potrawa zachowa intensywny kolor. A sam barwnik, który przez organizm człowieka podlega przekształceniu na witaminę A, będzie dla nas łatwiej przyswajalny. Jest to prawdziwe również w odniesieniu do innych warzyw zawierających karoten, np. dyni, batatów czy pomidorów. Drugim ważnym dodatkiem jest cukier. Młoda marchewka pewnie będzie dość słodka, ale nie zawsze taka jest dostępna. Ta nieco starsza może mieć nawet
Kulinarna Pokusaczęsto mieszając. Następnie dodajemy paprykę i pomidory. Podgrzewamy przez kilka minut do zagotowania, często mieszając i dodając w międzyczasie chilli, mieloną paprykę i sól. Patelnię przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli przez około 15 minut, w zasadzie pod przykryciem. Jeśli jednak zrobią się zbyt wodniste (pomidory puszczą sok), zdejmujemy pokrywkę, aby odparować nadmiar wody. Na 2-3 minuty przed(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-106 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-106 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Na początek podsmażamy cebulę Następnie dodajemy paprykę i pomidory Na koniec dodajemy jeszcze fasolę Trotilla z nadzieniem warzywnym Post Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym pojawił się poraz pierwszy
Kulinarna Pokusagallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-110 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-110 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i przyprawione mięso Kurczaka przysmażamy na maśle Z warzyw najpierw przysmażamy cebulę Dodajemy mięso i koncentrat, zalewamy bulionem Po 20 lub 30 minutach dodajemy paprykę Kurczak z papryką po węgiersku
Kulinarna PokusaPrzepyszna zdrowa i bardzo sycąca :) Zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia! Można ją przygotować przy okazji wiosennego grilla, wystarczy zawinąć warzywa w folię aluminiową i upiec na kratce :) Składniki: 3 czerwone papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku średnia cebula lub 2 szalotki 0,5 litra bulionu warzywnego gałązka tymianku oliwa z oliwek łyżka masła sól i pieprz Do posypania: słonecznik pestki(...)dyni płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Warzywa dokładnie umyć. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Z pomidorów wyciąć szypułki. Czosnek obrać. Ułożyć wszystko na blaszce do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec przez 35-40 minut, aż papryka będzie miękka. Paprykę umieścić w woreczku foliowym na kilka minut, powinna sparować i skórka będzie
Piąty grzech głównyTargi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych "Regionalia" odbywały się w dniach 17-19 kwietnia 2015r, była to czwarta edycja tego wydarzenia, w której uczestniczyło prawie 200 wystawców
Parowar Facetakaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską(...)Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Kanapki: Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni
Moja smaczna kuchniaNaleśniki... na ostro, na słodko, na ciepło, na zimno, zapiekane czy też prosto z patelni, z mięsem, z serem, z owocami, z warzywami, z dżemem, z cukrem, a może suche? Nie ważne jakie najbardziej lubimy i jak najczęściej jadamy. Jedno jest pewne - najważniejsze jest ciasto! Ciasto powinno być puszyste, miękkie, delikatne, jednak na tyle trwałe żeby nie rwało się podczas(...)dodatku cukru dlatego świetnie pasują i do podawania na słodko z dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dowolnymi owocami, i do podawania na wytrwanie - z mięsem, z warzywami, zapiekane z serem czy z sosem. Wiele osób cukier dodaje zupełnie niepotrzebnie. Po pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem
Jedzeniomaniaznakiem szparaga. Zielone, białe, duże, małe, grube i smukłe - wszystkie niezmiennie pyszne i obfitujące w kulinarne możliwości. Inwencja szparagowo-twórcza nie opuszcza nikogo, kto oddał serce tym pysznym warzywom. Gotowanie szparagów to nie wspinaczka na Mount Everest, jak zapewne wielu się wydaje. Zgodzę się z tym, że trzeba się w tej czynności wyćwiczyć, ale to przecież(...)również barwa fioletowa, ale uprawa jest na tyle ciężka, że nie spotyka się ich często. Lekkostrawne, niskokaloryczne i świetne na ukojenie nerwów czy przeciwreumatycznie (wiedzieliście?) warzywa o smukłym kształcie i uroczej główce. No i jak ich nie kochać? Smaku szparagów nie da się niczym zastąpić. Nietuzinkowy, charakterny i pełen wiosenno-letniej energii. Czekam
W kuchni Karmel-itkikonserwowanego -puszka kukurydzy -mix mrożonek,najlepiej 9 składników -seler naciowy -ugotowane jaja na twardo -kiszone ogórki majonez natka pietruszki pieprz ziołowy http://www.skworcu.com.pl/236,pl_pieprz-ziolowy-50g.html sól do smaku Warzywa ugotuj na parze. Odstaw do wystygnięcia. Selera odcedz z zalewy, przepłukaj. Do miski wsyp uparwane warzywa, dodaj seler, jaja pokrojone w kosteczkę. Pokrój selera naciowego w paseczki i dodaj. Wsyp
Z Kuchni Do Kuchniprzeżywałam takiego szału na jakiś produkt spożywczy. Nie wiem, co mi się stało, ale zwariowanie na punkcie szparagów zaczyna powoli przechodzić w uzależnienie od tych białych i zielonych, smukłych warzyw o uroczej główce i przyjemnej fizjonomii ( zbyt dużo ostatnimi czasy A. Brillat-Savarina się czyta ). Szparagi są dla mnie warzywami z charakterem - tu wszyscy, którzy myślą inaczej
W kuchni Karmel-itkiopakowania seta feta , mała szczypta cukru , sól do smaku. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki, usuwając zgrubiałe łodyżki. Marchew obrać, opłukać i nożem do obierania warzyw ściąć cienkie paski - wstążki. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać. Papryczkę posiekać na średnią grubość. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i papryczkę - zeszklić. Dołożyć jarmuż i marchew, krótko(...)przesmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, cukrem i solą, dodać jajka i lekko ubić. Wlać na patelnię, na równomiernie rozłożone warzywa. Na wierzch dodać pokruszone kawałki fety. Patelnię przykryć i na średnim ogniu smażyć przez kilka minut, aż powierzchnia omletu zetnie się. Jeśli mamy patelnię, którą można wstawić do piekarnika, wtedy krótko podsmażyć omlet na większym ogniu, a następnie wstawić patelnię
Codzienna kuchnia niecodziennalitrowy gar gołąbków w podwójnym sosie :) już pierwszą porcję zrobiłam tak dużą, bo miałam tyle ugotowanego ryżu... Otóż - ugotowałam cały kilogram, ponieważ na obiad Mąż poprosił o ryż z warzywami i kotlety z piersi. Kotlety usmażyłam, ryż ugotowałam, idę po mrożonkę warzyw... a jej nie ma :) byłam przekonana, że jeszcze jedną mam... Cóż, trochę ryżu zjedliśmy do kotletów :) a resztę
Kolorowy Przepisownikkostkę 1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę pietruszki 1 duża różyczka brokuła 1 czubata łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) 1 czubata łyżeczka masła 82% tłuszczu Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Dynię gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, rozgniatamy na papkę. W niewielkim garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę(...)minutach dorzucamy pokrojonego ziemniaka. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy różyczkę brokuła podzieloną na mniejsze kawałeczki, gotujemy 4 minuty. Na koniec dodajemy masło i pietruszkę i przekładamy ugotowaną wcześniej dynię. Całość blendujemy do uzyskania konsystencji odpowiedniej dla dziecka. Dynię można też gotować bezpośrednio w zupce, należy ją wtedy dodać zaraz po ziemniaku
Kolorowy Przepisownikmrożonych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 bulwy selera 4 duże ziemniaki 200g. czerwonej soczewicy 200 ml. śmietany 30% 1 czubata łyżka mąki pszennej sól pieprz koperek Sposób przygotowania: Świeże warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki (jeśli chodzi o ogórki to ja poszłam na łatwiznę i użyłam kiszonych(...)tartych;) wraz z sokiem). Do garnka z bulionem warzywnym wrzucamy warzywa i gotujemy na pół-miękko. Dodajemy mrożone mini marchewki, a po chwili soczewicę. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut gotowania, potem zacznie się rozpadać, dlatego w międzyczasie naszą zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zaprawiamy zupę mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody i ze śmietaną (można dodać odrobinę
Kolorowy Przepisownikpraskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i odrobinę podsmażyć. Do bulionu dodać podsmażane ziemniaki, cebulę i czosnek oraz bób. Gotować około 25 minut. Wyjąć część warzyw, pozostałe zmiksować (można oczywiście zmiksować też wszystkie). Wrzucić warzywa i miętę. Doprawić do smaku. Smacznego
Humanistka w kuchni