Wymieszać. W osobnym kubeczku połączyć śmietanę z sosem. Dodać(...)warzyw. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 460

Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor.Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie,  około 20 minut. Zupę  blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) 267

Tradycyjna Sałatka Warzywna to zbiór popularnych z polskich ogródków jarzyn złączonych w pyszną i idealną w smaku sałatkę. Różnorodność warzyw w niej zawarta przywodzi na pamięć klasyczne Babcine sałatki rozchwytywane na wszelkich przyjęciach rodzinnych.  Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) - Składniki:3 marchewki1 pietruszka1/2 małego selera1/2 poracebula2 jaja1 ziemniak1 ogórek kiszonymałe opakowanie groszkumałe opakowanie kukurydzyok. 400 ml majonezu  łyżeczka(...)osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, a pora sparzyć wrzącą wodą. Jabłka ścieramy na tarce.Wszystkie składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę (pora możemy poszatkować w drobne paseczki).Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy kukurydzę, groszek, majonez i łyżeczkę musztardy. Przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli.Sałatkę przechowujemy pod przykryciem w lodówce.Moje posty

Słodka Strona
Tortilla z Krewetkami 219

Tortilla z Krewetkami w panierce z dodatkiem paluszków krabowych, oliwek, kaparów i warzyw to idealne połączenie oraz śródziemnomorski powiew smaków i aromatów. Alternatywa dla tradycyjnej tortilli w eleganckiej i wykwintnej wersji. Tortilla z Krewetkami - Składniki: (4 duże tortille)4 placki tortilli  (kupione lub domowe - przepis) 150 g krewetek100 g oliwekok. 150 g paluszków krabowychpołowa niedużej papryki czerwonejogóreksałata lodowa (dodatkowo(...)Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia - powinno to trwać nie dłużej niż ok. 1-2 minuty z każdej ze stron.Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki, warzywa siekamy.Środek każdej tortilli smarujemy ok. 1 łyżką majonezu, wykładamy wszystkie dodatki i zawijamy w kształt rożka. Tortilla dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.  Moje posty

Słodka Strona
Żeberka z soczewicą - costine con lenticchie 191

Soczewica jest najzdrowszą  rośliną straczkową spośród wszystkich znanych mi warzyw. Ostatnio wyczytałam, że zawiera taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Oczywiście jest bogata w wiele witamin i minerałów,  ale nie o tym chciałam dzisiaj napisać . Dzisiaj chcę zachęcić wszystkich, którzy nie próbowali jeszcze tego wspaniałego  warzywa do wprowadzenia

zielonacukinka
Zupa fasolowa babci Wiesi 201

można go wyjąć. Po wystudzeniu można go wykorzystać na kanapki lub do jajecznicy ;)Ugotowaną fasolę lekko obsmażyć na maśle. Niech tylko się zazłoci, to wystarczy. Do wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione.Na kluski kładzione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letnie placki ziemniaczane 299

pietruszkę i seler obrać lub oskrobać, opłukać i zetrzeć również na średniej tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki i selera opłukać i posiekać. Wszystkie warzywa dodać do ziemniaków wraz z jajkami, mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.Ja lubię "bardziej złote

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa 196

sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały pieprz,sól,100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany,ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tymbaliki z karpia gotowanego na parze 172

najprościej ustawić durszlak na ciut większym garnku. (Do wody w garnku można dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie, żeby nadały rybie pięknego aromatu.)Ugotowaną rybę wystudzić.Obrane warzywa ugotować w wodzie (1 - 1,2 l.) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Warzywa wyjąć, marchew pokroić w kostkę.Zimną rybę obrać ze skóry i ości - odrzucone elementy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa szczawiowa na maśle z jajkiem i młodymi ziemniakami z cebulką 426

śmietana.Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, słupki lub plasterki. Pora pokroić w półplasterki. W garnku stopić 2/3 masła, poddusić na nim warzywa. Zalać je wodą i ugotować do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać opłukany szczaw - przy dużych listkach można je najpierw przesiekać. Gotować na niewielkim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 181

dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ziaren pieprzu. Żołądki gotują się dość długo, nie zniechęcajcie się :)Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i sól. Ugotowane żołądki wyjąć, wywar przecedzić. Śmietanę wraz z musztardą i mąką dokładnie połączyć, wlać do wywaru i mieszając zagotować. Do powstałego sosu przełożyć żołądki(...)gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą.Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!<Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 225

stopni. Piec przez około półtorej, do dwóch godzin, aż mięso będzie miękkie. Pozostałą marynatą podlewać mięso podczas pieczenia. Na koniec dołożyć starte na jarzynowej tarce warzywa i udusić razem z mięsem.Po upieczeniu warzywa i cebulę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Powstanie gęsty jarzynowo - pieczeniowy sos, którego niczym nie trzeba będzie zagęszczać.Ja swoją pieczeń

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1213

ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym),ok. 1 łyżeczka cukru.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki 130

dzisiaj rzecz będzie o kaszy jaglanej czyli królowej kasz. Oraz przepis na kaszę jaglaną z warzywami w sosie teryaki, oraz o zapaleniu zatok, ucha, permanentnemu zaflegmieniu córki mojej osobistej, oraz cudownemu ozdrowieniu. Zanim wkroczyłam na drogę zdrowego odżywiania, byłam całkiem mainstreamowym konsumentem, i całkiem mainstreamową matką, której dziecko po...Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki

Nie Bo Piekło
Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy 144

dzisiaj dalej z cyklu lekko, owocowo i orzeźwiająco. Lipiec obfituje w tak fantastyczną ilość warzyw i owoców,  a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że codziennie przerabiam w kuchni jakieś warzywa i owoce, a niewiele gotuję. Pomysł na czerwony mus powstał z reszty porzeczek, na które nie było pomysłu....Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy is a post from

Nie Bo Piekło