szklanki wywaru z gotowania kurczaka szczypta soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego mąka do oprószenia ( użyłam 2 łyżki kokosowej) Umyć i pokroić na kawałki kurczaka. Ułożyć w garnku. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Opiekać na patelni bez tłuszczu aż wydzielą się naturalne cukry i ulegną karmelizacji. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać przyprawy , grzybek , liście lubczyku, sól i wodę. Doprowadzić(...)wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni
Buniabaje w kuchnigotowaniem rosołu to jest tak : potrzebuje czasu , dużej ilości mięsa i dużej ilości warzyw . No i oczywiście ,,świętego spokoju czyli podejścia z sercem". Bo prawda jest taka, że rosół to po prostu wywar wygotowany z mięs i warzyw . Im dłużej się gotuje tym lepiej. I właśnie dla tego ma ,, pyrkać "by białka zawarte w mięsach nie ścinały się(...)litra rosołu co jak dla 2 osób jest o wiele za dużo . Ale za to robię z niego kilka wersji( nie licząc dań z gotowanego kurczaka i warzyw). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDrugie danie z ,, odzysku". Z reguły gotując zupy wyławiam po ugotowaniu wywaru mięso i warzywa .Nie wkładam mięsa do zupy ( po za wyjątkami kiedy zupa jest posiłkiem jednodaniowym np. żurek z białą kiełbasą).Ponieważ używam chudych mięs robię je potem na II Danie w jakimś sosie ( lub mieląc na farsze).Warzywa używam na sałatkę. Tym razem połączyłam mięso(...)warzywa robiąc z nich jedną potrawę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem(...)warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBardzo lubię tego typu ,, przegryzajki,,. Niby nic - takie coś na jeden gryz. Nie musi być na pieczywie. Co raz częściej łączę w takich starterach owoce z warzywami , jajka z warzywami, warzywa z serkami .Ważne by było kolorowo i smacznie. A , że w chorobie ( lub po ) specjalnie apetytu nie ma - łatwiej mi jest zjeść taką ,, kanapkę ,, niż coś innego ( obiad
Buniabaje w kuchniLubię naleśniki i robię często. Czasami jednak kilka sztuk zostaje i wtedy zastanawiam się co z nimi zrobić. W tym przepisie wykorzystam wczorajsze naleśniki, nafaszeruję je warzywami i domową fetą. Polecam zrobić te nadziane koperty. Składniki : * naleśniki * mieszanka dowolnych warzyw mrożonych - brokuł, marchewka, fasolka szparagowa * łyżka oleju kokosowego * domowy ser feta * ulubione przyprawy * bułka tarta * jajko * olej rzepakowy Przygotowanie(...)Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut tak by zostały chrupkie, ale ugotowane. Można troszkę podlać wodą. Dodajemy ulubione zioła oraz fetę, wszystko razem mieszamy. Nadziewamy naleśniki, składamy je w kopertę. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Są idealne na ciepło, ale i na zimno smakują wybornie
Magiczne Życie MartyMoja propozycja na romantyczną kolację walentynkową to nic innego jak makaron. Podany z kurczakiem by nasz facet się najadł ale i z dodatkiem warzyw. Myślę, że idealnie się sprawdzi. Składniki : * podwójna pierś z kurczaka * ulubione przyprawy np. czosnek, chili, przyprawa do kurczaka, estragon, tymianek * pieczarki, najlepiej małe * łyżka masła * garść mrożonych warzyw, gotowa mieszanka * 5 łyżek oliwy smakowej(...)chili * makaron * natka pietruszki Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Ułożyć na talerzach. Ma oliwie usmażyć kurczaka, przyprawić. Dodać mieszankę warzyw. Poddusić do miękkości. Na masło wrzucić pieczarki, poddusić. Wszystko połączyć. Wyłożyć na talerze. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ozdobić posiekaną natka pietruszki
Magiczne Życie MartyDzisiaj lekkie danie, by przygotować brzuszki na jutrzejszy Tłusty Czwartek. Wykorzystałam makaron pełnoziarnisty, chude mięso z kurczaka i mnóstwo warzyw. Całość doprawiłam ziołami prowansalskimi i oliwą. Danie idealne dla odchudzających się i dla tych co kochają makarony. Składniki : * podwójny filet z kurczaka * 3 łyżki oliwy z oliwek * dowolny mix warzyw * makaron pełnoziarnisty * sól, pieprz , zioła prowansalskie * łyżeczka soku(...)cytryny Przygotowanie : Kurczaka zamarynować w oliwie, ziołach i soku z cytryny. Makaron ugotować. Na rozgrzanej patelni przesmaży kurczaka, dodać warzywa i trochę wody. Dusić do miękkości. Całość wymieszać z makaronem
Magiczne Życie Martyuwielbiam, bo można nadziać na patyczki wszystko co lubimy. U mnie jest to przeważnie kurczak i warzywa, ale szynka wieprzowa, boczek i inne przysmaki będą świetnie smakowały. Można sobie poszaleć. Do moich szaszłyków użyłam podlaskiej przyprawy do szaszłyków, która otrzymałam do przetestowania od sklepu przyjemnegotowanie.pl Skład tej przyprawy : * cząber * kminek * pieprz czarny * jałowiec * czosnek * rozmaryn * papryka * owoc berberysu(...)mięta * kuklik * warzywa Skład dla mnie dobry, bez chemii i glutaminianu. Dodatek i zapach mięty mnie pozytywnie zaskoczył. Składniki : * filet z kurczaka * cukinia * pieczarki * cebula czerwona * cebula żółta * papryka czerwona * 2 łyżki przyprawy do szaszłyków * 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Kurczaka pokroić w większą kostkę, przyprawić, dodać oliwę i odstawić na godzinę. Warzywa
Magiczne Życie MartyOstatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej(...)godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym. Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny być
Czerwona Porzeczkamiękko, z dodatkiem laurowych liści, kminku i ziarenek pieprzu. Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty. Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu(...)zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio rozmiękną, nie szkodzi - zupa stanie się gęstsza. Najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkimieniu, podzielił uczestników na małe zespoły, gdzie każdy zajmował się jednym z trzech dań. Mnie trafiła się sałatka z brukselki, którą ładnie obierałam. Sałatka ta składała się ze ublanszowanych warzyw: rzodkiewki, pasków marchwi jak i właśnie blanszowanej brukselki. DO tego trochę ziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek warzywa były za twarde, nie zdążyły się ublanszować, widocznie zbyt wcześnie wyjęto(...)wody. Sałatka ta podana była do ostatniego dania. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM, podane z PĘCZOTTO Z MARCHEWKĄI SEREM BURSZTYN oraz SAŁATKA Z UBLANSZOWANYCH WARZYW. Pęczotto to moje dzieło! Mieszałam je i mieszałam, aż w końcu mnie wygonili do kuchni na duży palnik, w małych gazóweczkach na te naboje kończył mi się notorycznie gaz. Sebastian o mnie zapomniał
W kuchni Karmel-itkimaggi do smaku Kalafior myje, dzielę na różyczki. Marchewki obieram wraz z pietruszką i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Natkę siekam drobno. Wszystkie warzywa oraz natkę pietruszki wrzucam do gotującego się bulionu i gotuję aż do miękkości warzyw. Na końcu ewentualnie doprawiam maggi. ** Zupę można zaciągnąć śmietaną, ale uważam, że szkoda psuć smaku warzyw
W kuchni Karmel-itkiwiem! - Co? - Zupki instant też się nadadzą! I tak o to obie strony wyszły zwycięsko. Ja pozbyłam się starych zupek, a Głodomor miał swój smażony makaron z mięsem i warzywami. MAKARON SMAŻONY Z MIĘSEM I WARZYWAMI z zupek instant /przepis autorski;/ 3 zupki instant (dowolne) 2 papryki: czerwona i zielona 1 por pęczek pietruszki 1 ogórek zielony 2 pomidory woda(...)kroję w średniej długości paseczki. Por kroję w talarki. Pomidory i ogórka kroję w średnią kostkę. Pęczek pietruszki siekam drobno. Por podsmażam na maśle, dodaję paprykę. Do przesmażonych warzyw dodaję mięso mielone. Całość smażę, dodając proszki smakowe z zupek. Kiedy mięso jest dostatecznie usmażone, dodaję makaron. Zalewam całość wodą (ok. 2 szklanki), aby makaron ja wpił i zmiękł
W kuchni Karmel-itkipieprz, posiekany koperek Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, por w talarki. Pora szklę na oleju, wrzucam marchew z pietruszką i chwilę podsmażam, a następnie wrzucam warzywa do garnka. Wlewam tyle wody, aby zakryć warzywa, nie więcej, wrzucam 1/2 łyżeczki soli. Gotuję do miękkości warzyw. Miksuję całość przy pomocy blendera. Dodaję sok z pomarańczy, słodką śmietankę
W kuchni Karmel-itki