warzywnego do smaku: imbir mielony, gałka muszkatołowa, kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko około
W kuchni Karmel-itkigrzanki Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić(...)grzankami. Smacznego! Ja wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem, nic jednak nie poradzę na to, że to jedna z moich ulubionych. Marchewka jest bardzo wdzięcznym warzywem, jej lekko słodki smak komponuje się wspaniale z mnóstwem różnych składników. Ostrzejsza, łagodniejsza, słodsza, bardziej wytrawna, klasyczna czy nowoczesna - wszystko jest możliwe, każda wariacja będzie doskonała
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na galaretkę z owocu granatu
Parowar Facetablogu tutaj . "Kuchnia fit" to najnowsza pozycja Konrada Gacy, propagatora zdrowej i lekkiej kuchni. Na blogu znajdziecie również inne koktajle czy soki ze świeżych owoców i warzyw: sok z kiszonych buraków , koktajl ananasowo-gruszkowo-jabłkowy , świeży sok jabłkowo-marchewkowy z mandarynką i mango . Gdy za oknem szaro i buro, ożywmy naszą kuchnię i dietę(...)zielonego ogórka (ok. 25 cm) 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: Kiwi i ogórka dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do blendera, dolewamy wodę i bardzo dokładnie blendujemy. Podajemy od razu, ewentualnie przechowujemy prze kilka godzin w lodówce w zamkniętym pojemniku
Kulinarne przygody Gatitykaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniarazy. W tym czasie przygotować rosół: Opłukanego kurczaka zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, a po 15 minutach gotowania dodać obrane warzywa - marchew, pietruszkę, seler i pora. Jedną surową marchewkę odłożyć na później. Gotować cały czas na niedużym ogniu, lekko osolić pod koniec gotowania. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Dodać
Codzienna kuchnia niecodziennamamy delikatniejsze mięso na wywar (myślę o drobiu), wystarczy dodać 1-2 łyżeczki smalcu, wówczas uzyskamy podobny efekt (sprawdzone kilka razy). Mój krupnik jest bardzo kolorowy, z dużą ilością warzyw: marchew, korzeń pietruszki, por, dużo selera naciowego i natki pietruszki, kilka ziemniaków no i oczywiście kasza jęczmienna- u mnie gruba (nasza ulubiona), ja nie dodaję korzenia selera (bo choć uwielbiam(...)naciowego - sól do smaku (u mnie himalajska) W garnku umieścić umyte, pokrojone na mniejsze kawałki mięso, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odszumować ścięte białko, dodać obrane, umyte warzywa oraz łodyżki natki pietruszki, zagotować, dodać sól, garnek przykryć i gotować na niewielkim palniku do miękkości mięsa. Składniki zupy: - przygotowany wcześniej wywar - 4 średnie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki
Smaczne ZdroweDelikatne kotlety z wątróbki drobiowej z cieciorką i warzywami. Składniki: -1/2 kg wątróbki drobiowej -filet z piersi kurczaka -puszka cieciorki -suszone pomidory -cebula -2 marchewki -papryka -natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw
Maminek kulinarnyżaroodpornego naczynia i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Dorzucamy brokuły i posypujemy bazylią, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. W czasie zapiekania warzyw kroimy fetę w kostkę , posypujemy ostrą papryką , ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek. Upieczone warzywa polewamy fetą i sosem oraz posypujemy delikatnie serem ( oczywiście nie trzeba). Smacznego! Kasia
Cukier&PuderDziś przepis na arcyprostą zupę krem z samych warzyw. Jest lekkostrawna, ale za to bardzo sycąca i gwarantuję, że największy laik kulinarny jest w stanie ją zrobić. Składniki: - 1 opakowanie mrożonki marchew z groszkiem - 1 duży ziemniak - 1-1,5 litra bulionu - sól, pieprz ( u mnie jeszcze czubryca) - opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać odrobinę kaszy manny Wykonanie: W bulionie ugotować(...)mrożonkę z ziemniakiem. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować je na jednolitą masę i doprawić do smaku. Приятного аппетита
ZofianaCURRY 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ KOZIERADKI I KMINU RZYMSKIEGO 1-2 ŁYŻKI JOGURTU LUB ŚMIETANY KOSTKA BULIONOWA/SÓL SER Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ WYKONANIE W niewielkiej ilości wody (tak, żeby przykryła warzywa) gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i cukinie z dodatkiem kostki bulionowej (można to zamienić na sól). Następnie wyciskamy świeży kawałek imbiru, wsypujemy resztę przypraw i gotujemy, aż warzywa
Zofianaśmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty lub ser pleśniowy WYKONANIE Pomidory kroimy na pól i usuwamy twardsze części. Marchew obieramy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy pieprzem
Zofianakurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze kawałki kapustę pekińską. Doprawiamy danie, dodajemy odrobinę wody, by tylko zalać dno patelni(...)chwilę przykrywamy danie, aby warzywa mogły lekko zmięknąć. Pod koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany. Podajemy z ryżem. Macie ulubione danie curry
Zofianapestek i kroimy w kostkę. Ziemniaka i marchew również obieramy i kroimy w kostkę. W garnku, na oleju krótko podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku, curry oraz imbir. Następnie dodajemy warzywa i przez chwilę dusimy je z czosnkiem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmięknął. W czasie gotowania dodajemy odrobinę garam masali, kminu rzymskiego oraz kurkumy, która podkręci nam kolor
Zofianacukinii 1 por (jasna część), lub 1 cebula natka pietruszki, 1 jajko przyprawy olej do smażenia Wykonanie: Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać(...)warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego
Anioły w kuchni