Najwięcej na moim blogu jest przepisów na pierś z kurczaka :) Ale oprócz tego, że najbardziej ją lubię, to i Wy najczęściej szukacie i wchodzicie w takie
Parowar FacetaFaszerowanie warzyw pozwala wydobyć z nich zupełnie inne smaki i odkryć je na nowo. Jednym z bardzo wdzięcznych tematów do faszerowania są pieczarki, te o dużych kapeluszach. Połączenie kilku prostych rzeczy, które pewnie każdy z nas ma w lodówce i wspomnianych dużych kapeluszy pieczarek pozwoli nam stworzyć bardzo dobre i oryginalne danie. Zapraszamy do wypróbowania i eksperymentowania z faszerowaniem warzyw
KasiaiKrzysiu.plprostym i aromatycznym daniem, które przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten cudowny jednogarnkowiec zapewni nam pyszny obiad na kilka dni. Przygotowanie leczo zajmuje trochę czasu, jednak w czasie gdy warzywa duszą się na patelni, my możemy zająć się swoimi sprawami i od czasu do czasu zajrzeć pod przykrywkę wypełniając nasza kuchnię zapachem wędzonej papryki i warzyw
wegetalerzekalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, chili w płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy
Mango PapajaZostało mi sporo produktów, które używałem ostatnio przy klopsikach , więc postanowiłem zrobić z nich coś równie ciekawego :) Paprykę bardzo często nadziewam, ale do tej pory nie
Parowar FacetaKtóra potrawa od razu kojarzy Ci się z dzieciństwem? Bułka w jajku :D I omlet biszkoptowy z dżemem. 3. Gdybyś musiał/a wybrać jeden owoc i jedno warzywo, na którym opierałby się tygodniowy jadłospis, co by to było? Nieeeee, proszę, nie! :D Mamy za dużą różnorodność warzyw i owoców żeby wybierać jedno. 4. Koncert Twojego życia? Hmmm
breakfast of dreamsjest zbyt dobra, abyście nie poznali przepisu :) Uwielbiam sałatki tego typu - szybkie, zdrowe, lekkie i smaczne. A najlepsze jest to, że za każdym razem możemy dodać do niej inne warzywa i nigdy nie będzie nudna :) Tym razem dodałam też i tofu, dzięki któremu sałatka była bardziej sycąca i wartościowa. Ostatnio Polsoja wypuściła kilka nowych rodzajów tofu i będę miała przyjemność(...)marynowanego w tamari + olej do smażenia ~10 szparagów ~łyżka oleju lnianego Szparagi gotujemy, a następnie kroimy na kilka części. Marchewkę "ścieramy" za pomocą obieraczki. Ogórka i rzodkiewki siekamy. Wszystkie warzywa łaczymy. Tofu kroimy w kostkę, lekko posypujemy solą i podsmażamy na oleju z każdej strony. Do sałatki dodajemy olej lniany. Wykładamy sałatkę na talerze i na wierzchu układamy tofu. Smacznego
chili & sugarzdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest po prostu trochę tłuszczu, w przeciwnym razie będą nie dość że suche, to jeszcze będą wymagały dłuższego zapiekania. Zwłaszcza to ostatnie niekoniecznie będzie miało dobry wpływ na ich wartość żywieniową(...)kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej na średnim ogniu „na sucho” patelni – od 5 do 10 minut, aż wytopi się tłuszcz i zależnie od tego jak mocno podsmażone nam odpowiadają. Warzywa oraz boczek i kiełbasę układamy w dwóch warstwach, w każdej po połowie składników. W danej warstwie składniki układamy w następującej kolejności: ziemniaki na samym dole, następnie cebulę, boczek i kiełbasę (koniecznie
Kulinarna PokusaLekkie zupy jak najbardziej na czasie, tym bardziej że młodych warzyw coraz więcej. Dziś serwuję botwinkę z jajkiem- obowiązkowo Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 jajka 3 marchewki 5 ziemniaków sól,pieprz śmietana 12 % do zabielenie zupy-3 łyżki Wykonanie: Botwinkę kroimy drobno, zalewamy wodą, tyle żeby zakryło botwinę. Dodajemy(...)łyżkę octu. Gotujemy ok 15 minut. W drugim garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Gotujemy do miękkości warzyw. Dokładamy ugotowaną botwinkę. Gotujemy ok 5 minut. Śmietanę ,,hartujemy' dodajemy do zupy. Podajemy z połówkami ugotowanych na twardo jajek
Z Majeczką w kuchnigarlic Mozzarella (u mnie 10% fat firmy Saputo ) przyprawy: świeżo mielony pieprz, oregano, bazylia Do dzieła: Wszystko przygotowujemy jak w przepisie na Krem z pieczonych warzyw , pomijamy tylko wątek bulionu :) Ah, no i oczywiście suszonych pomidorów nie pakujemy do piekarnika :) Wrzucamy je do malaksera dopiero z upieczonymi warzywami. Miksujemy, przyprawiamy solidnie ziołami, pieprzem i gotowe
Spektrum Smakubiałego sera (u nas "swojski" krowi w ziołach) czerwone pesto domowe (jeśli ktoś chciałby na nie przepis - proszę o info w komentarzu :)) Do dzieła: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i świeże liście szpinaku. Kiedy listki zmiękną i wszystko będzie przyjemnie podsmażone, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony ser. Podgrzewamy wszystko razem, kilka razy mieszając - i nakładamy na talerze. Ćwierć(...)kapusty kroimy na pół a potem w grube plastry, układamy obok warzyw i przykrywamy kocykiem z czerwonego pesto. Gotowe ;) Moja mama stwierdziła, że z takimi potrawami na stole łatwo zostać wegetarianinem ;) PS. Tak, bez przypraw ;) Solimy jedynie wodę w której gotujemy kapustę. Resztę smaku buduje oliwa z suszonych pomidorów, oliwki i ser. PPS. Wędzony ser krowi możecie śmiało zastąpić innym
Spektrum Smakuzaliczone? Czy dopiero przeciągacie się pod ciepłą kołderką zmieniając bok? :))) Niezależnie od tego, czy już działacie, czy jeszcze leniuchujecie - mam dla Was ŚNIADANIE! :))) Dziś szef kuchni poleca twarożek z warzywami i wędzonym łososiem. Pycha, wpadajcie! :)) Składniki: Twaróg półtłusty (u mnie 3,5%) lub chudy ok. 150g 2 łyżki jogurtu naturalnego rzodkiewka, papryka, pomidorki, sałata rzymska, koperek plaster wędzonego łososia(...)otrębów pszenno-owsianych sól i pieprz Do dzieła: Dziecinnie prosta spraw! :) Liście sałaty rwiemy i wrzucamy na dno miseczki. W oddzielnym naczyniu mieszamy twaróg, jogurt, otręby, sól i pieprz. Warzywa w dowolnej ilości kroimy w dużą kostkę i dodajemy do twarożku, kręcimy łyżką kilka razy, przekładamy na sałatę, na górę układamy plaster łososia i koper. TA DA! Smacznego Kochani! :))) Przesyłam
Spektrum Smakuczasy ograniczyłam się do Facebook 'a i Instagram 'u, jednak z przypływem wiosennego powietrza postanowiłam publikować ponownie przepisy na blogu. Dziś jako drugi posiłek Kurczak z batatami i świeżymi warzywami! :) Składniki: bataty filet drobiowy pomidor / papryka / cukinia / sałata lodowa / świeży tymianek Do dzieła: Bataty szorujemy (ja osobiście nie obieram) pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie(...)zmiękną. Zazwyczaj trwa to około 8 min. Kurczak w kawałkach ląduje na patelni, dodajcie do niego ulubione przyprawy, ja używam ziół do drobiu. Warzywa kroimy w kawałki, doprawiamy solą prowansalską i czarnym pieprzem. Gotowe! :) Smacznego
Spektrum SmakuBotwinka to świetna wiosenna zupa. Do zrobienia jej używa się świerzych, młodych warzyw. Zupa jest smaczna i kolorowa. Składniki: skrzydło indyka na wywar 1 marchewka 1 pietruszka 3 - 4 ziemniaki pęczek botwinki burak (jeśli przy botwince są bardzo małe buraki) 1 liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% koperek do podania zupy Wykonanie: Skrzydło indyka umyć i zalać wodą(...)gotować 30 minut. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Liście i łodygi botwinki umyć i posiekać. Do wywaru z indyka dodać pokrojone w kostkę warzywa i gotować aż zmiękną. Następnie dodać liście i łodygi botwinki i gotować do miękkości przez około 15 minut. Do zupy dodać śmietanę, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać
Mama Gotujetakie jakie właśnie chciałam... Ogólnie jestem bardzo zadowolona i dlatego chętnie dzielę się z Wami tym przepisem :) Z racji tego, iż są one dość czasochłonne, radzę jajka i warzywa ugotować dzień wcześniej. To znacznie ułatwi pracę. Kotleciki najlepiej podawać od razu, np. z ryżem i lekką surówką. Doskonale smakują także na zimno. Polecam! Składniki(...)twardo. 1/2 kalafiora opłukać, podzielić na różyczki, a następnie ugotować al dente w lekko osolonej wodzie . Marchewki również umyć, obrać, a następnie ugotować do miękkości. Jajka i warzywa odcedzić, po czym przelać zimną wodą. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na łyżce masła, odstawić. Jajka obrać ze skorupki i drobno posiekać (można użyć do tego malaksera), przełożyć do dużej
Kuchnia Ellie