warzywa - 14856 przepisów (strona:230/991)

Na obiad... smaki polskiego lata! 190

marchewki, garść zielonego groszku, 2 garści bobu, śmietana kremówka - duże opakowanie, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, olej rzepakowy, sól, pieprz Marchewki oczyścić i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa należy chwilkę podgotować, a później przelać zimną wodą.  Podgotowany bób obrać ze skórki. Koperek i natkę pietruszki umieścić w pojemniku blendera, dodać ząbek czosnku i olej rzepakowy,  całość(...)wlałam duże opakowanie śmietanki, w razie potrzeby podlać jeszcze wody. Po chwili dodać uzyskany wcześniej koperkowo-pietruszkowy sos (ilość według uznania) i chwile podgotować. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić około 20 minut na niewielkim ogniu. Smacznego

Plate of Joy
Targowy zawrót głowy... czyli sałatka! 171

Tyle warzyw wszędzie, tyle smaków i możliwości! Tyle kolorów! A kiedy zostanie nam troszkę tego i owego do wykorzystania idealna jest ... sałatka! Trochę kaszy, warzyw, dressingu i gotowe :) Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej?  Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku, garść bobu, 5-6 pomidorków koktajlowych, 2 rzodkiewki

Plate of Joy
Zupa z pieczonych pomidorów 124

Lubię zupy. Czasami mam ochotę na takie z ogromną ilością pływających warzyw, czasami do szczęścia potrzebna mi tylko miseczka kremowej zupy.  Kiedy mamy już upieczoną całą  masę pomidorów  możemy szybko wyczarować pyszny obiad. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów. Składniki: 900 g upieczonych pomidorów *, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga(...)śmietana Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy - oczyszczamy i drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy ok. 7-10 minut. Kiedy warzywa są już miękkie wrzucamy upieczone pomidory i całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucamy świeży tymianek i bazylię. Rozdrabniamy zupę przy

Plate of Joy
Curry z pulpecikami i warzywami 167

torbę na spożywkę. Duży plecak na kółeczkach z wyciąganą rączką - w razie gdyby noszenie z uwagi na wielkie obciążenie było niewykonalne! Plecak zapakowany do maksimum i zdecydowana większość to warzywa! W dzień wyjazdu zaliczyliśmy jeszcze zakupy w azjatyckim sklepie -  Go Asia  - wiele bym dała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie(...)wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przyprawy - kolendrę, płatki chilli oraz imbir. Przesmażamy wszystko przez kilka minut i dodajemy oczyszczone i pokrojone na połowę warzywa - groszek i fasolkę oraz bakłażany pokrojone na ćwiartki. Przesmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu i następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze

Plate of Joy
Twarożek z warzywami 124

Twarożek z warzywami to obowiązkowa wiosenna pozycja. Zaczyna się robić ciepło, słoneczko pięknie świeci, pojawiają się pierwsze nowalijki. Czy jest o tej porze coś lepszego niż świeżutka kromka pieczywa z twarożkiem ze szczypiorkiem? Z rzodkiewką, pomidorem czy ogórkiem? Dobrej jakości twaróg, śmietana,  chrupiące i pełne niesamowitego aromatu warzywa! Pyszności! Składniki: twaróg, śmietana,* szczypiorek, rzodkiewki, pomidorki, sól, pieprz ew. ogórek

Plate of Joy
Jajko sadzone z warzywami 143

wodę, dodać odrobinę cukru i troszeczkę masła. Gotować z 2-3 minuty, odcedzić. Groszek przekroić na połówki, marchewkę w ukośne talarki - podsmażyć na oliwie z oliwek na mniejszym ogniu - warzywa mają pozostać chrupiące, na koniec dodać troszkę masła dla smaku. Pomidorki pokroić na połówki. Usmażyć jajka sadzone. Wszystko przyprawić solą i pieprzem.  Jajka wyłożyć na talerzyki i udekorować warzywami

Plate of Joy
Cukiniowy makaron z warzywami 180

Najpiękniejszy kulinarny czas - wiosna, lato! Cudowne warzywa i owoce, chce się je wszystkie! Wspaniale smakują szparagi w tarcie czy z makaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia. Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość

Plate of Joy
Dieta dla serca - Spring rollsy z łososiem 215

Mamy dla Was dzisiaj mały smaczek! Premierowy przepis stworzony przez nas do projektu i książki Dieta dla serca! Łosoś jest wspaniały! Z dużą ilością warzyw, zawinięty w liście jarmużu, wszystko podane z jogurtowym sosem do maczania! Niebo w gębie! Wszystko zdrowe, smaczne i takie kolorowe! Składniki: (porcja dla 4 osób) 1 filet z łososia (450 g), pieprz do smaku(...)jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić całą pieprzem do smaku.  Łososia podzielić na porcje, następnie każdą z nich ułożyć na jarmużu, dołożyć paseczki warzyw i całość zwinąć dokładnie w rulonik. Podawać z sosem jogurtowym. Smacznego

Plate of Joy
Duszony jeleń w czerwonym winie 173

udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 200 g pieczarek, 5-6 szalotek(...)smażenia mięsa, a następnie  przelewamy do garnka. Dolewamy wino oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia, następnie dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie przesmażamy wszystkie warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie

Plate of Joy
Pieczony udziec jagnięcy 330

Ostatnio czas tak szybko przecieka przez palce. Dopiero były wakacje, objadaliśmy się świeżymi warzywami i owocami, a z targu wracaliśmy z pełnymi siatami. Ciepłe poranki minęły, a pierwszą rzeczą po przebudzeniu jest sięgnięcie po ciepły szlafrok. Zaczął się grudzień, czas w którym nasze myśli głównie skierowane są na zbliżające się święta. Czas, aby pomyśleć co mogłoby znaleźć się na naszym(...)Następnie jeśli sosu jest zbyt mało dolewamy jeszcze wina lub wody, zmniejszamy ponownie temperaturę i dopiekamy mięso jeszcze 30 minut w 170 stopniach. Mięso podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i warzywami. Smacznego

Plate of Joy
Kokosowy tort bezowy z karmelizowanym ananasem 206

drugiego zdjęcia ;) To jest ten moment kiedy można sobie ponownie uświadomić dlaczego akurat kocha się to co się robi! ;) Kiedy ostatnio odwiedziliśmy MAKRO , rozglądaliśmy się po dziale z warzywami i owocami nie mogąc zdecydować z czym połączyć nasz tort! Kilka odmian pomarańczy, podobnie z mandarynkami, lodówka z owocami egzotycznymi wypełniona po brzegi, ale przechodząc koło półek z ananasami ich zapach(...)miksować całość. Dodatkowo: 2 średnie ananasy, 1 świeży kokos, 3 łyżki cukru muscovado, 10 łyżek cukru trzcinowego, sok z cytryny Kokosa rozłupać z łupiny i przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić na cienkie paski. Ananasa obrać i pokroić w średniej grubości plastry, następnie na połówki i usunąć twardy środek. Część ananasa zostawić w połówkach, a część pokroić na drobniejsze kawałki

Plate of Joy
Pieczony antrykot wołowy 277

podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka, podlaliśmy bulionem wołowym i dusiliśmy na wolnym ogniu!  Tu świetnie sprawdzą się też pieczone warzywa korzeniowe dodane do sosu! Do obiadu zjedliśmy fenkuł z pomarańczą i rukolą. Fenkuł pokroiliśmy cieniutko na mandolinie, wrzuciliśmy do miski z zimną wodą i kostkami lodu na minimum 2 godziny(...)ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz 5-7 łyżek oliwy, 1 szklanka wody (do podlania) dodatkowo :  3 cebule, 1 główka czosnku, ew. warzywa korzeniowe Mięso umyć, oczyścić i osuszyć.  Przy pomocy noża odciąć część mięsa przy kościach, aby je odsłonić. Mięso przełożyć do miski i zamarynować w oliwie z dodatkiem suszonego rozmarynu

Plate of Joy
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 208

kwota nie trafia do operatora lecz wspiera Fundację Dzieci Niczyje, która pomaga dzieciom doświadczającym pomocy.  A dzisiaj zapraszamy Was na zdrowy obiad - pieczone pulpeciki z łososia, z chrupiącymi warzywami i makaronem soba! Pyszne, świeże, szybkie i aromatyczne danie! Inspiracja z książki - The Bowler's Meatball Cookbook. Polecamy :) Składniki : (dla 2-3 osób) 350 g łososia, 1 duże jajko(...)mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba i chwilę podgrzać wszystko razem. Na talerz wyłożyć makaron z warzywami, na nie wyłożyć pulpeciki i całość posypapać świeżą kolendrą i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Plate of Joy
Łosoś i kuleczki z quinoa z zielonymi warzywami 138

Propozycja obiadowa w naszym ulubiony stylu - pysznie, zdrowo i kolorowo! Coś nowego z kaszy quinoa - kuleczki, w których możemy przemycić warzywa, więc i dzieciom taka propozycja może się spodobać! Możemy dodać do nich szpinaku, czy różyczki brokułów. W każdej kombinacji będą pyszne! Pomysł na kuleczki podpatrzyliśmy u Donny Hay.  Są pyszne, koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 2 osób) 2 kawałki(...)całość miksujemy. Następnie przekładamy do miski, dodajemy resztę kaszy quinoa, startą skórkę z cytryny, tahinę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki z kaszy quinoa z warzywami i tak przygotowane kuleczki obsmażamy na oliwie z oliwek do zrumienienia. Całość podajemy na talerzu, na którym przy pomocy łyżki rozsmarowujemy sos jogurtowy, a na nim układamy kuleczki z quinoa

Plate of Joy
Bazyliowy hummus 143

bazyliowe i wszystko co ma w sobie jej aromat! Dziś mamy dla Was przepis na pyszny hummus z bazylią - jest bardzo aromatyczny i niesamowicie pyszny! Idealny jako dodatek do warzyw czy dań z grilla! Pyszności! Pomysł na bazyliowy hummus zaczerpnięty od Dale'a Pinnock'a z książki The Medicinal Chef: Healthy Every Day. Składniki: 200 g ciecierzycy z puszki, pęczek(...)pojemniku blendera, dodać czosnek, sok z cytryny, z grubsza posiekaną bazylię, oliwę oraz łyżkę zalewy i doprawić solą oraz pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę. Hummus podawać ze świeżymi warzywami. Smacznego

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania