warzywa - 14856 przepisów (strona:204/991)

Barszcz czerwony 175

ziemniakami Smak dzieciństwa - barszczyk mojej Mamy, już jako mała dziewczynka zawsze powtarzałam, że ulubioną moją zupą jest "zupka czerwona":) Barszcz był przygotowywany różnie, z mięsem, bez niego, z warzywami, z ziemniaczkami, ale smak pozostawał zawsze ten sam, lekko kwaśny, lekko słodki, przepyszny. Dziś wersja bezmięsna, taką jaką uwielbiam najbardziej, z tłuczonymi ziemniaczkami i koperkiem.   Szybko, tanio i przepysznie(...)cukru 3 łyżki octu 10 % kostka bulionowa sól, pieprz 2,5 litra wody dodatkowo: ugotowane ziemniaki koperek Sposób przygotowania: Buraki czyścimy, myjemy, obieramy i tarkujemy na średnich oczkach do warzyw. Starte buraki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy ziele, liście laurowe, obrane ząbki czosnku, kostkę bulionową, cukier i gotujemy około 20 min. Po tym czasie wlewamy ocet i gotujemy kolejne

na moim stole...
Sałatka a'la colesław 379

łyżeczka octu winnego Sposób przygotowania: Kapustę najlepiej poszatkować w robocie. Musi być bardzo drobno pocięta, wtedy jest najsmaczniejsza. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy wszystkie warzywa. Przygotowujemy sos. Majonez, mleko, sól, cukier, sok z cytryny, ocet dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Łączymy sos z warzywami, mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny

na moim stole...
Chłodnik litewski 118

szczypiorku pęczek kopru długi ogórek  sok z połowy cytryny 1 l maślanki 3 ząbki czosnku sól  pieprz ugotowane jajka (1 jajko na 1 osobę) Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć korzenie buraczków, drobno pokroić i wrzucić do gotującej się wody. Wody ma być tyle by tylko przykryły buraczki. Chwilę pogotować. W między czasie posiekać liście i łodyżki(...)Ugotować do miękkości. Całość wystudzić. Rzodkiewkę i obranego ogórka zetrzeć na tarce warzywnej, szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ostudzoną botwinę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać wszystkie warzywa i wlać maślankę, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby zupa przeszła wszystkimi smakami. Podawać na zimno z ugotowanym jajkiem. Smacznego

na moim stole...
Zupa z czerwoną soczewicą 122

słonecznym kolorze. Moja córka jest bardzo wybredna jeśli chodzi o zupy, ale wpałaszowała całą miseczkę i jeszcze tęsknym wzrokiem poprosiła o małą dolewkę:) Zupa z czerwoną soczewicą z warzywami i pomidorami, u mnie ugotowana na mięsku, ale równie dobrze smakuje bez niego. Polecam gorąco. Składniki: 2 szklanki soczewicy mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek) pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka(...)łyżce oliwy. Dodać do mięsa. Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Ziemniaki również obrać, pokroić i wrzucić razem z soczewicą do garnka. Podgotować. Jak mięso i warzywa będą już miękkie, wrzucić pomidory i zagotować. Dodać przyprawy, osolić do smaku i gotowe. Smacznego

na moim stole...
Sałatka warzywna z ogórkami do słoików na zimę 2158

paprykę pokroić w piórka, ogórki w cienkie plasterki(kroimy w łupinach), a seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wlać wodę do garnka, wsypać sól, wymieszać i wrzucić warzywa. Pozostawić na dwie godziny po czym odcedzić. Następnie przygotować w garnku zalewę, wrzucić warzywa i gotować przez 10 minut. Gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić przykrywki i pasteryzować około

Tradycyjna Kuchnia
Tydzień surowej diety - surówka z sosem z nerkowcami 162

tłoczonego na zimno, - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz. Wykonanie: Pokroić pomidory w kawałki, cebulę w półplastry, ogórki w plastry awokado w kostkę, rukolę porwać na mniejsze kawałki lub pokroić, warzywa posolić, wymieszać. W blenderze zmiksować na gładką masę składniki sosu, polać nim warzywa, dobrze wymieszać i zjadać. Prosto, szybko i pysznie :) Smacznego

Co na wege obiad?
Pieczona pierś kurczaka z pomidorami, cukinią i gorgonzolą z dodatkiem tymiankowo-cytrynowego ryżu 154

same. Nie trzeba dużo przy nich kombinować a smak jest świeży i wprost letni. Tymiankowo-cytrynowy ryż można jeść kilogramami jest tak obłędnie pyszny. O pieczonej z gorgonzolą i warzywami piersi kurczaka nie muszę wspominać. Smak idealny! Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 pomidor malinowy 1/4 cukinii 50 gram sera gorgonzola dużo świeżego tymianku i bazylii sól i pieprz(...)czosnku oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora i dusimy całość 2-3 minuty. Doprawiamy. Filety kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym filecie układamy porcję przesmażonych warzyw i kawałki gorgonzoli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Porcję ugotowanego ryżu posypujemy resztą tymianku i podajemy z pieczonymi filetami posypanymi świeżą bazylią

Mango Papaja
Leczo z ziemniakami w mundurkach 172

szalotki - 2 łyżki masła - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - garść natki pietruszki, bazylii i oregano - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego  - (ewentualnie jako "wkładka" biała kiełbasa) WYKONANIE: - warzywa kroimy na grubą kostkę - w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodajemy oliwę, smażymy szalotki i czosnek, dodajemy paprykę, dusimy  7-8 minut. - dodajemy pozostałe warzywa, podlewamy szklanką wody - gotujemy

SMYKWKUCHNI
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym 182

opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło z łyżką oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno wędlinę i smażymy wszystko razem. W tym czasie obieraczką do warzyw kroimy w długie, cienkie paski cukinię. Dodajemy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Można dolać niewielką ilość wody, żeby zapobiec przypalaniu. Kiedy

wcinaj to
Spaghetti bolognese 189

makaronu spaghetti (tagliatelle) 500 g mięsa mielonego puszka pomidorów 2 cebule 2 marchewki 1 seler 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy aż odparuje płyn

magiczna kuchnia Kasi
Bigos z cukinii, patisonów i bobu 128

kilka cebule około pół kilograma bobu 10 śliwek suszonych śliwek przyprawy: po łyżeczce: soli, słodkiej papryki, pieprzu i 1 lub dwie łyżki ciemnego sosu sojowego Przygotowanie: wszystkie warzywa umyć, marchewki obrać, cukinie i patisony pokroić w kostkę razem ze skórką, marchewki w plasterki Do dużego garnka wlewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy bób, podsmażamy minutkę i zalewamy około 1 szklanka(...)wody, przykryć garnek pokrywka i dusić 5-10 minut aby bób zmiękł. Kolejno dodajemy marchew, po 3 minutach resztę warzyw i pokrojone śliwki, doprawić i smażyć aż zmięknie cukinia i patisony. Smakuje na ciepło jak i na zimno

greenscarf
Słodko- kwaśna sałatka z cukinii do słoików 448

gotujemy 10 minut, kolejno dodajemy cukinię z cebulą i gotujemy jeszcze 3 minuty. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, 2-3 ziela angielskie i 2-3 ziarna pieprzu. Gorące warzywa przekładamy do słoików, dopełniamy zalewą. W oryginale autorka przepisu podaje, że nie ma konieczności pasteryzowania, wystarczy włożyć gorące warzywa, zakręcić i odstawić słoik do góry dnem. Ja jestem bojuch

Czerwona Porzeczka
Liebster Blog Award - kilka słów o mnie 103

moich ulubieńców ;) Ulubiony film? ... to ten, który mogę obejrzeć wtulona w ramiona najbliższej mi osoby lub ten, który wraz z rodziną wywołuje salwę śmiechu w pokoju. Znienawidzone warzywo? ... z każdego można stworzyć "cudo" kulinarne i jeść je ze smakiem. Ulubiony sposób spędzania wakacji/urlopu?  ... nie ważne gdzie, nie ważne jak - byle z moją rodziną. Pytania dla blogerów(...)nominowanych przeze mnie: 1. Jaki smak kojarzy Wam się najbardziej z dzieciństwem? 2. Wasze ulubione warzywo? 3. Bez jakiego smakołyku nie wyobrażacie sobie popołudniowej kawy lub herbaty? 4. Z czym kojarzy Wam się blogowanie? 5. Co daje Wam najwięcej radości w życiu? 6. Co według Was jest najlepsze na letnie upały? 7. Czy macie swój ulubiony "babciny" przepis"? 8. Książka

Słodkie okruszki
Ryba w zalewie pomidorowej. 266

słoiki upycham też marynowaną paprykę, sparzoną cebulkę i ogórki kiszone, co w rezultacie daje niesamowity efekt. Po tygodniu ryba jest gotowa, wykładam rybę na półmisek, na wierzch układam warzywa i polewam powstałym sosem..... Pychotka!!! Składniki na rybę w zalewie pomidorowej 1,2 kg mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej(...)Układamy w słoikach (lub dużej zamykanej misce, choć ja wolę jednak w słoikach) dwa-trzy kawałki ryby, warstwę ogórków, cebuli i papryki, na to kolejną porcję ryby i znowu warzywa, aż słoiki będą pełne, a talerze puste ;-)      Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy. Po przestygnięciu wkładamy do lodówki

Rozpustne gotowanie
Wigilijny karp smażony. 166

średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz      Karpia należy zacząć przygotowywać dzień przed Wigilią, by mógł dobrze przejść smakiem i zapachem warzyw i przypraw. Ryby czyścimy z łusek, patroszymy, odcinamy głowę, płetwy i kroimy w dzwonka (tę czynność zawsze zlecam mężowi, bo to ciężkie zadanie i mało miłe, a że mój rycerz(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule również obieramy, kroimy w piórka. Sprawionego karpia nacieramy przyprawą do ryb i ewentualnie solą i pieprzem, układamy w dużej misce i dokładamy warzywa. Dobrze mieszamy, zamykamy przykrywką lub zawijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.  Wyciągamy rybę na około dwie godziny przed podaniem, czyścimy z cebuli

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania