warzywnej VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu sodu, aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej VEGETY 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ½ łyżeczki soli + do posolenia warzyw – odmierzać w zależności od smaku 2-3 łyżki bułki tartej – odmierzać w zależności od konsystencji masy pasztetowej 3 łyżki oleju grubo zmielony czarny pieprz Do dużej miski przełożyć mięso mielone(...)lekko zmiękła. Na końcu dorzucić czosnek i jeszcze ze 2 minuty smażyć – niezbyt długo, żeby nie dopuścić do przesmażenia czosnku, staje się wtedy gorzki. Patelnię zdjąć z ognia. Gdy warzywa lekko przestygną, dołożyć je do miski z mięsem. Dodać cale jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać do połączenia składników a następnie dokładnie wyrobić ręką przez dobrych kilka do kilkunastu minut
Grunt to przepis!wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe, marcepanowo-cynamonowe nadzienie, kroję biszkopt na trzy równe blaty i obieram warzywa na zupę, która rozgrzeje zmarzniętego C. po długich godzinach spędzonych w pracy. Gdy w końcu włączam piekarnik, najpierw kuchnia, a później całe mieszkanie, wypełniają się przyjemnym ciepłem. Za nim podąża(...)intensywny korzenny zapach moich drożdżówek. Później zostanie zdominowany przez zapach cebuli i czosnku, gotujących się powoli warzyw. A na końcu, nad tym wszystkim, gdy już skończę wszystkie kuchenne sprawy na dziś, uniesie się zapach świeżo zmielonej kawy... Bo choć pijam ją rzadko, dzisiaj jestem akurat w odpowiednim nastroju. Może dodam do niej szczyptę cynamonu...? Żeby poczuć delikatną nutę Świąt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesienią, w chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory lubię jeść potrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się(...)łyżki oleju 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej (opcjonalnie) odrobina pieprzu do smaku Pomidory myjemy, paprykę i chili myjemy, pozbawiamy ogonków, cebulę i marchew obieramy. Następnie warzywa te koimy na mniejsze kawałki (pomidory ze skórą i gniazdami nasiennymi, paprykę z pestkami) i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do dużego grnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
Zawsze głodna!Największy w Polsce Festiwal Food Trucków i przy okazji odbywające się 2 Mistrzostwa Burgerowe, miały miejsce pod koniec sierpnia na błoniach Stadionu Narodowego. Miałem przyjemność być
Parowar Facetabieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i czosnku ( całe ząbki ). Warzywa obrałam; marchewkę pokroiłam w plasterki, seler w kosteczkę , a por w paski, dodałam do gotującej się zupy. Gotowałam przez następne 20 minut. Rybkę wyciągnęłam, obrałam z ości. Wywar przecedziłam, połączyłam(...)żółtkiem i śmietaną, doprawiłam do smaku. Włożyłam rybkę i warzywa z wywaru, ponownie zagotowałam. Podawałam z grzanką czosnkową
Darcia w kuchniUwielbiam dynię i dyniowe przysmaki. Kiedy w wyzwaniu Mocnej Grupy Blogerów pojawił się więc temat koloru pomarańczowego, od razu wiedziałam jakie warzywo stanie się głównym tematem posta realizującego wyzwanie. Dynia jest niezwykle pożywna i zdrowa, w naszej kulturze nieco demonizowana, co jest bardzo zaskakujące, bo to w końcu warzywo jak każde inne (Słowianie w czasie dziadów drążyli rzepę i jakoś
Przepysznik - BLW i nie tylkoziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem cukru i cynamonu. Gotujemy 8 minut. Odcinamy różyczki brokuła(...)osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut aż kasza wchłonie całą wodę. Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez użycia tłuszczu) wrzucamy zasolone warzywa i smażymy do miękkości. Dodajemy sos pindżur, sojowy i przyprawy. Smażymy kilka minut. Dodajemy kaszę bulgur i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy brokuły i brukselkę. Smażymy jeszcze chwilę mieszając. Podajemy jako danie
My Chcemy Jeśćłyżki śmietany do zup 18% (100g) ½ łyżki mąki pszennej koperek – do posypania zupy na koniec gotowania lub na talerzu Wodę podgrzać w garnku. Gdy będzie ciepła, włożyć warzywa i mięso – mięsa nie należy wkładać do zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania, zebrać łyżką szumowiny, dołożyć przyprawy. Gotować – a raczej „pyrkać” – na wolnym ogniu do miękkości mięsa(...)zdjęciu wywar z mięsa i warzyw po zebraniu szumowin. Botwinkę drobno posiekać – liście, łodyżki i małe buraczki . Gdy mięso się już j.w. podgotuje, dodać do garnka botwinkę. Na zdjęciu tuż po dodaniu posiekanej, surowej botwinki. Gotować na wolnym ogniu aż buraczki i łodyżki będą półmiękkie ok. 10 min. Dolać ocet winny i dalej jeszcze chwile pogotować. Na zdjęciu
Grunt to przepis!Dziś we wpisie przepis na moje idealne śniadanie - jajecznicę na parze i śniadaniowy konkurs. Jeżeli chodzi o śniadanie, dużo mi do szczęścia nie potrzeba :) Wystarczy pyszne
Parowar FacetaSkładniki: · 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę · 5
Pobite gary BarbaryEnergia, witaminy i składniki mineralne to wszystko, czego potrzebujcie tej jesieni. Słowem, krupnik! Kasza, warzywa, podroby. A jeśli uzmysłowicie sobie, że te ostatnie są afrodyzjakami, to będziecie nie do zatrzymania… Dzisiaj serwujemy krupnik. Ale na bogato! Jak przed wojną. Poleca sam Adam Brodzisz . Zapomniany amant polskiego kina, do którego wzdychały kobiety i dziewczęta , a naszym zdaniem również mężczyźni(...)minut, po czym wyławiacie liść laurowy. W międzyczasie przygotowujecie włoszczyznę oraz ziemniaki – myjecie, obieracie, kroicie na kawałki. Dodajecie do wywaru. Gotujecie kolejne 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajecie pęczak i gotujecie kolejne 10-15 minut. Na koniec wrzucacie do wywaru posiekany koperek, natkę pietruszki, doprawiacie solą, pieprzem i majerankiem. Zupa pewnie mocno zgęstnieje po pewnym czasie, więc
GRUBY WAŁEKskórki i nasion) 3 duże marchewki 1 ziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g kremowego serka topionego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu 1. Wszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy(...)wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować. Dodać serek topiony, gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając aż do rozpuszczenia serka. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Kto ugości moich gości?korzeń pietruszki Kilka gałązek natki pietruszki i selera Sól Pieprz Olej Wykonanie: Skórę na piersi nacinamy ( w romby ). Całość nacieramy solą i pieprzem. Pozostawiamy na godzinkę do zamarynowania. Warzywa obieramy, bez cebuli. Cebulę tylko myjemy i pozostawiamy bez obierania. W wysokiej patelni ( do duszenia ) wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy pierś z gęsi. Tak aby ją przyrumienić z każdej strony. Następnie dokładamy(...)wszystkie warzywa. Podlewamy wodą ( ostrożnie ). Przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu sprawdzamy, przewracamy, ewentualnie uzupełniamy wodę i dodatkowo solimy gdy istnieje taka potrzeba. Podajemy z kluskami lub ziemniakami. Można podatkowo podać konfiturę z żurawiny. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewypodgrzewać do czasu wchłonięcia wywaru i tak postępować do czasu z resztą płynu, przez około 20-30 minut, po tym czasie ryż powinien być miękki. Na osobnej patelni usmażyć warzywa, gdy będą miękkie wrzucić do ryżu. Łososia pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni (na odrobinie masła lub oliwy), około 10 minut. Gotowego łososia dodać do ryżu(...)warzyw. Wszystko razem wymieszać, podgrzewać około 5 minut i podawać
Jadło i czytadłostraganach warzywnych. Teraz jest czas na dynie: żółte, pomarańczowe, czerwone. Duże i małe. Pełne β - karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Niestety jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego powinni z niej zrezygnować diabetycy. Dynia działa odkwaszająco na organizm, a wysoka zawartość
W kuchni Katie