Tortilla z tuńczykiem i warzywami -to pyszne danie, ale także idealny pomysł na obiad i kolację. Równie dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezę, czy też jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Gdyby nie ten majonez, to można by uznać to za bardzo zdrową przekąskę – ale przecież zawsze można wymienić majonez na jogurt naturalny – wtedy będzie(...)niestety wyższa, dlatego też powinno się go jeść wyłącznie okazjonalnie. Kobiety w ciąży mogą bezpiecznie spożywać 140 gramów puszkowanego tuńczyka długopłetwego na tydzień. The post Tortilla z tuńczykiem i warzywami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewszystkie warzywa.Czosnek jesli dajemy cala glowke,przekrawmy w poprzek i przekroja czescia ukladamy do blachy.Jesli nie przepadamy za czosnkiem,zgniecmy lekko nozem chociaz 2 zabki ,i dodajmy dla smaku .Warzywa skrapiamy oliwa (lub smarujemy pedzlem) i solimy.Pieczemy ,az skorka bedzie chrupiaca i zlocista ,a warzywa miekkie.Czas jest uzalezniony od wielkosci kurczaka i ilosci warzyw.U mnie trwalo to 1,5 godziny.I
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapachem.Dlatego tym,ktorzy nie przepadaja za typowym kapuscianym zapachem ta odmiana jest szczegolnie warta polecenia.CO DOBREGO ZNAJDZIESZ W KAPUSCIE?Spitzkohl zawiera najwieksza ilosc witaminy C ze wszystkich bialych krewniakow.Wszystkie warzywa kapustne sa bardzo bogate w mineraly : fosfor,siarke mangan,miedz,potas,wapn,zelazo,sod jak i witaminy : A,C,E i witaminy z grupy BTylko kapusta ma zdolnosc do regulowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wlasciwosciach szparagow pisalam we wczesniejszych postach (np.tutaj:klik),dlatego postarajmy sie by goscily na naszych stolach jak najczesciej.Sezon na szparagi jest tak krotki.Moja milosc do tego warzywa rosnie z roku na rok,proporcjonalnie do ilosci sposobow ich przygotowania.Gdy lezaly smetnie na talerzu cale zatopione w kalorycznym sosie holenderskim,naprawde mnie nie przekonywaly.Z maselkiem i buleczka szybko staja sie nudne.Gdy odkrylam(...)dolu i poddusic kilka minut,az zmieknaNa talerzu ulozyc szparagi i pomidorki.Polac przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne)Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem.Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno np. z ciabatta badz bagietka.Zalane marynata swietnie przechowaja sie w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyprobujcie.Naprawde warto.Ma bardzo subtelny,wrecz wyrafinowany,delikatny smak.Poznalam go dopiero zeszlego roku,gdy w ogrodku wychodowalam caly zagon kalarepek i przetwarzalam ja na rozne sposoby.Nie nalezy do zbyt popularnych warzyw ,a szkoda.Sama ja lekcewazylam przez cala lata.Dzis zwracam jej honor i w tym roku znowu ma swoje miejsce w moim ogrodku. Nie dosc,ze bardzo smaczna to i bardzo(...)uklad trawienny.Dzieki zawartosci wlokien roslinnych reguluje perystaltyke jelit i jest wykorzysywana w leczeniu zaparc.W swoim skladzie zawiera cholagoge,ktora przyspiesza wydzielanie zolci i usprawnia trawienie.Kalarepa jest zaliczana do warzyw nieuczulajacych.Dlatego tez mozna ja wlaczac do diety dzieci juz od 6-go miesiaca zycia.Wskazana jest dla cukrzykow,poniewaz nalezy do produktow bardzo wolno podnoszacych poziom cukru we krwi.Jednoczesnie nie jest kaloryczna.100
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Expresowa zupa krem z marchewki,bez dodatku jakichkolwiek innych warzyw.Takie zupy-kremy wlasnie lubie najbardziej,jednoskladnikowe.Maja wyrazisty smak warzywa z ktorego zostaly ugotowane.Ta przyprawilam curry.Tak samo pyszna np.z dodatkiem imbiru.Marchewke mozemy zastapic kazdym innym warzywem,np.cukinia.Otrzymamy swietna zupe-krem cukiniowa.Polecam obie wersje.Sa po prostu pyszne.Skladniki na 2-3 porcje:400 g marchewki1 cebula1 zabek czosnku600 ml bulionu warzywnego1/4-1/2 lyzeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!macie swoje ulubione letnie warzywo? Moim jest niewatpliwie cukinia.Bardzo minimalistyczna w smaku,a jakze pyszna.Nie moze sie znudzic, bo stwarza niezliczone mozliwosci jej przygotowania,laczy sie i komponuje smakowo z wieloma innymi warzywami i dodatkami.Choc dla mnie tylko zgrilowana i posypana sola jest juz rewalacyjna.Kupuje ja przez caly okragly rok,ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie.Wlasnie rozpoczely
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzis przedstawiam wspaniale warzywo, bo i smaczne i bardzo zdrowe.Swietne na surowo-cieniutenko pokrojone ze swoim specyficznym anyzkowym smakiem.Komu ten smak nie odpowiada,wystarczy upiec fenkula i po anyzkowym smaku ani sladu.Sama nie wiem,czemu tak rzadko pojawia sie na naszych stolach.A ,ze warto go jesc zaraz Was przekonam.CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W FENKULE ?Fenkul (Foeniculum vulgare) inaczej zwany koprem wloskim(...)uszkodzeniem naczyn krwionosnych,udarami i zawalami.Obecny w fenkule blonnik pokarmowy wiaze cholesterol,metale ciezkie,szkodliwe produkty przemiany materii usuwajac je wraz z kalem.Z racji na niska wartosc kaloryczna jest warzywem pozadanym we wszystkich dietach odchudzajacych.Koper posiada wlasciwosci lecznicze.Surowcem zielarskim sa owoce zawierajace anetol o dzialaniu rozkurczowym i fenchon o dzialaniu wykrztusnym.Swietne na prace ukladu trawiennego,dzialaja niezwykle tonizujaco i rozkurczowo.Wszystkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!glownie na zupe,gdyz jest bardzo soczysta i malo zwiezla.Zawsze mnie dziwil dodatek ziemniakow do zup kremow,a tu sama je dodalam ,zeby zagescic zupe.Najczesciej robiac zupe krem gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie.Jednak gdy zamienimy gotowanie na upieczenie dyni w piekarniku,nasza zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje smakowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowa i dietetyczna surowka pieknosci z selera.Przygotujesz ja w 5 minut i bedzie swietnym dodatkiem do kazdego dania miesnego i rybnego.Zapach selera, ktory niejednego zniecheca do siegniecia po to warzywo jest tu w ogole niewyczuwalny.Odczarujmy to jakze zdrowe warzywo,ktore co najwyzej laduje w rosole jako wloszczyzna lub jest skladnikiem salatki jarzynowej.Dlaczego surowka pieknosci ? Otoz bez selera nie obedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednego przepisu,kazdy domowy kucharz ma swoja wersje.Odpowiednia ilosc dobranych skladnikow jest najlepsza gwarancja dobrego smaku.Pamietam,ze gdy juz jako dziecko bylam angazowana do krojenia warzyw na salatke.Potem zastapila mnie corka.Tyle lat i nadal wszycy ja uwielbiamy.Nie ma szans,by kiedykolwiek sie znudzila.Oto nasz przepis na najlepsza oczywiscie salatke jarzynowa.Skladniki:3-4 ziemniaki4-5 marchewek1 pietruszka1 maly seler1 cebula1 kwasne jablko4(...)ogorki konserwowe3 jajkamala puszka zielonego groszkumala puszka kukurydzy4-5 lyzek majonezu1 lyzka musztardysol,pieprzgrzybki marynowane (opcjonalnie)Wykonanie:Warzywa wyszorowac ,umyc i ugotowac w calosci ,w lupinach w nieosolonej wodzie,wystudzic,po czym obrac ze skory.Jajka ugotowac na twardo(8 minut).Wystudzic,obrac z lupin.Jablka i cebule obrac.Groszek i kukurydze wyplukac z zalewy na sitku i dobrze odsaczyc.Wszystkie skladniki pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wydrazony otwor natarty marynata wcisnac posiekane orzechy z zurawina.W nacieta kratke i reszte miesa wetrzec pozostala marynate.Naczynie z miesem przykryc folia i na noc wstawic do lodowki.Nastepnego dnia obrac warzywa,pokroic na mniejsze kawalki.Oblozyc nimi schab,wsypac przebrana zurawine ( czesc odlozyc na bok) i podlac bulionem.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec 1-1,5 godziny.W miedzyczasie podlac(...)minut przed koncem zwiekszam temperature do 200°C,by przyrumienic skorke.Mozna rowniez calosc upiec w rekawie foliowym.Mieso wyjac z naczynia i przykryc folia,by odpoczelo.Sos z pieczenia miesa z warzywami i zurawina zlac do rondelka i zblendowac.Gdy jest za gesty rozrzedzic bulionem.Wsypac odlozona zurawine i gotowac jeszcze okolo 10 minut, az zmieknie.Doprawic miodem i octem balsamicznym do smaku.Tak przygotowany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cienkie talarki lub zetrzec na tarce.Zalac 2 l wody i gotowac okolo 20 minut.Po ugotowaniu pozostawic buraki w wywarze jeszcze okolo 1 godziny.Odcedzic,posolic do smaku.°Ugotowac wywar z warzyw w 1 l wody,dodajac do wywaru przyprawy:listek laurowy,ziele angielskie,pieprz i przypieczona na plycie na czarno cebule.Wywar posolic do smaku.°Wszystkie trzy wywary polaczyc w duzym garnku.Doprowadzic(...)wrzenia.Wrzucic rozgnieciony zabek czosnku ze skorka i przelozyc przyprawy z gotowania warzyw,listki i ziele angielskie i przypieczona cebule.° Przygotowac zasmazke.Rozpuscic dwie lyzki masla,dodac 1 lyzke maki,zezlocic i dodac od barszczu.°Wlac zakwas z burakow,najlepiej dolewac stopniowo,za kazdym razem kosztujac,czy ilosc jest juz wystarczajaca.Jesli nie przygotowalismy zakwasu z burakow,dodac po prostu1-2 lyzki octu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Warto od czasu do czasu,a szczegolnie po swiatecznym lasuchowaniu poddac sie detoksowi.Mozemy tego dokonac pijac zielone koktajle.Duza dawka chlorofilu z zielonych warzyw swietnie oczysci nasz organizm z nagromadzonych toksyn,dotleni krew, doda nam energii i zadziala odchudzajaco.Potrzebne beda zielone warzywa,ulubione owoce i woda.Uzylam lisci jarmuzu i ananasa,ktory dodatkowo przyspieszy metabolizm,bo to genialny spalacz tluszczu.Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zima ,oprocz rozgrzewajacych straczkowych kroluja na naszych stolach warzywa korzeniowe:marchew,buraki,seler czy pasternak.Marchewka - wesole warzywko przypominajace slonce jadane jest najczesciej.Ile warosci ma w sobie pisalam juz tu:zdrowa marchew i tu:Surowka z marchewki.Jest lekkostrawna i niskokaloryczna ( 100 g to okolo 30 kcal ) zalecana przez wszystkich dietetykow.I choc bardzo ja lubimy ,to jadamy najczesciej w towarzystwie(...)przepisu.Tak przygotowana marchewkanie tylko super wyglada,ale i wysmienicie smakuje.To zdrowy dodatek do ryb,miesa,moze stanowic takze odrebne danie.Do przygotowania marchewkowego spaghetti uzylam Spiralschneider.Mozna jednak zwyklym obierakiem do warzyw pociac marchewke na wstazki,a potem w paseczki . Skladniki na 2 porcje:300 g marchewki2 lyzki oleju5 lyzek swiezo wycisnietego soku z pomaranczy1 lyzka soku z cytryny1 lyzeczka mioduszczypta soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!