warzywa - 14856 przepisów (strona:171/991)

Kompot z dyni i żurawiny na korzenną nutę 95

Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kompotów owocowych. Przeważnie robione są z jednego rodzaju owoców, lub mieszanki kilku. Czy jednak wszyscy znają kompot z warzywa? - bo przecież dynia to warzywo. I okazuje się że kompot warzywny smakuje równie dobrze. Ten kompot przygotowuję jesienią, kiedy jest dostępna świeża dynia, ale swoją korzenną nutą przypomina nam już o zbliżających się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym 160

Dziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z makaronem i ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym możemy podawać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecamy taką wariację smakową, Nam bardzo przypadła do gustu. Papryki zapiekane z farszem(...)sałatkach i do tej pory głównie do tego wykorzystywałam makaron o tym kształcie. Znalazłam jednak dla niego jeszcze jedno zastosowanie, właśnie jako składnik farszu do nadziewania warzyw

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 203

smaku oliwa do spryskania sos: 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 200 ml warzywnego bulionu ½ łyżeczki pasty curry red ryż do podania dowolne warzywa do podania PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na jeden talerz nasypujemy mąkę, na drugi płatki, a do trzeciego wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem – roztrzepujemy. Filet obtaczamy(...)gotujemy pod przykryciem 10 minut, dodajemy pastę red curry i dogotowujemy 5 minut. Sos przecieramy przez sito bądź blendujemy.   Na talerze nakładamy ryż, przekładamy upieczony filet, dodajemy warzywa i polewamy gorącym sosem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i orzechami 150

cykl potraw "fit", w którym prezentujemy dania lekkie, sałatki bez majonezu, odchudzone zupy czy też słodkości ze zmniejszoną ilością cukru i kalorii. Dziś wariacja sałatki z kapusty pekińskiej z warzywami z puszki, brzoskwiniami oraz orzechami włoskimi. Całość połączona jest jogurtem naturalnym i tak naprawdę nie wymaga doprawiania przyprawami.  Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i orzechami SKŁADNIKI: 1/2 kapusty(...)konserwowe 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 garść orzechów włoskich    PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączone z zalewy warzywa z puszki i mieszamy. Ogórki oraz brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi sałatkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebula - doskonały lek na katar. 107

drobne kawałki, zasypać cukrem i odstawić na kilkanaście godzin aby puściła sok. Następnie odcedzamy sok i pijemy. Jedynym jej minusem jest przykry zapach z ust po zjedzeniu zwłaszcza surowego warzywa. Ale wystarczy po prostu umyć zęby lub zjeść natkę pietruszki, jabłko, marchewkę, seler by pozbyć się niemiłego zapachu(...)Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Fenkuł -jest doskonały dla alergików. 154

odpowiadającej za uciążliwe objawy alergii : kaszel, świąd czy katar sienny. Powinny go jednak unikać kobiety w ciąży, zawiera bowiem szkodliwe dla nich olejki eteryczne, oraz osoby przyjmujące antybiotyki, gdyż warzywo to może zmniejszać ich wchłanianie przez nasz organizm.                          Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Cukinia - pomoże Ci schudnąć parę kilogramów. 136

dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, smażyć, piec,marynować, kisić, możemy też jeść ją na surowo. Można też robić z niej sałatkę na zimę. Warzywo to zawiera witaminy B,C,PP oraz cenny dla oczu beta-karoten. Cukinia pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,jest lekkostrawna i ma właściwości odkwaszające. Jest znakomita dla osób cierpiących na zgagę(...)Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Pieczarki - poprawiają płodność. 139

źródłem białka,zawierają tzw. aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Grzyby te to dobre uzupełnienie diety dla osób nie jedzących mięsa.  Zawierają także rzadko występującą w warzywach witaminę D, mikroelementy takie jak : potas, fosfor, żelazo, miedź oraz selen, który poprawia płodność i chroni organizm przed nowotworami. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B. Pamiętaj : podobnie(...)leśne grzyby pieczarki są dość ciężkostrawne.                                       Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Kapusta - poprawia widzenie. 97

kapusty mają wiele cennych składników odżywczych. Najcenniejszym jest beta-karoten, czyli prowitamina A, który poprawia widzenie po zmroku. Dzięki dużej ilości mikroelementów, w tym żelaza, kwasu foliowego i miedzi, warzywo to skutecznie wspiera leczenie anemii.  Świeże liście zawierają substancje, które chronią śluzówki. Picie soku z nich wyciśniętego ( szklanka dziennie ) łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.   Pamiętaj : warzywa

Przepisy i porady kulinarne
Bób - ułatwia nam trawienie. 144

roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian.  Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z łupinami, ponieważ zawierają one substancje, które ułatwiają trawienie. Warzywo to pomaga utrzymać prawidłowe pH organizmu człowieka. Ma właściwości zasadotwórcze, w przeciwieństwie do większości pokarmów pochodzenia zwierzęcego np. mięsa,jaj,mleka, oraz zbóż, które zakwaszają organizm. Bób jest sycący(...)polecany osobą , które się odchudzają.                                              Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
MORSZCZUK W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM 199

jeszcze lepszym sosie   Składniki: pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz, słodka i ostra papryka olej rydzowy Semco szklanka smietany 30 % pęczek koperku sól,pieprz szczypta suszonych warzyw Wykonanie: Filet z moszczuka oprószamy solą, pieprzem , słodką i ostrą papryką. Układamy na blasze do pieczenia, podpiekamy ok 20 minut. Po 10 minutach od rozpoczecia pieczenia skrapiamy olejem rydzowym, zeby(...)było suche. Do garnuszka wlewamy smietanę, dorzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą,pieprzem ,suszonymi warzywami. Czekamy aż sos zg,ęstnie je często mieszając . Podajemy rybę na sosie . Do przygotowania tej ryby użyłam oleju tłoczonego na zimno- rydzowego.Posiada on jasnożółtą barwę i charakterystyczny smak i zapach, który bardzo mi się spodobał. Zawiera wielką ilość ca 90% kwasów nienasyconych. Są to kwasy niezwykle

Z Majeczką w kuchni
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 216

pałeczki grissini. W dzisiejszym poście pojawiły się zdjęcia z dwóch różnych dni, a więc prezentujemy zupę w dwóch odsłonach. A wystarczy jedynie sporządzić wywar, upiec paprykę, podsmażyć oraz podgotować warzywa, zblendować i doprawić do smaku..  prawda, że brzmi ekspresowo?  Zapraszamy (; Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki(...)będzie jeszcze ciepła ( z zimnej papryki obiera się ją zdecydowanie ciężej ). Obraną paprykę kroimy na drobną kostkę i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy pod przykryciem aż do osiągnięcia miękkości warzyw, a kolejno blendujemy na gładką i jednolitą konsystencję.*( Bezpiecznie jest odlać małą część jeszcze niezmiksowanej zupy przed blendowaniem, ponieważ krem może wyjść zbyt rzadki. Jeśli zaś wyjdzie dość gęsty

Symfonia Smaków
Domowe sushi na każdą okazję 410

jest surowy ogórek pokrojony w drobne słupki. Oglądając jeden z odcinków Master Chefa podpatrzyłam fajny sposób na przygotowania go w takiej formie, a mianowicie musicie dokładnie umyć i osuszyć warzywo, następnie ukroić na długość nori, przykładając warzywo do wodorostu nori. Kolejnym krokiem jest okrojenie ogórka przy pomocy dobrego, ostrego noża na około, podobnie jak obieracie jabłko. W ten sposób otrzymujemy

Taste Of My Day
Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem 222

Danie te wymyśliłem na konkurs oleju kujawskiego "Pieczyste ze smakiem", chodziło o przepis na danie mięsne lub rybne przygotowane na ciepło z wykorzystaniem oleju smakowego Kujawski

Parowar Faceta
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 242

Dzień bez zupy, to dzień stracony, szczególnie o tej porze roku. Ciepła, rozgrzewająca zupka, to smaczna dzienna porcja warzyw, których moja rodzinka zjada bardzo dużo. Większość na surowo (do śniadania, do kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną

Smaczne Zdrowe