klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się rozpadnie. Przygotowane na patelni pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz na pierzynce z pora układamy dachówkowo cieniutko(...)pokrojone plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę na 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą i 5 minut zapiekamy najlepiej z nawiewem, do stopienia i lekkiego zrumienienia sera Gotowe. SMACZNEGO! #zapiekanka
I tu będę miała takie teudaną sałatkę mogącą stanowić smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś(...)sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania", ten czas wystarczy, by rodzynki zmiękły pod wpływem wilgotnych składników. Jest prosta, szybka i zdrowa. W końcu seler to jedno z popularniejszych warzyw wszystkich dbających o linię i zdrowie. Korzystnie wpływa na przemianę materii i pracę nerek, poprawia funkcjonowanie systemu nerwowego. Hollywood zajada się nim ze względu na dobroczynny wpływ na skórę
I tu będę miała takie teniemądrym stwierdzeniem, powiedziałam, że dziś zacznie. Tego dnia miałam popołudnie pełne raportów, więc wiedziałam, że z włoskim przepisem na brokuły w towarzystwie makaronu mój nie doceniający tych wspaniałych warzyw Mężczyzna zmierzy się sam. Liczyłam na to, że po samodzielnym przygotowaniu owego prostego dania, polubi dzieło własnych rąk. Szczęśliwie plan się powiódł, brokuły lubimy już wszyscy. :) Jednak tamten przepis(...)której gotowały się brokuły, gotuję makaron al dente. Przed odcedzeniem gotowych klusek odlewam ok. pół szklanki płynu. Dodaję makaron i wodę z niego na patelnię, mieszam delikatnie z warzywami. Posypuję większością parmezanu, mieszam. Reszta sera ląduje na stole. Każdy posypuje dodatkowo swoją porcję zgodnie z chęciami. Gotowe po ok. 20 minutach. Nieskomplikowane, zdrowe danie, dogodne nawet dla wegetarian. Spróbujcie! Nawet
I tu będę miała takie teDziś do mojego obiadowego przepisu, użyłem polędwiczek wieprzowych z certyfikatem jakości QAFP. O QAFP już kilka razy Wam wspominałem, przy okazji relacji z warsztatów. Jest to
Parowar Facetaserce. Do tego trafiło Nam się przepiękne mieszkanie z kuchnią, w której mogę bez współdzielenia spędzać mnóstwo czasu. Na naszej ulicy mijamy mnóstwo małych sklepików z świeżymi owocami i warzywami. Nie wspomnę, że na kolacje pochłaniam arbuza. Co do obiadów to chciałam co nie co pokombinować. I tak trafiły się karczochy! Nigdy jeszcze nie próbowałam, a byłam bardzo ciekawa smaku(...)Znaleźliśmy info jak zabrać się za to warzywo, do tego wybrałam makaron i kurczaka. Dla mnie połączenie idealne! W ciepłe popołudnie zajadaliśmy się, podziwiając Naszą Barcelonę. A to dopiero początek. Bądźcie gotowi na dużą dawkę zdjęć z tego miasta ;) Składniki na 2 porcje 4 karczochy 250 g dowolnego makaronu 1/2 zielonej papryki 1 pierś z kurczaka 2 pomidory 1 cytryna
Pink Envelopegroszek zielony 50g żółtego sera - do posypania zapiekanki po wierzchu; będą to raptem 2-3 łyżki po starciu masło - do wysmarowania formy sól i Vegeta - do gotowania makaronu i warzyw SOS BESZAMELOWY: 1/4 kostki masła [50g] 3 łyżki mąki pszennej - czubate 1 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku Sos beszamelowy(...)najwyżej z 5 minut - albo do czasu zagotowania się wody . Zawartość garnka odsączyć na durszlaku. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem - dno i boki . Wrzucić zawartość durszlaka - tortellini i warzywa razem - i rozłożyć równomiernie w naczyniu. Na wierzch wylać równą warstwę sosu beszamelowego. Posypać startym żółtym serem - jeśli ktoś życzy sobie bardziej serowego smaku, można podwoić tu ilość żółtego sera
Grunt to przepis!Czekamy na młode warzywa i owoce każdego roku. Najpierw na rzodkiewkę, sałatę, kapustę, kalafiora, fasolkę szparagową, młode ziemniaki. Truskawki, czereśnie, porzeczki. Jednocześnie mamy to wszystko na wyciągnięcie ręki przez okrągły rok w pierwszym lepszym supermarkecie. Pomidory z Hiszpanii, ziemniaki z Grecji, pierwsze truskawki pod koniec kwietnia z Węgier, a nie z polskich szklarni. Coraz częściej mówimy(...)Jestem ciekawa, czy za 20 lat moje dzieci będą tęsknić za smakami dzieciństwa, za pierwszymi truskawkami, poziomkami... bo o pomidorach to chyba mogę pomarzyć ;) Nie wiem co to warzywo ma w sobie, ale ani jedno ani drugie nie tknie go nawet widelcem na wysięgniku. Za to zupę pomidorową wciągają, aż im się uszy trzęsą. Ale wracając do sałaty. Ten przepis
bistro mamakebab-gyros ostrym od FOLWARK i zamarynować w nim mięso. Dosadna porcja sosu znalazła się też dodatkowo w środku każdej kanapki. Zlepiacz ten wyjątkowo mi tu podpasował, bo nadał warzywom pikanterii , a schabowi intensywnego aromatu i ostrego smaku papryczki chilli . Na podsumowanie wspólnego, błyskawicznego pichcenia zapraszam na bloga Da yliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna - link wkrótce :) Składniki na 2 sztuki(...)smaków" - choć jeśli nie mamy tyle cierpliwości, dwie godzinki w lodówce też ostatecznie wystarczą . Następnego dnia zamarynowany schab podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju. W międzyczasie umyć warzywa , sałatę drobniej porwać, pomidorki pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Poszczególne e tapy przygotowywania pokazuje poniższa foto-instrukcja : Na plackach tortilli układać po kolei warstwowo: sałatę => pomidorki
Grunt to przepis!Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry wersja leniwa – gotowa pasta, mrożona mieszanka warzyw – wszystko gotowe w mniej więcej pół godziny. Curry… Spicy, Indian dish with a coconut milk flavor, served with rice or naan bread – what else do you need(...)brązowym ryżem, ale w oryginale powinien być to ryż jaśminowy. Na dość sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie obsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż do momentu
Martyna CooksDodać olej do patelni jeżeli to konieczne, włóż cebulę i czosnek i smaż przez 1 minutę, po czym dodaj grzyby wraz ze szparagami i dopraw solą i pieprzem. Smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Posyp warzywa mąką i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj kurczaka ponownie do patelni i wymieszaj. Wlej bulion i mleko i dokładnie
karmelowysię do góry pachnący groszek. Drugą część ogrodu zajmuje szklarnia, gdzie rosną dorodne pomidory, podparte drewnianymi tyczkami. Mama czasem pachnie tym charakterystycznym, mocnym zapachem krzaków pomidorów. Wokół szklarni rosną warzywa – mnóstwo warzyw. Każda grządka równiutka, starannie wypielęgnowana i zadbana. Czasem mam wrażenie, że Mamie pomagają krasnoludki… Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest
Wędrówki po kuchnidomieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest makaronem bezjajecznym. Estetyczny kształt spirali sprawia, że makaron świetnie wygląda na talerzu, wśród sałat, z sosem i warzywami. Należy gotować go w lekko osolonej wodzie, 15-17 minut od czasu do czasu mieszając. ORZECHY NERKOWCA OLIWA Z OLIWEK NAPÓJ JAGLANY Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej(...)naturalny aromat kokosowy, sól morska. KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska śmietanka ryżowa do pieczenia i gotowania. Świetny substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, mączka chleba świętojańskiego, sól. Śmietanka ma delikatny, "mleczny", tłusty
Zdrowie na języku :Psojowego 1,5litra wody 1. Korpus z pieczonej kury/kurczaka wraz ze skórami,skrzydełkami i kośćmi umieść w dużym garnku. Resztki nie mogą być ubrudzone innymi składnikami obiadu(!) 2. Dodaj warzywa (oprócz cebuli) i przyprawy. 3. Zalej 1,5 l wody. 4. Zagotuj. Zmniejsz ogień by wywar delikatnie się gotował. Zdejmij szumowiny 5. Opal cebulę palnikiem gazowym. Dodaj do garnka(...)rosołem. 6. Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników do zjedzenia rosołu z pieczonego
Fiolka w kuchniliście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze warto próbować " class(...)lodówki . Składniki na sos umieszczamy w małej miseczce , czosnek oczywiście wyciskamy praską i wszystko razem mieszamy aż do połączenia – odstawiamy na około 20 minut , mieszamy przed użyciem . Warzywa które mają służyć jako zdrowy wypełniacz tortilli, kroimy w niezbyt duże plastry . Rozpalamy grilla tylko sobie znanym sposobem i używając tajników swej precyzyjnej , wyspecjalizowanej ,techniki grillowania , grillujemy piersi , boczuś i tortille
Ogrodnik w podróżynaturalnego 2% 140 g dorsz/sandacz/szczupak 15 g oleju kokosowego 100 g cukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej 100 g pora 350 g ziemniaków Przepis: Warzywa dokładnie myjemy, rybę płuczemy. Cukinię kroimy w półplasterki bez obierania skórki jeśli mamy małą cukinię. Jeśli mamy dużą, z twardą skórą to obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Paprykę(...)kroimy w paseczki ok. 3 cm długości. Marchewkę obieramy i kroimy na słupki też ok. 3 cm. Białą część pora kroimy w cienkie talarki. Na folię nakładamy warzywa w kolejności najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą i szczelnie zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut
Kucharzyca