warzywa - 14856 przepisów (strona:226/991)

Zupa fasolowo-pomidorowa 160

jeszcze przez ok. 5 minut, aby smaki „przegryzły” się, a ziemniaki „doszły”. W międzyczasie dodajemy majeranek i pieprz, możemy też dosolić – pamiętamy przy tym, że sól jest wchłaniana przez warzywa, więc rzeczywisty stopień osolenia zupy można ocenić najwcześniej po kilku minutach od dosypania soli. Zupa będzie najlepsza jeśli po ugotowaniu odstoi przynajmniej 30 minut. Wówczas możemy ocenić jej ostateczny smak(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-90 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-90 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Pomidory i papryka w bulionie Gotowa zupa w garnku Zupa fasolowo-pomidorowa Post Zupa fasolowo-pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z polędwicy i boczku 189

boczek. Cebulę obieramy, dzielimy najpierw wzdłużnie na „ósemki”, które następnie rozkrajamy jeszcze w poprzek. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 16-18 w miarę równych części. Mięso, warzywa i oliwki nabijamy dość ciasno na patyczki do szaszłyków, np. w takiej kolejności: papryka, polędwica, cebula, oliwka, boczek, itd., „zamykając” na końcu dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki smarujemy w miarę dokładnie(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-93 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-93 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i mięso Jeszcze surowe, ale już przyprawione szaszłyki Szaszłyki najpierw obsmażamy A następnie pieczemy Szaszłyki z polędwicy i boczku Post Szaszłyki z polędwicy i boczku pojawił się poraz pierwszy

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z salami 162

każdy kawałek zawierał również fragment skórki – patrz zdjęcia. Cebulę kroimy najpierw wzdłużnie w ósemki, a następnie każdą z nich dzielimy jeszcze raz w poprzek na 2 części. Kawałki mięsa, warzyw i jabłek nadziewamy na patyki do szaszłyków np. w takiej kolejności: papryka → salami → jabłko → cebula → boczek, „zakańczając” każdy szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka(...)warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej, na średnim ogniu, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Następnie niezwłocznie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy 20 minut, w połowie pieczenia odwracamy szaszłyki na drugą stronę. Szaszłyki podajemy na ciepło, np. z ugotowanym równolegle ryżem

Kulinarna Pokusa
Idealna marchewka na krótko 218

potrawa zachowa intensywny kolor. A sam barwnik, który przez organizm człowieka podlega przekształceniu na witaminę A, będzie dla nas łatwiej przyswajalny. Jest to prawdziwe również w odniesieniu do innych warzyw zawierających karoten, np. dyni, batatów czy pomidorów. Drugim ważnym dodatkiem jest cukier. Młoda marchewka pewnie będzie dość słodka, ale nie zawsze taka jest dostępna. Ta nieco starsza może mieć nawet

Kulinarna Pokusa
Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 219

często mieszając. Następnie dodajemy paprykę i pomidory. Podgrzewamy przez kilka minut do zagotowania, często mieszając i dodając w międzyczasie chilli, mieloną paprykę i sól. Patelnię przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli przez około 15 minut, w zasadzie pod przykryciem. Jeśli jednak zrobią się zbyt wodniste (pomidory puszczą sok), zdejmujemy pokrywkę, aby odparować nadmiar wody. Na 2-3 minuty przed(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-106 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-106 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Na początek podsmażamy cebulę Następnie dodajemy paprykę i pomidory Na koniec dodajemy jeszcze fasolę Trotilla z nadzieniem warzywnym Post Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym pojawił się poraz pierwszy

Kulinarna Pokusa
Kurczak z papryką po węgiersku 262

gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-110 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-110 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i przyprawione mięso Kurczaka przysmażamy na maśle Z warzyw najpierw przysmażamy cebulę Dodajemy mięso i koncentrat, zalewamy bulionem Po 20 lub 30 minutach dodajemy paprykę Kurczak z papryką po węgiersku

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z pieczonej papryki 154

Przepyszna zdrowa i bardzo sycąca :) Zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia! Można ją przygotować przy okazji wiosennego grilla, wystarczy zawinąć warzywa w folię aluminiową i upiec na kratce :) Składniki: 3 czerwone papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku średnia cebula lub 2 szalotki 0,5 litra bulionu warzywnego gałązka tymianku oliwa z oliwek łyżka masła sól i pieprz Do posypania: słonecznik pestki(...)dyni płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Warzywa dokładnie umyć. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Z pomidorów wyciąć szypułki. Czosnek obrać. Ułożyć wszystko na blaszce do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec przez 35-40 minut, aż papryka będzie miękka.  Paprykę umieścić w woreczku foliowym na kilka minut, powinna sparować i skórka będzie

Piąty grzech główny
Relacja z Targów Regionalia 178

Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych "Regionalia" odbywały się w dniach 17-19 kwietnia 2015r, była to czwarta edycja tego wydarzenia, w której uczestniczyło prawie 200 wystawców

Parowar Faceta
Czas na piknik! 194

kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską(...)Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Kanapki: Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni

Moja smaczna kuchnia
Ciasto na naleśniki 232

Naleśniki... na ostro, na słodko, na ciepło, na zimno, zapiekane czy też prosto z patelni, z mięsem, z serem, z owocami, z warzywami, z dżemem, z cukrem, a może suche? Nie ważne jakie najbardziej lubimy i jak najczęściej jadamy. Jedno jest pewne - najważniejsze jest ciasto! Ciasto powinno być puszyste, miękkie, delikatne, jednak na tyle trwałe żeby nie rwało się podczas(...)dodatku cukru dlatego świetnie pasują i do podawania na słodko z dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dowolnymi owocami, i do podawania na wytrwanie - z mięsem, z warzywami, zapiekane z serem czy z sosem. Wiele osób cukier dodaje zupełnie niepotrzebnie. Po pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem

Jedzeniomania
JAK GOTOWAĆ SZPARAGI? 155

znakiem szparaga. Zielone, białe, duże, małe, grube i smukłe - wszystkie niezmiennie pyszne i obfitujące w kulinarne możliwości. Inwencja szparagowo-twórcza nie opuszcza nikogo, kto oddał serce tym pysznym warzywom.      Gotowanie szparagów to nie wspinaczka na Mount Everest, jak zapewne wielu się wydaje. Zgodzę się z tym, że trzeba się w tej czynności wyćwiczyć, ale to przecież(...)również barwa fioletowa, ale uprawa jest na tyle ciężka, że nie spotyka się ich często.      Lekkostrawne, niskokaloryczne i świetne na ukojenie nerwów czy przeciwreumatycznie (wiedzieliście?) warzywa o smukłym kształcie i uroczej główce. No i jak ich nie kochać?     Smaku szparagów nie da się niczym zastąpić. Nietuzinkowy, charakterny i pełen wiosenno-letniej energii. Czekam

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z selera, selera naciowgo i warzyw na parze 195

konserwowanego -puszka kukurydzy -mix mrożonek,najlepiej 9 składników -seler naciowy -ugotowane jaja na twardo -kiszone ogórki majonez natka pietruszki pieprz ziołowy  http://www.skworcu.com.pl/236,pl_pieprz-ziolowy-50g.html   sól do smaku Warzywa ugotuj na parze. Odstaw do wystygnięcia. Selera odcedz z zalewy, przepłukaj. Do miski wsyp uparwane warzywa, dodaj seler, jaja pokrojone w kosteczkę. Pokrój selera naciowego w paseczki i dodaj. Wsyp

Z Kuchni Do Kuchni
KASZOTTO ZE SZPARAGAMI 157

przeżywałam takiego szału na jakiś produkt spożywczy. Nie wiem, co mi się stało, ale zwariowanie na punkcie szparagów zaczyna powoli przechodzić w uzależnienie od tych białych i zielonych, smukłych warzyw o uroczej główce i przyjemnej fizjonomii ( zbyt dużo ostatnimi czasy A. Brillat-Savarina się czyta ).     Szparagi są dla mnie warzywami z charakterem - tu wszyscy, którzy myślą inaczej

W kuchni Karmel-itki
Biszkoptowy omlet z jarmużem, marchewką i serem feta 140

opakowania seta feta , mała szczypta cukru , sól do smaku. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki, usuwając zgrubiałe łodyżki. Marchew obrać, opłukać i nożem do obierania warzyw ściąć cienkie paski - wstążki. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać. Papryczkę posiekać na średnią grubość.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i papryczkę - zeszklić. Dołożyć jarmuż i marchew, krótko(...)przesmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, cukrem i solą, dodać jajka i lekko ubić. Wlać na patelnię, na równomiernie rozłożone warzywa. Na wierzch dodać pokruszone kawałki fety. Patelnię przykryć i na średnim ogniu smażyć przez kilka minut, aż powierzchnia omletu zetnie się. Jeśli mamy patelnię, którą można wstawić do piekarnika, wtedy krótko podsmażyć omlet na większym ogniu, a następnie wstawić patelnię

Codzienna kuchnia niecodzienna
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 153

litrowy gar gołąbków w podwójnym sosie :) już pierwszą porcję zrobiłam tak dużą, bo miałam tyle ugotowanego ryżu... Otóż - ugotowałam cały kilogram, ponieważ na obiad Mąż poprosił o ryż z warzywami i kotlety z piersi. Kotlety usmażyłam, ryż ugotowałam, idę po mrożonkę warzyw... a jej nie ma :) byłam przekonana, że jeszcze jedną mam... Cóż, trochę ryżu zjedliśmy do kotletów :) a resztę

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania