warzywa - 14856 przepisów (strona:213/991)

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami. 163

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na pierwsze w roku świeże i młode warzywa. Sprzedawane na straganach, warzywniakach czy supermarketach przyciągają wzrok i podsycają nasz apetyt. Te pierwsze młode warzywa staram się omijać z daleka, niejednokrotnie bardzo zawiodłam się na ich smaku. Młodą kapustę widziałam już nieraz, ale dopiero teraz zdecydowałam się ją kupić. Ugotowałam z niej przepyszny i lekki kapuśniak

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Botwinka 123

mniam! Składniki: 3 szkl. bulionu pęczek botwinki z buraczkami marchewka pietruszka 5 ziemniaków kilka łyżek śmietany 18 % sok z cytryny koperek Liście botwinki umyć i poszatkować. Buraczki i pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu. Po 10 minutach dodać liście botwinki i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie

wyzwania kuchenne
Pierogi z sezonowymi owocami 152

byłam małą dziewczynką. Moje dzieci zajadały się nimi podobnie jak ja trzydzieści lat temu. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

bistro mama
Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce 150

prawdę gwiazdą tej potrawy jest właśnie sos, gęsty, słodko-pikantny, rewelacyjny do każdego grillowanego mięsa. Ja podałam akurat z grillowaną kiełbasą i warzywami i sprawdził się doskonale. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym (4-5 porcji) Składniki: 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki octu z białego wina 1 1/2 szklanki cukru 1 średnie(...)średnim ogniu i podgrzewaj sos, mieszając od czasu do czasu trzepaczką, przez około 10 minut lub aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia, a w międzyczasie usmaż na grillu kiełbasę i warzywa i podawaj. Smacznego! English version Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce (4-5 servings) Ingredients : 1/2 cup Dijon mustard 1/2 cup white wine vinegar 1 1/2 cup sugar

karmelowy
.1006. z wizytą u babci 86

żeby urozmaić mu życie (boże, jak to brzmi :D) będziemy go czasem zabierać z nami do babci ;) U babci oczywiście jest ogródek, a tam pełno pysznych i naturalnych warzyw i owoców! ♥ Bez nawozów, konserwantów, nie pryskane itd. itd...Najlepsze na świecie ♥ Bardziej EKO się nie da :D Są tak pyszne, że ponoć i jelenie się na nie kuszą i podjadają(...)babci liście z drzewek brzoskwiniowych :D Nazrywaliśmy z tatą całe wiaderko truskawek - najlepsze jakie w tym sezonie jadłam! Przy okazji podpatrzyliśmy jak rosną i dojrzewają sobie inne owoce i warzywa, juz nie mogę się na nie doczekać! ♥ Oczywiście wszystko udokumentowane, haha :) Wziełam ze sobą aparat i porobiłam trochę zdjęć, oto one: Patrzcie jaki Simba jest juz duży! :o ♥  Truskawki

breakfast of dreams
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 219

szybkich numerków! Jeżeli po daniu głównym macie jeszcze siłę i ochotę, to nie żałujcie sobie. Zwłaszcza, jeżeli zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon(...)piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego! A po jedzeniu znowu na dwór! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
SAŁATKA Z ROSZPONKI, POMIDORÓW, SZYNKI PARMEŃSKIEJ I SERA HALLOUMI – idealna na śniadanie! 162

pyszny, kremowy sos balsamiczny. Niezwykle szybkie i obłędnie pyszne połączenie! Idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać. CIEKAWOSTKA! Ser halloumi to biały, półtwardy cypryjski ser, który ze względu na swój smak i właściwości uznawany jest za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów(...)octu balsamicznego, miodu i syropu malinowego. Tak jak już mówiłam idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać. Smacznego

Ostra na Słodko
Smufisy dwa 142

Lato oznacza tylko jedno... smufisy na śniadanie, obiad i kolacje. Wystarczy zblendować wszystkie owoce i warzywa i włala! Smufi gotowy! Do owoców i warzyw warto dorzucić kilka kostek lodu, dzięki temu smufi będzie przyjemnie chłodny. Nie żałujcie sobie mięty! Niech będzie chłodno i orzeźwiająco :) Smufisy dwa -soczysta letnia zieleń -truskawka pod brązową kołderką składniki

wegetalerze
Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka 166

dodaję ją już na talerzu, zwykle zup nie zabielam) lub jogurt grecki Do wody włożyć umyte podudzia z liściem laurowym i zielem angielskim. Poczekać aż zaczną się gotować.Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać,te które trzeba. Pokroić w kawałki takie jakie się lubi. Wrzucić do kurczaka. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodać posiekaną botwinę, natkę i koperek. Doprawić do smaku

Jemy Pijemy
Prosta zapiekanka z kaszy jaglanej i warzyw 143

ząbki czosnku 1 mały bakłażan 2 łyżeczki curry ser lazur kilka kulek kolendry suszonej sól  pieprz oliwa z oliwek Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Doprawić do smaku curry, rozgniecioną kolendrą , solą i pieprzem. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dodać do ugotowanej kaszy i połączyć(...)sobą. Formę do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć kaszę z warzywami. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i sera. Zapiekać w 180*C przez około 20 minut

Jemy Pijemy
Leczo z okrą wegetariańskie 185

prowansalskie sól  pieprz 1 łyżka brązowego cukru mielona ostra papryka 1 mały koncentrat pomidorowy olej lub oliwa z oliwek lub olej po suszonych pomidorach 1 łyżeczka octu Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w dosyć grube kawałki. Suszoną okrę gotujemy w wodzie z łyżeczką octu i cukru około 20 minut. Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa w kolejności od najtwardszego

Jemy Pijemy
Bakłażan faszerowany warzywami i kaszą jaglaną ( wegetariańskie) 158

Włożyć do nagrzanego na około 180*C piekarnika na termoobieg i piec około 15-20 minut ( aż zmięknie)  W tym czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.  Warzywa pokroić w grubą kostkę i dusić na oliwie z oliwek. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjąć z niego miąższ i dodać do reszty warzyw. Na koniec dodać drobno pokrojony czosnek

Jemy Pijemy
Carpaccio z buraka w kolejnej odsłonie 207

kolejny miałam okazję przygotować carpaccio z buraków. Muszę przyznać, że za każdym razem zachwyca mnie jego smak. A buraki jak wiadomo są baaaardzo zdrowym i niedocenianym warzywem. W tej odsłonie użyłam: ugotowane buraki ćwikłowe  rukolę młode listki botwiny kilka kwiatów i młodych listków nasturcji( w tym momencie jest ich wysyp na moim ukochanym balkonie ) polski twardy ser "Rubin(...)przeźroczyste plasterki i ułożyć na talerzu.  Powinny lekko na siebie nachodzić. Na burakach rozsypać rukolę i botwinkę, dodać kilka cieniutkich plastrów sera ( ja do tego używam obieraczki do warzyw ).Na wierzchu ułożyć kapary, kwiaty i listki nasturcji. Doprawić oliwą, sosem balsamicznym, solą i pieprzem

Jemy Pijemy
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 385

pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody.  Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć.  Cebulę "podpiec" na ogniu. Jak wiadomo rosół powinien się dłuuugo gotować na wolnym ogniu aby był klarowny,  warzywa więc wrzucam najwcześniej po pół godzinie gotowania mięsa

Jemy Pijemy
Wegetariański gulasz bakłażanów z jarmużem i kaszą jaglaną 149

Lodówka po brzegi zapchana wszelkiego rodzaju warzywami zdobytymi na targu. Sama nie wiedziałam co chcę przygotować.  Padło zatem na gulasz. Wegetariański, wszak królewicz mój mięsa jeść nie może :) Fotogeniczny to on nie jest ;) Ale w smaku....niebiański z lekką nutka piekła ;) Same zdrowe produkty wskoczyły do gulaszu: 3 małe bakłażany 2 fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała(...)łyżeczki brązowego cukru 5 łyżeczek  aromatycznej przyprawy Adobo Canario  ( skład: oregano, tymianek, czerwony pieprz, czosnek i kmin) 1 duża garść posiekanej kolendry 1 jogurt naturalny Wszystkie warzywa pokroić w grube kawałki.  Takie jakie lubisz. Marchewki w plastry. Na patelni rozgrzać olej.Wrzucić marchew. chwilę podsmażać i lekko podlać bulionem. Jak lekko odparuje dodać cebulę. Powtórzyć podlewanie

Jemy Pijemy