parówki chodziły za mną już od dawna. Żeby się trochę oszukać :) zrobiłam do tego dwie kromki chleba razowego z masłem osełkowym i rzodkiewką, skroiłam też zieloną paprykę - trochę zdrowych warzyw dobrze działa na nieczyste sumienie :D Składniki: 2 parówki 2 plastry sera żółtego 4 plasterki boczku podsuszanego Parówki można najpierw ugotować, choć ja tego nie zrobiłam Piecyk nagrzać(...)jeśli ser żółty trochę wypłynie, to z papieru jest go łatwiej zdjąć Następnie boczkiem owijamy parówki... ...przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... i wkładamy do piekarnika na 15 minut Podajemy z warzywami, żeby naprawić nieczyste sumienie :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comobranych ziemniaków 0,5 l dowolnego bulionu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 100 g gorgonzoli Dynię pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę, aby szybciej się ugotowały. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywka już się ugotują dodać gorgonzolę i jeszcze chwilkę gotować aż ser się rozpuści. Następnie
Monia miesza i gotujeLeczo wegetariańskie. Takie właśnie lubię najbardziej. Lekkie, aromatyczne, kolorowe. U mnie z przewagą cukini, nie mogło być inaczej bo uwielbiam to warzywo w każdej postaci Składniki na 4-5 porcji : 2 średnie cebule 3 duże cukinie 3 cz erwone papryki 2 białe papryki 6 dużych pieczarek pół puszki czerwonej fasolki pół puszki kukurydzy 700 g passaty pomidorowej przyprawy: 2 ząbki(...)łyżek oleju. Gdy cebulka zrumieni się dodajemy pokrojone w ćwiartki cukinie. Solimy i smażymy aż trochę zmięknie, następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz papryki. Znowu solimy, odczekujemy aż warzywa zmiękną. Wlewamy sos, przyprawiamy pieprzem,bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy sos chili. Wrzucamy kukurydzę, fasolkę gotujemy kilka minut dokładnie mieszając
noteskulinarnyfigapodróż kulinarną do perły Afryki czyli Ugandy. Kuchnia ugandyjska to przede wszystkim tradycyjny, a zarówno nowoczesny styl gotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się(...)Jest to rolex :) po usłyszeniu nazwy pierwsze co przychodzi na myśl to zegarek, jednak nazwa powstała od " roll of eggs". Rolex to nic innego jak omlet z dodatkiem warzyw zawinięty w placek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione
noteskulinarnyfigaKsiążka podzielona jest na sześć działów, postaram się krótko opisać każdy z nich. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 I – dania z warzyw. Ten dział zawiera przepisy na kolorowe, apetyczne potrawy bezmięsne, które posłużą nie tylko naszemu zdrowiu, ale także portfelowi. Znajdziemy w nim m.in.: tęczową surówkę, racuchy z fety z sezamem, makaron(...)przygotowując 1 minutowe lody w gałkach ! Z tej książki możemy zdobyć nie tylko wspaniałe przepisy, ale także pogłębić swoją wiedzę kulinarną. Jamie zachęca nas także do poznania swojego sprzedawcy, warzyw, mięsa czy ryb. Dowiemy się też jak wykorzystać resztki wina, tłuszcz z pieczenia mięsa czy świeże zioła. Książkę zdobią profesjonalne zdjęcia potraw oraz samego Jamiego i jego rodziny. Co mogę
noteskulinarnyfigaszybki sobotni obiad i nie tylko polecam krokiety z parówkami i warzywami. Zawsze gdy smażę naleśniki, robię ich podwójną porcję i wówczas drugiego dnia są jak znalazł do takiego szybkiego dania. Wystarczy zawinąć w nie ulubione dodatki, panierować, usmażyć i obiad lub kolacja na ciepło gotowa. Krokiety z parówkami i warzywami SKŁADNIKI: 6 gotowych naleśników 3 parówki dobrej jakości papryka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimajeranku 100 ml śmietany kremówki PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki, seler, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa trzemy na tarce na dużych oczkach. Do garnka wrzucamy kiełbasę i ją podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, dokładnie mieszamy i razem podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy starte(...)warzywa, ziele angielskie oraz liść laurowy zalewamy całość około 1,5l przegotowanej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Na koniec przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i maggi, zabielamy śmietaną i dodajemy majeranek. Całość zagotowujemy i podajemy gorącą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoim domku jada się dużo śledzika, a zważając na porę roku gości ona u nas w różnej postaci. Dzisiaj zapraszam na sałatkę śledziową zwaną śledzik w oleju z warzywami. W mojej kompozycji ma ona wyrazisty smak i jest doskonała na zbliżający się wielkimi krokami karnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzpileczka: mąż 9. Wasza inspiracja to kto lub co ? Konczi: każde danie ma swoją własną inspirację Szpileczka: nie mam jednej inspiracji 10. Wasz ulubiony składnik w kuchni ? Konczi: hmmm warzywa Szpileczka: makaron, kurczak i warzywa, wszystko razem i z osobna. 11. Chciałbym/Chciałabym ... ? Konczi: realizować swoje marzenia Szpileczka: dużo podróżować NOMINOWANE PRZEZ NAS BLOGI: 1. http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/html
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPomysł ten już jakiś czas temu powstał, ale dopiero teraz stwierdziłam że zrobię bo niedługo skończą się świeże truskawki w dobrej cenie i będzie mi szkoda. Połączenie owoców i warzyw dało gęsty, sycący, bardzo zdrowy i o dziwo... pyszny koktajl. Jego smak jest dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Fakt, że dominującym smakiem w nim są truskawki, ale daje się(...)warzywny SKŁADNIKI: 1/2 ogórka zielonego 10 łodyżek z botwinki 300 g truskawek 1/2 cytryny 250 ml jogurtu naturalnego mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Wszystkie owoce i warzywa myjemy. Łodyżki botwinki kroimy drobno, zielonego ogórka na mniejsze części, a z truskawek usuwamy szypułki. Wszystkie składniki przygotowane przekładamy do miksera i miksujemy dość dokładnie. Dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka chwil i już mamy pyszny obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g mrożonych warzyw na patelnie, oliwa, zioła prowansalskie, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję(...)temperaturze 180 stopni. 3. Mrożonki przekładam na patelnie. Smażę na oliwie około 10 minut. Doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. 4. Na podpieczone ciasto wykładam podsmażone warzywa. Razem piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasikalafiora . Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 4 duże cebule Składniki na marynatę : Na 1 kg pokrojonej mieszanej krajanki warzyw dajemy : 1 łyżkę soli 1/3 szklanki octu ( 10 % ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka nasion kminku lub nasion kopru 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 3 listki(...)różyczki. Cebulę obrać i pokroić na cienkie paski. Wsypać do garnka ,zalać wodą dodać wszystkie składniki na marynatę prócz octu (ocet dodamy na końcu ) i chwilę gotować aby warzywa zmiękły. Z papryki usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wrzątku na 5 minut. przelać zimną wodą i pokroić na małe kawałki lub cienkie paseczki. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną
Przepisy i porady kulinarnegotujmy zbyt długo bo cukinia szybko mięknie,jak przegotujemy zrobi nam się papka! ). Z wody,cukru,przypraw i octu zrobić marynatę,postawić na ogień i zagotować. Następnie wlać do warzyw i wymieszać,sprawdzić smakowo. Warzywa wkładamy do czystych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu przez
Przepisy i porady kulinarneSposób podania naszego lina. Lin w warzywach. Składniki : 2 sprawione liny(...)obrać,umyć. Włożyć do lekko osolonego wrzątku,gotować 20 minut. Pory oczyścić ,umyć. Obrać marchewkę,opłukać,pokroić z porami w cienkie długie paski. Rozgrzać mocno tłuszcz w rondlu,smażyć warzywa 6-8 minut,często mieszając,tak aby nie przywarły do dana naczynia. W razie potrzeby podlać odrobiną zimnej wody. Śmietanę ubić na pół sztywno ,wymieszać ze startym chrzanem. Natkę pietruszki
Przepisy i porady kulinarne