warzywa - 14856 przepisów (strona:146/991)

Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 234

Przygotowując ostatnio salsę pomidorowo - paprykową do ryby postanowiłam z tak przygotowanych warzyw zrobić zupę - krem. Bardzo lubię takie zupy, gdyż przetarte warzywa nadają im inny, znacznie pełniejszy od tradycyjnych zup, smak. Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :)Składniki:3 większe pomidory,3 średnie czerwone papryki,1,5 - 2 litry(...)obrać i wykroić środek.Paprykę, pomidory i marchewkę z bulionu zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać zmiksowane warzywa i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut.Zupę doprawić solą i pieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, ale tym razem obyło się bez niego :)Zupa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 161

już prawie miękkie, wtedy wrzucam marchew, pietruszkę, seler, kawałek pora w ilości takiej, jak do rosołu.Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów. Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych(...)warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku i kolorze. Do buraków dorzucam jeszcze kilka ząbków czosnku.Teraz barszcz gotuje się na delikatnym ogniu aż do miękkości buraków.Po ugotowaniu przecedzam wszystko - buraki przydadzą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 379

mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć(...)pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Na końcu sos lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.Kawałki kurczaka podawać od razu po usmażeniu, polane sosem z warzywami. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 185

lodówce, jakie zapasy mieć w spiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno(...)stron. Książkę wydało krakowskie wydawnictwo Insignis. Na codzień programy Jamiego możecie oglądać na antenie telewizji Kuchnia+.W książce znajdziesz m.in. porady:jak poporcjować kurczaka,jak mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie,jak wykorzystać niedopite wino,jak kupować mięso w sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać

WojnaNaSmaki.pl
Zupa pieczarkowa 206

bardzo aromatyczna, tania zupka. Zapraszam do spróbowania! Składniki:400 g pieczarek1 cebula2 duże marchewki4 duże ziemniaki1,5 l - 2 l bulionu200 ml śmietanymajeranek łyżka masłasól, pieprz Obieram warzywa, kroję, gotuję w bulionie, który doprawiam solą, pieprzem lub kostką rosołową. Miałam odlany litrowy słoik bulionu (gotowany na udzie z indyka, z zielem angielskim i liściem laurowym). W tym samym(...)czasie cebulę i pieczarki kroję i smażę na maśle, nie solę by pieczarki nie zrobiły się szare. Gdy warzywa w bulionie będą półtwarde, dodaję przysmażone pieczarki, gotuję jeszcze chwile do miękkości warzyw, po tym czasie dodaję śmietanę, którą wcześniej rozrabiam z gorącą zupą. Dodaję dużą ilość majeranku, jak ktoś nie lubi można dodać świeżą natkę pietruszki.SMACZNEGO

NA MOIM TALERZU
Spring rolls 134

Spring rolls nauczyła mnie robić moja koleżanka Tajka. Sama przygotowywała warzywa, makaron, owoce morza oraz sosy, a później siadaliśmy z grupą przyjaciół do stołu i każdy zawijał swoje ulubione składniki w papier ryżowy. Zabawa była przednia, bo nigdy nikomu to zawijanie nie wychodziło i z przykrością muszę stwierdzić, że i ja do dzisiaj mam z tym problemy... Zwinięte spring rollsy(...)bardzo cienkie paseczki. Lubczyk/pietruszkę posiekać.Płat papieru ryżowego namoczyć na chwilę w letniej wodzie, a następnie wyłożyć wszystkie składniki na środek (kolejność dowolna; ja najpierw dałem warzywa i tofu, a na końcu makaron). Zwinąć płat papieru ryżowego, tworząc rulon, zaś brzegi zagiąć do środka. Podawać natychmiast wraz z sosami.Sos limonkowo-sojowy na bazie sake:sok z 1 limonki3

Food Square
Schab duszony 168

łyżeczkisłodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy, uzyskując marynatę.   Nacieramy nią mięso.Odstawiamy na kilka godzin.Od czasu do czasu mięso obracamy.   Przygotowujemy również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paskia cebulę w piórka.   Schab układamy(...)patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymydo zrumienienia obu stron, kilka razy obracając.   Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia.Warzywa doprawiamy do smaku.   Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa.Schab jest gotowy.   Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.   Sos brokułowy:-delikatne

Maminek kulinarny
Susz warzywny 185

Korzystamy z tego, że warzywa są jeszcze świeże i przygotowujemy susz,który można wykorzystać do zup, sosów, duszonych mięs i innych potraw.   Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb.Do naszego suszu użyliśmy:-6 marchewek-korzeń pietruszki-natkę pietruszki-natkę selera-kilka ząbków czosnku-2 pomidory-paprykę-1/2 pora-2 czerwone cebule   Pokrojone warzywa suszymy

Maminek kulinarny
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 208

Surówka z kilku warzyw, które można dowolnie komponować.Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak.   Składniki:-kilka liści sałaty radicchio-pół ogórka-pomidor-papryka-cebula   Składniki na sos:-3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego-1 czubata łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-sól, pieprz-czosnek granulowany-sumak przyprawowy   Zaczynamy od przygotowania sosu.Jogurt łączymy(...)majonezem, dodajemy koperek, dodajemy do smaku sól, pieprz,czosnek i 1/4 łyżeczki sumaka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.   Warzywa kroimy w plasterki lub półplasterki.   Liście sałaty moczymy w zimnej wodzie ok. 10 minut, osuszamy i kroimy.   Nakładamy na talerz porcje pokrojonych warzyw, polewamy sosem i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Gazpacho 150

się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Obecnie klasyczne hiszpańskie gazpacho składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba.  Składniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa, bo taka wersja bardziej mi odpowiada.  Składniki:1l soku pomidorowego1 czerwona(...)papryka1 zielona papryka1 żółta papryka3 ogórki małosolne2 ząbki czosnkukilka zielonych oliwek1 cebula1 papryczka chillisól, pieprz Przygotowanie:Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Można dodać kostki lodu. Jako dodatek można podać bagietkę lub grzanki

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z dyni 167

Dyniowy sezon właśnie się rozpoczął, co oznacza nieubłaganie zbliżającą się jesień. Ja sezon dyniowy w mojej kuchni otwieram moją ulubioną zupą z dyni z mlekiem kokosowym.To uniwersalne warzywo możemy wykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna(...)łyżeczka curry w proszkusólpieprz biały  Przygotowanie:Dynię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając.Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, curry, sól i biały

Smakowity Blog Kulinarny
Aromatyczna zupa z kurczakiem 308

sól2 liście laurowe Mieszamy wywar z wodą, dodajemy liście laurowe i pozostawiamy do lekkkiego wrzenia.  Po kilku minutach dodajemy warzywa.Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Myjemy, obczyszczamy i kroimy w kostkę. Teraz przyszła kolej na cukinię. Myjemy i kroimy w kostkę. Kiedy warzywa będą już odpowiednio miękkie

Kuchnia moimi oczami
Alternatywna zupa dyniowa 149

naprawdę pyszną zupę dyniową, trochę nietypową. Dlaczego? Zazwyczaj, szukając przepisów na zupy dniowe, trafiamy na kremy (a przynajmniej ja trafiam). Najróżniejsze - łagodne, pikantne, z owocami, z innymi warzywami, z mleczkiem kokosowym... Od wariacji na temat może zakręcić się w głowie. Wypróbowałam już kilka, nie umiem wybrać faworyta, bo wszystkie mają w sobie coś urzekającego. Niemniej, gdy na blogu Niebo(...)drodzy, potrzeba dyni w kawałku! Trzeba pokroić ją w kosteczkę, i wrzucić do garnka z ziemniakami. A później nie miksować, tylko podawać właśnie taką - zwykłą zupę z kawałkami warzyw. Do tego plasterki usmażonego na chrupko bekonu, i można się delektować wyśmienitym obiadem.Tutaj małą dygresja - na zdjęciu bekonu nie ma, bo zniknął, zanim zdążyłam go uwiecznić. C. spałaszował niemal wszystko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa kalafiorowa z kukurydzą 229

kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.)Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek. Gotować do miękkości warzyw.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy(...)Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Kukurydza konserwowa zbyt długo gotowana staje się twarda, dlatego należy dodać ją do zupy, jak warzywa będą już prawie ugotowane i zupa prawie gotowa.Zupę można dodatkowo zagęścić mąką pszenną. Należy wówczas do miseczki ze śmietaną dodać mąkę, wymieszać, następnie wlać zupę, wymieszać i dodać do garnka z zupą

Gospodyni Miejska
Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem 183

cebuli i chwilę podsmażać. Dodać pieczarki, oprószyć solą i dalej podsmażać. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać, aż cała woda z pieczarek i papryki wyparuje, a warzywa będą miękkie. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wysypać równomiernie połowę kaszy, na to wyłożyć pieczarki z cebulą i papryką. Warzywa przykryć pozostałą kaszą.Tak przygotowaną zapiekankę(...)papryki o dowolnym kolorze.Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie myję pod bieżącą wodą i kroję w plastry razem z ogonkami.Zapiekankę można przygotować także bez jajek.Kaszę i smażone warzywa należy dobrze przyprawić solą i pieprzem, aby zapiekanka miała wyrazisty smak.Źródło przepisu: Przyślij przepis

Gospodyni Miejska