oliwie obsmażamy posiekany czosnek, gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy do czosnku różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę cukinię, mieszamy, obsmażamy, a po 2 minutach wlewamy wodę, dusimy, aż warzywa będą miękkie, do farsz dodajemy przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, oregano i doprawiamy do smaku, po 2 minutach gasimy płomień. Gotowe ciasto na babeczki smarujemy sosem pecorino - na każdą(...)łyżeczce i wypełniamy farszem z warzyw, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut 180 st. Najlepiej smakują na ciepło
Moja smaczna kuchniaPrzygotowanie: Oczyszczoną czerwoną paprykę, pieczarki, cukinię i schab kroimy w paski podobnej wielkości. Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku i dodajemy paski schabu, obsmażamy. Następnie wszystkie warzywa przekładamy do mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu
Moja smaczna kuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu. W daniu wykorzystałam gotową mieszankę chińskich warzyw dzięki czemu nie musiałam osobno kupować np. chińskich grzybów mun, pędów bambusa czy marchewki. Danie jest proste w wykonaniu a dodatki można zmieniać
Marta Gotujeprzepadam za marchewką gotowaną w małej kostce, nie preferuję także rozgotowanych warzyw, dlatego nie dla mnie marchew słoikowa i mrożona krojona marchew. Znalazłam więc idealne rozwiązanie, które odpowiada wszystkim domownikom. Przygotowuję małą marchew gotowaną w plastrach, niezbyt długo, tak by była al'dente. Teraz są to młode marchewki, a w późniejszym okresie karotki. Polecam wszystkim wielbicielom gotowanych warzyw, taka jarzyna
Smaczne Zdrowełyżka dobrego majonezu (można pominąć) - 1/2 pęczka koperku - sól i świeżo mielony pieprz Cukinie i bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać warzywa 1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut aż puszczą sok, który należy odlać. Następnie dodać jajko i zamieszać. Do startych warzyw dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Najlepiej przygotowywać
Smaczne Zdrowebyło najlepsze rozwiązanie. Dodajmy do tego pracę siedzącą i otrzymujemy prostą receptę na to, jak bez trudu zyskać na wadze. Na szczęście dość szybko nadeszło olśnienie. Sałatki! Miks warzyw (i nie tylko) z dobrym sosem, do tego np. bułka grahamka i pełnowartościowy posiłek gotowy. Od jakiegoś czasu zabieram ze sobą do pracy przygotowane dzień wcześniej pudełeczko z pyszną zawartością(...)paprykę. Pozostawiamy na ok. 2-3 min., a gdy leciutko zmięknie, dodajemy cukinię. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy też przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy do uzyskania pożądanej miękkości warzyw. Pilnujemy jednak, by się nie rozgotowały i nie straciły ładnych kształtów. Mnie najbardziej smakują lekko al dente. W razie potrzeby doprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną
Ratunku obiadZwykły twaróg, a jednak niezwykły. Wystarczy połączyć go z ulubionym warzywem, by stworzyć w mig pyszną i zdrową pastę do kanapek. Co dodać, a no to co mamy akurat pod ręką. Tu praktycznie nie ma ograniczeń. Ja dziś proponuję twarożek z cukinią i szczypiorem. Składniki: 200g twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1/2 szklanki startej cukinii(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypior posiekać. Ząbek czosnku drobno pokroić. Twaróg przełożyć do miseczki. Za pomocą widelca rozgnieść ser. Dodać jogurt naturalny i majonez - dokładnie wymieszać. Dodać warzywa - połączyć. Doprawić do smaku solą. Podawać do pieczywa. Smacznego
kolorowotorcikowozastanawiać jak ją przyrządzić. Postanowiłam wykorzystać swoje ulubione połączenie: cytryna, koperek i oczywiście ryba. Zainspirowana wpisem Pauli postanowiłam do łososia pieczonego w folii podać ziemniaki hasselback. Do tego także warzywa ugotowane na parze i sos do ryby , w którym jestem zakochana. Wspaniałe połączenie :) Składniki (dla 2 osób): 2 dzwonka łososia sok z połowy cytryny koperek pieprz 2 plasterki cytryny(...)Piec w temperaturze 200 st.C przez 40 min. Jeśli użyje się niewielkich naczyń, obie potrawy można piec w jednym czasie w piekarniku. Do łososia i ziemniaków podałam także warzywa ugotowane na parze (brokuły i kalafior). Wszystkiego dopełnia sos do ryby
Pasja Smakusojowy wg uznania. 3. Cukinię i cebulę pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. 5. Wszystko dusić od przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem (jak ja), makaronem, albo samo. W każdym wypadku
Pasja Smakumąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem
Pasja SmakuLubię makaron, jest sycący i świetnie nadaje się jako składnik obiadów do pracy, bo dobrze smakuje także na zimno. Tym razem wersja mięsna: z kurczakiem i warzywami. Składniki (dla 2-3 osób): pół opakowania makaronu penne pierś z kurczaka suszony koperek pomidor 10-12 czarnych oliwek połowa małej główki sałaty lodowej majonez pieprz, sól Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać(...)posypać koperkiem - wymieszać i podsmażyć na patelni. Pomidora pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Sałatę pokroić w paski lub "porwać" w rękach. Ostudzonego kurczaka wymieszać w makaronem i warzywami. Doprawić do smaku i dodać majonez. Jeżeli sałatka robiona jest wieczorem, warto majonez dodać rano następnego dnia przed wyjściem do pracy. insertCookd("bb40aa396f262f278a9c2247d80d0c56
Pasja SmakuLubię galaretę, zwłaszcza drobiową. Z dodatkiem warzyw i octu, świetnie smakuje też ze świeżym swojskim chlebem. Twórcą galaretek jest moja Mama, ale i ja mam zamiar kiedyś zmierzyć się z tym przepisem. PS. W kieliszku jest ocet, a nie alkohol wysoko procentowy :) Składniki: 7 skrzydełek 1 udko ok. 1,5 l wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki(...)Żelatynę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody i dodać do wywaru. W każdym kubeczku ułożyć po listku natki pietruszki, kawałki mięsa (wcześniej usunąć z niego kości i błony) oraz warzywa z mieszanki sałatkowej. Dopełnić kubeczki wywarem i wstawić do lodówki na całą noc, by mogły powstać galaretki
Pasja Smakupotrzebować kawałek chudej wędzonej ogonówki, szynki, ewentualnie boczku, który to musimy pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Składniki: - 2 pęczki botwiny (młode buraczki razem z liśćmi) - 150g warzyw: marchew, pietruszka, por (u mnie włoszczyzna słupki) - 700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego - zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy(...)Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem (lub dorzucamy buraczki do gotującego się- już miękkiego mięsa, gdy nie mamy wywaru), dodajemy włoszczyznę - słupki lub starte warzywa na grubej tarce i gotujemy ok.5 minut. Do podgotowanych buraków dodajemy pokrojone łodyżki, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy dalsze 10 minut. Uzupełniamy gorącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone liście
Smaczne Zdrowejest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą Wielkanocnego stołu. Taka szynka w galarecie jako przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wykorzystałam jako farsz jedynie posiekaną gotowaną szynkę i gotowane warzywa, ale możemy sobie modyfikować składniki dodając np. gotowane ćwiartki jajek czy oliwki. Przygotowałam 6 porcji, gdy chcemy przygotować więcej porcji odpowiednio zwiększamy ilość składników. Polecam również: Kurczak w galarecie(...)wkładamy do silikonowej formy na muffiny, zakładając oba boki jeden na drugi, środek zostawiamy pusty. Pozostały plaster szynki kroimy w drobną kostkę. Na dno kładziemy natkę pietruszki. Szynkę i warzywa naprzemiennie wkładamy do foremek. Przygotowujemy bulion warzywny z kostki, lub gotujemy wywar na wywarze warzywnym potrzebujemy 1/2 litra płynu. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawałki, cebulę siekam w drobną kosteczkę, żurawinę siekam na drobniejsze kawałki. Cebulę należy zeszklić na 3 łyżkach masła po czym dodać curry i kurkumę, wymieszać i dodać skrojone warzywa i żurawinę, całość wymieszać i chwilkę podusić po czym całość zalać bulionem. Całość gotuję aż warzywa zmiękną. Blenderem miksuję aż do jednolitej konsystencji. Śmietanę hartuję i dodaję do wywaru
Mechanik w kuchni