Wyprawa na targ o tej porze roku to czysta przyjemnosc. Stragany az uginaja sie pod ciezarem warzyw i owocow, a ja jak dziecko ciesze sie na ich widok i sama nie wiem, w ktora strone patrzec. Wszystko jest takie kolorowe, piekne. Zaluje bardzo, ze nie zabralam ze soba aparatu. Cudownie by bylo uwiecznic te malownicze obrazki na zdjeciach. Tym razem(...)kupic, chcialabym wszystkiego po trochu. Jednak kiedy ja bym to wszystko przerobila? Zanim wpadlam w szal zakupow oprzytomnialam na chwile i zakupilam tylko pare najbardziej potrzenych mi warzyw. Troche mi bylo z tym ciezko, ale rozsadek tym razem wzial gore nad emocjami. Nastepnym razem pewnie skusze sie na wieksze zakupy. Tym czasem mialam wielki problem by posrod wszelkich papryk, kalafiorow
Przysmaki Karolkiryzu. Wszelkie dania z ryzem z dodatkami to dla mojej Panny risotto, ktore wrecz uwielbia. Szczegolnie gdy dodam do niego parmezan. Dzieki temu udaje mi sie przemycic warzywa, ktorych normalnie Viki by nie zjadla i tak ostatnim razem byl to baklazan. Mysle nawet, ze dzieki temu to wspaniale warzywo zostalo nieco oswojone i nastepnym razem nie bedzie juz buntu przy
Przysmaki Karolkijednak odziana w kalosze i plaszczyk, pod granatowym parasolem w kosmiczne gwiazdki rusze w miasto ugotuje sloneczny obiad. Cukinie, baklazan, pomidory i odrobina orientalnych przypraw powinny poprawic mi humor. Warzywa w "orientalnym" stylu skladniki 1 baklazan 3 srednie cukinie 200g dojrzalych pomidorow lub pomidory z puszki 2 cebule 1 puszka ciecierzycy 2 zabki czosnku swieza kolendra 2 lyzeczki przyprawy curry(...)Jesli mamy pomidory z puszki pomijamy ten etap. Cebule kroimy w duza kostke, czosnek drobno siekamy i podsmazamy przez okolo 2 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy przygotowane wczesniej warzywa oraz pomidory. Dusimy pod przykryciem okolo 20 minut. Cukinia i baklazan powinny byc miekkie. Dodajemy posiekana swieza kolendre, doprawiamy do smaku sola. Gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Przysmaki KarolkiLeczo jak zapewne wiecie to węgierska potrawa, przyrządzona z pokrojonych w cząstki składników w gęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone
Bernika - moj kulinarny pamietniktrochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas
Buniabaje w kuchniKalafior zapieczony pod beszamelowo - serową pierzynką. Dietetyczne to to nie jest, ale za to jakie dobre ! Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście warzyw w taki sposób to koniecznie musicie spróbować. U mnie kalafior, ale zapiec można dowolne warzywa - jeden rodzaj albo mieszankę różnych. Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Julią" autorstwa Julii Child chociaż nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała
Smaczna PyzaJarmuż - trochę zapomniane warzywo i wiele osób chyba nawet nie wie co się z nim robi. Nie będę radzić bo sama niewiele wiem w tym temacie a to dlatego, że wcale nie łatwo go kupić. Pojawia się na straganach późną jesienią bo nie szkodzą mu przymrozki i potrafi rosnąć nawet pod śniegiem. Jarmuż to odmiana kapusty. Składa się z dużych(...)ładny kolor i kształt. Można go jeść na surowo, w surówkach, albo gotować, smażyć czy dusić. W smaku może być nieco gorzkawy, ale wystarczy połączyć go z innymi, słodszymi warzywami albo serami, z którymi dobrze się komponuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZimą brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą fasolką szparagową, młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie
Smaczna Pyzawyciskany marchew, jabłko, limonka 1 kg marchwi 1 kg jabłek gat. Ligol 1 limonka dodatkowo: 1 kiwi 1 gałązka selera łodygowego 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem limonki i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą(...)soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Podczas wyciskania selera łodygowego należy zamiennie wyciskać go z innymi owocami lub warzywami. Włókna znajdujące się w łodygach mają tendencję do zapychania wyciskarki. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze
Pij soki wyciskanejabłek gat. Ligol 2 grube plastry ananasa dodatkowo: 1 gałązka selera łodygowego 1 kiwi 2 cm korzenia imbiru kilka małych łodyg kopru włoskiego (fenkuł) 1 marchewka Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem pomarańczy, ananasa i imbiru, które wystarczy opłukać(...)soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Podczas wyciskania selera łodygowego należy zamiennie wyciskać go z innymi owocami lub warzywami. Włókna znajdujące się w łodygach mają tendencję do zapychania wyciskarki. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze
Pij soki wyciskaneburak, jabłko, ananas 1 burak 1 kg jabłek gat. Ligol 4 grube plastry ananasa dodatkowo: 1 gałązka selera łodygowego 2 cm korzenia imbiru 1 limonka Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem ananasa, limonki i imbiru, które wystarczy opłukać(...)soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Podczas wyciskania selera łodygowego należy zamiennie wyciskać go z innymi owocami lub warzywami. Włókna znajdujące się w łodygach mają tendencję do zapychania wyciskarki. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze
Pij soki wyciskanewyciskany brokuł, marchew 1/2 brokuła (ok. 250g) 0,5 kg marchwi 1 jabłko gat. Ligol dodatkowo: 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 l litra soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem imbiru, który wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Brokuł odcedzić
Pij soki wyciskaneKapusta, Brokuł, Gruszka, Szpinak, Szparagi, Kalarepa 1/2 brokuła 1 kg białej młodej kapusta 2 duże gruszki 4 zielone szparagi szpinak (1 duża garść) 1 kalarepa Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Brokuł i kapustę odcedzić dobrze z wody
Pij soki wyciskanemomentu, aż uzyskamy intensywny zapach przypraw. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Następnie dodajemy je do garnka. Całość zalewamy wodą. Wody powinno być odrobinę ponad warzywami. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na jednolita masę. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekwaskowate sól, pieprz - do smaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki sosu czosnkowego od FOLWARK Umytą marchewkę i pietruszkę włożyć do garnk a z wrzącą, osoloną wodą - warzyw nie należy wkładać do wody jeszcze zimnej, bo proces go towania si ę wtedy wyd ł uża i trac ą wiele swoich wartości odżywczych . Gotować do mi ę kkości(...)oddzielnym naczyniu sos. Połączyć jogurt z sosem czosnkowym FOLWARK oraz doprawić solą i pieprzem. D o dużej miski wsypać odcedzony groszek z pus zki oraz pozostałe, pokrojone ju ż warzywa i jajka. Zalać sosem jogurtowo-czosnkowym. Wymieszać. Można dodatkowo doprawić do smaku, jeśli sos była za ma ł o pieprzy czy s ł ony. Misk ę pod przykryciem odstawić
Grunt to przepis!