Dzień dobry, Może i mamy końcówkę czerwca, ale szparagi na targu jeszcze są, dlatego chciałam was zaprosić na krótki post szparagowy. Szparag to fascynujące warzywo, o 5cio tysięcznej historii w świecie śródziemnomorskim, dlatego postanowiłam podzielić się z wami kilkoma ciekawostkami, które znalazłam na jego temat. Jeżeli szukacie szparagowych przepisów może zainteresuje was przepis na szparagi z pomidorkami koktajlowymi z patelni(...)Śródziemne od wschodu oraz z Azji Mniejszej i stamtąd rozprzestrzenił się do Europy oraz północnej Afryki. Obecnie uprawy szparaga możemy znaleźć na całym świecie, zaś największym "ośrodkiem produkcji" tego warzywa są, o zgrozo, Chiny. Na szczęście w Polsce mamy coraz więcej upraw szparagowych, a nawet trochę dzikich stanowisk w południowo-zachodniej części kraju. Częścią jadalną szparaga są młode pędy, zwane
Chilli Czosnek i Oliwapołowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (górna grzałka). Warzywa piekłam ok. 30 min, raz obracając, aż część ich skórki zczerniała. Następnie warzywa przełożyłam do dużej miski i przykryłam folią plastikową. Po 15 minutach warzywa są sparzone i gotowe
Chilli Czosnek i Oliwanajświeższe, jak to tylko możliwe. Kelner dał nam nawet możliwość wyboru najpiękniejszej sztuki! W Chorwacji ryby podaje się również z rusztu, z cząstką cytryny i sałatką ze świeżych warzyw. Dorada pod względem "budowy" bardzo przypomina mi także uwielbianego przeze mnie pstrąga - ma niewiele dużych ości, które łatwo odchodzą od mięsa wraz z kręgosłupem. Jeżeli więc nie jadasz ryb z powodu(...)chorwackich. W domowych warunkach ruszt zamieniłam na piekarnik z górną grzanką, aby przyrumienić skórkę ryby. Podałam ją z oliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Polecam Wam również przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku - w białym winie. Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i pieczone ziemniaczki z szałwią przepis na 2 osoby (i trochę
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Bób to najbardziej obce mi warzywo spośród wszystkich strączkowych. Moja Mama przygotowywała go tradycyjnie i prosto - ugotowany wyłuskiwaliśmy z łupinek. Nigdy nie robiła żadnych potraw z bobem. Ale to przecież niemożliwe, żeby z tych jaskrawo zielonych ziarenek nie dało się przygotować czegoś ciekawszego... Dlatego w tym sezonie na bób postanowiłam przygotować go inaczej - i tak narodził się wspaniały(...)prostu danie, którego podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś z targu wróciłam z dwoma pęczkami botwinki, natką pietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak najdłużej:) Po pilawie ze szparagami i bobem zapraszam Was na kolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem , który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem . W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów(...)szpinakiem) i tortillę de espárragos (ze szparagami). Sami widzicie - le omelette, frittata, sfugato... niezależnie od nazwy oznacza praktycznie to samo danie. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich kochają omlety z wiosennymi warzywami:) Ja również je uwielbiam:) Kto się pisze na zielony omlet? Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem przepis własny czas przygotowania: 30 min. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 szalotki lub cebula
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotuję dla Was relacje z tych imprez, zaś na weekend zostawiam Was z przepisem na "sałatkę ogrodnika" - jedną z moich ulubionych! Jej siła tkwi w chrupiących i pełnych smaku warzywach : rzodkiewkach, ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli ( akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach ), czasem dodaję też jajko na twardo(...)tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem - z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym . Sos ma wspaniały głęboki i wyrazisty smak oraz niesamowity ciemny kolor i jest tak pyszny, że dowolne warzywo skropione odrobinką tego dressingu przemieni się w coś bardzo pysznego:) Do sałatki dodałam również trochę rzeżuchy, którą uprawiam nie tylko na Wielkanoc. Sałatka składa się z warzyw, które można znaleźć
Chilli Czosnek i Oliwaktóre da się zrobić dość szybko. A wersje bezmięsne coraz częściej wchodzą do mojego stałego menu jak ta, którą Wam dziś prezentuję. Na początku miały być kotlety z warzyw, jednak ich ilość w lodówce nie była imponująca, stąd postanowiłam połączyć to co było z kaszą. I tak oto powstały pyszne, a zarazem szybkie kotleciki z kuskusem. Składniki: Na kotlety(...)Przygotowanie: Kaszę zalać bulionem. Przykryć. Odczekać 5 minut aż spęcznieje. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić pozbywając się nasienia. Paprykę również pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek posiekać. Warzywa zeszklić na oleju do rozpadnięcia pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawa kuchni arabskiej do smaku. Warzywa przełożyć do kaszy, dodać do niej jajko i mąkę. Wymieszać
Fabryka pomysłównatka pietruszki,liść selera i pora) 1 cebula sól do smaku 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Fasolkę szparagową obrać i dokładnie umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Cebulę obrać i pokroić w półplastry, włoszczyznę drobno pokroić. Dodać do garnka. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie, do smaku doprawić jeszcze solą(...)warzywa będą miękkie zabielić zupę. Śmietanę wymieszać z mąka i odrobiną wywaru. Dodać do zupy zagotować i gotować jeszczę 3 minutki
Monia miesza i gotujeSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować(...)wywar z warzyw i połączyć oba płyny, np. gdy gotowy bulion mamy już w lodówce. W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, dodaję sól, pieprz, majeranek. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować(...)wywar z warzyw i połączyć oba płyny, np. gdy gotowy bulion mamy już w lodówce. W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, dodaję sól, pieprz, majeranek. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam
prawdziwe jedzenieSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była(...)gęsta. Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym, ponieważ ma być to zupa postna nie dodajemy bulionu z mięsa. Wywar gotuję niecałą godzinę z ulubionych warzyw (nie muszą być wszystkie wymienione). Warzywa wyławiam a wkładam ugotowane ziemniaki. Gotujemy wszystko razem przez chwilę, podajemy posypane zieleniną
prawdziwe jedzenieSkładniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i zalewamy po brzeg gorącą osoloną wodą. Odstawiamy słoik przykryty ściereczką na tydzień w temperaturze pokojowej. Powstającą na wierzchu pianę zbieramy i sprawdzamy aby warzywa nie wystawały z wody. Zakwas łączymy z bulionem drobiowym(...)wywarem z samych warzyw, wystarczy zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i koperkiem
prawdziwe jedzeniepasty, można powiedzieć, że to relish. Relish można spotkać w kuchniach całego świata, tylko nazwy się zmieniają to może być ajwar, lutenica itp . Robi się go głównie z warzyw, ale czasem występuje z dodatkiem owoców, różnych dodatków i przypraw. Ze względu na ilość i różnorodność składników, jego smak może różnić się diametralnie. W Polsce zaczyna się pod tą nazwą pojawiać(...)czerwona papryka 1 ząbek czosnku sól ziołowa prowansalska do smaku ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 50 ml soku pomidorowego Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Całego pomidora miksujemy w blenderze, przekładamy na patelnię i gotujemy aż zgęstnieje. Obrane papierówki bez gniazdek nasiennych i paprykę kroimy w kostkę. Oba rodzaje cebuli również kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięletnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 1/2 godziny, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z buraczkami pokrojonymi w plastry i w kostkę.Wszystkie warzywa gotujemy na wolnym ogniu(...)niezbyt długo, warzywa powinny być al;dente. 2 łyżki cukru mieszamy z wrzącą zupą, aż cukier się rozpuści, dodajemy białe wino, wlewamy wszystko do zupy. Wlewamy śmietanę do zupy, nie gotujemy. Zupę rozlewamy do misek, osobno podajemy młode ziemniaki okraszone skwarkami. The post Zupa z botwinki (na winie) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiłości np. na Walentynki Ale też wtedy gdy nie mamy zbytnio czasu na gotowanie, a chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek, a nie fast fooda z budki. 100 g ryżu z warzywami gotujemy z dodatkiem niewielkiej ilości soli, w połowie czasu gotowania dodajemy trochę mrożonego groszku i pokrojonej drobno marchewki, warzywa maja sie nie rozgotować, a ryż powinien być sypki, po ułożeniu(...)talerzu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Osobo smażymy na niewielkiej ilości masła lub oleju jajko sadzone w specjalnej obręczy w kształcie serca. Układamy usmażone jajko obok ryżu z warzywami. Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem to doskonały niskokaloryczny, bezmięsny posiłek. The post Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię