mocniejszych trunków. Sałatka grecka składa się tylko z pomidorów, oliwek, papryki zielonej,oliwy, cebuli i tafli tłuściutkiego sera feta. Jak dla mnie rewelacja, może ciut przeszkadzała mi forma krojenia warzyw, bardzo duże, niechlujne kawały. Nie wiem, może to taki ich artystyczny bałagan :-) Będąc w Grecji koniecznie trzeba spróbować musaki, suflaków i chlebka pity. To drugie można kupić już(...)jurki, najczęściej podawane jest z frytkami, mięsem, warzywami i oczywiście ukochanymi przeze mnie tazikami . Pychotka :-)) Kocham Grecję. Mój urlop zawdzięczam BIURO PODRÓŻY PLUS WAKACJE , które kiedyś poleciła mi koleżanka i trafem znalazłam bardzo korzystną finansowo ofertę na grouponie. Oczywiście, jak kupiłam to miałam obawę, czy to nie oszustwo, czy to nie ściema ale drodzy Państwo, to była moja
pieprzny smaczekcebule ząbek czosnku 4 jajka 3/4 szkl bułki tartej kostka margaryny sól himalajska pieprz łyżka jarzynki liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego margaryna + bułka tarta do foremki Warzywa umyć i obrać. Selera i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchew na małych. Czosnek posiekać. W garnku rozpuścić margarynę, dodać warzywa, przyprawić i dusić pod przykryciem
Smakołyki Asibędzie jeden deser dziennie, a nie 4! Jeżeli chcesz zjeść chrupiącą rybę w panierce, to jak najbardziej warto, ale zamiast tłustych frytek możesz dobrać sobie bukiet surówek lub gotowane warzywa. Planujesz grilla w gronie znajomych? Nie musisz ograniczać się do tłustej kiełbasy. Grilluj warzywa, chude mięso, ryby, a nawet owoce. Ogranicz stosowanie tłustych sosów. Jeżeli już masz zamiar zjeść coś
CodogaraDziś taka propozycja na coś zdrowego do pochrupania podczas filmu lub po prostu gdy mamy ochotę coś podjeść. Wystarczą ulubione warzywa. U mnie to były: czerwona papryka, ogórek, marchewka, seler naciowy, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia. Oprócz warzyw można dodać mozzarellę. U mnie to były mini kulki mozzarelli. Dodatkowo sos. Można zrobić swój ulubiony. Ja wczoraj zrobiłam sos tzatziki
W kuchni u MonikiWiosną chce nam się świeżych warzyw i owoców. Z utęsknieniem wypatrujemy ich w zaprzyjaźnionych warzywniakach i stoiskach sklepowych. I choć nie jestem zwolenniczką zajadania się nowalijkami ze względu na duże stężenie chemii w nich, to czasem skuszę się. Tak właśnie było z gruntowymi ogórkami. Po prostu musiałam je kupić. Tym razem nie było mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna(...)pachnące. Jeśli jednak tęsknimy za latem i słońcem, to ich namiastkę da nam własnie ta zupa przygotowana z ogórków szklarniowych. Mimo tego, że nie jestem zwolenniczką tak hodowanych warzyw, to jednak czasami się na nie skuszę. Ta zupa jest bardzo prosta, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Jest to idealna propozycja dla zabieganych i własnie ta zupą rozpoczynam cykl wpisów
Codzienna kuchnia niecodziennaNajważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku. Składniki: Pieczarki – 500g Ziemniaki – 2 średniej wielkości Cebula – 2 sztuki Warzywa suszone – 4 łyżki Woda – 1 litr Mleczko kokosowe – 200g Pietruszka – 1/2 pęczka Lubczyk – 1 łyżeczka Kolendra – 1 łyżeczka Sos sojowy – do smaku Pieprz(...)smaku Olej – 4 łyżki Wykonanie: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki oraz ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Gdy cebula się zrumieni, dodaj warzywa suszone, wodę oraz troszkę sosu sojowego. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników poza mleczkiem kokosowym i gotuj następne 5-10 minut. Zdejmij z ognia, odczekaj 3-5 minut
Blendmansię na duszy zrobiło. Jakoś tak lżej :) I od razu lżej zrobiło się na talerzach. Dziś na śniadanie zaserwowaliśmy omlet na sałatce z wiosennych nowalijek. Zdanie na temat młodych warzyw jest podzielone: jedni uważają, że są skarbnicą witamin i składników mineralnych - samo zdrowie! Inni zaś uważają, że w nowalijkach skumulowane są pestycydy, nawozy, środki ochrony roślin i to nic innego(...)łyżce masła smażymy dwa omlety z obu stron na złoty kolor. Sałatka z nowalijek: 1. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, cebule dymkę kroimy w kółka, szczypior drobno siekamy - warzywa mieszamy. 2. Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, sok z cytryny - doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze sałatkę z nowalijek, na nią
W kuchni KatieTrochę spóźnione, ale w końcu są wyniki konkursu, gdzie do wygrania była książka Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem. Pisałem Wam kilka razy na FB
Parowar Facetagrubsze słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). W trakcie pieczenia możemy je dwa razy przemieszać. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest już złota, dodajemy zmiażdżony czosnek(...)starty imbir. Do kielicha blendera przekładamy upieczone warzywa, podsmażoną cebulę z czosnkiem, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość miksujemy na gładki i aksamitny krem. Przyprawiamy do smaku kminem, kolendrą, papryką, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Ja akurat miałam scallion pancakes . Smacznego
bistro mamazawiera pokrywa połowę jego dziennego zapotrzebowania), mnóstwo witamin (A, C i z grupy B), minerały (potas, żelazo, mangan, kobalt). Tak więc sami widzicie, że ten burak to takie odżywcze warzywo i mega zdrowe. Zamiast czekolady wypij sok z buraka! Dokładnie tak! Po buraku " nie zgrubniesz", po czekoladzie, no cóż....... różnie bywa, ale czekoladę też czasami zjedzcie(...)mnie rozpiera i już od dłuższego czasu nie wyobrażam sobie dnia bez soku. Ale zrobisz jak zechcesz ;) Składniki: 2 jabłka 3 marchewki 1/2 cytryny 1 burak Wykonanie: To tak, warzywa i owoce myję. Marchewki i buraka cienko obieram ze skórki, z jabłek wydrążam gniazda nasienne i ogonki, o tym dlaczego tak i co zawierają pestki z jabłek napisałam w poście
Blondynka Gotujenuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne(...)wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej
królestwo garówponizej) 2 łyżki smietany 12% 2 łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, pora, selera, nać, opłukaną białą kiełbasę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie kroimy(...)kostkę boczek, obraną cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Z garnka z zupą wyjmujemy ugotowane warzywa, dodajemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, gotujemy przez ok 5 minut. Następnie dodajemy wymieszany zakwas ( najpierw 1 szklankę, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej), chrzan i majeranek i gotujemy przez 2-3 minuty często mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę (nabieramy do szklanki
Zawsze głodna!ugotowany na parze (połówka mniejszej główki) - makaron (bezglutenowy) Nerkowce zalać ciepłą wodą i odstawić. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą (tak aby zakrywały warzywa) i ugotować do miękkości. Przecedzić (nie wylewając wody - przyda się do sosu). Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć z czosnkiem i papryczką na złoto na oleju kokosowym (lub innym tłuszczu). Ugotowane(...)marchewkę, razem z odcedzonymi orzechami nerkowca, cebulą i czosnkiem umieścić w dzbanku/kielichu blendera. Dodać płatki drożdżowe (nadadzą serowy posmak), sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zalać pozostałą wodą po gotowaniu warzyw i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. W razie, gdyby masa była za gęsta dolać przegotowanej wody. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wsypać do garnka
CookYourselfpatelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam pomysł na lekko pikantny, aromatyczny farsz z dodatkiem sera feta i kurczakiem. W wersji wegańskiej do warzyw można dodać wędzone tofu. Każdy znajdzie coś dla siebie. ;) Składniki: na ciasto 100 % gryczane: 200 g kaszy gryczanej niepalonej (!) woda odrobina soli Kaszę namoczyć na noc lub kilka godzin(...)stopniach C) ser żółty jogurt naturalny natka pietruszki Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na maśle i oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa wraz ze szpinakiem. Zalać szklanką wody i passatą pomidorową. Zagotować, dodać pokruszony ser feta i przemieszać. Doprawić do smaku. Trzymać kilka minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Gdy farsz już
Kuchnia Ellieosiedla na osiedle! Trwało to sporo, ale jesteśmy już na miejscu i mamy dla Was sporo dobrego! Zaczynamy od pysznych i chrupiących wontonów z pieczoną kaczką i warzywami! Jeśli nie jesteście fanami smażonego zróbcie normalne ciasto na pierożki - ugotujcie na parze lub w wodzie - będzie super! Choć polecamy Wam też upieczenie z tego przepisu samej kaczki, bo jest absolutnie przepyszna(...)pół godzin.* Wystudzoną kaczkę podzielić na kawałki i posiekać drobno nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, seler naciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować na parze możemy seler czy marchewkę np. przesmażyć delikatnie na tłuszczu z pieczenia kaczki, ale możemy je również po prostu dodać
Plate of Joy