podgrzewać do czasu wchłonięcia wywaru i tak postępować do czasu z resztą płynu, przez około 20-30 minut, po tym czasie ryż powinien być miękki. Na osobnej patelni usmażyć warzywa, gdy będą miękkie wrzucić do ryżu. Łososia pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni (na odrobinie masła lub oliwy), około 10 minut. Gotowego łososia dodać do ryżu(...)warzyw. Wszystko razem wymieszać, podgrzewać około 5 minut i podawać
Jadło i czytadłostraganach warzywnych. Teraz jest czas na dynie: żółte, pomarańczowe, czerwone. Duże i małe. Pełne β - karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Niestety jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego powinni z niej zrezygnować diabetycy. Dynia działa odkwaszająco na organizm, a wysoka zawartość
W kuchni Katiebulionu kawałek korzenia selera dwie łodygi selera naciowego marchewka cebula nieduży brokuł ząbek czosnku koperek sól, pieprz czosnek granulowany Tosty: chleb tostowy ser żółty ketchup czarne oliwki Zupa: Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju. Smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy się zarumienią, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posypujemy przyprawami. Podlewamy wodą i dusimy(...)około 10 minut na patelni. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa i gotujemy, aż wszystkie będą miękkie. Czekamy, aż zupa trochę wystygnie i blendujemy. Ponownie wstawiamy na gaz, doprawiamy, dodajemy posiekany koperek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Tosty: Wierzch każdego tosta smarujemy ketchupem. Ser kroimy w paski i układamy na ketchupie. Z pokrojonych w plasterki oliwek robimy oczy
Czerwona PorzeczkaRyż doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem. *bulion warzywny Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut(...)warzywa będą miękkie. Bulion odcedzić
Mama GotujePełne warzyw smaczne i pożywne danie z lekko chrupiącymi warzywami i wyrazistą kiełbasą w niezawodnym sosie pomidorowym. Pyszna i jednocześnie pożywna propozycja na obiad czy kolację. Składniki: 3 kiełbasy (około 200-250g) 3 małe kalarepy Średnia cukinia ½ dużego selera Marchew 2 korzenie pietruszki Duża cebula 2 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 200g przecieru
Pyry na Gazbutelce (nie koncentrat tylko przetarte pomidorowy - bo te nazwy często są mylone) i na jego bazie bez wysiłku ugotujemy zupę. Będzie smaczna i zdrowa, gdyż pomidory jako nieliczne z warzyw nie tracą swoich właściwości odżywczych podczas obróbki termicznej. Możemy bez wyrzutów sumienia jeść przeciery, koncentraty, ketchupy i inne pomidorowe przetwory :) Zupa pomidorowa błyskawiczna Składniki: butelka przecieru z pomidorów 3 marchewki(...)obieramy i ścieramy w robocie na grubych oczkach. Wrzucamy na podsmażoną cebulkę i chwilę smażymy. W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy ją do garnka do przykrycia warzyw. Wlewamy cały przecier do garnka, dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Możemy uzupełnić wodą wedle uznania. Gotujemy 15 minut. Wrzucamy ryż i gotujemy kolejne 10 minut. Możemy wyłączyć
Pyza i Surówkakostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki). do podsmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostac al dente przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki lub kolendrą. Podawać z ryżem, bagietką lub ziemnakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ryż ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Umytą cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni na masełku podsmażamy cukinię z marchewkę. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę jeszcze smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż mieszamy razem z warzywami i od razu podajemy z ulubionymi dodatkami
magiczna kuchnia Kasiczas nauki poszło mi całkiem nieźle. Już jedno z trzech zaliczeń w tym tygodniu z głowy, oby tak dalej. Wciąż jestem zauroczona fenomenem dyni makaronowej. Jest niesamowita! Żadne inne warzywo (myślę tu o cukinii, czy marchwi potraktowanej obieraczką do julienne) nie wywarło na mnie tak ogromnego wrażenia. Nawiązując do tego, chciałabym przedstawić Wam kolejny przepis z jej użyciem. Wcześniej był(...)myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy wraz z różyczkami brokułu do miękkości. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odcedzone warzywa wrzucamy na patelnię. Dolewamy mleko wymieszane w szklance wraz z jogurtem i musztardą. Jeżeli chcemy zagęścić sos, dodajemy 2 łyżeczki płatków jaglanych. Doprawiamy. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ
Be Fit Be Strongokazało się, że ma zupełnie inny i lepszy smak. Tak powstała nowa wersja. Składniki: -biała rzodkiew -seler -marchew -por -jabł ko -majonez -przyprawa warzywna Ilość użytych warzyw zależy od tego, ile surówki potrzebujemy. Na pół dużej rzodkwi dodajemy jedna marchew, jedno jabłko, 1/4 dużego selera i ok. 10 cm pora. Na grubych oczkach tarki ścieramy w następującej(...)kolejności: rzodkiew selera jabłko marchew Pora kroimy na drobno i dodajemy do tartych warzyw. Według upodobań smakowych dodajemy majonez i przyprawę warzywną, mieszamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyNormal 0 21 1,5 L wywaru z drobiu i warzyw 5-6 ziemniaków marchew pietruszka kawałek selera cebula tłuszcz 2buraczki 1-2 łyżki mąki łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól pieprz ziele angielskie sok cytrynowy Normal 0 21 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, zalać wywarem, dodać ziemniaki, ugotować. Buraczki
Camilla w kuchnipowtarzam swoje dania, ale to na tyle skradło moje serce, że robiłam go już kilkakrotnie w krótkim okresie czasu. Składniki na 2 porcje: opakowanie tofu naturalnego (180g) 350g mrożonych warzyw chińskich 150g makaronu soba 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oleju ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki kurkumy(...)łyżeczki ostrej papryki w proszku ¾ łyżeczki mielonej kolendry Przygotowanie: Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzać olej. Dodać pokrojone w kostkę tofu. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać warzywa. Smażyć chwilę do miękkości. Na koniec dodać sos sojowy wymieszany z przyprawami, miodem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Smażyć ok. 1 minutę. Dodać makaron. Wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPrzygotowując poniższe pulpeciki nie wiedziałam czego się spodziewać - w końcu jest to tylko połączenie kaszy jaglanej i warzyw, ale... naprawdę warto je przyrządzić. Pulpeciki są pyszne, miękkie i sycące. Poniższe pulpeciki podałam z ziemniakami i mizerią. Bardzo dobrze będą smakować polane, np. sosem pieczarkowym. Przepis na poniższe danie znalazłam na opakowaniu kaszy jaglanej. Składniki na porcje dla 4 osób(...)Ostudzić. Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do ostudzonej kaszy wbić jajka, dodać starte warzywa, posiekaną cebulę, czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojony na mniejsze kawałki ser. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec masę przyprawić solą oraz pieprzem. Z przygotowanej masy formować pulpeciki
Ugotowaćzastosowałam w kuchni dynię. Wcześniej nie wiedziałam jak się do niej zabrać i co z niej przyrządzić.Pierwsze podejście było nieśmiałe i po prostu upiekłam dynię z innymi warzywami w piekarniku. Tym razem postanowiłam zrobić coś bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami :) Makaron tagliatelle z dynią, szynką(...)kosteczkę ser kozi i posypujemy bazylią. Chwilkę podgrzewamy całość i podajemy na talerze. Ja dla ładniejszego efektu wizualnego (do zdjęć) nałożyłam makaron na talerz a na środek dałam warzywa w sosie :) Smacznego :) Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim
Pyza i Surówkadużą patelnię ( z przykrywką) na rozgrzany olej, lekko ją przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) . Pietruszkę oraz marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach ,warzywa dodajemy na patelnię z zeszkloną cebulą, smażąc całość przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, sól, paprykę ostrą i ewentualnie(...)maggi, dusimy pod przykryciem przez 10 minut, na niewielkim ogniu. Teraz do warzyw możemy dodać kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje, do około 80 stopni ( tu niestety przyda się kuchenny termometr), przekładamy ją do słoików. Zakręcamy nakrętki na słoikach i odwracamy je do góry dnem, pozostawiając
Miód i pieprz