Dziś kolejna porcja szparagów :) Tym razem z jajkami, które podobnie zrobiłem jak w przepisie Jajko poSadzone na Lollo Bionda oraz z moją ulubioną szynką szwarcwaldzką :)
Parowar FacetaSzparagi nie każdy lubi, albo nie każdy wie jak się za nie zabrać i co można z nimi tak naprawdę zrobić. A można sporo :) A te
Parowar Facetasosu sprawia, że gorzki smak jarmużu nie jest wyczuwalny, a sałatka staje się niezwykle atrakcyjna i rozchwytywana (znikła bardzo szybko). ... ach te owoce... Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html Składniki: 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego 3/4 łyżki soku wiśniowego (najlepiej domowego) 2-3 garści(...)przygotowaną sałatkę polewamy sosem wiśniowo-jogurtowym (w dowolnej ilości). Podajemy. Sałatka sprawdza się idealnie jako lekka kolacja, danie na przyjęcia itp. Smacznego Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
Słodkie okruszkimąki 1/4 szklanki mleka mąka do panierki olej do smażenia dodatkowo: Tortille 4 szt. (kupuje w Biedronce) Sos barbecue Ser (najlepiej kilka rodzajów) kukurydza lub papryczki jalapeno lub inne warzywo, które lubimy. Pierś pokroić na cieniutkie paseczki. Pokrojone piersi przełożyć do miseczki, posypać solą, słodką papryką i pieprzem cayenne. Kurczaka odstawić na ok. 15 min. W tym czasie możemy się(...)kawałki będą dobrze obtoczone w mące, Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć kilka minut aż będzie złocisty. Następnie zabieramy się za tortille. Na połowie tortilli układamy kurczaczki i warzywa, następnie polewamy sosem, posypujemy serem. Przykrywamy pozostałą częścią tortilli i zapiekamy, ja zapiekam na grillu elektrycznym, można to też zrobić w piekarniku. A Wy jakie domowe fast foody lubicie ? :) Smacznego
Ptasia KuchniaObiad w całości na grillu został przygotowany i przyznam, że był smaczny, udany. Warzywa idealnie upieczone, a mięso odpowiednio wysmażone. Tylko pogody do grillowania potrzeba, żeby nie lało z Nieba i można zabierać się do przygotowania np. tego dania. Składniki: na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki(...)oprószamy solą, polewamy olejem czosnkowym i „zamykamy” w foli aluminiowej. Karkówkę 30 min przed grillowaniem wyciągamy z lodówki, żeby była w temperaturze pokojowej. W tym czasie na grillu układamy warzywa zwinięte w folię. Kiedy będą al dente zaczynamy grillować karkówkę. Karkówkę podajemy z cebulą, ziemniakami i kalafiorem, dodajemy świeże oregano. Smacznego :) Zapraszam do głosowania, dziękuję http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel
Moniki SmakołykiPycha! WSKAZÓWKA: Z natki marchewki można zrobić pyszne pesto - nie warto jej wyrzucać. Składniki: 300 g młodej marchewki 60 g rabarbaru 3 młode ziemniaki 0,6 l bulionu z warzyw szczypta mielonego imbiru szczypta mielonego kminku sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny do podania: świeże zioła garść pestek dyni Przygotowanie: 1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój wraz(...)rabarbarem w plasterki. 2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj). 3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj. Podawaj ze świeżymi ziołami (u mnie kolendra) i pestkami dyni lub słonecznika. Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 246 kcal 8,9 g 7,7 g 49,9 g 15 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej
Powiedz dietom nieUrozmaiciłam troszkę zwykłe schabowe i przemyciłam w tym daniu trochę warzyw:) Delikatnie obsmażone kotlety schabowe pokryte są pierzynką z pora i marchewki oraz odrobiny ketchupu i majonezu. nawet mój synek, który nie jest wielbicielem warzyw zjadł podwójną porcję! Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 2 marchewki, por, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki majonezu czosnkowego
Z miłości do słodkościniski indeks glikemiczny, jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika. Niestety, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego hamuje on wchłanianie wapnia i żelaza. Rabarbar na całym świecie uznawany jest za warzywo, ale wyjątek stanowią Stany Zjednoczone, gdzie zalicza się go do grupy owoców. Wszystko to za postanowieniem sądu w Nowym Jorku, który w 1947 roku uznał, że skoro produkuje się(...)niego konfitury- musi być owocem. Rabarbar to warzywo sezonowe i najsmaczniejszy jest między kwietniem a czerwcem. Ja rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z drożdżowym ciastem z pachnącą cynamonem kruszonką. Sezon na rabarbar w pełni dlatego czas najwyższy na drożdżówki! Najlepsze wyjęte prosto z pieca, gdy są jeszcze ciepłe i pachnące. Myślę, że nic nie jest w stanie ich przebić
Smakowity Blog Kulinarnymorska pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Warzywa chwilę smażymy, a następnie patelnię przykrywamy i smażymy je na małym ogniu przez 5 minut. W szklance rozmącamy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki. Następnie wylewamy jajka(...)warzywa, ponownie przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatitysklepach i na straganach zaczęła pojawiać się kalarepka ;) Strasznie na nią czekałam, bo bardzo lubię to warzywo, najczęściej na surowo, ale w wersji gotowanej też jest super! :) Jeśli lubicie smak gołąbków, to to danie powinno przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu (u mnie brązowy(...)biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać warzywa. Dodajemy sól ( 2 łyżeczki na każdy litr wody) i cukier ( 1 łyżeczka na każdy litr wody). Gotujemy do miękkości. Czasowo wychodzi różnie, niektóre gotują się 20 minut, niektóre 40. Po prostu powinny być miękkie, najlepiej sprawdzać
Czerwona Porzeczkasię udaje. Obróbkę avocado zaczynamy od przekrojenia go na 2 części. Pamiętajmy, że owoc ten ma w środku jedną dość dużą i twardą pestkę. Dlatego używając noża do krojenia warzyw rozcinamy owoc wzdłużnie tak, aby przekroić cały miąższ aż do pestki. Następnie chwytamy dwie wyznaczone w ten sposób połówki w dwie dłonie i przekręcamy w przeciwnych kierunkach. W każdym przypadku(...)całkowicie nie pozostawiając niczego po sobie. W przypadku niedojrzałego owocu we wnęce po pestce może jednak pozostać jej twarda, zewnętrzna łupina. Należy ją wówczas usunąć (np. zakrzywionym nożem do warzyw). Avocado warto obierać i kroić dopiero przed podaniem lub dołączeniem do potrawy, w której jest jednym ze zmieszanych ze sobą składników. Miąższ tego owocu ma bowiem skłonność do czernienia
Kulinarna Pokusawody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 50 minut. Przed upływem tego czasu rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu kolejną łyżkę oleju. Wkładamy na patelnię partiami warzywa (oprócz ziemniaków): najpierw cebulę i por, następnie marchew, seler i pietruszkę, na koniec paprykę. Smażymy łącznie przez kilka minut dodając w międzyczasie wszystkie pozostałe przyprawy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka
Kulinarna Pokusasposób łatwo zepsujemy posiłek. Nie oznacza to oczywiście, że nie mamy w ogóle jeść ziemniaków gotowanych, jednak wiem z doświadczenia, że od kiedy „odkryłem” ziemniaka pieczonego, warzywo to znalazło dużo szersze zastosowanie w mojej kuchni i ulepszyło smak wielu dań. Pieczone ziemniaki 2015-01-22 09:58:45 Pieczone ziemniaki w różnych wersjach z ziołami, cytryną lub czosnkiem to doskonały
Kulinarna Pokusawypełnionego 3,5 l wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę i odszumowujemy przed jej zagotowaniem – tak jak rosół. Do gotującej się i odszumowanej wody z mięsem dodajemy warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Odcedzone z wody i nieco przestygnięte żołądki tniemy w paski o grubości ok. 5 mm i dodajemy do zupy. Gotujemy powoli(...)float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-54 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-54 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Obrane i pokrojone warzywa Pokrojone żołądki Gotowa zupa Flaczki z żołądków drobiowych Post Flaczki z żołądków drobiowych pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaJest to jedna z potraw, które towarzyszą mi już od bardzo wielu lat. Łącząca chude i delikatne mięso z kolorowymi warzywami, a zarazem nieskomplikowana i mało czasochłonna w przygotowaniu, nadaje się do przyrządzenia właściwie w dowolnym dniu tygodnia i każdej porze dnia. Dlatego przypominam sobie o niej zwłaszcza wtedy, gdy chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje(...)mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 2015-02-01 20:09:01 Smakowicie prezentujące się z danie z chudego mięsa i kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie
Kulinarna Pokusa