warzywa - 14856 przepisów (strona:172/991)

Zupa krem z selera naciowego 236

Przygotowanie: Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smacznego

Oryginalny smak
Jajecznica z papryki na parze 252

Jako, że blog ma już kilkanaście godzin czas na pierwsze danie :) Zaczynamy od jajecznicy z papryki.  Nie, nie macie omamów wzrokowych i innych halucynacji :)Z

Parowar Faceta
Pierś z kurczaka nadziewana pieczarko-pomidorem z parowaru 429

Długi tytuł mi dziś wyszedł, ale nie każde danie, da się opisać w 2 słowach :)Czas w końcu zrobić jakieś większe mięsko, co by mnie ktoś

Parowar Faceta
Biała kiełbasa z parowaru 237

Dziś miało być na obiad, to czego wczoraj nie było :) Ale oczywiście, nie zawsze może iść wszystko zgodnie z planem i kolejny raz nastąpiła zmiana. Z

Parowar Faceta
Cannelloni z mięsem mielonym na parze 359

Z powodu, że dziś mecz Gruzja - Polska już o 18, trzeba się uwijać z obiadem, co by Królewskie lepiej wchodziło do najedzonego organizmu i szybko go

Parowar Faceta
Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru 283

Niby dziś sobota, a obiad robiłem na kolacje :) Trochę odespałem ciężki tydzień w pracy ;) później obowiązkowo kawka i zachciało mi się zakupów :) Wszędzie tłumy, jakby jutro

Parowar Faceta
Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru 201

Po leniwie spędzonym poranku i małych zakupach oraz ustawieniu kilku czy kilkunastu pułapek na wredne owady, które niestety latały mi po kuchni (tak, latały, zostały wyłapane

Parowar Faceta
Schab zawijany boczkiem z parowaru 339

Późno już, bo obiad był na bardzo  spóźnioną kolację, ale może uda mi się skończyć dziś posta :) Wolę pisać na świeżo, jak jeszcze czuję smak

Parowar Faceta
Szaszłyki z ryżem z parowaru 245

Sezon grillowy zbliża się nieubłaganie. Na razie może i małymi krokami, ale z każdym tym zimnym, jesiennym dniem coraz bliżej do wiosny oraz lata ;) Postanowiłem na

Parowar Faceta
K... Kuskus 288

dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :) Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty. Składniki: 1 kubek kaszy kuskus 2 szklanki gorącego bulionu 1 mała cebula 1 duża marchewka 1/2 cukini 1 sparzony, duży pomidor(...)podsmażamy cebulę, marchewkę i cukinię. Po 5 minutach zalewamy je resztką bulionu. Gotujemy na małym ogniu. Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy środek, kroimy w kostkę i dodajemy.  Gdy warzywa będą al dente, dodajemy kaszę. Mieszamy i dodajemy przyprawy wraz z cytryną. Można dodać odrobinę bulionu (w zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać). I gotowe! Kaszę można podawać na ciepło

Kitchens Alphabet
Tortilla z kurczakiem i warzywami 3641

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tortilla z kurczakiem i warzywami to smaczne i szybkie danie. Możemy użyć do jej wykonania dowolnie dobranych składników. Polecam Wam przepis na takie tortille, są mega smaczne i co najważniejsze bez żadnej chemii. Post Tortilla z kurczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ale Meksyk! Zupa meksykańska 156

mieszanki do zup » z marchewką, groszkiem przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra/słodka, czosnek, ser do posypania (u mnie Emmentaler) Przygotowanie  : 1.      Warzywa myjemy, kroimy. 2.      Mięso podsmażamy na czosnku i cebuli ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie zarumienione. 3.      Gotujemy bulion(...)bulionu wrzucamy mięso, paprykę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 5.      Po 10minutach dodajemy resztę warzyw. 6.      Dodajemy puszkę pomidorów. 7.      Doprawiamy przyprawami. 8.      Ze względu na mięso, zupę gotujemy ok. 40 minut. 9.      Podajemy z bagietką, posypujemy serem

Kitchens Alphabet
Kurczak w jesiennych warzywach 266

mile widziane ;-) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu moja dzisiejsza propozycja, prosta i smaczna.  Jako dodatek proponuję puree z selera lub marchewki. Kurczak w jesiennych warzywach składniki: 6 udek kurczaka 150 g boczku wędzonego 3 cebule 3 marchewki 1/2 selera 100 g zielonych winogron 250 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku(...)pozostałym z jego smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojony w paseczki lub w kostkę boczek oraz pokrojona w kostkę cebulę. Gdy się ładnie przyrumienią dokładamy pokrojone w kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy do mięsa odrobinę wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy

Przysmaki Karolki
Cebula faszerowana pęczakiem 181

pozostawiając ok 2-3 warstw.  Środek jednej pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i znów podsmażyć. Gdy woda z pieczarek odparuje, doprawić warzywa solą i pieprzem. Pęczak ugotować w osolonej wodzie i dodać do podsmażonych warzyw. Wymieszać z serkiem. Tak powstałym farszem napełnić wydrążone cebule. Podawać od razu lub jeszcze chwilę podgrzać

Pasja Smaku
Makaron chiński z tofu i warzywami na sposób orientalny 235

Wielokrotnie pisałam, że wraz z Najukochańszym jesteśmy wiernymi fanami kuchni azjatyckiej, dlatego dzisiaj przepis na chiński makaron pszenny z warzywami i tofu:) Składniki: ząbek czosnku pół cebuli papryka czerwona pół cukinii pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego kilka różyczek brokułu sos sojowy, 3 łyżki pieprz chiński makaron pszenny garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych) Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki, cebulę(...)piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :) Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się przesmaży, a nawet podpiecze, dodajemy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda wyparuje z patelni. Dodajemy ser i orzechy. W międzyczasie zgodnie z instrukcją z opakowania gotujemy

Taste Of My Day