warzywa - 14856 przepisów (strona:201/991)

Krem z cukinii 132

cukinii i kabaczków (w dowolnych proporcjach) - 4 większe ugotowane ziemniaki - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - kilka plasterków wędliny typu krakowska sucha - 2 l wywaru warzywnego ( najlepiej razem z warzywami na których ugotowano wywar) - olej do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru, papryka słodka, chili cayenne, bazylia  Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę. Dodać pokrojoną(...)cukinię i kabaczki. Wymieszać i podsmażać kilka minut. Zalać gorącym wywarem z warzywami. Gotować ok. 10 min. Po ugotowaniu dodać tłuczone ziemniaki. Przyprawić i zblendować. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcjach: Cukinia 2012 oraz IV Letni Festiwal Zupy

Corner With Recipes
Pasta z bobu 145

szczególnie te z dziurami, jednak czasami warto od nich odpocząć i zrobić sobie pastę kanapkową. Była cieciorkowa, soczewicowa... tym razem padło na pastę z bobu. Polecam wszystkim fanom tego warzywa :) Składniki: - 250 g bobu - kilka plastrów suszonych pomidorów - ząbek czosnku - kilkanaście czarnych oliwek - 1/4 szklanki oliwy z oliwek/oleju/ oleju z suszonych pomidorów - sok z ćwiartki cytryny - sól, pieprz do smaku(...)Ugotowany bób ( jeśli lubimy skórkę, nie obieramy), oraz wszystkie inne składniki wrzucamy do malaksera z ostrzem. Blendujemy tak długo, aż konsystencja nas zadowoli ;) Przepis brał udział w akcji: Warzywa Strączkowe - Edycja Letnia

Corner With Recipes
Zapiekanka warzywna z kaszą jaglaną 137

rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać pokrojonego kabaczka i patisony, bazylię, oregano, paprykę ostrą, dusić kilka minut, mieszać co jakiś czas. Wymieszać kaszę z warzywami z patelni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, fetę i pokrojone na pół oliwki. Dodać 2 łyżki oleju, jajko, sól, pieprz, przyprawy. Przełożyć do żaroodpornej formy, ewentualnie posypać siemieniem lnianym. Piec(...)stopniach, 30-40 minut. P rzepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Zapiekamy - czyli zapiekanki

Corner With Recipes
Kurczak słodko-kwaśny 226

minut, co chwilę mieszając. Jeśli gotujesz na woku przesuń kurczaka na boki, natomiast jeśli na patelni wyjmij kurczaka i wrzuć na chwilę imbir i czosnek, dodaj wszystkie warzywa. Mieszaj co chwilę i podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec wymieszaj warzywa z kurczakiem, skrop olejem sezamowym. Polej sosem i podawaj z ryżem. * Jeśli zastosujecie np. ocet jabłkowy też wyjdzie smacznie

Corner With Recipes
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 193

mięsa wołowego 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko olej Mięso wołowe zmielić, ugotować warzywa i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka z ziemniaków i warzyw 115

przez 8 minut. Odcedzić. Paprykę pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, kalafior i paprykę. W osobnym naczyniu wymieszać 200 ml wody z śmietaną 30%, bulionem i przyprawami. Polać sosem warzywa, ser żółty porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Piec w 150 stopniach przez 25 minut potem dodać termoobieg lub zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10 minut

Moja Galeria Smaku
Quinoa z porem i ziołami 134

Prosta, pyszna sałatka z komosą ryżową i duszonym porem. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik(...)ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 pory świeże zioła: tymianek i szałwia 1 łyżka oliwy sól, pieprz garść orzechów włoskich Quinoa ugotować w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą wodę (około 20 minut). Pory umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę

Moja Galeria Smaku
Pasztet gryczany 200

kawałki. Ułożyć wraz z podudziami na blaszce do pieczenia. Polać oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Upiec w 190 stopniach przez godzinę. Wystudzić. W czasie jak pieką się warzywa z mięsem ugotować kaszę gryczaną, najlepiej na bulionie warzywnym < klik >, wtedy zyska na smaku. Upieczone mięso oddzielić od kości i razem z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa

Moja Galeria Smaku
Podudzia pieczone z warzywami 390

obiadem jest trochę pracy, bo trzeba najpierw ugotować ziemniaki, podsmażyć mięso i warzywa. Następnie upiec w piekarniku. Zapewniam jednak, że ten wysiłek się opłaci :) jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść pieczonej cebuli i czosnku to koniecznie musicie spróbować! Składniki na 2 porcje: z przepisu Krew i mleko 4 podudzia z kurczaka 8 małych ziemniaków 4 pietruszki 4 marchewki 1 cebula(...)podudzia i dokładnie obtoczyć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć podudzia. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 3. Pietruszkę, marchewkę, cebulę obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć obrane warzywa wraz z podgotowanymi ziemniakami. Przełożyć do podudzi. Dodać główkę czosnku przekrojoną na pół. Posypać natką pietruszki. 4. Piec przez 1 godzinę w 200 stopniach

Moja Galeria Smaku
Pasta z pieczonej papryki i marchewki 164

Jadłonomia 2 czerwone papryki 3 marchewki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/8 łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania warzyw sól 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa natrzeć oliwą i włożyć do piekarnika. Piec

Moja Galeria Smaku
Zielona sałatka z quinoa 125

Lekka sałatka z zielonych warzyw z komosą ryżową. Ogórek zielony i mięta sprawiają, że jest bardzo orzeźwiająca. Jest bardzo zdrowa dzięki quinoa oraz awokado. Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane

Moja Galeria Smaku
Smoothie owocowe z jarmużem 110

Dzisiaj kolejna propozycja koktajlu owocowo-warzywnego, tym razem z dodatkiem jarmużu. Jest to roślina z rodziny kapustowatych. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza

Moja Galeria Smaku
Surówka z rzodkiewek 127

koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru brązowego pieprz, sól do smaku 1. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać.  2. W osobnej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, cukier. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Do warzyw dodać koperek, polać winegretem. Odstawić

Moja Galeria Smaku
Warzywa pieczone z miodem 115

Warzywa pieczone z miodem i sosem balsamicznym. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa. Można je piec równocześnie na drugim poziomie piekarnika. Składniki: 1 cukinia 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 buraki 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku rozmaryn 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu balsamicznego 30 g rozpuszczonego masła(...)Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić  na mniejsze części (ja piekłam w całości i wyszły mocno al dente). Buraka obrać, pokroić na części. Cebulę obrać, pokroić na części. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki. Polać miodem, octem balsamicznym i masłem. Piec 40 minut w 200 stopniach

Moja Galeria Smaku
Koktajl truskawkowy z jarmużem 95

dobrze. Musicie sami się przekonać :) Jarmuż dostarcza organizmowi spore ilości błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu).  Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się. Innymi słowy, jarmuż to prawdziwy przyjaciel wszystkich kobiet :) Jarmuż zawiera(...)również polifenole, które są zbawienne dla alergików. Niezwykle cenne są także zawarte w tym warzywie związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym. Składniki na 3 porcje: Warstwa zielona: 2 szklanki jarmużu, pozbawionego łodyg 1/2 banana 1 zielone jabłko, ze skórką 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu) Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Przelać

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania