warzywa - 14856 przepisów (strona:197/991)

Zupa ogórkowa z marchewką i koperkiem 191

kiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Gdyby zupa

Monia miesza i gotuje
Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami 195

nią cebulę. Smaż ok. 5 minut aż się zeszkli, następnie dodaj bakłażana oraz pomidory. Dodaj więcej oliwy, jeżeli patelnia zrobi się sucha, bo bakłażan chłonie jej dużo.  Gdy warzywa się ładnie podduszą, na patelnie wsyp ryż i dobrze wymieszaj z warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka na zimę z ogórków i kurkumy 295

łyżeczki gorczycy, 1,5 szkl. octu, 3 szkl. cukru, 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, natkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy kurkumę i gorczycę. Następnie dodajemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet. Również mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Po godzinie warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoiczków

Passion of Cooking
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 232

Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym  Składniki: - 100g makaronu ryżowego                             - sos sojowy - 100g tofu naturalnego(...)grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 166

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając sól - Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki - Na parze ugotować marchew i pietruszkę (ok 5 minut) oraz brokuła (ok 3 minuty) - Warzywa należy szybko ostudzić, np. przelewając zimną wodą, by pozostały lekko chrupiące - Ciecierzycę wrzucić do garnuszka, dodać paprykę, kolendrę i cynamon - Dolać odrobinę wody i zagotować, dusić przez 4 minuty - Wystudzoną(...)kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami - Dodać oliwę, zioła, chili i sól; wymieszać i spakować do szczelnego pojemnika. A, i polecam pojemniczki po lodach. Mają idealną wielkość i fajny kształt

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni 140

łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, ostudzić - Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż przełożyć do pojemniczka - Dodać warzywa, pestki, posiekane awokado, rodzynki, przyprawy i oliwę; wymieszać, zamknąć pojemniczek

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Ryż naturalny z zieloną soczewicą w curry 115

każdej możliwej strony xD Często też podsuwam znajomym pojemniczek i widelec (czyli w moim przypadku pałeczki;) i proponuję, by spróbowali. By zobaczyli, że to nie tylko ryż i jakieś warzywo spakowane do plastyku na zimno. Że odpowiednio przyprawione warzywa czy dobry gatunek ryżu smakują naprawdę wyśmienicie, nawet na zimno. Nie raz opornie, ale próbowali. Niedługo później w poniedziałki i środy

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z cieciorki, batata i marchewki + basmati 116

Wykonanie: - Ryż gotować 15 minut z dodatkiem soli; następnie pozostawić na   5 minut pod przykryciem - Warzywa obrać i posiekać - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i kolendrę przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, marchewkę i pozostałe przyprawy; dusić 2 minuty - Dodać ciecierzycę (ugotowaną lub z puszki) oraz kostki dyni, dusić do miękkości dyni (ok. 6 minut) - Curry(...)lekko schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;) Dzięki temu sos nabierze gęstszej konsystencji - Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać - Ryż przełożyć na talerz, obok umieścić curry z ciecierzycy. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Pomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado 107

sekund - Dodać kostki cebuli, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około 10 minut   - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać - Warzywa wyłożyć obok ryżu

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż 159

marchewka - 1 łyżka pestek dyni Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Marchewkę posiekać w cienkie plasterki, a seler w większe kawałki - Warzywa umieścić w miseczce, polać octem balsamicznym, wymieszać - Ryż skropić oliwą, dodać pestki dyni, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z soczewicy, kalafiora i cukinii + kasza jaglana 158

przepłukać na sitku pod wodą - W garnku zagotować wodę, wsypać kaszę, kurkumę i sól; gotować przez 15 minut - Soczewicę ugotować lub przepłukać na sitku, jeśli używamy tej z puszki - Warzywa umyć i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy; wrzucić czosnek, chili i cebulę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, sól, curry, cynamon(...)soczewicę, gotować przez 5 minut - Oliwki i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Kaszę ozdobić kawałkami czarnych oliwek - Obok wyłożyć soczewicę z warzywami, skropić ją sokiem z cytryny i posypać natką. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: polenta+ kotlety z fasoli + brokuł w tahini 108

wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania) - Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna, potem zastygnie) - Brokuła i szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru - Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch - Cebulę i czosnek drobno posiekać - Marchewkę i ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce - Fasolę zmiksować, dodając trochę

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 120

wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania) - Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna, potem zastygnie) - Brokuła i szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru - Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch - Soję wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą; skropić dobrą oliwą, wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł 126

namoczyć na noc, a następnego dnia gotować ok. 30 minut. Jeśli brakuje czasu, można oczywiście użyć fasoli z puszki;) Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, posolić, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, ogórka obrać i posiekać w plasterki, pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, oliwki w plasterki - Cebulę posiekać w cienkie piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem - Brokuła(...)podzielić na mniejsze części, ugotować na parze (ok 3 min) - Na talerz wyłożyć sałatę, posypać pozostałymi warzywami, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i octem balsamicznym - Orzechy posiekać na cząstki, posypać nimi sałatkę - Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć brokuła. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią 167

pomidora usunąć gniazda nasienne; pokroić w kostkę - Ogórka i awokado obrać, posiekać  - Natkę i bazylię umyć, posiekać - Tofu pokroić w kostkę, oliwki w plasterki - Marchewkę pokroić obierakiem do warzyw w cienkie plasterki - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, tofu i zioła - Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna

Proponowane wyszukiwania