warzywa - 14856 przepisów (strona:261/991)

Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 159

ziela angielskiego parę ziarenek czarnego pieprzu sól 1 litr  i 100 ml  zimnej wody Przygotowanie zagotuj wodę w otwartym szybkowarze do wrzącej wody dołóż warzywa, dodaj sól zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap I otwórz garnek, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i w razie potrzeby nieco więcej soli gotuj(...)zgodnie z przepisem Etap II  wyjmij z szybkowaru warzywa Pasta rybna Składniki 270 g  filetów z dorsza (bez skóry) 2 małe filety z sieji ze skórą (ok. 200 g ), skóry nie oddzielaj 2,5 - 3 łyżki oliwy z oliwek  o bardzo łagodnym smaku 1-2 łyżki soku z cytryny świeży koperek, sporo Przygotowanie wstaw garnek

Szybko Szybkowar
Gotujemy brokuł - różyczki w szybkowarze 719

Brokuł jest warzywem z rodziny kapustowatych. Można również spotkać się z nazwami: kapusta szparagowa i zielony kalafior. Czyż nie brzmi to mega apetycznie?! To wyobraźcie sobie psa Pluto nad kością, z szeroko rozdziawionym pyskiem i cieknącą śliną - tak mniej więcej reaguję na widok brokułu :-). Wy też?  Brokuł uwielbiam nie tylko(...)intensywny, zielony kolor, ale też za wyjątkowe walory zdrowotne. Czy wiedzieliście, że jest on niezwykle bogaty w cenne minerały i witaminy? Albo też, że 100 g tego warzywa dostarcza nam 89.2 mg witaminy C (dzienne zapotrzebowanie na nią to 40-90 mg). Ciekawostka: w 100 g surowego brokułu mamy:  Energia: 34 kcal Białko

Szybko Szybkowar
Gotujemy buraczki w całości w szybkowarze 1084

samym czasie. Aby nie tracić niepotrzebnie gazu/prądu, najlepiej kupić takie po ok. 70 - 80 g - będą gotowe w mgnieniu oka. każdy buraczek wyszorujcie dokładnie szczoteczką do szorowania warzyw. wypucowane buraczki wrzucacie do szybkowaru, zlewacie wodą i robicie sobie kawkę. Zanim dopijecie ją do końca (w pełni zrelaksowani rzecz jasna), w kuchni będą już na Was czekać gotowe(...)TUTAJ Składniki buraczki czerwone - bulwy, ilość wedle uznania, waga bulwy - patrz wskazówki do przepisu powyżej 500 - 550 ml zimnej wody Przygotowanie buraczki dokładnie wyszoruj specjalną szczoteczką do warzyw przełóż wszystkie bulwy do szybkowaru i zalej wodą zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem Uwaga : Podczas gotowania buraczków woda wyparowuje i powstaje dość gęstawy wywar. Gdyby zdarzyło

Szybko Szybkowar
Nafaszerowana papryczka ;) 134

bazylii i oregano - natka pietruszki - 1 łyżka oleju rzepakowego - ok. 50 g piersi z kurczaka - 1 jajko - sól do smaku PS .: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D Przygotowanie: Potrzebne warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź jak kto woli :) Wszystkie składniki na farsz, oprócz mięska

Zdrowie na języku :P
Lekka zupa pomidorowa z orkiszem, bez mięsa! :) 143

pyszna :P Aromatyczna i taka rozgrzewająca. Dzięki przyprawom z Ziołowego Zakątka , zupka nabrała ciekawego smaku, dzięki któremu stała się jeszcze smaczniejsza :) Gotowana wyłącznie na wywarze z warzyw. A czemu z orkiszem? Ponieważ dodałam do niej zdrowy makaron orkiszowy :) Co takiego nam potrzeba: - 1 litr wody - 2 duże marchewki - 2 małe pietruszki - kawałek selera - kawałek pora - 1 mała cebulka - puszka krojonych(...)pomidorowego - przyprawy: pieprz ziołowy, czarny, przyprawa do zupy pomidorowej , przyprawa w diecie bezsolnej - makaron orkiszowy, ilość wg uznania Zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie już wrzeć wrzucamy wszystkie obrane i pokrojone warzywa. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 min. W tym czasie podgrzewamy również pomidory z puszki, a dlaczego? Ponieważ chciałam, żeby jeszcze bardziej stały się "ciapowate", aby były w formie bardziej

Zdrowie na języku :P
Dyniowy serniczek :) 182

piwnicy ostatnią sztukę dyni. Była olbrzymia! :D Cały dzień gotowałyśmy i piekłyśmy. Powstała zupa z dyni, gęsty krem z dyni, serniczek, a także drożdżówka dyniowa. Pycha! Dynia to świetne warzywo, które można dodać niemalże do każdej potrawy. A jaki jest Wasz ulubiony przepis na dynię? Podsyłajcie linki do do waszych propozycji, jeszcze kawałek dyni mi zostało, więc może(...)się coś upichcić :) Dzisiaj zapraszam Was na serniczek dyniowy. Pierwszy raz robiłam sernik z tym warzywem. Jest wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach. Ma piękny żołciótki kolor i lekki posmak banan. Pycha! Składniki: - 250 g twarogu półtłustego - 1 mały, dojrzały banan - 0,5 jabłka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 0,5 szklanki puree z dyni - 1 jajko

Zdrowie na języku :P
Pieczony szczupak w carry, z koprem, warzywami i olejem z awokado :) 114

pieczenia jest wyśmienity. A z pieczonymi ziemniaczkami.....py-cho-tka! :D Składniki: - 1 mały świeży szczupak - sok z cytryny - 1 łyżka oleju z awokado Badapak - koper - świeże/mrożone warzywa ulubione (u mnie marchewka, kalafior, groszek, por, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaczki - każdego po troszku) - przyprawy: sól, carry, pieprz czerwony, pieprz caynne Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Oczyszczonego szczupaka skrapiamy sokiem(...)cytryny, do środka ryby wkładamy koperek, solimy i przyprawiamy. Warzywa kroimy według upodobań, jednak nie za grubo. Układamy w naczyniu, polewamy olejem z awokado. Naczynie szczelnie owijamy z wierzchu folią. Wstawiamy do piekarnika na 180* na 40 min, następnie na 20 minut na 200*, na końcu na 10* na 180* z okrytym wierzchem

Zdrowie na języku :P
Paprykowy bakłażan z piersią z kurczaka i frytki do tego :) 180

żółtego/mozzarelli - świeże listki bazylii (można użyć suszonej) - przyprawy: wg upodobań, u mnie: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry, zioła prowansalskie, tymianek, oregano Farsz z piersią z kurczaka i warzywami :) Nafaszerowany bakłażan przed upieczeniem :) Nafaszerowany bakłażan przed upieczeniem :) Bakłażan wędruje do piekarnika :) Bakłażana należy umyć i przekroić wzdłuż. Wyciąć delikatnie środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. Oprószyć solą i odstawić(...)minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z paprykami i cebulką. Przyprawiamy, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Osuszonego bakłażana oprószamy lekko solą i ulubionymi przyprawami, faszerujemy, na wierzch kładziemy plastry pomidora i wstawiamy do nagrzanego

Zdrowie na języku :P
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 137

zdrowie :) "Schudnij pysznie jesienią i zimą" zawiera porady dotyczące mrożenia i rozmrażania żywności , co w okresie zimowym jest częstą czynnością. Dowiesz się jak prawidłowo mrozić produkty żywnościowe, poczynając od warzyw, owoców, a kończąc na rybach, mięsie. To samo z rozmrażaniem. Jest też przejrzysta tabelka mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw

Zdrowie na języku :P
Prosta zupa dyniowa - tylko z warzyw :) 174

wody przyprawy: sól himalajska, curry , pieprz cayenne, ziołowy, prawdziwy, zioła prowansalskie , tymianek mielony 1 łyżeczka przyprawy naturalnej  natka pietruszki Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj oczyszczone i drobno pokrojone warzywa. Gotuj 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj ok. 15-20 minut.  Posól i przypraw, gotuj jeszcze chwilkę, aby smaki się połączyły i warzywa były miękkie. Przed

Zdrowie na języku :P
Pieczony dorsz z warzywami :) 162

białka, kwasów omega-3, cennych witamin z grupy B, witamin A, E, PP, selenu. Ryba wychodzi soczysta, nie sucha, po prostu pycha! :) Składniki: dorsz świeży 250 g mrożonej mieszanki warzyw 1 łyżka oleju z awokado przyprawy: sól himalajska , pieprz czarny, pieprz cayenne, curry , zioła prowansalskie   Przygotowanie: Rybę oczyść. Następnie przypraw. Włóż do naczynia żaroodpornego. Obok ryby ułóż warzywa. Wszystko

Zdrowie na języku :P
Prowansalski dip z białej fasoli 167

specjalnego przepisu, jedynie polegam na zawartości lodówki i szafek :) Ten prowansalski dip wyjątkowo dobrze smakuje ze świeżym pieczywem. Jednak na imprezach, wolę podawać pasty obok pokrojonych w słupki warzyw, ewentualnie krakersów. Dip z białej fasoli przygotowałam w ramach akcji publikowania przepisów na pasty kanapkowe. Koniecznie zajrzycie, co dobrego dziś zrobili: Lejdi , Bartoldzik , Mirabelka , Pela , Mopsik i Martynosia . Prowansalski(...)główka czosnku (jeśli czosnku nie pieczecie wystarczą 2 ząbki) 1 cytryna 2 łyżeczki ziół prowansalskich pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy sól do smaku do podania: świeże pieczywo lub warzywa pokrojone w słupki Przygotowanie: Weź główkę czosnku i odetnij wierzch. Zawiń w folię aluminiowa. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż do niego tak przygotowany czosnek. Piecz przez około

Chilli Czosnek i Oliwa
Sok z kiszonych buraków 370

Burak to bardzo zdrowe warzywo, tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony przy anemii, obniża również ciśnienie. Natomiast osoby odchudzające się powinny pamiętać, że gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Buraczany sok ma właściwości uodporniające i przeciwwirusowe. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, powstałe(...)łyżeczka kminku 1 łyżka cukru 1 łyżka soli morskiej 4 ząbki czosnku 2,5 litra przegotowanej zimnej wody Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy sól i cukier. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Układamy warstwami w wyparzonym czystym słoju lub glinianym naczyniu, przekładając przyprawami. Wszytko zalewamy wodą, przykrywamy gaza

Kulinarne przygody Gatity
Szczawiowa z jajkiem po mojemu:) 131

laurowego i łyżki masła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo.Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję "mleko" z kiszonych nerkowców. dokładnie

Magiczna kuchnia Darii
Pieczony kalafior z sosem szparagowym 148

się we znaki zwłaszcza w kuchni. Dlatego królują u nas szybkie i lekkie dania, które nie wymagają mnóstwa pracy a zwłaszcza długiego gotowania. Dobrze, że pod dostatkiem mamy świeżych warzyw, choć w związku z pogodą jeszcze wczoraj świeże szparagi dziś już niestety nadawały się tylko na zupę albo sos.Składniki:kalafior1/2 pęczka szparagów4 łyżki śmietany 2 łyżki oliwysól(...)dodatkiem soli i cukru i gotuje około 3-4 minut. Następnie przekładam do blendera i miksuje na gładka masę. Na końcu dodaję śmietanę i 1/2 szklankę wody w którj warzywa były gotowane. Dosmaczam solą, pieprzem i przekładam do rondelka. Podgrzewam chwilę ale nie doprowadzam do zagotowania.Podpieczony kalafior polewam sosem szparagowym i podaję z młodymi ziemniaczkami i sałatą lodową.Niektórzy zażyczyli

Magiczna kuchnia Darii

Proponowane wyszukiwania