plasterki,polplasterki,paseczki jak kto woli.Obrac cebule,drobno pokroic.Rozgrzac maslo w garnku ,w ktorym bedziemy gotowc zupe i zeszklic cebule,dolozyc pokrojone pieczarki.Przesmazyc razem bez przykrycia okolo 8 minut.obrac warzywa ,pokroic w kostke lub w talarki.Drobniutko pokroic namoczone wczesniej podgrzybki.podsmazone pieczarki zalac goracym bulionem,dolozyc pokrojone warzywa i suszone pokrojone grzyby.Dodac przelany przez sitko ( piasek !) wywar z suszonych podgrzybkow.Zagotowac.Do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biala rzodkiew to nieslychanie wdzieczne warzywo w kuchni.Bardzo smaczna i cudnie wyglada.W ekspresowym tempie mozna przygotowac z niej zdrowa przystawke do drugiego dania.Idealna na wiosenna surowke-soczysta ,orzezwiajaca i lagodna w smaku.W niczym nie przypomina smaku czarnej rzepy.Ma takze spora przewage nad rzodkiewkami,bo do tygodnia zachowa jedrnosc przechowywana w lodowce.Rzodkiew biala (Raphanus L.) wystepuje w wielu odmianach(...)kolorach,czesto mylona jest z rzepa.Jest idelnym warzywem we wszystkich dietach odchudzajacych,gdyz w 100 g zawiera jedynie 12 kalorii.Swoje zdrowotne i lecznicze dzialanie rzodkiew zawdziecza przede wszystkim wystepujacych w niej olejkom gorczycznym,zawierajacych zwiazki siarki,ktore nadaja jej charakterystyczny ostry smak i stanowia o jej leczniczych wlasciwosciach.Ponadto rzodkiew jest bogata w witamine C,a takze witaminy z grupy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szparag -jarzyna doskonala.Delikatna,niskokaloryczna,bogata w substancje odzywcze od wiekow uwazane sa za jedno z najsmaczniejszych warzyw.Stare przyslowie mowi,ze" Kazde warzywo ma swoja pore roku".Sezon swiezych szparagow jest niezwykle krotki.Korzystajmy zatem,bo trwa niecale dwa miesiace.Najczesciej podaje sie szparagi gotowane,w specjalnie do tego przygotowanych garnkach-na stojaco lub na lezaco.Nie jest to jedyna metoda przygotowania tego krolewskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Burak lisciowy,jak wszystkie warzywa,ktorych liscie stanowia czesci jadalne sa elementem zdrowej diety.Zawieraja cenne dla zdrowia skladniki mineralne,maja dzialanie alkalizujace,ponadto dostarczaja spore ilosci karotenu.Burak lisciowy (Beta vulgaris L.) inaczej zwany bocwina,mangold,kapusta rzymska lub burakiem szpinakowym jest malo w Polsce popularny,w handlu praktycznie nieosiagalny.Znaja go jednak i to bardzo dobrze dzialkowicze.Burak lisciowy wystepuje bowiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sklepu do kosza ? Pewnie,po co Wam chemia na talerzu.Podawany do mies gotowanych i warzyw.Wlasnie teraz latem niezastapiony we wszystkich zapiekankach ,poniewaz idealnie komponuje sie wlasnie z warzywami .PODSTAWOWY PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWYSkladniki:500 ml mleka30 g masla (2 plaskie lyzki)30 g maki (2 plaskie lyzki) sol,bialy pieprzswiezo zmielona galka muszkatalowaWykonanie:w rondelku roztopic 2 lyzki masla,dodac(...)sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkachsos mornay-do sosu beszamelowego dodac czubata lyzke tartego,ostrego sera.Znakomity do zapiekanek i warzyw z wodyzrodlo:Kuchnia polska-rodzaje sosow "Essen & Trinken" Heft 6/2014
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najbardziej uniwersalne letnie warzywo ,nie wiem czy troche nie lekcewazone.A sprawia to zapewne jego wszechobecnosc ,wysoka plennosc i niska cenna.Wiekszym rarytasem sa dla nas warzywa,ktore trzeba upolowac i sporo za nie zaplacic np.karczochy.Nie wszyscy moze wiedza,ze skromna cukinia ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.Szczegolnie,gdy zjadana jest na surowo jak dzisiejsze spaghetti cukiniowe.Nie tylko doda nam zdrowia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszość z nas uwielbia mizerię.Warto pokusić sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzić ja czasem na inny sposób.Ogórek ma niewiele kalorii,nie oszałamia co prawda wartościami zdrowotnymi,jednak jego dzialanie odkwasząjace i oczyszające organizm jest nie do przecenienia.Gdy dorzucimy do niego cukinie,działanie odkwaszające i oczyszczające się zwielokrotnią(...)oliwy1 lyżka białego octu winnego1 lyżeczka miodusol,pieprzWykonanie:ogórka obrać ze skórki cienko poszatkować.Z cukinii odkroić piętki i cienko poszatkować razem ze skórką.Obraną cebulę pokroić w piórka.Warzywa z cebulą umiescić w salaterce,wymieszać z solą i odstawić ,by pusciły sok i zmiekłyoliwę,ocet winny i miód wymieszać na gładki kremsos dodać do ogórka z cukinią,wymieszać.Dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa ogórkowa,klasyk kuchni polskiej.Bardzo zwyczajna,taka zupa na co dzień - prosta ,a przy tym wyjątkowo smaczna.Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw,bo to najlepsza baza dobrej zupy.Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami,marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi,koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu.Zatem czas sięgnąc do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas(...)kulki ziela angielskiegosól,pieprz do smakujogurt grecki lub śmietana Wykonanie:ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli .Gotować do miekkościw miedzyczasie ściąć z ogórków piętki i zetrzec ogórki na grubych oczkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!umyć, następnie obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić je do rozdrabniacza, dodać majonez i jogurt oraz przyprawy i wszystko dobrze zmiksować. Miksować tak długo aż będą widoczne drobniutkie kawałeczki warzyw. W razie konieczności dip jeszcze doprawić. Podawać do wędlin lub jajek
Ewa w kuchnicóż ta sałatka jest banalnie prosta. Ale często najprostsze rozwiązania są najlepsze. I ta sałatka właśnie taka jest czyli bardzo smaczna. teraz gdy dużo osób ma swoje warzywa może taka sałatkę jeść codziennie i na pewno Mu się nie znudzi. Mnie na pewno nie.4 pomidory1 pęczek rzodkiewki1 pęczek szczypioru3 łyżki ( duże ) greckiego jogurtusól morska do smakupieprz kolorowy do smakucukier(...)smakusok z cytryny do smaku Warzywa umyć a szczypiorek po umyciu osuszyć aby można było go swobodnie posiekać.. Pomidory pokroić na ćwiartki a następnie w grubsze paski, rzodkiewki pokroić w plasterki a osuszony szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać potrzebne do smaku przyprawy i jogurt grecki po czym wymieszać sałatkę. Gotową sałatkę zostawić
Ewa w kuchnikruszonegook. 1/2 szk octu Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebule obrać, umyć i pokroić w pióra. Koper umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko(...)przegryzło się z powstałym sokiem. Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce. ( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można użyć mniejszych
Ewa w kuchniduże kawałki. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Chwilę wszystko przesmażam i dokładam do kurczaka.Nie robię tego na początku duszenia, bo wtedy obie się rozgotują a lubię jak warzywa w potrawce są al dente. Całość jeszcze duszę ok 10-15 min. Można też -jak ja- dodać do smażonych warzyw papryczkę chili lub pieprz kajeński.Jak dodamy na końcu
UgotujmyTo.plczosnku3-4 cebule2 marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażeniaowoce jałowca, rozmaryn (opcjonalnie)Mięso umyte i pokrojone w kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić(...)być surowa. (Zamiast ją podsmażać można też ją na kilka minut włożyć do gotującego się mięsa ale gdy zrobi się różowa to trzeba ją wyjąć).Wyjęte mięso – bez warzyw, podsmażoną cebulę, boczek i wątróbkę najlepiej zmielić 2 razy w maszynce do mielenia lub zmiksować partiami w melakserze. Dodać do masy namoczoną w wywarze z mięsa i lekko odciśniętą bułkę
UgotujmyTo.plzawsze, a wszystkim którzy jeszcze jej jeszcze nie znają bardzo ją polecam…:)Seler jest również często używany w dietach odchudzających dostarczając niskokalorycznego błonnika. Czasami nazywa się go nawet warzywem o „ujemnej kaloryczności”, ponieważ twierdzi się, że nasz organizm spożytkuje więcej kalorii w procesie trawienia niż uzyska z samego selera, niemniej jednak nie zostało to potwierdzone naukowo(...)inaczej – warzywo smaczne i zdrowe, gorąco polecam.Surówka z selera:seler1-2 jabłka4-5 ogórków kiszonych1-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego Seler i jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ogórki zetrzeć na tarce.Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez lub jogurt.Smacznego Post Surówka z selera pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej.Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów. Jest to dużo zdrowsza i smaczniejsza przekąska. Kiedyś robiłam baba ganoush z oliwą ale ostatnio na blogu Asi http://www.asiathinksthings.com/ znalazłam przepis z dodatkiem jogurtu i postanowiłam szybciutko(...)skórka sczernieje i zrobią się miękkie. Zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić i łyżką wyjąć miąższ, który należy zmiksować z pozostałymi składnikami.Podawać z chlebkami pita lub pokrojonymi warzywami (seler naciowy, marchew, ogórek, cząstki kalafiora).Smacznego Post Dip Baba Ganoush czyli dip z bakłażana pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl