ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę.Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w krążki, cebulę w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju w kolejności: cebula, por, reszta warzyw. 2/3 tych warzyw wrzucić do wywaru z ziemniakami i całość zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałą 1/3 warzyw z patelni przeciśnięty przez praskę czosnek, całość
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli nie mamy rosołu, wtedy wystarczy zagotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej. Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można(...)dodać 2-3 paseczki takiej skórki. Ja obieram cytrynę nożykiem do obierania warzyw, wtedy wiem, że skrawam tylko żółtą część skórki.Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu.Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzygotowując ostatnio salsę pomidorowo - paprykową do ryby postanowiłam z tak przygotowanych warzyw zrobić zupę - krem. Bardzo lubię takie zupy, gdyż przetarte warzywa nadają im inny, znacznie pełniejszy od tradycyjnych zup, smak. Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :)Składniki:3 większe pomidory,3 średnie czerwone papryki,1,5 - 2 litry(...)obrać i wykroić środek.Paprykę, pomidory i marchewkę z bulionu zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać zmiksowane warzywa i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut.Zupę doprawić solą i pieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, ale tym razem obyło się bez niego :)Zupa
Codzienna kuchnia niecodziennajuż prawie miękkie, wtedy wrzucam marchew, pietruszkę, seler, kawałek pora w ilości takiej, jak do rosołu.Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów. Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych(...)warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku i kolorze. Do buraków dorzucam jeszcze kilka ząbków czosnku.Teraz barszcz gotuje się na delikatnym ogniu aż do miękkości buraków.Po ugotowaniu przecedzam wszystko - buraki przydadzą
Codzienna kuchnia niecodziennamąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć(...)pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Na końcu sos lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.Kawałki kurczaka podawać od razu po usmażeniu, polane sosem z warzywami. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennalodówce, jakie zapasy mieć w spiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno(...)stron. Książkę wydało krakowskie wydawnictwo Insignis. Na codzień programy Jamiego możecie oglądać na antenie telewizji Kuchnia+.W książce znajdziesz m.in. porady:jak poporcjować kurczaka,jak mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie,jak wykorzystać niedopite wino,jak kupować mięso w sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać
WojnaNaSmaki.plbardzo aromatyczna, tania zupka. Zapraszam do spróbowania! Składniki:400 g pieczarek1 cebula2 duże marchewki4 duże ziemniaki1,5 l - 2 l bulionu200 ml śmietanymajeranek łyżka masłasól, pieprz Obieram warzywa, kroję, gotuję w bulionie, który doprawiam solą, pieprzem lub kostką rosołową. Miałam odlany litrowy słoik bulionu (gotowany na udzie z indyka, z zielem angielskim i liściem laurowym). W tym samym(...)czasie cebulę i pieczarki kroję i smażę na maśle, nie solę by pieczarki nie zrobiły się szare. Gdy warzywa w bulionie będą półtwarde, dodaję przysmażone pieczarki, gotuję jeszcze chwile do miękkości warzyw, po tym czasie dodaję śmietanę, którą wcześniej rozrabiam z gorącą zupą. Dodaję dużą ilość majeranku, jak ktoś nie lubi można dodać świeżą natkę pietruszki.SMACZNEGO
NA MOIM TALERZUSpring rolls nauczyła mnie robić moja koleżanka Tajka. Sama przygotowywała warzywa, makaron, owoce morza oraz sosy, a później siadaliśmy z grupą przyjaciół do stołu i każdy zawijał swoje ulubione składniki w papier ryżowy. Zabawa była przednia, bo nigdy nikomu to zawijanie nie wychodziło i z przykrością muszę stwierdzić, że i ja do dzisiaj mam z tym problemy... Zwinięte spring rollsy(...)bardzo cienkie paseczki. Lubczyk/pietruszkę posiekać.Płat papieru ryżowego namoczyć na chwilę w letniej wodzie, a następnie wyłożyć wszystkie składniki na środek (kolejność dowolna; ja najpierw dałem warzywa i tofu, a na końcu makaron). Zwinąć płat papieru ryżowego, tworząc rulon, zaś brzegi zagiąć do środka. Podawać natychmiast wraz z sosami.Sos limonkowo-sojowy na bazie sake:sok z 1 limonki3
Food Squarełyżeczkisłodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy, uzyskując marynatę. Nacieramy nią mięso.Odstawiamy na kilka godzin.Od czasu do czasu mięso obracamy. Przygotowujemy również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paskia cebulę w piórka. Schab układamy(...)patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymydo zrumienienia obu stron, kilka razy obracając. Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia.Warzywa doprawiamy do smaku. Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa.Schab jest gotowy. Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką. Sos brokułowy:-delikatne
Maminek kulinarnyKorzystamy z tego, że warzywa są jeszcze świeże i przygotowujemy susz,który można wykorzystać do zup, sosów, duszonych mięs i innych potraw. Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb.Do naszego suszu użyliśmy:-6 marchewek-korzeń pietruszki-natkę pietruszki-natkę selera-kilka ząbków czosnku-2 pomidory-paprykę-1/2 pora-2 czerwone cebule Pokrojone warzywa suszymy
Maminek kulinarnySurówka z kilku warzyw, które można dowolnie komponować.Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak. Składniki:-kilka liści sałaty radicchio-pół ogórka-pomidor-papryka-cebula Składniki na sos:-3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego-1 czubata łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-sól, pieprz-czosnek granulowany-sumak przyprawowy Zaczynamy od przygotowania sosu.Jogurt łączymy(...)majonezem, dodajemy koperek, dodajemy do smaku sól, pieprz,czosnek i 1/4 łyżeczki sumaka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Warzywa kroimy w plasterki lub półplasterki. Liście sałaty moczymy w zimnej wodzie ok. 10 minut, osuszamy i kroimy. Nakładamy na talerz porcje pokrojonych warzyw, polewamy sosem i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnysię jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Obecnie klasyczne hiszpańskie gazpacho składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Składniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa, bo taka wersja bardziej mi odpowiada. Składniki:1l soku pomidorowego1 czerwona(...)papryka1 zielona papryka1 żółta papryka3 ogórki małosolne2 ząbki czosnkukilka zielonych oliwek1 cebula1 papryczka chillisól, pieprz Przygotowanie:Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Można dodać kostki lodu. Jako dodatek można podać bagietkę lub grzanki
Smakowity Blog KulinarnyDyniowy sezon właśnie się rozpoczął, co oznacza nieubłaganie zbliżającą się jesień. Ja sezon dyniowy w mojej kuchni otwieram moją ulubioną zupą z dyni z mlekiem kokosowym.To uniwersalne warzywo możemy wykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna(...)łyżeczka curry w proszkusólpieprz biały Przygotowanie:Dynię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając.Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, curry, sól i biały
Smakowity Blog Kulinarnysól2 liście laurowe Mieszamy wywar z wodą, dodajemy liście laurowe i pozostawiamy do lekkkiego wrzenia. Po kilku minutach dodajemy warzywa.Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Myjemy, obczyszczamy i kroimy w kostkę. Teraz przyszła kolej na cukinię. Myjemy i kroimy w kostkę. Kiedy warzywa będą już odpowiednio miękkie
Kuchnia moimi oczaminaprawdę pyszną zupę dyniową, trochę nietypową. Dlaczego? Zazwyczaj, szukając przepisów na zupy dniowe, trafiamy na kremy (a przynajmniej ja trafiam). Najróżniejsze - łagodne, pikantne, z owocami, z innymi warzywami, z mleczkiem kokosowym... Od wariacji na temat może zakręcić się w głowie. Wypróbowałam już kilka, nie umiem wybrać faworyta, bo wszystkie mają w sobie coś urzekającego. Niemniej, gdy na blogu Niebo(...)drodzy, potrzeba dyni w kawałku! Trzeba pokroić ją w kosteczkę, i wrzucić do garnka z ziemniakami. A później nie miksować, tylko podawać właśnie taką - zwykłą zupę z kawałkami warzyw. Do tego plasterki usmażonego na chrupko bekonu, i można się delektować wyśmienitym obiadem.Tutaj małą dygresja - na zdjęciu bekonu nie ma, bo zniknął, zanim zdążyłam go uwiecznić. C. spałaszował niemal wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrze