warzywa - 14856 przepisów (strona:249/991)

Paprykarz domowy - ryba 177

Rozgrzać olej i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem do całkowitej miękkości warzyw przez około 30 minut. Po tym czasie wyjać ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę.  Filety ryby ugotować na parze, następnie rozdrobnić widelcem na małe(...)kawałki. Ryż ugotować w 1 szklance wody z solą. Do warzyw dodać rybę, ryż, przecier pomidorowy, roztarty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryka.  Z podanych proporcji wyjdzie około 5-6 słoiczków średniej wielkości, które można zapasteryzować i przechować

Jadło i czytadło
Ciasto jabłkowe z parowaru 290

Poprzednim moim ciastem był przepyszny sernik :) Wiem, nie jestem skromny ;) , ale wyszedł naprawdę super i są to opinie również osób, które robiły go z mojego przepisu

Parowar Faceta
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków. 217

garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka są w pół miękkie dodaję obrane i dowolnie pokrojone warzywa wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy warzywa i mięso jest już miękkie, do wywaru dodaję wyjęte ze słoiczka i pokrojone na ćwiartki buraczki marynowane,całość przyprawiam domową wegetą, roztartym majerankiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 210

przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i pokrojone w kostkę, obrane

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos z papryką 149

gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę. W osobnym garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy cebule i kiełbasę, chwilkę podsmażamy i dodajemy resztę warzyw. Podgotowaną kapustę odlewamy (ma lepszy smak). Dodajemy ją do kiełbasy i warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy. Koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy rozrabiamy w 3 szklankach wody i zalewamy bigos. Wszystko dusimy

VioletoweKucharzenie
Pyszna ogórkowa z mięsem gulaszowym 103

śmietany 18% 2,5 litra bulionu Sól Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy 1 łyżka Vegety Mięso gulaszowe zalewamy bulionem. Ja użyłam przygotowanego wcześniej (z gotowanego kurczaka i warzyw). Dodajemy Vegetę, ziele angielskie i liść laurowy.  Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Warzywa dokładamy do gotującego się mięsa

VioletoweKucharzenie
Makaron z wieprzowiną 135

tarce o średnich oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Pieczarki w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz płatki czosnku. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Przyprawić lubczykiem i paprykami. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa. Makaron ugotować w osolonej wodzie

VioletoweKucharzenie
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 206

łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej wody i wymieszać. Do woka lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące. Podawać z ryżem lub makaronem. Porcja przygotowana przeze

Kuchcik gotuje
Prosty keks z warzywami. Przepis 191

ciasta, tak by forma była wypełniona do 3/4 wysokości. Z wierzchu posypać nasionami dyni. Wkłożyć do piekarnika na 40-45 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Prosty keks z warzywami. Przepis is a post from: moda na bio The post Prosty keks z warzywami. Przepis appeared first on moda

MODA NA BIO
Plasterki cukinii zapiekane z serem. 163

garnku na warstwie cebulki. Posolić, doprwić do smaku pieprzem i gałką muszkatułową. Dodać oliwy z oliwek, bądź masła. Przykryć i gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa będą ugotowane (około 5 minut). Od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią. Zwiększyć ogien aż do odparowania nadmiaru wody. Mieszając od czasu do czasu, by warzywa nie przykleiły się do dna. Kiedy

MODA NA BIO
Placki z cukinii. 235

Proponuję Wam prosty przepis na placki z cukinii. To świetny sposób na przemycenie warzyw w daniach dla dzieci. Bo dzieci lubią wszelkiego rodzaju placki. A kiedy zasmakują w tak podanej cukinii, może uda się je przekonać do tego warzywa w innej formie (surowej czy np w zestawieniu z makaronem). Porcja na 4-6 osób. Przygotowanie zabiera 25 minut. Samo gotowanie

MODA NA BIO
Makaron zapiekany z cukinią. 164

jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja dla 6-ciu osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów, 25 cl śmietany, 1 jajko, szczypta gałki muszkatułowej, kilka(...)warstwy makaronu, plasterków cukinii, suszonych pomidorów (pokrojonych w plasterki). W osobnej misce wymieszać : jajko, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać nasz makaron z warzywami. Całość przypudrować gałką muszkatułową. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika można udekorować listkami bazyli. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Makaron zapiekany z cukinią

MODA NA BIO
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 179

Wykorzystuję ten sposób do zup jarzynowych. Surowy ziemniak również może nam uratować przesoloną zupę. Dodajemy surowego ziemniaka do zupy on wchłania sól po czym takiego ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw np takie jak seler, marchew, dynia, korzeń pietruszki nadają się do zagęszczenia sosu lub zupy. Pokrojone i zagotowane w bulionie po czym zmiksowane nadadzą wyjątkową

Basia w kuchni
Szynka wieprzowa z ryżem jaśminowym z parowaru 188

Miałem kupić filet z piersi indyka i on miał być na obiad, ale że w sklepie ich wygląd nie przekonał mnie do kupienia, wybór podczas zakupów

Parowar Faceta
Ryż z łososiem i zielonymi warzywami 213

pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego koloru. Pokroić drobno warzywa, wymieszać z ryżem. Dodać następnie łososia z puszki rozdrobnionego na mniejsze kawałki. Posypać natką pietruszki. Wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Wymieszać wszystko

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania