moim przypadku wykorzystujemy mus przełożyć go do żaroodpornego naczynia. Pomidory umyć i przekroić na pół, cebulę w łupinie przekroić na pół, przygotować ząbki czosnku w łupinach. Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia, dynię skórą do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 o C. Warzywa piec przez około 70 minut ale w połowie pieczenia sprawdzić czy czosnek jest
Mama Gotujecytryny 200 ml wytrawnego czerwonego wina sól Wykonanie: Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę. Przygotować
Mama Gotujełyżki chrzanu 2 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę. Przygotować
Mama Gotujepieprz tymianek cząber Wykonanie: Ciemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w plastry, z papryczki usunąć pestki i pokroić w plastry. Do warzyw dodać oliwę, sól, pieprz, tymianek i cząber a następnie wszystko wymieszać. Warzywa przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut
Mama Gotujekostki rosołowe... i muszę przyznać, że moje potrawy mają naprawdę smak... i nie potrzeba im " ulepszaczy " :) Umyte nóżki kurczaka gotujemy w wodzie ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa włoszczyzny, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Oczyszczamy z piany wodę rosołu, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne 10 min na małym ogniu. Dodajemy przyprawy: mała łyżkę soli, pieprz, tymianek, bazylię, papryczkę chilli
MarciochaKucharzystanie wszystkich potrzebnych orientalnych produktów, dlatego tym razem użyję sosu gotowego. Wołowina w sosie z trawy cytrynowej z ciemnym ryżem SKŁADNIKI: 500 g wołowiny pół opakowania mieszanki chińskiej (mrożone warzywa) gotowy saszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon) sól, sos sojowy, sos piri piri 2 woreczki ryżu ciemnego ciemny sezam Wołowinę płuczemy i kroimy w cienkie paseczki, suszymy. Smażymy(...)oleju przez ok 10-15 minut. Dodajemy mrożone warzywa, dusimy kolejne kilkanaście minut. Dodajemy sos i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dolewamy niedużą ilość sosu sojowego i kilka kropel sosu piri piri. Jeśli trzeba dodajemy szczyptę soli. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ciemnym ryżem, posypujemy ciemnym sezamem. 享受你的饭
MarciochaKucharzyszczypiorek i mozzarella (lub feta) Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli botwinka ma buraczki należy je drobniutko pokroić tak aby ugotowały się w tym samym czasie co liście. Warzywa z włoszczyzny obrać i opłukać, gotować w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając sól i pieprz do smaku. Wyjąć warzywa z wywaru, posiekać w kosteczkę, ponownie umieścić
MarciochaKucharzyoleju pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać dynię i ziemniaka. Smażyć ok 10 minut. W tym czasie przygotować bulion warzywny z suszonej włoszczyzny i soli, doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone warzywa. Gotować kolejne 10 minut do miękkości. Doprawić lubczykiem i pieprzem. W razie potrzeby odlać wody by było jej tyle by minimalnie przykrywała warzywa. Zblenderować ze śmietaną. Podprażyć pestki dyni
MarciochaKucharzycukier, oliwa z oliwek Wołowinę zalewamy około 2,5 litra wody (część odparuje w trakcie gotowania). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ponad godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kosteczkę. Do gotującej się zupy dodać kolejno por,pietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości
MarciochaKucharzymoczeniu 2 minutowym nadal był twardy.. sprawdziłam w internecie i jedyne co znalazłam :): http://kuchniawietnamska.blogspot.com/2008/09/ryowe-krakersy-sezamowe-banh-trang-me.html Danie skończyłam na papierze standardowym SKŁADNIKI: 250g krewetek w czosnku mrożone warzywa chińskie 8 listków papieru ryżowego pomidory krojone sos sojowy sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej Najpierw należy przygotować farsz. Na oleju podsmażyć warzywa chińskie, dodajemy rozmrożone krewetki
MarciochaKucharzyplasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Posolić, popieprzyć
MarciochaKucharzylubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, po chwili dodać pokrojone boczniaki i posiekany ząbek czosnku. Przesmażyć(...)dodać do gotujących się startych warzyw tworzących bulion. Dodać przyprawy i gotować aż wszystko zmięknie maksymalnie 15 minut. Na koniec proponuję delikatnie zagęścić zacierką z masła i mąki. Szybko i pysznie
MarciochaKucharzyNakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie
MarciochaKucharzykalafiorowy z migdałami SKŁADNIKI: kalafior młoda włoszczyzna płatki migdałów 50 ml białego wina sól, pieprz , gałka muszkatołowa , chilli 100 ml jogurtu greckiego świeży koperek Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wodę prawie całą odlewamy, miksujemy warzywa. Do zupy, wlewamy wino, wsypujemy
MarciochaKucharzypaprykowej W rondlu z grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę,podsmażamy do zarumienienia. A po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: patisony, paprykę, pomidory Dusimy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy przyprawy. A na sam koniec łyżkę ostrej pasty paprykowej. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści
MarciochaKucharzy