Ponieważ ostatni post z propozycją obiadu wegetariańskieg o cieszył się wśród Was sporym powodzeniem, dzisiaj przepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek
Taste Of My DayPrzez długie lata dynia kojarzyła mi się z halloween, świętem zza oceanu, które z każdym rokiem coraz huczniej jest obchodzone również nad Wisłą. Dzięki promocji tego warzywa, powiększa się grono miłośników dyni, co cieszy, bo jest to roślina nie tylko z ogromnym potencjałem kulinarnym, ale przede wszystkim zdrowotnym. I przeciwnie do pierwszego wrażenia po obejrzeniu powycinanych warzyw, nie straszy :) Jest
Taste Of My Daylubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki i papryczkę chilli. Obsmażamy, a gdy warzywa "puszczą
Taste Of My DayNigdy nie podejrzewałam, że coś tak trywialnego, może smakować do tego stopnia niesamowicie! Mowa o warzywach pieczonych, które niewielu z nas tak przygotowuje. Zazwyczaj są przez nas pieczone, smażone bądź spożywane na surowo. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji ich piec, gorąco do tego zachęcam i czekam na pełne zdziwienia i niedowierzania komentarze o nowych smakach, które odkryjecie :) Najistotniejsze jest(...)korzystać z naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą lub wyłożonego pergaminem. Warzyw nie obieramy (to co najcenniejsze kryje się pod skórką), jedynie dokładnie myjemy. Możecie pokroić je w mniejsze cząstki, lub o ile naczynie na to pozwala, pozostawić w oryginalnym kształcie i wielkości. Przed wstawieniem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika rośliny skrapiamy oliwą, oprószamy solą i ewentualnie pieprzem. Przykrywamy
Taste Of My Daypiecu. Kto jeszcze nie miał okazji- zachęcam do wypróbowania- tutaj możecie znaleźć przepis na pstrąga pieczonego. Na uwagę bez wątpienia zasługuje też papryka. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, witaminy E i aż pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie! Papryka czerwona troszczy się o wzrok(...)magnez wpływają pozytywnie na samopoczucie i kondycję układu nerwowego. Warto więc korzystać z tych dobrodziejstw póki jeszcze trwa sezon, a dzisiejsza sałatka powinna przypaść do gustu wszystkim wielbicielom tego warzywa. Aromatyczna, sycąca i zdrowa- idealnie sprawdzi się jako posiłek do lunch box'a, co osobiście przetestowałam. Porcja to 311kcal w tym 22g białka , 6g tłuszczu oraz 40g węglowodanów . SKŁADNIKI
peanutbuttermonsterZapraszam na pysznego pieczonego kurczaka z warzywami- aromat roznoszący się po całej kuchni w czasie pieczenia, pobudzi z pewnością wszystkie nasze kubki smakowe :) Kurczak jest prosty w wykonaniu, może nie zajmuje przygotowanie obiadu 30 min , ale jest wart by poświecić mu uwagę. Polecam i zaczynamy: Składniki: 6-8 podudzi kurczaka około 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 duża cebula(...)przyprawami, odstawiamy na 1-2 godziny. Obieramy ziemniaki, kroimy na połówki lub ćwiartki, marchew na talarki, a cebulę w piórka. Na blaszkę wykładamy ziemniaki, marchew i cebulę. Na warzywa kładziemy kurczaka, polewamy oliwką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 C, na 60 min. Po 30min odwracamy kurczaka, po 20 min jeszcze raz, ostatnie 10 min zostawiamy dla chrupiącej skórki. Gotowe
Smaki Edytysprawą mojej babci, która w ramach prezentu urodzinowego sprawiła mi takie oto cudeńko: Mam więc blender i nie zawaham się go użyć ;) Składniki: - 750 ml bulionu (najlepiej domowego, z warzyw w wersji wege, bądź z mięcha, może być też z kostki, jak ktoś bardzo chce - kawałek selera (mniej więcej taki jak na zdjęciu) - 1 pietruszka - 0,5 kg świeżego brokuła(...)pierwszą kroimy w kostkę. Całość wrzucamy na patelnię potraktowaną zawczasu masłem / margaryną. Smażymy, aż będą ładne, lekko twardawe, zeszklone i pachnące... ... a potem wrzucamy je do bulionu z warzywami. Na tym etapie nasza praca wygląda mniej więcej tak: Teraz pozostaje oczekiwanie na brokuła. Zamiast gotować go w osłodzonej wodzie można użyć kwasku cytrynowego, albo zrobić go na parze. Gdy nasze
Kulinarne zapędy KokosaMówiłam już, że kocham zupy kremy? :) Ostatnio szukałam informacji, z czego jeszcze takową można zrobić i znalazłam - por! Warzywo z zasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania. Składniki: - 3 pory (białe części) - 1 litr bulionu warzywnego - 100 g masła - 2 łyżki mąki - 1 łyżka śmietany - sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek - twardy(...)starty ser do posypania Przygotowania zaczynamy od bulionu - jeśli robimy go z warzyw, musi być gotowy wcześniej, w sumie jeśli z kostki to też - w czasie dodawania składników musi być on gorący i - co najważniejsze - czysty. Gdy bulion się robi, my zabieramy się za krojenie pora - najlepiej każdego przekroić na pół i połówki jeszcze raz na pół, a potem
Kulinarne zapędy KokosaDynia należy do warzywa niskokalorycznych. Wspiera więc redukcję tkanki tłuszczowej. Zawiera cenne witaminy : C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i bardzo dużą dawkę beta-karotenu. Pestki dyni są również bardzo ważne w naszej diecie - zawierają duże ilości cynku i lecytyny. Dynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania(...)marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to : * dynia Muscat de Provence - wyjątkowo smaczna, o intensywnie pomarańczowym miąższu * dynia Hokkaido - o wysokich walorach smakowych, najpopularniejsza * dynia makaronowa - delikatna w smaku, po ugotowaniu rozpada się na makaronowe nitki * dynia piżmowa - słodka, o orzechowej
Magiczne Życie Martyczerwonej 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej 1 1/2 litra wrzątku 1 kostka rosołowa: warzywna BIO - ja swoje kupuje w Rossmann na dziale ze zdrową żywnością;-) Warzywa obieramy. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa, kostkę rosołową, przyprawę marokańską i soczewicę. Gotujemy 20 min. Czyż nie pisałam, że będzie szybko i prosto
Restauracyjka Literackaskładników mineralnych, które podczas zwykłego gotowania ląduje w wodzie, którą wylewamy. Co ugotujemy na parze? Na parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych, poza tym para wodna doskonale wydobywa ich naturalny smak i aromat.Należy więc(...)więcej. Tyle na dziś teorii- mam nadzieję, że przydatnej, a teraz pora na ukochanego łososia. Pyszny i aromatyczny bo przygotowany na parze. W mojej wersji- z warzywami(gotowanymi na parze i konserwowymi), które możemy dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki
peanutbuttermonsterkolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna uwagi alternatywa dla kurczaka i warzyw. Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre i sprawdzone, jednak(...)ogórka świeżego 35g cebuli 10g mieszanki ziaren Euforia koperek świeży lub suszony estragon oregano pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Ogórka obrać i pokroić w kostkę Cebulę drobno posiekać Wszystkie warzywa i tuńczyka wymieszać w misce Dodać mieszankę ziaren Przyprawić według uznania Jeśli ktoś miałby ochotę zapraszam do oddawania głosów na moje obłędnie orzechowe Peanut butter granola bars
peanutbuttermonsterwielu potrzebnych witamin i minerałów, pomagają w zachowaniu promiennej cery i dodają energii. Pijmy więc na zdrowie! Zdrowotny koktajl to świetny sposób na przemycenie do naszej diety większej ilości warzyw. Szczególnie wtedy, gdy jakoś specjalnie ich nie uwielbiamy- dzięki połączeniu z owocami przestają być takie "STRASZNE". Początkowo możemy używać większej ilości owoców, aby przyzwyczaić się do smaku zielonych drinków, jednak(...)czasem warto zmienić proporcje. U mnie dzisiaj króluje szpinak. Ze względu na swoje właściwości, o których wspomniałam przy okazji tego posta , jest on wyjątkowo cennym warzywem bogatym w antyoksydanty i witaminy. W liściach szpinaku występuje też kwas szczawiowy, który działa odwapniająco na organizm- w związku z tym należy pamiętać, aby spożywać go razem z produktami bogatymi w wapń- uchronimy się
peanutbuttermonstercebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1,5 łyżki sól i pieprz majeranek bazylia papryka czerwona ostra w proszku tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry. Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić . Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Następnie podsmażyć kiełbasę(...)samym końcu warzywa. Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę gotowanej wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać majeranek, paprykę ostrą i bazylię. Doprawić solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia Danusigarnka, dodajemy tymianek i smażymy na niewielkim ogniu, do momentu aż cebula się zeszkli (pilnujemy by sie nie przypaliła). W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa. Do cebuli dodajemy passatę, starte warzywa, zalewamy całość bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i pod przykryciem gotujemy około 30 minut. Tuż przed podaniem, posypujemy zupę startym parmezanem. Smacznego!!! Źródło: Donna
W mojej holenderskiej kuchni