grillowane szparagi smakują rewelacyjnie podawane bezpośrednio z grilla jak i po godzinie od ich grillowania. Poniżej przedstawiamy wam kilka wyjątkowych przepisów na szparagi z grilla. Zobacz nasz przewodnik grillowania warzyw , w którym również znaleźć można prosty i sprawdzony sposób na grillowane szparagi. Marynowane Szparagi Klucz do sukcesu tego przepisu leży w ścisłym przestrzeganiu wskazówek blanszowania. Bardzo ważne jest
naRuszcierolę dla naszego organizmu. Jak we wszystkim zachować należy jednak umiar, ponieważ spożywany z nadmiernych ilościach spowalnia wchłanianie jodu. Odpowiednio przyrządzony z całą pewnością zachwyci nawet tych, którzy za warzywami nie przepadają. Ja dziś mam dla Was przepyszny koktajl – smoothie właśnie z jarmużu. Ale nie tylko! Świetnym dodatkiem jest tutaj szpinak ( w moim wypadku szpinak baby ;) ), soczyste jabłko , miód(...)miksujemy ( w razie potrzeby dosładzamy ). Podajemy mocno schłodzone! Pycha! W przyrządzeniu tego koktajlu z jarmużu pomógł mi Zupowar Soup&Blend marki Russell Hobbs , o którym tutaj pisałam. A warzywa i owoce do jego przyrządzenia dostarczyła firma Świeże zioła http://swiezeziola.pl/ , na której fanpage serdecznie zapraszam! TUTAJ
Ostra na Słodkocebule 1 puszka pomidorów w puszce Zioła prowansalskie Czosnek w proszku Papryka słodka Oregano Bazylia Sól morska Papryka ostra Liść lubczyku Przygotowanie: Przygotowujemy składniki, dokładnie myjemy mięso oraz warzywa. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię podlaną delikatnie wodą lub wysmarowaną olejem roślinnym i przyprawiamy. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy do garnka i szklimy na odrobinie oleju. Cukinię(...)dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty. Po upływie czasu dorzucamy cukinię. Wszystko przyprawiamy dużą ilością papryki słodkiej i innych przypraw oraz solą. Wszystko dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Do garnka dorzucamy pomidory z puszki. Staramy się aby nie wlać całej wody z puszki. Leczo zdejmujemy z ognia. Dodajemy usmażonego kurczaka. Gotowe danie ewentualnie doprawiamy. Podajemy samodzielnie
Czarnawisienkawiecie w ostatnim czasie zaczęłam jeść zdecydowanie więcej zdrowych warzyw i urozmaicać swoją dietę nie tylko o ukochane słodkości ;) Szpinak , jarmuż , sałata , brukselka i inne zielone warzywa zdecydowanie zawładnęły moją kuchnią. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną roladę ze szpinaku z kremowym , białym serkiem. Jest to danie nie tylko łatwe i szybkie do zrobienia , ale i lekkie i dietetyczne
Ostra na SłodkoWiosna to czas, kiedy nasze talerze wyglądają bardziej kolorowo niż w zimie :) Można kombinować z różnymi sałatkami, surówkami, a kolory na talerzu pobudzają do życia i
Parowar FacetaSkładniki (na ok 9 placuszków): dwie marchewki (250 g) cukinia (250 g) 2 ziemniaki (200 g) mała cebula jajko 2 łyżki mąki rozmaryn, tymianek sól, pieprz łyżeczka oleju Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ze startych warzyw odsączamy nadmiar wody, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem
e-PrzepisyKulinarneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Obiad wegetariański wcale nie musi być nudny! Dla potwierdzenia polecam wam moją bardzo smaczną propozycję, kotlety sojowe z żółtym serem z mieszanką warzyw na patelnie. Polecam wypróbować nawet tym co dotychczas nie smakowały w tradycyjnej wersji Post Kotlety sojowe z warzywami po włosku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeW weekend nie miałem nic większego zaplanowanego, więc mogłem się skupić na gotowaniu nowych potraw na bloga :) Słońce coraz częściej i dłużej świeci, także i w
Parowar Facetagodziny, aż będzie gotowa. Odcedzamy i studzimy. 2. Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa maja być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa. Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy w kostkę. 3. Kapustę szatkujemy, gdy jest zbyt kwaśna, wcześniej ja przemywamy woda. Ogórki kiszone
Kulinarnie z Polką na KresachZbliża się Wielkanoc, postanowiłem więc wymyślić coś prostego z jajkami na twardo :) Zawsze można zrobić jajka z majonezem, ale jak ktoś lubi podać je ciekawiej, to
Parowar Facetaoregano pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, smażymy na maśle z kroplą oliwy z oliwek na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą i cynamonem oraz ostrą papryką warzywa mieszamy na jednej patelni, kurczaka smażymy, dodajemy do warzyw. Farszem nadziewamy naleśniki, zawijamy, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy na patelni lub w piekarniku. Możemy posypać tartym serem twardym dojrzewającym SMACZNEGO
Luźna KuchniaPyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze(...)góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry
Moja Delicjawiosnę, kiedy temperatura otoczenia wzrasta i instynktownie zmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka, które zapakowano w pełni sezonu u szczytu ich rozkwitu. Ciekawą propozycją są warzywa już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki
SzczyptaSmaQWeekend spędzałem w rodzinnym mieście. Tym razem obiadem zajęła się moja mama, a ja zrobiłem sałatkę :) Nie samym parowanym jedzeniem żyję, choć to zdecydowana większość
Parowar Facetapietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól 1,5 l wody PRZYGOTOWANIE Warzywa obrać, opłukać (ja cebulę zostawiam w łupinie, wtedy bulion ma ładniejszy kolor, dodatkowo można ją opalić ogniem, wtedy dodatkowo będzie bardziej aromatyczna), wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać przyprawy(...)sól do smaku), zioła, natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa będą miękkie
zabawa smakiem