marchewka wg przepisów Unii Europejskiej jest owocem. Dlaczego? Też się zdziwiłam! Otóż, jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i dopóki marchewka była warzywem, Portugalczycy nie mogli sprzedawać swojego dżemu w krajach Unii, bo w trakcie negocjacji Francuzi zgodzili się jedynie na definicję dżemu jako produktu powstałego z owoców. Portugalczycy prosili(...)zmianę przepisów, aby na tych przetworach z marchewki naklejać etykietę „dżem”. Mnie osobiście takie tłumaczenie nie przekonuje, bo odkąd pamiętam, marchewka zawsze była warzywem korzeniowym. Jak zwał, tak zwał, a ja bardzo polecam ten piernik marchewkowy. Do upieczenia użyłam marchewki przepuszczonej przez wyciskarkę do soków. Składniki: – 4 szklanki utartej na drobnych
To co kochamOstatnio bardzo nam posmakowały takie koktajle, więc na pewno będą się pojawiać częściej. Idealnie nadaje się na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie. Koktajl jest bardzo pożywny
kuchnia doskimięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz
Tradycyjna Kuchniapieprz 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram i kroję drobno. Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Cebulę obieram i również kroję w drobną kostkę. Ogórka kiszonego drobno kroję. Pozostałe warzywa gotuję w osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie czekam aż będą całkowicie zastygnięte. Warzywa kroję drobno. Całość ze sobą łączę dodaję groszek konserwowy. Mieszam, dodaję majonez. Doprawiam solą i pieprzem
Gotowanie Patkipapryczki chili w ilości zależnej od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy
Pichceniomaniaburaczkami - ta sałatka najlepiej smakuje z pieczonymi (lub gotowanymi) w całości buraczkami. Jest bardzo delikatna i ma przepiękny różowy kolor. Przepis znajdziecie tutaj KLIK 7. Sałatka śledziowa z warzywami i brązowym ryżem - to tradycyjna sałatka warzywna wzbogacona brązowym ryżem i słonymi kawałkami śledzi. Bardzo smaczna, raczej łagodna choć możemy modyfikować jej smak dodając mniej bądź więcej ulubionych warzyw. A brązowy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejuż cierpliwości do klarowania wywaru np. białkami jajek Ugotowanie takiego bulionu nie jest trudne, bo przez większość czasu „robi się sam”, ale wymaga nieco cierpliwości, a chwilami wprawy. Oprócz warzyw zalecamy użycie ryby lub ryb o raczej spójnym mięsie, aby zbyt łatwo się nie rozgotowało i nie zmąciło wywaru. Warto oczywiście pamiętać, że konkretny rodzaj użytej ryby w duże mierze(...)łyżeczek soli. Podgrzewamy powoli do temperatury bliskiej wrzeniu (nie gotując!) i starannie odszumowujemy jak inne buliony lub rosół, w razie potrzeby powtarzając to 2-3 razy. Dodajemy warzywa oraz przyprawy i gotujemy całość bardzo powoli przez ok. 3 godziny, najlepiej pod częściowym przykryciem. Jeśli na powierzchni pojawią się jeszcze szumy, usuwamy je. Pod koniec możemy ostrożnie dosolić do smaku. Ugotowany
Kulinarna Pokusaczęść), po czym dodać do mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie umyć i obrać w różyczki brokuł. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli(...)oleju. Gdy już warzywa zaczną powoli mięknąć, to dodać brokuł. Na koniec wsypać ugotowany makaron, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane świeżą rukolą
Passions hobbies lifeliczę kalorii i nie będę tego robić. Ryba z warzywami jest jednym z najlepszych dań, jakie można sobie wymarzyć. Szynka szwarcwaldzka dodaje słonego smaku, więc soli do tego dania w ogóle nie użyłam. Szynkę można zastąpić plasterkami boczku. Jeśli nie połączymy ryby i warzyw z węglowodanami w postaci np. kaszy czy ziemniaków, to możemy liczyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comliczę kalorii i nie będę tego robić. Ryba z warzywami jest jednym z najlepszych dań, jakie można sobie wymarzyć. Szynka szwarcwaldzka dodaje słonego smaku, więc soli do tego dania w ogóle nie użyłam. Szynkę można zastąpić plasterkami boczku. Jeśli nie połączymy ryby i warzyw z węglowodanami w postaci np. kaszy czy ziemniaków, to możemy liczyć
Szczęśliwa kuchniawielkości ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 200 g serka topionego (pieczarkowego) 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko podsmażamy na maśle z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, zalewamy bulionem. Dodajemy serki, pokrojone na plasterki pieczarki, lubczyk i gotujemy do miękkości warzyw
R'n'G KitchenŁukasz i Grzesiek wracają z nową książką! Tym razem pełną przepisów na warzywa. Zebrali ponad 100 pomysłów na dania z jarmużu, skorzonery, rabarbaru, pasternaku, brukwi, buraka i topinambura, czerpiąc zarówno z polskiej tradycji i kultury, jak i kuchni świata. Ponieważ warzywa są głównym bohaterem książki, prawie 3/4 przepisów jest wegetariańskich, co powinno się spodobać szczególnie rowerzystom, gejom, aktywistom miejskim
GRUBY WAŁEKkrótko obsmażamy na oleju. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy w półplasterki, Cebulę - w półpiórka. Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny(...)stopniach w piekarniku. Następnie wyjmujemy policzki, a resztę warzyw miksujemy blenderem - tworząc w ten sposób warzywny mus. Policzki podajemy wraz z winno - warzywnym musem Smacznego
Taste TherapyOstatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli
kuchnia doskibezpieczniejszy barszcz z czerwonych buraków. W tym roku natomiast postanowiłam przetestować wigilijną zupę grzybową. Taką tradycyjną, na mięsnym wywarze gotowałam już nie raz, ale smaczna, aromatyczna zupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest lekka, dosyć delikatna, ale ma wyrazisty smak i aromat. Świetnie smakuje z kluskami - domowym makaronem, łazankami, albo(...)pieprzu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Grzyby namoczyć w 1 litrze chodnej wody i zostawić najlepiej na całą noc. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze części, zalać wodą 2 litrami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym samym czasie ugotować grzyby
Kulinarne Inspiracje