warzywa - 14856 przepisów (strona:221/991)

Zapiekanka makaronowa z warzywami 157

oleju. Dodajmy pieczarki i doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron

My simple kitchen
Krem z selera z gruszką 113

Składniki (na 3-4 porcje) 1 duży seler 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 duża gruszka 2 łyżki oleju 0,5 litra buliony warzywnego sól, pieprz orzechy włoskie Warzywa obrać. Cebulę drobno posiekać. Seler i ziemniaki pokroić w grubszą kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Gdy będzie złota dodać ziemniaki oraz seler. Chwilę przesmażyć po czym wlać bulion. Warzywa ugotować

My simple kitchen
Barszcz ukraiński 172

angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu mały ząbek czosnku sól, pieprz, cukier, majeranek, sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekany koperek 1 łyżka masła i oliwy Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażyć około 15 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dolać wodę, dorzucić kostkę(...)rosołową oraz fasolę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i czosnek. Gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną - około 30 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Można dodatkowo zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym koperkiem

My simple kitchen
Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Grochówka 140

szklanki wody a przy końcu gotowania jeszcze 0,5 szklanki.  W międzyczasie w drugim garnku umieścić żeberka i zalać je 0,5 l wody. Dorzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu aż warzywa i mięso zmiękną. Następnie wyjąć żeberka a do bulionu dodać ugotowany groch. Zmniejszyć gaz na najmniejszy płomień

My simple kitchen
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 241

liść laurowy 1 litr wody 2 duże łyżki śmietany 18% sól, pieprz mąka* Grzyby namoczyć na 2 godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na złoto na oleju. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Namoczone wcześniej grzyby lekko odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić na mniejsze kawałki. Do cebuli dorzucić grzyby, pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę

My simple kitchen
Detoks - dzień 5 220

dietę od dłuższego czasu dbam więc może u mnie jest łagodniej? Uświadomiłam sobie, że już wcześniej pomagałam mojemu organizmowi sie oczyścić - był czas kiedy do popołudnia jadłam tylko warzywa i owoce w postaci surowej, dopiero potem jadłam konkretniejszy obiad (który też w dużej mierze składał się z warzyw) i czułam się na takiej diecie bardzo dobrze. Potem wyjechałam w góry

pyszne zdrowości
Sałatka z buraków z kozim serem i roszponką 164

Dziś prosta i szybko propozycja na sałatkę. W duże upały czasami nie mamy ochoty na jedzenie, ale taką sałatkę każdy z chęcią wtedy zje :) Szybka i

Parowar Faceta
Jak smakuje późna wiosna w Polsce? 233

czarny pieprz sól Zebrać razem wszystkie składniki. Ziemniaki u gotować na parze lub w wodzie, aż będą miękkie . Na dużą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzucić 2 łyżki masła; dodać wszystkie warzywa ( wraz z ugotowanymi ziemniakami) ; d oprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć na średnim ogniu do momentu aż nabiorą lekko złotego koloru oraz lekko przypalać na brzegach ; dodać posiekany(...)wtedy widać czy białko ścina się , smażyć przez ok. 30-45 sekund pod przykryciem ) ; d oprawić solą i pieprzem wedle uznania ; natychmiast zdjąć z ognia i podać na warzywach z drugiej patelni. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka, wedle uznania . Smacznego! To read this recipe in English click here: „The springtime dinner a’la Food Polka

Jem więc Jestem
Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro - Natura Kuchni Polskiej 149

więcej osób wraca do korzeni i ponownego odkrywania pełnej gamy smaków i aromatów kuchni polskiej. W restauracjach coraz częściej obok wyszukanych potraw z kuchni światowej pojawiają się rodzime gatunki warzyw i owoców, rośliny dziko rosnące i regionalne produkty. Z dużą przyjemnością przyjęłam zaproszenie Wojciecha Modesta Amaro do natury kuchni polskiej przekazane za pośrednictwem jego książki o tym samym tytule(...)pierwsze danie (choć to deser) pójdzie pospolita pokrzywa, wszystkim znana, niedoceniana i nadal wywołująca wiele kontrowersji, pospolity chwast, który pod względem właściwości prozdrowotnych na głowę bije wiele nowalijek, warzyw i owoców. Szef kuchni poleca: "Papierówka w syropie z pokrzywy, wata cukrowa z imbirem i cynamonem, sorbet z pokrzywy". Żeby dobrać się do aromatycznych papierówek niestety trzeba jeszcze trochę poczekać, wata

SzczyptaSmaQ
Zupa z młodych buraków z brokułami 159

pokroić na bardzo drobne kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Zalać 2 szklankami wody i gotować około 30 minut. Po tym czasie brokuła podzielić na różyczki, umyć i dodać do wywaru z warzyw. Gotować aż brokuły zmiękną. Do wywaru wlać

Czerwień i błękit
Pstrąg łososiowy z parowaru 123

Pyszna rybka z warzywami przygotowana w parowarze, bez utraty cennych witamin i mikroelementów to samo zdrowie. Tym razem przygotowałam bardzo soczysty filet pstrąga łososiowego ze skórą, takie jedzonko w sam raz na upalne dni. Lekkie, sycące, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania. Polecam osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie.  Składniki: świeży filet pstrąga łososiowego(...)również smaczne). Wyłożyć na tackę w parowarze przeznaczoną do przygotowywania mięs lub ryb (u mnie górna część parowaru). Na niższych poziomach można wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa (u mnie brokuły i marchewka) Parowar przygotowujemy zgodnie z instrukcją, nalać wody, zamknąć i ustawić czas odpowiedni do posiadanego parowaru (u mnie 20 minut

Kuchcik gotuje
ZUPA Z BOBU 185

aromatyczna, dzięki dodanym przyprawom. Główne składniki zupy to bób i ziemniaki, których po ugotowaniu połowę zabieram z garnka, resztę zupy blenduję na gładko i z powrotem wrzucam zabrane wcześniej warzywa. Dzięki temu zupa jest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy(...)pokrojone w większą kostkę ziemniaki, marchewkę w plasterkach, pietruszkę i seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj do niej drugą część zupy, wymieszaj. Dołóż posiekany drobno koperek. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Grillowane mini burgery 186

Mozzarella - 1 opakowanie  - sałata - 2 listki  - pieczarki (małe) - 7 sztuk  - suszone zioła, pieprz  Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco.  Smacznego

Fit-amina
Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami 152

selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą i orzechami. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika

Czerwień i błękit
Bigos z młodej kapusty 195

grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę i pomidory umieścić na patelni i podsmażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso, podsmażoną marchew, cebulę i pomidory przełożyć do poszatkowanej kapusty, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić(...)smaku pieprzem, sola oraz wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wody i dusić dalej. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, wymieszać i podawać gorące.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania