warzywa - 14856 przepisów (strona:159/991)

Golonki w piwie karmelowym 140

piórka ,, i podsmażoną na patelni   .Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się

Buniabaje w kuchni
Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem 177

maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 4 szklanki wody Obrane i umyte warzywa opiec na patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem tak by się zrumieniły tworząc naturalny karmel. W garnku ułożyć udko, dołożyć warzywa, zalać wodą. Wlać łyżeczkę maggi(...)małym trochę ponad godzinę tak by mięso było miękkie ale nie odpadało od kości. W tym czasie obrać , umyć, ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować

Buniabaje w kuchni
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 369

szklanki wywaru z gotowania kurczaka szczypta soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego mąka do oprószenia ( użyłam 2 łyżki kokosowej) Umyć i pokroić na kawałki kurczaka. Ułożyć w garnku. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Opiekać na patelni bez tłuszczu aż wydzielą się naturalne cukry i ulegną karmelizacji. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać przyprawy , grzybek , liście lubczyku, sól i wodę. Doprowadzić(...)wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić   paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni

Buniabaje w kuchni
Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki 113

gotowaniem rosołu to jest tak : potrzebuje czasu , dużej ilości mięsa i dużej ilości warzyw . No i oczywiście ,,świętego spokoju czyli podejścia z sercem". Bo prawda jest taka, że rosół to po prostu wywar wygotowany z mięs i warzyw . Im dłużej się gotuje tym lepiej. I właśnie dla tego ma ,, pyrkać "by białka zawarte w mięsach nie ścinały się(...)litra rosołu co jak dla 2 osób jest o wiele za dużo . Ale za to robię z niego kilka wersji( nie licząc dań z gotowanego kurczaka i warzyw). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku) 172

Drugie danie z ,, odzysku". Z reguły gotując zupy wyławiam po ugotowaniu wywaru mięso i warzywa .Nie wkładam mięsa do zupy ( po za wyjątkami kiedy zupa jest posiłkiem jednodaniowym np. żurek z białą kiełbasą).Ponieważ używam chudych mięs robię je potem na II Danie w jakimś sosie ( lub mieląc na farsze).Warzywa używam na sałatkę. Tym razem połączyłam mięso(...)warzywa robiąc z nich jedną potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierożki z sosem grzybowym 158

ugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem(...)warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Arbuzowe śniadanko 138

Bardzo lubię tego typu ,, przegryzajki,,. Niby nic - takie coś na jeden gryz. Nie musi być na pieczywie. Co raz częściej łączę w takich starterach owoce z warzywami , jajka z warzywami, warzywa z serkami .Ważne by było kolorowo i smacznie. A , że w chorobie ( lub po ) specjalnie apetytu nie ma - łatwiej mi jest zjeść taką ,, kanapkę ,, niż coś innego ( obiad

Buniabaje w kuchni
Nadziewane koperty z fetą 164

Lubię naleśniki i robię często. Czasami jednak kilka sztuk zostaje i wtedy zastanawiam się co z nimi zrobić. W tym przepisie wykorzystam wczorajsze naleśniki, nafaszeruję je warzywami i domową fetą. Polecam zrobić te nadziane koperty. Składniki : * naleśniki * mieszanka dowolnych warzyw mrożonych - brokuł, marchewka, fasolka szparagowa * łyżka oleju kokosowego * domowy ser feta  * ulubione przyprawy * bułka tarta * jajko * olej rzepakowy Przygotowanie(...)Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut tak by zostały chrupkie, ale ugotowane. Można troszkę podlać wodą. Dodajemy ulubione zioła oraz fetę, wszystko razem mieszamy. Nadziewamy naleśniki, składamy je w kopertę. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Są idealne na ciepło, ale i na zimno smakują wybornie

Magiczne Życie Marty
Makaron papardele z kurczakiem i pieczarkami 167

Moja propozycja na romantyczną kolację walentynkową to nic innego jak makaron. Podany z kurczakiem by nasz facet się najadł ale i z dodatkiem warzyw. Myślę, że idealnie się sprawdzi. Składniki : * podwójna pierś z kurczaka * ulubione przyprawy np. czosnek, chili, przyprawa do kurczaka, estragon, tymianek * pieczarki, najlepiej małe * łyżka masła * garść mrożonych warzyw, gotowa mieszanka  * 5 łyżek oliwy smakowej(...)chili  * makaron  * natka pietruszki  Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Ułożyć na talerzach. Ma oliwie usmażyć kurczaka, przyprawić. Dodać mieszankę warzyw. Poddusić do miękkości. Na masło wrzucić pieczarki, poddusić. Wszystko połączyć. Wyłożyć na talerze. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ozdobić posiekaną natka pietruszki

Magiczne Życie Marty
Makaron z włoską nutą 154

Dzisiaj lekkie danie, by przygotować brzuszki na jutrzejszy Tłusty Czwartek. Wykorzystałam makaron pełnoziarnisty, chude mięso z kurczaka i mnóstwo warzyw. Całość doprawiłam ziołami prowansalskimi i oliwą. Danie idealne dla odchudzających się i dla tych co kochają makarony.    Składniki : * podwójny filet z kurczaka * 3 łyżki oliwy z oliwek * dowolny mix warzyw * makaron pełnoziarnisty * sól, pieprz , zioła prowansalskie * łyżeczka soku(...)cytryny    Przygotowanie : Kurczaka zamarynować w oliwie, ziołach i soku z cytryny. Makaron ugotować. Na rozgrzanej patelni przesmaży kurczaka, dodać warzywa i trochę wody. Dusić do miękkości. Całość wymieszać z makaronem

Magiczne Życie Marty
Szaszłyki idealne na grilla 173

uwielbiam, bo można nadziać na patyczki wszystko co lubimy. U mnie jest to przeważnie kurczak i warzywa, ale szynka wieprzowa, boczek i inne przysmaki będą świetnie smakowały. Można sobie poszaleć. Do moich szaszłyków użyłam podlaskiej przyprawy do szaszłyków, która otrzymałam do przetestowania od sklepu przyjemnegotowanie.pl Skład tej przyprawy : * cząber * kminek * pieprz czarny * jałowiec  * czosnek * rozmaryn * papryka  * owoc berberysu(...)mięta * kuklik * warzywa  Skład dla mnie dobry, bez chemii i glutaminianu. Dodatek i zapach mięty mnie pozytywnie zaskoczył. Składniki : * filet z kurczaka  * cukinia  * pieczarki * cebula czerwona  * cebula żółta * papryka czerwona  * 2 łyżki przyprawy do szaszłyków   * 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Kurczaka pokroić w większą kostkę, przyprawić, dodać oliwę i odstawić na godzinę. Warzywa

Magiczne Życie Marty
Bezmięsnie- pieczone marchewki i cukinia 232

Ostatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej(...)godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym. Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny być

Czerwona Porzeczka
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 163

miękko, z dodatkiem laurowych liści, kminku i ziarenek pieprzu.   Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty.  Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu(...)zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio rozmiękną, nie szkodzi - zupa stanie się gęstsza. Najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 189

mieniu, podzielił uczestników na małe zespoły, gdzie każdy zajmował się jednym z trzech dań. Mnie trafiła się sałatka z brukselki, którą ładnie obierałam. Sałatka ta składała się ze ublanszowanych warzyw: rzodkiewki, pasków marchwi jak i właśnie blanszowanej brukselki. DO tego trochę ziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek warzywa były za twarde, nie zdążyły się ublanszować, widocznie zbyt wcześnie wyjęto(...)wody. Sałatka ta podana była do ostatniego dania. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM, podane z PĘCZOTTO Z MARCHEWKĄI SEREM BURSZTYN oraz SAŁATKA Z UBLANSZOWANYCH WARZYW. Pęczotto to moje dzieło! Mieszałam je i mieszałam, aż w końcu mnie wygonili do kuchni na duży palnik, w małych gazóweczkach na te naboje kończył mi się notorycznie gaz. Sebastian o mnie zapomniał

W kuchni Karmel-itki
Ekspresowa kalafiorowa dla laika. 210

maggi do smaku Kalafior myje, dzielę na różyczki. Marchewki obieram wraz z pietruszką i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Natkę siekam drobno. Wszystkie warzywa oraz natkę  pietruszki wrzucam do gotującego się bulionu i gotuję aż do miękkości warzyw.  Na końcu ewentualnie doprawiam maggi. ** Zupę można zaciągnąć śmietaną, ale uważam, że szkoda psuć smaku warzyw

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania