warzywa - 14856 przepisów (strona:187/991)

Zupa pieczarkowa i "Napisz na priv" 149

kawałek selera mała cebula lub szalotka 4 spore pieczarki łyżka lub dwie śmietany (18%) sól pieprz suszony lubczyk Potrzebną ilość śmietany przełożyć do szklanki. Trzymać w pobliżu kuchenki. Obrać warzywa. Ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić marchew, pietruszkę, seler (ja dałam przekrojone wzdłuż, ale można pokroić dowolnie) i ziemniaki. Zalać wodą w objętości ok. 1,5 l. Doprowadzić(...)wrzenia. Pieczarki pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do garnka, gdy zagotuje się woda z warzywami. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć moc palnika. Obraną cebulę wbić na widelec i piec w płomieniu palnika (dotyczy to szczęśliwców posiadających kuchenki gazowe). Dodać do zupy. Gdy ziemniaki i pieczarki zmiękną, zahartować śmietanę - dodać łyżkę zupy, wymieszać; dodać kolejną łyżkę zupy, wymieszać i jeszcze

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z brokułów 171

jest jeszcze lepsza). Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, a szczególnie powinny jeść go osoby dbające o linię (100 g ugotowanego brokuła zawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula(...)około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać brokuła, czosnek, pokrojoną cebulę, majeranek i gotować jeszcze z 10 minut. Gdy warzywa będą miękkie, rozdrobnić je blenderem do postaci jaka nam będzie odpowiadać. Im dłużej będziemy rozdrabniać, tym będzie bardziej aksamitna konsystencja. U mnie zazwyczaj średnio rozdrobnione, gdyż tak nam najlepiej smakuje

Kuchcik gotuje
Zupa chrzanowa 102

średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle do miękkości. W garnku umieszczamy boczek, zalewamy ok 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i zagotowujemy(...)Gotujemy na małym gazie do miękkości boczku. Następnie boczek, liście i ziele wyjmujemy, a do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy przez kilka minut. Dodajemy chrzan i przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonymi plasterkami boczku

e-PrzepisyKulinarne
Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem 107

smakowe, bo jednak warto by końcowy efekt był zjadliwy. Dodatek jabłka to propozycja dość jesienna, ale chyba obok buraka najlepsza tą porą, kiedy jeszcze nie mamy zbyt wielkiego wyboru warzyw i owoców w oczekiwaniu na świeże zbiory. Jeśli tak jak ja, poddusicie je z przyprawami, zyska ono niepowtarzalnego aromatu i wzbogaci naszą pastę. Zapraszam do wypróbowania! * SKŁADNIKI 1 szklanka ugotowanej(...)talerzu, „rysując” nią ślimaka — wgłębienia, które powstają, utrzymają oliwę. Polej oliwą z oliwek i posyp dodatkową porcją majeranku i udekoruj listkami tymianku. Podawaj z ulubionym pieczywem i warzywami

Food Square
Pierogi z zieloną soczewicą 190

szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy -  1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka oleju) - 3 łyżki oleju do podduszenia warzyw - 1 łyżka mielonego pieprzu, sól do smaku 1. Soczewicę wraz z liściem laurowym ugotować w podwójnej ilości wody (  nie solimy ). Odcedzić, usunąć liść laurowy.Zemleć w maszynce do mielenia(...)drobną kostkę, czosnek posiekać. 3.  Olej rozgrzać, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić. Do cebulki dodać marchewkę, posypać pieprzem. Poddusić do miękkości marchewki. Wystudzić. 4. Do soczewicy dodać podduszone warzywa, kremówkę, wyrobić razem. Doprawić solą do smaku. Przepis dodaję do akcji Durszlaka: Wegetariański obiad Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
KUSKUS Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ 187

Bardzo proste i smaczne danie jako ekspresowy obiad lub kolacja - kasza kuskus z soczystym, lekko pikantnym kurczakiem i warzywami: brokułami i cukinią. Jest to bardzo fajna potrawa, którą możecie zabrać ze sobą do pracy na lunch i odgrzać w wolnej chwili, na pewno będzie to zdecydowanie lepszy pomysł niż kolejna drożdżówka czy pączek kupiona w cukierni przy pracy(...)pożywnego. Kurczaka doprawiłam "minimalistycznie", chciałam, żeby to danie było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody) 1 brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula

Słodko-Słony Świat Ilony
Tortille z sałatką z awokado, kukurydzy i fasoli z dressingiem pomarańczowym 152

dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa (ok. 2 łyżki). Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć tortille w rulon. Smacznego

Czerwień i błękit
Zupa ogórkowa 90

zaraz obok pomidorowej) :) Bardzo lubię ją do dziś, podobnie jak reszta rodzinki. Kiedyś gotowałam ją tak jak moja mama, czyli wrzucając włoszczyznę w całości. Jednak od kilku lat ścieram warzywa na tarce. Ma to dwie zalety: zupa znika w całości, a poza tym sama w sobie po prostu smakuje lepiej :) Jest też bardziej gęsta i treściwa. Ogórkowa oczywiście musi być(...)pietruszki oraz selera myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie, dorzucamy starte warzywa i gotujemy aż będą prawie miękkie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W tym czasie kiszone ogórki ścieramy na tarce (o dużych oczkach), a potem podsmażamy

MyCookBook.pl
Poldal, Pretzels (Seinfeld) 161

polsku z warzywami wg E. Kowalewskiej ( Pokochaj wegetarianizm ). Rozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać  z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna  (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora ,  3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej

Qlinarnie i Qlinarnie
Krem z selera, The Soup (Seinfeld) 155

Były j uż na blogu kremy z warzyw korzeniowych , brokułu , dyni i porów . Pora na selera :). Składniki: 1 cebula + 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 4 ziemniaki 2 duże selery 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego gałka muszkatołowa, sól, pieprz Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Następnie dodaj obrane i drobno pokrojone ziemniaki i selery. Jeszcze chwilę(...)smaż. Zalej wodą (ponad powierzchnię warzyw). Dodaj liście laurowe,  ziele angielskie i gotuj do miękkości. Zblenduj i dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. The Soup  (season 6, episode 7) Jerry gets an Armani suit from Bania. Bania wants dinner in return. Jerry finds it really annoying to seat in a restaurant with Bania. Things get even

Qlinarnie i Qlinarnie
Powrót do formy po kontuzji. Ćwiczenia i niezastąpione produkty proteinowe. 168

batoniku. Dał mi uczucie sytości, a jego smak w pewnym stopniu przypominał mi ulubioną (a jakże tuczącą) białą czekoladę. Veggie Protein - to chrupiący, naturalny baton z nasion zbóż i warzyw z oliwą z oliwek, który ma znakomite wartości odżywcze (węglowodany złożone z pełnoziarnistych zbóż i warzyw, zdrowe tłuszcze, wysoki błonnik i 0% cukru). Podkreślić warto, że batony Veggie Protein uzyskały

Słodkie okruszki
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 181

pozostałe przyprawy , papryczki itd. ( poza pastą sojową miso i sosem sojowym- te, dodamy na koniec ) , solimy do smaku . Gotujemy jeszcze około 8-10 minut. Wyłączamy i wybieramy łyżką cedzakową, warzywa na talerz . W między czasie , przygotowujemy makaron- najlepiej postępujemy jak w przepisie na opakowaniu , bo czasy i sposoby , u różnych producentów nieco się różnią ( mój zalewało się wrzątkiem(...)takie trzęsące -galaretowate ) , po czym gotować 15 minut w lekko osolonej , odcedzić . Do miseczek z makaronem dokładamy kawałeczki mięsa , które zostało po obraniu korpusów , a także po jednej, porcji warzyw odłowionych z bulionu . Grzyby do funghi, dzielimy na duże kawałki i układamy na reszcie składników . Pastę sojowa mieszamy z sosem sojowym i wlewamy do bulionu ( musi być zdjęty z gazu

Ogrodnik w podróży
Proste danie wegetariańskie: kasza quiona, soczewica i warzywa. 122

ramach tego polowania na przepisy polecić coś bardzo prostego, a jednocześnie smacznego, pożywnego i zdrowego (bez glutenu i bez mięsa). Sałatka – danie wegetariańskie z kaszy quinoa, soczewicy plus warzywa (seler, marchewka, cebulka). Potrzebne nam będzie: 300 g soczewicy, 5 marchewek pokrojonych w plasterki, 200 g kaszy quinoa, 2 łodyżki selera, pokrojone w plasterki, 2 poszatkowane cebulki, zioła prowansalskie(...)Redzimska (@beatared) le 6 Févr. 2016 à 0h54 PST     9 total views, 9 views today Tweet The post Proste danie wegetariańskie: kasza quiona, soczewica i warzywa. appeared first on MODA

MODA NA BIO
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 201

duży jogurt naturalny 1 ogórek zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę i ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na 10-12 godzin i ugotować do miękkości przez ok. 1,5 h. Warzywa mają być naprawdę miękkie. Warzywa przecedzić, przepłukać i ostudzić. Do fasoli i ciecierzycy dodać 1 jajo i połowę szklanki zimnej wody. Wszystko zblendować ( nie musi to być idealnie gładka masa

Calzonella.com
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę", Beata Pawlikowska - recenzja 169

pyszni się soczystą zielenią okładki. Jest żywa i ciepła, jak pierwsze źdźbła trawy, gdy robi się ciepło. Z obwoluty uśmiecha się do odbiorcy młody groszek, świeży chleb i gros warzyw w kolorze takim, jak sama okładka oraz autorka – niezmiennie na jednej z zagranicznych, czystych plaż. Wyczuwalna świeżość w warstwie wizualnej sprawia, że chciałoby się schrupać tę niewielką książeczkę. „Szczęśliwe garnki(...)która nie byłaby jakimś chemicznym wytworem, w tym momencie jest skazane na porażkę), ale znalazłam też kilka możliwych do wykonania. O ile zapobiegliwie pomroziliście we właściwym czasie niektóre z warzyw – np. kalafior. W tym tomie „Szczęśliwych garnków” odkryłam jednak coś, co umknęło mi wcześniej, a mianowicie – kosztowność niektórych dodatków, czy też komplikacje w ich poszukiwaniu. Wiedzieliście, że istnieje olej

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania