smaku można dodać Ziarenek Smaku Winiary ) 2 średnie jabłka 2 słoiczki tartego chrzanu 2 łyżki masła 2-3 łyżeczki mąki Cebulę obieram, szklę na oleju. Pozostałe warzywa obieram, kroję w drobniutką kosteczkę, wrzucam do smażącej się cebuli. Kiedy lekko się podduszą, wlewam wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sól, (lub Ziarenka Smaku Winiary), pieprz(...)oraz ogonki z natki pietruszki. Listki natomiast drobno siekam - będą do ozdoby. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaję chrzan, dokładnie mieszam. Jabłka obieram ze skórek, pozbywam się gniazd nasiennych i ścieram na grubych oczkach. Dodaję do zupy, doprowadzam do wrzenia, gotuję 2 minuty. W osobnym rondelku rozpuszczam masło, a kiedy zawrze, wrzucam mąkę, dokładnie mieszam i przesmażam
W kuchni Karmel-itkiugotować w 2 szklankach wody. Przestudzić. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować blenderem
CookYourselfżeby w soczewicy zostało jak najmniej wody. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować
CookYourselfPrzygotowanie Marchew obieramy i kroimy w miarę nie za grube plasterki i wrzucamy do garnka. Selera i pietruszkę też obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodaje do marchewki. Zalewamy warzywa wodą, ale tylko do pokrycia ich. Wstawiamy na gaz i dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min. W tym czasie obieramy brokuły, staramy się wykrawać jak najmniejsze różyczki(...)upływie 15 min dodajemy brokuły i gotujemy aż nie zmiękną.Jeżeli jest za mało wody możemy dolać ale tylko by niewiele przykryć brokuły. Kiedy już nasze warzywa będą miękkie zdejmujemy z gazu. Za pomocą blendera, miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ser i przyprawy (pieprz, imbir, kurkuma), to co każdy lubi. Tak przygotowaną z Zupę podajemy z grzankami lub można
Panda i jej światbędzie równał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę itp. PASZTET . Obok tego tradycyjnego z mięsa warto pokusić się i zrobić domowy pasztet warzywny. Smakuje naprawdę dobrze. Można(...)rodzinny po obiedzie. DETOKS -poświąteczne oczyszczenie. Warto po świętach i dość tłustych potrawach poświęcić 3 dni na detoks organizmu. Należy wtedy: pić dużo wody oraz koktajli, jeść świeże warzywa i owoce (owoce jako oddzielny posiłek do godziny 12), unikać nadmiaru pieczywa a także mięsa. Tych kilka punktów powinno trochę pomóc. Pamiętajmy jednak o UMIARZE i powolnym jedzeni wolnym
Życie na widelcumakaronu ryżowego, majonez, sól, pieprz. Wykonanie: Paprykę i obranego ze skórki ogórka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę oraz posiekany szczypiorek. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, studzimy i dodajemy do warzyw. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę surimi, kilka łyżek majonezu (zgodnie z własnymi upodobaniami
paapilotkaasamej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania). Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie
karmelowyłyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy 1 łyżeczka bazylii 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie Skrzydełka opłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, posolić i gotować do miękkości warzyw. Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru. Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut Zupę zmiksować blenderem
O kuchni z uczuciemwiosną i nadchodzącym po niej latem kojarzą mi się pyszne, pełne smaku i witamin, chłodniki. Może i aura nie sprzyja zajadaniu zimnego chłodnika w środku dnia, ale zapach świeżych warzyw i koperku podczas zakupów popchnął mnie do przygotowania też pysznej witaminowej bomby. Potrzebne nam: - 200 g jogurtu naturalnego - pół ogórka długiego - 4-5 sporych rzodkiewek - pęczek koperku - sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie: Rzodkiewki kroimy na cieniutkie półplasterki. Z ogórka wydrążamy łyżeczką pestki i tarujemy go na dużych oczkach tarki. Umyty i osuszony koperek szatkujemy bardzo drobno i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły. Jeśli chcecie podać taki chłodnik na Wielkanoc, proponuję dodać
W poszukiwaniu inspiracjiDuszona wątróbka z pieczarkami, papryką i cebulą to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Poniższe danie przygotujecie w niecałą godzinę (już z pokrojeniem warzyw). Wątróbka przyrządzona w ten sposób będzie bardzo miękka i soczysta. Na prawdę, jeżeli nie jedliście duszonej wątróbki to poniższe danie musicie wypróbować! Składniki na 4 porcje: co najmniej 0,5 kg wątróbki drobiowej(...)będzie gorący - wsypać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę. Całość przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka minut (na średnim ogniu). Gdy warzywa zmiękną to na sam koniec wsypać pieczarki. Ponownie garnek przykryć pokrywką i całość dusić kilka minut na małym ogniu. Gdy pieczarki wyraźnie się skurczą to na sam koniec dodać surową wątróbkę
UgotowaćTęskno mi do świeżych warzyw i owoców, które będą już niedługo na wyciągnięcie ręki, dlatego póki co staram się posiłkować tym co jest w sklepach, ewentualnie wykorzystać moje ostatni paczki mrożonek, ale niestety nie jest już ich tak dużo, więc tym razem musiałam skorzystać z opcji pierwszej. Do dzisiejszego przepisu chciałam koniecznie wykorzystać bakłażana, resztę składników dobrałam do niego dość(...)plasterki. Dodać do mięsa. Chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory i oliwki pokrojone w plasterki. Doprawić słodką papryką i bazylią oraz szczyptą cukru. Dusić chwilę do miękkości warzyw i mięsa oraz odparowania wody z pomidorów. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzony wymieszać z sosem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówszklanki wody/bulionu sól, pieprz 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżego lub ze słoiczka szczypta gałki muszkatołowej 3/4 szklanki mleka kokosowego 3-4 przepiórcze jaja ugotowane na twardo, natka pietruszki Warzywa obieram, myję i kroję niedbale w kostkę. Gotuję w bulionie 15-20 minut. Do miękkości warzyw. Dodaję mleko kokosowe, chrzan, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Miksuję blenderem na gładki
Mango Papajakażdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka lubczyku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować(...)jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki) przygotowany wcześniej bulion 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia sól szczypta pieprzu kajeńskiego dodatkowo kozi
Pełny talerzBrokuły (nazywane także zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową) znajdują się w 10 najwartościowszych warzyw. Lista ich zalet dla naszego organizmu jest naprawdę długa. Przede wszystkim brokuły są "nafaszerowane" antyoksydantami, które mają silne działanie przeciwrakowe. Oprócz tego zawierają także beta-karoten, witaminę C i foliany (które wspomagają regenerację tkanek i komórek, a także są niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek oraz syntezy(...)różyczek) 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych sól, pieprz 50 g kiełków brokuła Pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Do wrzątku wrzucić pokrojone warzywa, gotować ok. 5 minut. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Dołożyć do zupy, gotować razem jeszcze 5 -7 minut (aż brokuły będą miękkie). Zupę partiami zmiksować z płatkami migdałów (trochę odłożyć do dekoracji). Doprawić
Pełny talerzPity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił mi się Brad Pitt w okienku w Urzędzie Skarbowym! W senniku jednak nie ma pozycji "z Pittem pity wypełniać" ;) Jak dzisiaj po raz trzeci usłyszałam: "wypełniamy pity już niewiele czasu zostało do północy", stwierdziłam(...)Dołożyć do cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory lekko rozgnieść widelcem. Dusić bez przykrycia ok. 15-20 minut. Na drugiej patelni usmażyć mięso. Oliwki przekroić na połówki. Na koniec do warzyw dodać oliwki, kukurydzę, usmażone mięso, wymieszać. Chlebki pita przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odciąć kawałek. Do powstałej kieszonki nałożyć farsz. Smacznego
Pełny talerz