warzywa - 14856 przepisów (strona:271/991)

Poznaj buraka lisciowego-Mangold 180

Burak lisciowy,jak wszystkie warzywa,ktorych liscie stanowia czesci jadalne sa elementem zdrowej diety.Zawieraja cenne dla zdrowia skladniki mineralne,maja dzialanie alkalizujace,ponadto dostarczaja spore ilosci karotenu.Burak lisciowy (Beta vulgaris L.) inaczej zwany bocwina,mangold,kapusta rzymska lub burakiem szpinakowym jest malo w Polsce popularny,w handlu praktycznie nieosiagalny.Znaja go jednak i to bardzo dobrze dzialkowicze.Burak lisciowy wystepuje bowiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 217

sklepu do kosza ? Pewnie,po co Wam chemia na talerzu.Podawany do mies gotowanych i warzyw.Wlasnie teraz latem niezastapiony we wszystkich zapiekankach ,poniewaz idealnie komponuje sie wlasnie z warzywami .PODSTAWOWY PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWYSkladniki:500 ml mleka30 g masla (2 plaskie lyzki)30 g maki (2 plaskie lyzki) sol,bialy pieprzswiezo zmielona galka muszkatalowaWykonanie:w rondelku roztopic 2 lyzki masla,dodac(...)sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkachsos mornay-do sosu beszamelowego dodac czubata lyzke tartego,ostrego sera.Znakomity do zapiekanek i warzyw z wodyzrodlo:Kuchnia polska-rodzaje sosow            "Essen & Trinken" Heft 6/2014

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukiniowe spahgetti 121

Najbardziej uniwersalne letnie warzywo ,nie wiem czy troche nie lekcewazone.A sprawia to zapewne jego wszechobecnosc ,wysoka plennosc i niska cenna.Wiekszym rarytasem sa dla nas warzywa,ktore trzeba upolowac i sporo za nie zaplacic np.karczochy.Nie wszyscy moze wiedza,ze skromna cukinia ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.Szczegolnie,gdy zjadana jest na surowo jak dzisiejsze spaghetti cukiniowe.Nie tylko doda nam zdrowia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z ogórka i cukinii - dietetyczna 154

Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszość z nas uwielbia mizerię.Warto pokusić sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzić ja czasem na inny sposób.Ogórek ma niewiele kalorii,nie oszałamia co prawda wartościami zdrowotnymi,jednak jego dzialanie odkwasząjace i oczyszające organizm jest nie do przecenienia.Gdy dorzucimy do niego cukinie,działanie odkwaszające i oczyszczające się zwielokrotnią(...)oliwy1 lyżka białego octu winnego1 lyżeczka miodusol,pieprzWykonanie:ogórka obrać ze skórki cienko poszatkować.Z cukinii odkroić piętki i cienko poszatkować razem ze skórką.Obraną cebulę pokroić w piórka.Warzywa z cebulą umiescić w salaterce,wymieszać z solą i odstawić ,by pusciły sok i zmiekłyoliwę,ocet winny i miód wymieszać na gładki kremsos dodać do ogórka z cukinią,wymieszać.Dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ogórkowa 202

Zupa ogórkowa,klasyk kuchni polskiej.Bardzo zwyczajna,taka zupa na co dzień - prosta ,a przy tym wyjątkowo smaczna.Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw,bo to najlepsza baza dobrej zupy.Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami,marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi,koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu.Zatem czas sięgnąc do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas(...)kulki ziela angielskiegosól,pieprz do smakujogurt grecki lub śmietana Wykonanie:ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli .Gotować do miekkościw miedzyczasie ściąć z ogórków piętki i zetrzec ogórki na grubych oczkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smaczny dip warzywny 119

umyć, następnie obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić je do rozdrabniacza, dodać majonez i jogurt oraz przyprawy i wszystko dobrze zmiksować. Miksować tak długo aż będą widoczne drobniutkie kawałeczki warzyw. W razie konieczności dip jeszcze doprawić. Podawać do wędlin lub jajek

Ewa w kuchni
Sałatka z pomidorów i rzodkiewki 320

cóż ta sałatka jest banalnie prosta. Ale często najprostsze rozwiązania są najlepsze. I ta sałatka właśnie taka jest czyli bardzo smaczna. teraz gdy dużo osób ma swoje warzywa może taka sałatkę jeść codziennie i na pewno Mu się nie znudzi. Mnie na pewno nie.4 pomidory1 pęczek rzodkiewki1 pęczek szczypioru3 łyżki ( duże ) greckiego jogurtusól morska do smakupieprz kolorowy do smakucukier(...)smakusok z cytryny do smaku Warzywa umyć a szczypiorek po umyciu osuszyć aby można było go swobodnie posiekać.. Pomidory pokroić na ćwiartki a następnie w grubsze paski, rzodkiewki pokroić w plasterki a osuszony szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać potrzebne do smaku  przyprawy i jogurt grecki po czym wymieszać sałatkę. Gotową sałatkę zostawić

Ewa w kuchni
Ogórkowa sałatka z koperkiem i cebulą 132

kruszonegook. 1/2 szk octu Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebule obrać, umyć i pokroić w pióra. Koper umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko(...)przegryzło się z powstałym sokiem. Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce. ( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można użyć mniejszych

Ewa w kuchni
Kurczak po węgiersku 319

duże kawałki. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Chwilę wszystko przesmażam i dokładam do kurczaka.Nie robię tego na początku duszenia, bo wtedy obie się rozgotują a lubię jak warzywa w potrawce są al dente. Całość jeszcze duszę ok 10-15 min. Można też -jak ja- dodać do smażonych warzyw papryczkę chili lub pieprz kajeński.Jak dodamy na końcu

UgotujmyTo.pl
Pasztet domowy ze śliwkami 153

czosnku3-4 cebule2 marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażeniaowoce jałowca, rozmaryn (opcjonalnie)Mięso umyte i pokrojone w kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić(...)być surowa. (Zamiast ją podsmażać można też ją na kilka minut włożyć do gotującego się mięsa ale gdy zrobi się różowa to trzeba ją wyjąć).Wyjęte mięso – bez warzyw, podsmażoną cebulę, boczek i wątróbkę najlepiej zmielić 2 razy w maszynce do mielenia lub zmiksować partiami w melakserze. Dodać do masy namoczoną w wywarze z mięsa i lekko odciśniętą bułkę

UgotujmyTo.pl
Surówka z selera 186

zawsze, a wszystkim którzy jeszcze jej jeszcze nie znają bardzo ją polecam…:)Seler jest również często używany w dietach odchudzających dostarczając niskokalorycznego błonnika. Czasami nazywa się go nawet warzywem o „ujemnej kaloryczności”, ponieważ twierdzi się, że nasz organizm spożytkuje więcej kalorii w procesie trawienia niż uzyska z samego selera, niemniej jednak nie zostało to potwierdzone naukowo(...)inaczej – warzywo smaczne i zdrowe, gorąco polecam.Surówka z selera:seler1-2 jabłka4-5 ogórków kiszonych1-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego Seler i jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ogórki zetrzeć na tarce.Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez lub jogurt.Smacznego Post Surówka z selera pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana 141

pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej.Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów. Jest to dużo zdrowsza i smaczniejsza przekąska. Kiedyś robiłam baba ganoush z oliwą ale ostatnio na blogu Asi http://www.asiathinksthings.com/ znalazłam przepis z dodatkiem jogurtu i postanowiłam szybciutko(...)skórka sczernieje i zrobią się miękkie. Zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić i łyżką wyjąć miąższ, który należy zmiksować z pozostałymi składnikami.Podawać z chlebkami pita lub pokrojonymi warzywami (seler naciowy, marchew, ogórek, cząstki kalafiora).Smacznego Post Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasto czekoladowe z cukinią 366

Dodawanie warzyw do wypieków, kiedyś mało popularne, dziś już nikogo nie dziwi… Bo kto nie lubi ciasta marchewkowego? O pysznych, dyniowych wypiekach nawet nie wspomnę..:) Niestety, chyba mniej popularna w wypiekach jest jeszcze cukinia. Mam jednak nadzieję, że dzięki temu przepisowi na to pyszne i bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią – znalezionemu u Oli, chętniej teraz sięgnięcie(...)warzywo Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z cukinią :)!Ciasto czekoladowe z cukiniąSkładniki:3 jajka180 g cukru100 ml oleju250 g mąki50 g kakao1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżeczki cynamonu150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady400 g startej na dużych oczkach cukiniiMasa:500 g serka mascarpone /w temperaturze pokojowej/100 g gorzkiej czekolady1 czubata łyżka kakaoszczypta soli3 łyżki cukru pudruTortownica

UgotujmyTo.pl
Zupa pieczarkowa 158

zacząć od swojej ulubionej zupy pieczarkowej? :) Mam nadzieje, że kogoś uda mi się nim skusić... Przygotować 1 litr bulionu. Można to zrobić na kawałku mięsa, z dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki(...)pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Tak przygotowane warzywa z połową ilości pieczarek przełożyć do rondelka. Zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 minut. Resztę pieczarek podsmażyć na rozgrzanym maśle, a następnie dodać do zupy. Wymieszać. Śmietanę rozmieszać

Świat Domowej Kuchni
Zupa jarzynowo - kalafiorowa z koperkiem 109

bulionu1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki1 szklanka śmietany 18%posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych.Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania